Ryzen 3 3250U sistem için Linux dağıtımı önerisi

581710

Centipat
Makaleler
2
Arkadaşlar iyi akşamlar öncelikle. Windows 10 işletim sistemine sahip bir laptopum var. Bilgisayar da herhangi bir sorun veya virüs yok. Format atıp Linux'a geçeceğim. Nedeni ise Windows'u sevmemem (Kullanıcı sözleşmeleri, istemediğim halde zorla yüklenen uygulamalar, bilgisayarı Linux'a göre fazla zorlaması vs.) Özgür yazılım hareketini destekliyorum da denebilir. Microsoft hesabım var ama zaten G-Mail'ime bağlı. Minecraft için kullanıyorum sadece. Sizlere özellikle konu başlığındaki soru olmak üzere birkaç soru daha soracağım.

Soru 1: Hangi Linux dağıtımını seçmeliyim?
Açıkçası Ubuntu, Linux Mint veya Kali Linux gibi klasik Linux dağıtımlarını düşünmüştüm. Ancak forumda Ubuntu'yu kötüleyenler olduğunu gördüm (Yavaş yavaş Windows'a dönüşmesi gibi şikayetler var.) bu durumda Linux Mint ve Kali Linux kaldı. Altta laptopumun özelliklerini belirttim ona göre sizde dağıtım önerebilirsiniz. Eğer önerecekseniz benim düşündüklerimi kurmamı neden istemiyorsunuz? Benim düşündüklerimden önerecekseniz hangisi olurdu ve neden olurdu?

Soru 2: Format atıp farklı bir işletim sistemi kurmak ekstra bir işlem gerektiriyor mu?
Şuanda işletim sistemim Windows 10. Bildiğim halde daha önce format atmadım. Windows 10 kurulu laptopa format atıp Linux'u kuracağım zaman herhangi bir işlem yapmayacak mıyım? Yani Windows 10 format atıp tekrar Windows 10 kuruyorlar ya. Aynı o şekilde mi yapacağım yoksa farklı bir işletim sistemi kuracağım için ekstra bir işlem mi yapmam gerekiyor?

Soru 3: Linux kullanırken dikkat etmemi veya öğrenmemi istediğiniz şeyler var mı?

Soru 4: Visual Studio Code ile Yapay zeka ve görüntü işleme (OpenCV C++, Python vs.) programlanabilir mi?

Programlanabildiğini biliyorum ama Visual Studio Community ile ne farkı olur? Herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım?

Soru 5: Dağıtımların kendi antivirüsleri oluyor mu?
Dağıtımların kendi antivirüsleri oluyor mu yoksa biz kendimiz mi kurmamız gerek?

Soru 6: Sizce mantıklı mı?
Sizce format atıp Linux kurmalı mıyım? Ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Sistem özelliklerim:
RAM: 8GB
Depolama: 256GB
CPU: AMD Ryzen 3 3250U
GPU: AMD Radeon Graphics(TM) 2GB VRAM
Bu kadar bilgi yeter diye düşünüyorum...

Cevap1: Linux Mint veya Zorin OS kullanmanızı öneririm.

Cevap2:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu rehber ile Linux kurabilirsin.

Cevap3: Terminal kullanımına alışın derim. İlk başta gözünüzü korkutsa da işleri aşırı derecede kolaylaştırıyor.

Cevap4: Bir son kullanıcıyım bu alanlarla hiç ilgilenmedim bilmiyorum.

Soru5: Linux dağıtımlarında indirdiğiniz hemen hemen her dosya dağıtım tarafından onaylanan repolardan indirildiği için bir zararlının sisteminize zarar verme ihtimali çok düşük. Eğer güvenliğinizi arttırmak isterseniz firewalld gibi yazılımlarla uygulama izinlerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bir zararlı yeseniz bile Linux'ta yönetici sistemi şifrelere çalıştığı için sisteminizde ciddi bir zarara yol açamaz.

Soru6: Evet kesinlikle mantıklı. Windows gereksiz ağır ve dayatmalarla dolu bir sistem. Linux tarafındaysa evet tıpkı Windows gibi birçok dağıtım varsayılan uygulamalar ile geliyor ama bunları kaldırmak için 40 takla atmanız gerekmiyor.

1- Yeni başlayanlar için kesinlikle Debian tabanlı sistemler öneririm. Bu yolda da Mint ve Kali zaten Debian tabanlı. İkisi de üzmez ama Mint yeni başlayanlara daha uygun.
2- Linux kurulum USB'si oluşturduktan sonra 'Diski silip kurulum yap' seçeneğini seçip devam edersen sorun olmayacaktır.
3- Kesinlikle basit Terminal komutlarını bilmenizi tavsiye ederim. İlla ki işiniz düşecektir.
4-
5- Linux sistemlerde uygulama indirmek için genelde Official Repo'ları kullanacağınız için antivirüse çok ihtiyacınız olacağını sanmıyorum.
6- Uygulama desteği son zamanda gelişse de hala Windows ile arasına baya bir fark var. Seçim sizin.

1- Yeni başlayanlar için kesinlikle Debian tabanlı sistemler öneririm. Bu yolda da Mint ve Kali zaten Debian tabanlı. İkisi de üzmez ama Mint yeni başlayanlara daha uygun.
2- Linux kurulum USB'si oluşturduktan sonra 'Diski silip kurulum yap' seçeneğini seçip devam edersen sorun olmayacaktır.
3- Kesinlikle basit Terminal komutlarını bilmenizi tavsiye ederim. İllaki işiniz düşecektir.
4-
5- Linux sistemlerde uygulama indirmek için genelde Official Repo'ları kullanacağınız için antivirüse çok ihtiyacınız olacağını sanmıyorum.
6- Uygulama desteği son zamanda gelişse de hala Windows ile arasına bayağı bir fark var. Seçim sizin.

Genel günlük kullanımda bir fark yok artık. Hatta bana kalırsa Linux DE ve WM'lerin gelişmişliği sayesinde Windows'tan çok daha iyi. Oyunculuk ve profesyonel işler içinse yer yer ciddi fedakarlıkların veya değişimlerin yapılması gerekiyor.

Her ne kadar oyunculuk alanında bu proton ile Vulkan destekleyen sistemlerde bayağı azalmış olsa da profesyonel alanda hala istenen ilerleme yakalanamadı gördüğüm kadarıyla.

Cevap1: Linux Mint veya Zorin OS kullanmanızı öneririm.

Cevap2:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu rehber ile Linux kurabilirsin.

Cevap3: Terminal kullanımına alışın derim. İlk başta gözünüzü korkutsa da işleri aşırı derecede kolaylaştırıyor.

Cevap4: Bir son kullanıcıyım bu alanlarla hiç ilgilenmedim bilmiyorum.

Soru5: Linux dağıtımlarında indirdiğiniz hemen hemen her dosya dağıtım tarafından onaylanan repolardan indirildiği için bir zararlının sisteminize zarar verme ihtimali çok düşük. Eğer güvenliğinizi arttırmak isterseniz firewalld gibi yazılımlarla uygulama izinlerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bir zararlı yeseniz bile Linux'ta yönetici sistemi şifrelere çalıştığı için sisteminizde ciddi bir zarara yol açamaz.

Soru6: Evet kesinlikle mantıklı. Windows gereksiz ağır ve dayatmalarla dolu bir sistem. Linux tarafındaysa evet tıpkı Windows gibi birçok dağıtım varsayılan uygulamalar ile geliyor ama bunları kaldırmak için 40 takla atmanız gerekmiyor.

Teşekkür ederim hocam. Terminal kullanımına zaten alışmam gerektiğini biliyorum.
3- Kesinlikle basit Terminal komutlarını bilmenizi tavsiye ederim. İlla ki işiniz düşecektir.
4-
6- Uygulama desteği son zamanda gelişse de hala Windows ile arasına baya bir fark var. Seçim sizin.
Size de teşekkür ederim.

Peki Ubuntu neden önermezsiniz? Yeni başlayacağım ama direk alışacağıma eminim. O yüzden tecrübelilerin de kullandığı bir dağıtım olabilir. Ondan ona geçmek istemiyorum. @Rona Hocam ve @Baş-ül Adam Hocam neden Kali Linux, Mint ve Zorin önerdiniz? Sizler hangilerini kullanıyorsunuz? Bu şekile sorular sorup cevap almam gerekiyor. Ne kadar soru sorup cevap alırsam o kadar iyi benim için.

Genel günlük kullanımda bir fark yok artık. Hatta bana kalırsa Linux DE ve WM'lerin gelişmişliği sayesinde Windows'tan çok daha iyi. Oyunculuk ve profesyonel işler içinse yer yer ciddi fedakarlıkların veya değişimlerin yapılması gerekiyor.

Her ne kadar oyunculuk alanında bu proton ile Vulkan destekleyen sistemlerde bayağı azalmış olsa da profesyonel alanda hala istenen ilerleme yakalanamadı gördüğüm kadarıyla.
Gerçekten WM ve DE'ler çok gelişti. Günlük kullanımdan fazlasını da sunuyorlar artık. Ama yeni başlayanlar için DE daha mantıklı bir seçim. Zira WM kullanmak her yiğidin harcı değil şu durumda. 🙂

Proton gerçekten çok geliştirdi kendini. Ama hala optimizasyon sıkıntıları var. Gün geçtikçe düzeltiyorlar. Steam Deck sağolsun.

Teşekkür ederim hocam. Terminal kullanımına zaten alışmam gerektiğini biliyorum.

Size de teşekkür ederim.

Peki Ubuntu neden önermezsiniz? Yeni başlayacağım ama direk alışacağıma eminim. O yüzden tecrübelilerin de kullandığı bir dağıtım olabilir. Ondan ona geçmek istemiyorum. @Rona Hocam ve @Baş-ül Adam Hocam neden Kali Linux, Mint ve Zorin önerdiniz? Sizler hangilerini kullanıyorsunuz? Bu şekile sorular sorup cevap almam gerekiyor. Ne kadar soru sorup cevap alırsam o kadar iyi benim için.
Ubuntu'yu önermemem daha çok kişisel sebeplerden. Snap kullanımına zorlaması insanı sinir ediyor. Mint daha sade ve özgür bir sistem. Her ne kadar Ubuntu tabanlı olsa da daha özgür bir yaklaşımı var. Ve yeni başlayanlar için çok fazla destek sunuluyor.

Ben en son kullanımımda Arcolinux ile yola devam ediyordum. Tabii Arch tabanlı sistemler insanı biraz fazla Terminal'e zorluyor. Ama Arch Wiki'si her şeyin üstesinden gelmeni sağlıyor. O yüzden tercih ediyordum.

Size de teşekkür ederim.

Ben arcolinux kullanıyorum. Arch kullanmayı seven ama zahmete girmek istemeyen biri olduğum için kendisini tercih ettim.

Ubuntu önermiyorum çünkü geliştiricisi cannonical benim gözümde Microsoft'un tekel olamamış hali. Tabii Linux camiasında en bilinen dağıtımlardan birisi kendisi ama bunu iyi yönde pek kullandığını görmedim. Daha geçtiğimiz aylarda terminal ekranları üzerinden Ubuntu Pro(güvenlik odaklı ücretsiz bir Ubuntu sürümü) reklamı vermişlerdi.

Ubuntu'yu önermemem daha çok kişisel sebeplerden. Snap kullanımına zorlaması insanı sinir ediyor. Mint daha sade ve özgür bir sistem. Her ne kadar Ubuntu tabanlı olsa da daha özgür bir yaklaşımı var. Ve yeni başlayanlar için çok fazla destek sunuluyor.
Ubuntu önermiyorum çünkü geliştiricisi cannonical benim gözümde Microsoft'un tekel olamamış hali. Tabii Linux camiasında en bilinen dağıtımlardan birisi kendisi ama bunu iyi yönde pek kullandığını görmedim. Daha geçtiğimiz aylarda terminal ekranları üzerinden Ubuntu Pro(güvenlik odaklı ücretsiz bir Ubuntu sürümü) reklamı vermişlerdi.
Tahmin etmiştim.

@Rona Hocam şu mesajımı görmediniz galiba bunada bir cevap verebilir misiniz? Mint'i düşünüyorum çünkü daha çok. Tecrübe kazandıktan sonra bende Arch tabanlı dağıtımlara geçerim diye düşünüyorum.
@RonaHocam Mint önerir misiniz peki? Kali ile pek farkı yok diye biliyorum @Baş-ül Adam hocamın da dediği gibi ikiside Debian tabanlı zaten.

Tahmin etmiştim.

@Rona Hocam şu mesajımı görmediniz galiba bunada bir cevap verebilir misiniz? Mint'i düşünüyorum çünkü daha çok. Tecrübe kazandıktan sonra bende Arch tabanlı dağıtımlara geçerim diye düşünüyorum.

Mint ile Kali birbirinden farklı dağıtımlar. Kali hacker dağıtımı olarak da bilinen sibergüvenlik odaklı bir dağıtım. Linux Mint ise son kullanıcıya odaklanan bir dağıtım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı