Ryzen 3300X & 4060 Ti Cyberpunk 2077 DLSS 3.0 testi

Ben de öyle düşünüyorum. Özellikle ileride gelecek AAA oyunlarda RTX 3000 ile RX 6000 bu tarz bir teknolojinin yoksunluğundan, RTX 4000 ise VRAM yoksunluğundan acı çekebilir. Çünkü Frame Generation ne kadar muhteşem olsa da VRAM kullanımına çok büyük etki etmiyor.

4060 Ti'ı ben yine önermem bu fiyatlardan ve 8 GB'ın kendi kas gücüne dengesizliğinden ama RTX 4060 ile RX 7600 ayrı bir mevzuu. Bunlar dururken gidip aynı fiyatlara sıfır 3060, 6650 XT falan alan çok pişman olur ileride. Sırf eski nesil stokları tüketilsin diye ezikliyorlar o kartları, samimi bulmuyorum.

Bazı durumlarda oyun yapımcılarının bilerek VRAM hortumu oyunlar çıkarabileceğini düşünüyorum. Maksat millet yeni kart almaya itilsin. Yani böyle iddialı bir nesilde NVIDIA'nın gerçekten iyi olacağını düşünerek VRAM denen şeyden nasibini almamış kartlar çıkarması pek olası değil. Pazarlama hamlesi dışında pek bir şey olmasına imkan vermiyorum şahsen.
AMD'nin de bu VRAM durumlarına karşılık RX 7600'ü 12GB VRAM ile çıkarmaları gerekirdi bence. Ama nedense o da 8GB.

AMD kartlar aynı VRAM'e sahip olsalar da ilginç bir şekilde NVIDIA'dan daha fazla tüketime ulaşabiliyorlar. RX 7600'ü bu nedenle RX 6700'ün bile önüne koymakta zorlanırım her ne kadar bir sihrini göremediğimiz AI çekirdeklerine sahip olsa da.

Böyle RTX 3070 ve RX 6800 ilişkisi gibi hem VRAM'den hem de kas gücünden beygir gibi bir kart gelecek ki NVIDIA rakibini silebilsin. Şu anda buna en yakın AMD kart 4070 Ti karşısındaki 7900 XT.

7600 ile 7700 XT'ın at koşturabilmesi için bir Frame Generation teknolojisine ihtiyacı olacak, gördüğün üzere donanımsal dezavantaja karşı en büyük silah bu şu anda.

Bazı durumlarda oyun yapımcılarının bilerek VRAM hortumu oyunlar çıkarabileceğini düşünüyorum. Maksat millet yeni kart almaya itilsin.
Buna katılmıyorum. Şahsen "Dış güçler düğmeye basıyor, dolar yükseliyor yeğenim." demekle çok benzer bir mantığa sahip.

AMD'nin kazmalığı o da. Zaten bu tarz konularda cortlamaya müsait oluyor AMD'ciğimiz, NVIDIA'nın tekelleşmesini ve kafamıza rezil kartları kakmasını engelleyecek yegane firma olmasına rağmen pek fazla icraat göremiyoruz. Gerçi AI çekirdekleri ile güzel bir şeyler yaparlarsa durum değişebilir ama şu 7600'ün 12GB olmasını beklerdim her türlü.
Böyle RTX 3070 ve RX 6800 ilişkisi gibi hem VRAM'den hem de kas gücünden beygir gibi bir kart gelecek ki NVIDIA rakibini silebilsin. Şu anda buna en yakın AMD kart 4070 Ti karşısındaki 7900 XT.
O kartın neden 12GB olduğunu hala çözemedim. NVIDIA'nın xx7x kartları evlatlık falan galiba.
7600 ile 7700 XT'ın at koşturabilmesi için bir Frame Generation teknolojisine ihtiyacı olacak, gördüğün üzere donanımsal dezavantaja karşı en büyük silah bu şu anda.
Şu AI çekirdeklerini NVIDIA'nın taa 2018'de yaptığını yapmak için kullanmazlar umarım. Gerçi 5 sene geçmiş ya, bir şeyler yapmışlardır herhalde o konuda. İlkel DLSS'in AMD sürümü gibi bir şey gelmesi pek bir zor. Olay yeni teknolojileri ne kadar iyi entegre edebileceklere döndü.

Buna katılmıyorum. Şahsen "Dış güçler düğmeye basıyor, dolar yükseliyor yeğenim." demekle çok benzer bir mantığa sahip.
Tabii haklısınız, zaten illa olacak veya oluyor gibi bir şey düşünmüyorum. İhtimaller bence bu yönde, firmaların para açlığını düşünürsek.

Son düzenleme:
Bu incelemeyi gördükten sonra kafama çorap geçirip 4080 almayı düşünüyorum.
Bana da şeytan diyor ki. Al pederin kredi kartını 4090'lı bir sistem yapıştır gitsin hemde tek çekim. Peder ayıkana kadar PC'nin tadını çıkar sonra sistemi sat. Değer kaybını kendi paranla tamamla. Ardından kredi kartı borcunu öde. Olay kapansın gitsin. Nasıl macera ama?

@picl raknhocam @kino
Firmaları aklıyor gibi olacağım ancak kurumsal açıdan bakarsak şöyle bir tahmin yürütmek çok da mantıksız olmaz:

Kart serileri çıkış yapmadan çok zaman önce planlandığı, çizildiği, prototipleri yapıldığı ve seri üretime hazırlandığı için; oyun firmaları da son zamanlarda, özellikle 2023'te, VRAM'e abanan pek çok oyun öne sürdükleri için 4000 ve 7000 serilerinde bu tarz VRAM sıkıntıları yaşanmış olabilir.

Mining çılgınlığından, onların da bu durumdan kâr etmeye çalışmalarından dolayı uygun fiyata yüksek VRAM'li modeller önceki serilerde gördük ancak günümüzde mining denen olayın kökü büyük oranda kuruduğu için düşük VRAM'li modellerin bir ya da iki nesil daha gidebileceğini ön görerek buna göre planlama yaptılar.

Ancak yüksek VRAM'leri gören oyun firmaları, üreticilerin yeni nesillerde de bu yüksek VRAM'li kartların devamının geleceğini düşünerek oyunlarına abandıkları için bir uyuşmazlık meydana geldi ve artık "geri dönme" terimi onlar için belki de çok büyük kayıplara neden olacağı için, kısaca çok geç olduğundan ekran kartı üreticileri, ürünlerini bu şekilde piyasaya sürmek zorunda kaldılar.
Sonuçta sadece 1 tane RAM modülü değiştirilmesi demek, tüm finansmanın baştan yapılması demek. Eklemeyi saymıyorum bile, modül eklemek kart tasarımının yeniden yapılması demek oluyor ki bu, kartın fiziksel haliyle ilgili her şeyim çöpe gitmesi demek oluyor.

Önümüzdeki nesillerde de düşük VRAM muhabbeti devam ederse o zaman "Millete dayatmaya çalışıyorlar." lafı tam anlamıyla karşılığını bulmuş olur tabii ki ancak şu anlık ben böyle bir çelişkinin yaşandığını düşünüyorum.

Baban dünyadan bi' haber yaşayıp, onca paranın karttan çekildiğini anında anlamazsa güzel macera aslında.

Ona ihtimal vermiyorum. AMD bu kadar beklediyse, 7700 XT, 7800 XT gibi kartları bile çıkarmadıysa büyük ihtimalle 2023'ün ikinci yarısında NVIDIA'nın üzerine toplu şekilde çökecek bir hamle hazırlıyor.

Aksi takdirde NVIDIA'nın altında ezilip gider. AMD'nin daha fazla pazar payı kaybedecek lüksü yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…