Ryzen 3600x Sıcaklık Problemi

incehesap.com'dan aldınız sanırım sistemi. buna benzer bir sistem de ben kuzenime aldım, işlemci Ryzen 5 3600, Ekran kartı Asus TUF 2060 ikisinde de sıcaklıklar aşırı derecede yüksek. Oyunlarda Ekran kartı 81-82 derece, işlemci 72-73 derecelere çıkıyor. Kasa sizinki ile aynı içinde 6 adet fan mevcut, ne yapalım diye kara kara düşünüyoruz.
Kasa modeli nedir?

Hocam yatmadan önce bir bakayım dedim de, 4.2ghz için hangi voltaj değerlerini kullandınız? PCB kapattığımda 3.8'e sabitliyor ve Witcher 3'de ultra ayarlarda aldığım işlemci sıcaklık değerleri -konuyu oluşturduğumda eklediğim resimlerde de görürsünüz- açılışta 61 sabit olarak da 65'de kalmıştı. 4.2ghz ve voltaj olarak ayarladığım da yine aynı dereceleri alırsam dediğiniz gibi çok daha iyi olabilir. Bir de baya bir ingilizce olan postlara baktım redditten yarın denedikten sonra geniş çaplı bir cevap yazacağım.
Voltajı sabitlemedim. Kendi haline bıraktım öyle default yani. En sağlıklı değer 1.325 bu voltaj değeri ile en yüksek frekans değerinden başla. 4.4-4.3ten. Sonra frekansı düşürerek en stabil halini bulursun.
Yarın bekliyorum cevabınızı. Bir de burda kasa soğutması da önemli tabii. Sizin düşük frekansta aldığınız sıcaklık değerlerini ben yüksek frekansta alıyorum. Hatta daha düşük alıyorum sanırım.

@Silinen üye @Giray6161

Arkadaşlar selam, bu uzun postu okumanızı istiyorum çünkü dünden beri redditten 38 bir iki siteden yaklaşık 2 konuya bakarak toplamda bir 40 konuya baktım. Malum konu başlığı 1000’den fazla görüntülense de hala üst düzey bilgiye sahip bir kişinin gelip de yardımcı olduğunu görmedim. Ki bu sorunu sadece ben yaşamıyorum sizler de yaşıyorsunuz buna ek olarak forum içinde birçok konu başlığı mevcut ve çözüm önerisi dahi sunan yok. Bu konuların önemli olanlarını en azından tartışmanın daha fazla döndüğü postları buraya bırakıyorum. Merak edenler açıp tartışmaya, kullanıcıların yorumlarına gerek redditen üzerinden AMD yetkilisi AMD_Robert’in yazdığı yorumlara bakabilirsiniz. Benim dikkatimi çekenleri ve ortak düşünceleri paylaşan postları teker teker sıralayayım:
  1. GHz ve Voltaj ayarlamaları olarak:
  • 3600X @ 4.3Ghz all core 1.325V Reasonable? Also, Voltages reporting wrong? Bu postta, 4300 GHz’den 4350’ye ve 4400’e çektiği zaman 1.36V ile bile sistemin stabil çalışmadığından bahsetmiş. Öte yandan 4300 GHz’I 1.325V ile stabil olduğunu da bulmuş. Bu yaptığı değiştirmeler sonucunda 89 derecede çalışan 4.1GHz’li sistem, 4.3 GHz’de 75 dereceyi bulmuş ve boşta ise 45 dereceymiş. Yine aynı postun altında başka bir kullanıcı 4.3 GHz’I 1.35V ile çalıştırdığında oyun oynarken herhangi bir problem olmadığını dile getirirken Cinebench üzerinde yaptığını benchmark testlerinde 100% olarak hep crash aldığını belirtmiş.
  • 3600X @ 4.3Ghz all core 1.3125V. Voltage readouts all over the place??? Bu postta ise kullanıcı 4.3GHz’I, 1.3125V’a sabitlemiş ancak diğer programlarda farklı değerler aldığını gösterirken Ryzen Master’ın doğru gösterdiği vs. belirtmiş.
  • Ryzen 3000, PBO Vs manual overclock? Better experience with Manual overclock for me, how about you? Burada yine başka bir kullanıcı 4.3GHz’i 1.3125V ile kullanmış ve stabil bir performans almış. Tabi konu tamamen PBO vs Manüel OC olsa da burada kullandığı manüel voltaj ayarından bahsetmiş.
  • 3600x on Asus Prime x370 pro - First Impression and Numbers Burada da kullanıcı 1.425V ile 4.3Ghz’e ulaştığını, voltajı daha düşük yapabileceğini bilse de ne kadar yüksek ayarlayabileceğini ölçmek için denemiş. Stabil bir performansı 4.2Ghz’i 1.35V ile kullanarak almış. Ancak uzun süreli bir stress teste sokmamış ve voltajın aslında biraz daha düşük ayarlanabileceğini söylemiş. Öte yandan, oto voltaj ile 4.3Ghz’de biosu crash vermiş ve bios pilini sökmek zorunda kalmış.
  • A PSA about Gigabyte's new f4 bios for X570 board(s) Buradaki bir kullanıcı da 4.3Ghz’I 1.325V ile stabil bir şekilde aldığını paylaşmış.
  • Hardware Numb3rs reports his findings on Ryzen 3000's minimum voltage/frequency curve Buradaki kullanıcı da bulduğu stabil voltaj ayarlarını GHz’e göre grafiksel bir şekilde paylaşmış. Youtube videosu ve incelemeleri var sanırım. Redditteki postun altında kaynak yeri mevcut. Grafikte yanlış eşleştirmiyorsam 1.35V – 1.34V, 4250GHz’e denk geliyor.
  • Ryzen 5 3600x with all cores at 4.0ghz at 1.25v
  • Bir kullanıcının çeşitli yaptığı voltaj değerleri ve ortaya çıkan sonuçlar -sıcaklıklar dahil-
2. AMD yetkilisi tarafından gerek reddit üzerinde gerek AMD sitesinde paylaşılan bu voltaj sekmeleri hakkında yazılar:
  • The final word on idle voltages for 3rd Gen ryzen Burada ise redditteki AMD yetkilisinin, bu voltaj sekmelerinin aslında normal olduğunu, voltajların 0.200V ve 1.500V arası sekmesinin tamamen işlemcinin yapısından amaçlı olarak kaynaklandığını, boostu (PCB) kapatıp açtığınızda da 10 derecelik değişimleri fark edeceğinizi belirtmiş. Ki ben PCB’u kapattığımda 10 derece fark ettiğini konu oluştururken yazmıştım.AMD yetkilisi Robert abimizin dediğine göre chip’I undervolt etmememiz ve maksimum işlemci hızınıda güç seçeneklerindeki planlardan 99%’a almamamız gerektiğini söylüyor. Bu gibi işlemler yaparsak zarar vereceğimizi dile getirmiş.
  • 3900x being overvolted on AMD Ryzen Power Plans ve Community Update #5: Let’s Talk Clocks, Voltages, and Destiny 2 AMD yetkilsinin 3900x, 3600x ve 3600 arasında yaptığı 2-3 yorumdan bir tanesi merak edeyenler okuyabilir. Ayrıca her iki linkin özeti olarak, Ryzen’in Balanced Plan’in (Chipset driver yükledikten sonra güç seçeneklerinde gelen güç planlarını görebilirsiniz) bilgisayar boştayken veya “low cpu” gerektiren programlarda herhangi bir voltaj sekmesi olmaması için güncellenmiş. Bazıları da Windows’un kendi dengeli planının AMD’ninkenden daha iyi sabit voltajlar verdiğini dile getirmiş. Bunun sebebini de açıklamış. Bunu kullanıp hala problem yaşıyorsanız cart curt vs. bize bildirebilirsiniz mesajı verilmiş.
  • PLACEHOLDER: Update on WHEA Warnings, Destiny 2, and desktop idle on July 30 Bu postta ise yine yetkili abimiz AMD_Robert 1.325V ne en yüksek voltaj ne de en güvenilir voltaj olduğunu vurgulamış. Kısacası tamamen yanlış bir algı oluşturulduğunu ifade etmiş. İnternetteki rastgele insanlardan gelen varsayımlar olduğunu dile getirmiş. Yani 1.325V resmiyet kazanan bir voltaj değeri değil sanırım topluluktaki insanlar bu voltaj değerleri ile stabil performanslara ulaştığı için çoğunlukla bu voltaj değeri seçiliyor.
  • The Zen 2 FAQ Zen 2 hakkında sıkça sorulan sorular.
3. Ek olarak belki yararı olacağını düşündüğüm postlar:
  • Ryzen 3600x running HOT Düzenlenmiş ve ayarlanmış sabit bir voltaja göre derecelerin düşeceği de çoğu kullanıcı tarafından belirtilmiş. 80 derece altındaysa sıkıntı yok diyenler de olmuş.
  • Ryzen 3000 high voltage and temperatures temporary mitigation info & howto Buradaki arkadaşta her türlü voltaj denemeyi yapsa bile sistemi bir türlü dengeleyememiş en sonunda olayı CPB kapatmak ile bulmuş 3.8ghz’e sabitleyek kalmış. Hem işlemciye zarar vermemek hem de düzgün bir driver gelene kadar böyle bir yol seçmiş. En güvenli yol bu olsa gerek sanırım. Bu linke göz atmanızı tavsiye ediyorum. En sonunda kendimi bu arkadaş gibi görüyorum.
  • Ryzen 3600X with B450 Tomahawk very high temps. Burada da bir kullanıcı yüksek sıcaklık alan başka bir kullanıcıya cool&quiet özelliğini biostan aktif etmesini istemiş ve windowsun dengeli planına geçmesini istemiş. Cool&Quiet özelliği tam olarak ne işe yaradığını bilmediğim için tam olarak da yorum yapamıyorum.
Konulara baktığımda voltaj ayarlarına göre konuşacak olursam, çoğu kullanıcı 4.3GHz’i – 1.35V veya 1.3125V ile stabil bir performans değerine ulaştığını belirtmiş. 4.4GHz ile stabil bir performans yakalayana ben denk gelmedim, yorumlarda da görmedim... Ama aşağısında da çoğunlukla bu gibi derecelerde stabil performans alanlar mevcut. Genellikle gördüğüm GHz oranları 4.3 ile başlayıp 4.1 ile bitiyor. Voltajlarda genellikle 1.35V ile 1.3125V arası. Bu gibi testleri yapan kullanıcılar da sahip oldukları donanımları da paylaşmışlar.

Diğer yandan, AMD postlarına baktığım zaman bu voltaj sekmelerinin tamamen doğal olduğundan bahsediliyor ve işlemcinin bu amaç uğrunda tasarlandığı belirtiliyor. Toplulukta bu voltaj değerleriyle oynayan insanların 1.35V’ın güvenli değer olduğunu söylese bile AMD resmi olarak böyle bir açıklama yapmadığını o paylaştığım postlardan birinde AMD_Robert belirtmiş. Toplulukta herkes bu gibi değerler sonucunda stabil performans aldığı için 1.35V güvenli olarak kullanılan bir algı oluşmuş. Reddit üzerinde bu AMD yetkilisi abimiz işlemciyi undervolt etmemeli, edersek zarar vereceğimizi de belirtmiş. Bana göre voltajın bu kadar saçma sapan sekmesi ilerde işlemciyi etkileyecektir. Şimdiden bu sıcaklık değerlerini alıyorsak yazın bu durum çok vahim olabilir.

Ek olarak yine AMD_Robert, Chipset Driver’ın bilmem ne kaçıncı sürümüyle gelen “AMD Ryzen Balanced” güç planını kullanmamızı söylüyor. Eğer kullanırsanız boşta olan voltaj sekmelerinizin azalacağını ve oyunlarda da bir nevi etki göstereceğini söylemiş. Topluluktan gelen yorumlara göre de Windows’un kendi dengeli güç seçeneğininde iyi olduğunu vurgulamış aradaki farkı anlatmış. Toplulukta bu problem yaşayanlar güç seçenekleri ile bir nevi çözdüklerini dile getirmişler. Paylaştığım linkleri incelerseniz göreceksiniz.

Bu postlardan yola çıkarak birazdan Ryzen Master üzerinde sanırım 1.35V ile 4.3GHz’I deneyeceğim. Eğer herhangi bir benchmark problemi ve stress test problemi yaşamazsam bios üzerinden de manüel olarak ayarlayacağım ama öncelikle AMD’nin bahsettiği şu güç seçeneklerini teker teker deneyip oyunlara girip test etmeyi düşünüyorum. Eğer farklılık yaratıcaksa sonuçta toplulukta bazı kullanıcılar yararı olduğunu söylemiş böylece voltage ayarındandan otomatik olarak kurtulmuş olurum. Ki zannetmiyorum yaracağını ama denemekten zarar gelmez.

Hiç sanmıyorum. 4.1 bile çalışmayan işlemci 4.3 nasıl çalışacak ki? Onlar yüksek frekansa çıkabilen ve şansa gelen "golden chip" dediğimiz işlemcilere sahip insanlar. Ayrıca emeğiniz için çok teşekkürler.

Hiç sanmıyorum. 4.1 bile çalışmayan işlemci 4.3 nasıl çalışacak ki? Onlar yüksek frekansa çıkabilen ve şansa gelen "golden chip" dediğimiz işlemcilere sahip insanlar. Ayrıca emeğiniz için çok teşekkürler.

4050 ve 1.325V olarak denedim, AIDA64 üzerinde stability test yaparken, işlemci sıcaklığı 86'yı gösterirken Ryzen Master'da ki sıcaklık 104'ü gösteriyordu bunun sebebi nedir? Problem mi var, anlayamadım. Sonucun ss'ini de atıyorum. BIOS üzerinden yapmadan burada deniyoruz, değil mi?Yanlışsam düzeltin.

4050-1.325.png 4050-1.325-2.png

@Giray6161

4050 ve 1.325V olarak denedim, AIDA64 üzerinde stability test yaparken, işlemci sıcaklığı 86'yı gösterirken Ryzen Master'da ki sıcaklık 104'ü gösteriyordu bunun sebebi nedir? Problem mi var, anlayamadım. Sonucun ss'ini de atıyorum. BIOS üzerinden yapmadan burada deniyoruz, değil mi?Yanlışsam düzeltin.

Eki Görüntüle 467944Eki Görüntüle 467945

@Giray6161
Okudum postunu, eline sağlık uğraşmışsın. Genelde frekans ve voltajlar aynı dediğin gibi. Herkes bunun normal olduğunu söylüyor, yani dalgalanmanın. Ama bir kısım da işlemcinin sürekli bir anda 1.46v gibi değerlere çıkmasının binde bir bile olsa işlemciye zarar verebileceğini söylüyor. Ben bir sorun olacağını sanmıyorum, dalgalanma konusunda. Ancak işlemcinin sürekli hızının artması, fan sesi ve voltajın birden yükselmesi kafama takılıyor. Yoksa belki de hiç sorun bile olmaz. Ryzen master doğru değerleri göstermiyor gibi şeyler okumuştum, oranın sıcaklığına aldanma. Ryzen masterdan voltaj işini deniyim dedim, 1.325v ile 4.3te reset attı. Sonra uğraşmadım daha. Bırak dalgalansın dedim takılıyor öyle. Dalgalanma varken stres testine soktum, 70-75 dereceye çıktı en fazla, ama uzun süreli değildi test, öylesine bi baktım 3-5dk. Telfonda olduğum için linklere bakamadım, ama güç seçenekleri nedir onu anlamadım. Ben Windowsun kendi dengeli güç planını kullanıyorum. Yine de arada fan sesinden anlıyorum dalgalanma olduğunu. Bir de, bu ryzen balanced, ryzen performans vs gibi güç ayarlarına ben hiç denk gelmedim nerede bunlar?

Son düzenleme:
Böyle olacaktıysa hiç 7nm'ye geçmeseydi keşke AMD.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

ama güç seçenekleri nedir onu anlamadım.
Windows güç seçenekleri, var ya yüksek performans, dengeli falan.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı