Ryzen 3600X stok fanla kullanılır mı?

DeSeRT_TR

Hectopat
Katılım
29 Aralık 2020
Mesajlar
1.895
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle konunun kaynağını söyleyeyim. Bundan 6 ay önce Sinerji Bilgisayar'dan Ryzen 3600X işlemcili bir sistem topladım. Sistemi toplarken hem internette yaptığım araştırmalar neticesinde (Wraith Spire fanın Stealth fandan daha iyi olduğu yönünde söylentileri) hem de Sinerji'deki arkadaşın "herhangi bir fan almama gerek olmadığı, içinden çıkan stok fanın çok rahatlıkla işimi göreceği, rahat yeteceği yönündeki söylentileri " neticesinde stok fanla sistemi topladım. Diğer parçaları gösteriş olmasın diye yazmıyorum, konumuz o değil çünkü. Neyse efendim, birçok oyun oynadım sorunsuz, Mafia 1 Remake, Battlefield 5 falan, işlemci ısısı 69 dereceyi geçmiyordu kışın. Fakat yazın bu değer 88 dereceye kadar çıktı. PBO ve CPB kapalı halde.

Ben de teleşa kapılıp acaba işlemciye zarar verir mi yakar mı diye, hemen Sinerji'yi aradım. Oradakiler 90'ı geçmediği sürece sorun olmaz dediler. Fakat yine tatmin olmadım. Çünkü ileride bu işlemcinin macunu kuruyacak vs. ısı daha da artacak. Bu yüzden kule tipi çift fanlı bir soğutucu almaya karar verdim. Sinerji'ye e-mail attım. Soğutucuyu alsam, montaj + kargo parasını versem, soğutucuyu takıp geri gönderir misiniz? Dedim. Ne dese beğenirsiniz. " Tekli parça alımında montaj desteği veremediklerini, sadece yeniden toplu halde sistem toplandığında montaj yapabileceklerini söylediler. Şaka gibi! :D
İnternetten alıp burada bilgisayarcıya montaj yaptırayım diyorum, Burdur'da yaşıyorum, yani köy denilebilecek bir şehir. Buradaki bilgisayarcıların montaj bilgisi de çok zayıf. Sistemi murdar ederler diye korkuyorum. Adamın topladığı en pahalı bilgisayar 5000 lira. Hiç bu kadar gelişmiş bir sistem toplamamıştır. Bu yüzden buradakilere montaj yaptırmak istemiyorum, sistemi murdar ederler çünkü. Kendim de takamıyorum, çünkü RAM veya ekran kartı gibi montajı basit bir parça değil işlemci soğutucusu. RAM olsa atari kaseti takar gibi tak :D vallahi ne yapacağımı bilemedim arkadaşlar. Stok fanla kullanayım diyorum. Küçük bir fan ayarlamasıyla ısıyı 6 derece kadar düşürebildim. Şu an en zorlayan oyun Battlefield 5, 82 dereceye kadar çıkıyor. Sizce böyle kullanmalı mıyım? Uzun vadede sorun çıkartır mı? Teknik servis dışında kimsenin dokunmasını istemiyorum kasaya. Bayağı hassas parçalar çünkü. Yardımcı olursanız sevinirim. Akıl verin :) Bu arada voltaj düşürme olayını denedim, 1.1 voltaj ile yine aynı değerleri veriyor. Ben de voltajla uğraşmayıp direk CPB, PBO, yani Boost kapatıp 3.8 GHz'de sabit kullanıyorum.

Özetle: Arkadaşlar, aranızda Ryzen 3600X işlemciyi uzun süreler stok fanla sorunsuz kullanan var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Para biriktirene kadar kullanılabilir. Hatta uzun süreli de kullanılabilir. OC ve benzeri şeyler denemediğin sürece kullanılabilir.

Evet kullanılır, OC falan yapmayacaksan.

Aynen overclock yapmıyorum. Zaten PBO ve CPB açmayı hiç düşünmüyorum. FPS olarak pek bir fark olmadığını duydum. Teşekkür ederim cevaplarınız için kardeşlerim :)
 
OC yaparsan FPS'ye katkısı en fazla 5-10 FPS olur.

Aynen kardeşim 5 FPS falan farkediyormuş. 5 FPS için işlemciyi ısındırmaya değmez.
Başka stok fanla sorunsuz kullanan var mı acaba merak ettim.
@Recep Baltaş siz ne diyorsunuz bu konuda merak ettim? Bu şekilde kullansam sorun olmaz değil mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı