Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi

Memtest86 kadar ucu ucuna test etmiyor o yüzden. Memtest86'da çok uzun sürüyor saatlerce. O yüzden halen elinizdeyse 2400 MHz'lik RAM'lerden birini takıp OCCT testini yapın. Eğer aynı hata gelmezse RAM'lerde sıkıntı olduğunu anlarız hemen en azından sonra test edersiniz sıkıntı olduğunu onaylamak için bu sefer.

Anladım hocam şimdi onu deneyeceğim. Olmadı bugün dışarı çıkarken açık bırakırım o Memtest86'yı yapar. Bildiğim kadarıyla RAM'ların garantisi devam ediyor. Bir sorun olursa o tarafı zorlayacağım. Teşekkürler.

Memtest86 kadar ucu ucuna test etmiyor o yüzden. Memtest86'da çok uzun sürüyor saatlerce. O yüzden halen elinizdeyse 2400 MHz'lik RAM'lerden birini takıp OCCT testini yapın. Eğer aynı hata gelmezse RAM'lerde sıkıntı olduğunu anlarız hemen en azından sonra test edersiniz sıkıntı olduğunu onaylamak için bu sefer.

Hocam son durum şu. G.Skill RAM'larını tek tek denedim ikisi de hata verdi. 2400 MHz olan RAM'larımı taktım onlar hata vermedi. İlginç olan nokta şu: Hata veren G.Skill RAM'larını 3200 MHz değil de 2400 MHz de çalıştırayım dedim. BIOS'tan XMP ayarlarını 2400MHz şeklinde ayarladım. Testi öyle başlattım. 2 RAM'da da sorun çıkmadı. Yani sorun RAM'ların tamamen 3200MHz de çalışmasıyla alakalı gibi duruyor. Bu da sorun olan donanımlara anakartı da ekleyebileceğimizi gösteriyor gibi. Yapay zekaya sorduğumda üçünde de problem olabilir diyor. CPU'nun RAM alış verişinde (ımc) da da sorun olabilir diyor. Ama büyük oranla sorun sistemin 3200MHz de kararlı çalışmamasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. RAM'ları garantiye göndermek hala seçeneğim dahilinde. Nedir sizin fikriniz hocam.

Son düzenleme:
BIOS`u resetleyin 2400 MHz`de kalmasın. Sonra 3200 MHz RAM`lerin ikisini de takıp Memtest86 ile test yapın. Bitince yazarsınız buraya uzun sürecek test. RAM ile alakalı olup olmadığını anlamanın tek yolu o. Garantiye göndermeye gerek yok hemen hatalı olup olmadığını anlamadan. Test hatasız çıkarsa başka şeylere bakarız da şimdilik testi yapın bir. Aşağıdaki videoyu izleyerek nasıl yapacağınızı bakabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

BIOS'u resetleyin 2400 MHz'de kalmasın. Sonra 3200 MHz RAM'lerin ikisini de takıp Memtest86 ile test yapın. Bitince yazarsınız buraya uzun sürecek test. RAM ile alakalı olup olmadığını anlamanın tek yolu o. Garantiye göndermeye gerek yok hemen hatalı olup olmadığını anlamadan. Test hatasız çıkarsa başka şeylere bakarız da şimdilik testi yapın bir. Aşağıdaki videoyu izleyerek nasıl yapacağınızı bakabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

BIOS'u resetleyince otomatik 2133 MHz de bırakıyor. Profile1'i etkinleştirip 3200MHz'ye çekmek gerekiyor. Yani resetlenince bir şey değişeceğini sanmam ki zaten default ayarlara çekmiştim. Şu an 2400MHz de tekrar 3200MHz'ye çekip Memtest86 uygulayıp ondan sonra garantiyi falan düşünürüm hocam. Teşekkürler. Birkaç farklı yöntem denemek istiyorum. Chipset sürücüm güncel değil mesela onu kuracağım. Sonrasında belki RAM voltajını 1.35 yerine 1.37 falan alabilirim belki daha kararlı çalışır. Belki 3200MHz değil de 3000MHz'de aynı testi deneyeceğim. Bakalım sınır neresi. Sonra Memtest86'yı dışarı çıkmadan mutlaka yaparım.

Hocam denemek istediğiniz şeylerin hepsini ben denedim. Eğer RAM ile alakalı değilse işlemciyle alakalı büyük ihtimalle ki zaten olay görüntüleyicisinde de Whea Logger hatasını vermişti. RAM ile sıkıntı çıkmazsa voltajı dediğiniz gibi 1.37 yapıp denersiniz ama rahat çalıştırabilmesi lazım hata vermeden 3200 MHz`de. Ben şu an 3600 MHz ile kullanıyorum orta kalite bile neredeyse olmayan bir anakartla. Size önerim çok uğraşmadan, Memtest86 ile hata vermezse RAM`leriniz direk işlemciyi iade etmeniz çünkü böyle bir sıkıntı olsa önceki işlemcinizde de olurdu.

Anlamadım hocam ne ima ettiniz?

Hocam denemek istediğiniz şeylerin hepsini ben denedim. Eğer RAM ile alakalı değilse işlemciyle alakalı büyük ihtimalle ki zaten olay görüntüleyicisinde de Whea Logger hatasını vermişti. RAM ile sıkıntı çıkmazsa voltajı dediğiniz gibi 1.37 yapıp denersiniz ama rahat çalıştırabilmesi lazım hata vermeden 3200 MHz`de. Ben şu an 3600 MHz ile kullanıyorum orta kalite bile neredeyse olmayan bir anakartla. Size önerim çok uğraşmadan, Memtest86 ile hata vermezse RAM`leriniz direk işlemciyi iade etmeniz çünkü böyle bir sıkıntı olsa önceki işlemcinizde de olurdu.
Hocam oyle yapacağım tekrardan yardımlarınız için teşekkürler.

Hocam denemek istediğiniz şeylerin hepsini ben denedim. Eğer RAM ile alakalı değilse işlemciyle alakalı büyük ihtimalle ki zaten olay görüntüleyicisinde de whea logger hatasını vermişti. RAM ile sıkıntı çıkmazsa voltajı dediğiniz gibi 1.37 yapıp denersiniz ama rahat çalıştırabilmesi lazım hata vermeden 3200 MHz'de. Ben şu an 3600 MHz ile kullanıyorum orta kalite bile neredeyse olmayan bir anakartla. Size önerim çok uğraşmadan, Memtest86 ile hata vermezse RAM'leriniz direk işlemciyi iade etmeniz çünkü böyle bir sıkıntı olsa önceki işlemcinizde de olurdu.

Ekstra bilgi olarak yazayim. RAM'ları önce 3200MHz da ama CL18'e aldim. Hata daha geç ve daha az verdi. Sonra 2933MHz'ye aldim. Bu MHz de hata ya yok ya da cok daha gec verecek. Yani tamamen 3200MHz hizinda bir problem var. Veya baska bir kararsizlik durumu da olabilir. 3200MHz'ye tekrar alip Memtest86 ile sonucu paylaşacağım. Teşekkürler.

Ryzen 5 5600X işlemci dedim tüm yanıtları okumadım.

Konu bambaşka yere evrildi hocam kusura bakmayin başlığa yanıt vermişsiniz.

Çubukları tek tek farklı slotlarda XMP açarak test ederseniz daha anlaşılır sonuç almak mümkün.

IMC ya da RAM'de sorun olabilir ama bence RAM'de. İşlemci kolay kolay bozulan bir parça olmadığı için ben RAM diyorum.

Anakartta problem olsa XMP kapalı şekilde de sıkıntı olabilir diye düşünüyorum.

Çubukları tek tek farklı slotlarda XMP açarak test ederseniz daha anlaşılır sonuç almak mümkün.

Imc ya da RAM'de sorun olabilir ama bence RAM'de. İşlemci kolay kolay bozulan bir parça olmadığı için ben RAM diyorum.

Anakartta problem olsa XMP kapalı şekilde de sıkıntı olabilir diye düşünüyorum.

Ramları farklı slotta deneyim derken 1. Slotun çalışmadığını fark ettim. Veya ben oturtamadım. Ama 1. slota ramı taktığımda gelen çın diye oturma sesi bu slotta gelmedi. Slot arızalı muhtemelen. Bu yüzden her zamanki gibi 2-4 de kullandım.
XMP kapalı denemedim aslında sadece RAM'ları 2400MHz'ye aldım. Evet dediğiniz gibi sorun RAM'da gibi. 3200MHz ile yapacağım Memtest86 testinde belli olacak. Ama o testin sonucunda bana "3200MHz'lerde sorun var 2400'lerde yok" benzeri bir uyarı verecek mi? Yani nasıl anlayacağım. Çünkü 2400MHz yaptığım testlere göre RAM hatasız. :D Garip yani hata varsa her türlü tespit edilebilmesi lazım.

IMC ne inanın bilmiyorum yapay zeka söyledi ama umarım CPU bozuk değildir. RAM bozuk olursa kolayca çözebilirim. Ya en kötü 2933MHz ve CL18'de kullanırım bu arada çok da bir şey etkileyeceğini sanmıyorum.
Neyse ben Memtest86 testi sonucunu bildireceğim. Evden çıkmadan başlatacağım. Umarım sistem yanmaz :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı