Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi

BIOS reset atıp dene.

Bu işlem güncel BIOS sürümümü eski sürüme çevirmez değil mi? Çünkü eski sürüme döndürürse işlemci çalışmayıp PC hiç açılmaz.

Default ayarlaya çektim ama zaten ayarlar bu sekildeydi. Default ayarlara cektikten sonra yaptığım tek islem DOCP kısmından profile 1'i seçerek RAM'leri 3200MHz de kullanabilmek. Normalde 2133'e veya 2400 de kullanıyor. Her neyse BIOS'un save yaparken yaptığı degisiklikleri gosterdigi ekranı ekte yükledim.

Dosya Ekleri

• IMG_20250626_222426.jpg
    IMG_20250626_222426.jpg
    88,8 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
Bu işlem güncel BIOS sürümümü eski sürüme çevirmez değil mi?

Çevirmez.

Default ayarlaya çektim ama zaten ayarlar bu sekildeydi. Default ayarlara cektikten sonra yaptığım tek islem DOCP kısmından profile 1'i seçerek RAM'leri 3200MHz de kullanabilmek. Normalde 2133'e veya 2400 de kullanıyor. Her neyse BIOS'un save yaparken yaptığı degisiklikleri gosterdigi ekranı ekte yükledim.

Clear C-MOS yapıp komple sıfırlamak iyi olabilir.

İşlemciniz sıkıntılı büyük ihtimalle. Ryzen 5 1600X ile yapmıyordu bunu değil mi? Eğer öyleyse işlemcinizde sıkıntı var demek. İade edip yenisini sipariş edin beklemeyin çözüm aramakla diğer şeylerle. Genel olarak işlemciden olan bir sorun bu zaten.

Kendim de aynı şeyi yaşadım binlerce çözüm denedim bildiğiniz ama çözen şey yeni işlemci oldu. Olursa bir daha yenisini sipariş edin.

İşlemciniz sıkıntılı büyük ihtimalle. Ryzen 5 1600X ile yapmıyordu bunu değil mi? Eğer öyleyse işlemcinizde sıkıntı var demek. İade edip yenisini sipariş edin beklemeyin çözüm aramakla diğer şeylerle. Genel olarak işlemciden olan bir sorun bu zaten.

Kendim de aynı şeyi yaşadım binlerce çözüm denedim bildiğiniz ama çözen şey yeni işlemci oldu. Olursa bir daha yenisini sipariş edin.

Hocam deneyeceğim.

Hocam emin olmak için testlere devam ediyordum. 20 dakikalık CPU OCCT testinde hiç bir hata olmadı. Ancak CPU+RAM testine geçtiğimde tüm işler değişti. Direkt uygulama error has ben detected demeye başladı ve 33 saniyede 605 kez
''Error - CPU + RAM - 10 error(s) found on physical core #0 - logical core #1'' uyarısı vermeye başladı. Sorun acaba Ramlarda mı ? Ramları da yeni değiştirdim bu arada. Normalde 2400mhz kullanıyordum 3200mhz gskill ripjaws ramlarına geçtim. İkinci el aldım ama temizdi kutusu fatura garanti her şeyi vardı. Test etmeden aldım. Şimdi windowsun kendi bellek testine sokup sonuçları aktaracağım.

Dosya Ekleri

• 83.JPG
    83.JPG
    249,8 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Windows`un kendi bellek testine sokmayın. Memtest86 indirip flash belleğe ayarlayın nasıl yapılacağı var. Öyle deneyin. Ama test etmeden önce sadece 1 tane RAM çubuğuyla deneyebilirsiniz.

İki RAM çubuğu da takılı halde Memtest86 testini yapın. Sorun çıkmazsa testte tek RAM çubuğu ile OCCT testini yapın.

Windows'un kendi bellek testine sokmayın. Memtest86 indirip flash belleğe ayarlayın nasıl yapılacağı var. Öyle deneyin. Ama test etmeden önce sadece 1 tane RAM çubuğuyla deneyebilirsiniz.

İki RAM çubuğu da takılı halde Memtest86 testini yapın. Sorun çıkmazsa testte tek RAM çubuğu ile OCCT testini yapın.

Hocam Windows bellek tanılama aracı da %7 de falan donanım sorunları algılandı dedi. %98 de yanlışlıkla kapattım. Şimdi baştan başlattım testi. Test sonunda sorunlar neymiş sonuçları göstersin bir bana. Ondan sonra Memtest86 testine de sokarım. Daha sonra RAM'ları tek tek deneyerek OCCT testine tekrar sokarım. Neden Windows'un testine sokmayın dediniz anlamadim ama CPU'da değil de belleklerde sorun oldugu aşikar. 2400MHz de kullanınca problem yok gibiydi. Ayrıyeten neden olay gunluklerinde islemci hatasi yazdığını anlamış değilim. Sorun RAM'da mı işlemcide mi yoksa RAM islemci uyumlulugunda mı anlayamadım.

Memtest86 kadar ucu ucuna test etmiyor o yüzden. Memtest86`da çok uzun sürüyor saatlerce. O yüzden halen elinizdeyse 2400 MHz`lik RAM`lerden birini takıp OCCT testini yapın. Eğer aynı hata gelmezse RAM`lerde sıkıntı olduğunu anlarız hemen en azından sonra test edersiniz sıkıntı olduğunu onaylamak için bu sefer.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı