Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi

Bende de gelmiyor ama çalışıyor. Bununla alakalı değildir ama yine de RAM'in oturduğundan emin olmalısınız tabii ki.

Dediğim gibi test etmenizi tavsiye ediyorum.

Çubukları tek tek farklı slotlarda XMP açarak test ederseniz daha anlaşılır sonuç almak mümkün.

IMC işlemci içindeki kontrol yongası. İşlemci ile RAM'ler arasındaki haberleşmeyi kontrol eder, tamamına SoC denir.

Testi OCCT ile de yapabilirsiniz. Aç kapa uğraşmayın. Sorun olursa zaten bağırır OCCT. Uygulamanın ayarlarından hata esansında otomatik durdurmayı aktif edebilirsin.

Ekran görüntüsü 2025-06-27 101008.png

Merhaba.

Arkadaşlar ben bestecilik ve prodüksiyon ile uğraşıyorum. Bu yüzden iyi bir render sistemine ihtiyacım var.

• ASUS Prime B450M-A
  • Ryzen 5 1600X six Core işlemci.
  • RX 580 8 GB ekran kartı.
  • 16 GB DDR4 2400MHz RAM.
  • 1 adet NVMe M.2 SSD 2 adet SATA SSD'ye sahibim.

Bazı projelerim 16 GB RAM yiyor ve çalışırken CPU %90'lara ulaşıyor.
Bu yüzden gerçekten müzik prodüksiyonu renderlarında iyi çalışacak kullandığım işlemciden daha iyi bir sistem yükseltme tavsiyesi almak isterim. En azından projelerim sorunsuz takılmasız çalışsın isterim.
2. ellere de olumlu bakıyorum eğer kullandığım işlemciden daha iyi uygun fiyatlı 2. el işlemciler varsa düşünebilirim.
Tabikide 5600.

Tam olarak bilmiyorum ama MHz ile alakası yok. RAM`lerin cidden bir problemi var mı diye bakıyor test MHz ile alakasız olması lazım ama yine 3200 MHz ile yapın siz. Eğer hatalı çıkarsa RAM`leri değiştirirsiniz. Çıkmazsa işlemci iade. RAM`leri de zaten A2 B2 düzeninde olması lazım sanırım yani 2. ve 4. RAM slotu.

Tam olarak bilmiyorum ama MHz ile alakası yok. RAM`lerin cidden bir problemi var mı diye bakıyor test MHz ile alakasız olması lazım ama yine 3200 MHz ile yapın siz. Eğer hatalı çıkarsa RAM`leri değiştirirsiniz. Çıkmazsa işlemci iade. RAM`leri de zaten A2 B2 düzeninde olması lazım sanırım yani 2. ve 4. RAM slotu.

MHz ile alakası yoksa XMP kapatınca niye sorun kalmıyor? Bana açıklayabilir misin?

Bende de gelmiyor ama çalışıyor. Bununla alakalı değildir ama yine de RAM'in oturduğundan emin olmalısınız tabii ki.

Dediğim gibi test etmenizi tavsiye ediyorum.

Imc işlemci içindeki kontrol yongası. İşlemci ile RAM'ler arasındaki haberleşmeyi kontrol eder, tamamına SoC denir.

Testi OCCT ile de yapabilirsiniz. Aç kapa uğraşmayın. Sorun olursa zaten bağırır OCCT. Uygulamanın ayarlarından hata esansında otomatik durdurmayı aktif edebilirsin.

Eki Görüntüle 2521626

1. slotta arıza var sanırım hocam oturmuyor. Aslında oturuyor gözüküyor ama klipsi kapattığımız kısım değil de onun karşı tarafındaki kısım oturmuyor orası. Memtest86 testini başlatıyorum şimdi geldiğimde umarım bitmiş olur.

3200MHz'ye geri alip testi başlattım ve henüz evden çıkmadım. 7 hata tespit etti. Devam etmenin anlamı var mı bilmiyorum yine de test bitene kadar bu şekilde bırakacağım. Sonuçları umarım mantıklı şekilde verir.

Dosya Ekleri

• 17510258810028084567890704900633.jpg
    17510258810028084567890704900633.jpg
    128,5 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
Hocam servisle konuştum RAM'ları garantiye göndereceğim. Aklimda kalan soru şu. RAM'larda hata olduğuna emin miyiz? Çünkü sadece 3200MHz'lerde hata verdi. Belki veri aktarım kısmında hata vardir. Urunu aldigim adam sorun yaşamadım diyor bir de. Yine de garantiye gonderecegim bakalim. Yedek RAM'larim var onlarla idare ederim.

Neyse konuyu çok fazla uzattık. Teşekkürler.

Diğer RAM'lerde ve düşük frekansta sorun yaşamamışsınız, kuvvetle muhtemel RAM kaynaklı.

Evet ama sorun yaşadığım aynı RAM'ı da diger MHz'lerde denedim. 2400 2933 ve CL18'e aldim. Yani 3200MHz de bu RAM sorunlu diyen test neden 2400MHz de bu RAM sorunlu diyemiyor problem o. 2400MHz de oynayinca test sorunsuz diyecek. Benim anlamadigim nokta bu. Sorun islemcide olsa daha büyük bir sorun benim için umarım değildir. Olur sa da yapacak bir şey yok. 2933 MHz CL18 de pasa pasa kullanacağım mecbur.

Evet ama sorun yaşadığım aynı RAM'ı da diger MHz'lerde denedim. 2400 2933 ve CL18'e aldim. Yani 3200MHz de bu RAM sorunlu diyen test neden 2400MHz de bu RAM sorunlu diyemiyor problem o. 2400MHz de oynayinca test sorunsuz diyecek. Benim anlamadigim nokta bu. Sorun islemcide olsa daha büyük bir sorun benim için umarım değildir. Olur sa da yapacak bir şey yok. 2933 MHz CL18 de pasa pasa kullanacağım mecbur.

RAM'leri 3200 MHz'lik hata veren XMP profiline alın ve AI Tweaker/DRAM Voltage kısmına 1.4000v girin ve öyle test edin. Sorun çözülürse RAM kaynaklıdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı