Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi


UV yaptığımızda performans mı artıyor gerçekten? O zaman iyi bir şeymiş. BIOS'um güncel son sürüm. B450M-A anakartta çalıştırmak için son sürüme güncellemiştim. UV işlemini de yapmadan önce Cinebench testini yapıp size gerekli bilgileri atacağım.
 
Yapay zekayı düzenleme için kullanıyorum, yardım da alıyorum. Çok yardımı oluyor ancak sadece yapay zekaya bel bağlamıyorum.

Evet artar.

Tabii ben de kullanıyorum hocam. Verdiği bilgi doğruysa bir problem yok zaten. Ama bazen sallıyor. O yüzden verdiği her bilgiye güvenmiyorum.

Tamamdır hocam ben bu işlemi yaptıktan sonra gerekli bilgileri sizinle paylaşacağım desteğiniz için teşekkür ediyorum.


Sonuç budur hocam. 13324 çıktı. Şimdi UV işlemine geçiyorum.


Hocam işlemi tamamladım. Tekrar 23 testi yaptım. Sonuç şaşırtıcı bir şekilde daha fazla çıktı. 14196 çıktı. Önceki 13324 idi. Neden böyle oldu. Anlayabileceğim şekilde neleri değiştirdiğimizi ne işlemler yaptığımızı açıklayabilir misiniz? Core Temp'ten sıcaklığı kontrol ettiğimde sabit 75 derece civarında gezindiğini görüyorum. Biz ısıyı 75 civarına mı sabitledik? Bu durumda ne olacak? Artmayacak mı veya azalmayacak mı? Basitçe açıklayabilirseniz çok sevinirim. Birazdan oyunda da sıcaklık değerlerini kontrol edeceğim.

Düzeltme: 60 derecelere falan düştü şu an. Sanırım testten hemen sonra baktığım için 75 derece gözüktü.
 

Dosya Ekleri

  • 13324.JPG
    200,8 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
@kerem1238806 PPT, TDC ve EDC değerlerini uygun seviyelere çıkardık. Artık işlemci varsayılan güç sınırlarına takılmıyor. Ayrıca işlemciye undervolt uygulayarak voltajı düşürdük, bu da güç tüketimini azalttı, watt başına performans arttı ve işlemcinin daha fazla boost alanı elde etmesini sağladı, +200 MHz arttırdığımız için tek çekirdek performansı da bu sayede arttı. 75 derece sıcaklık limiti, işlemcinin bu sıcaklıkta soğutma performansı ve şartlarına göre en iyi şekilde boostlanacağı anlamına geliyor. 85 derece gibi daha yüksek limitlerde performans artışı çok azaldığı için bu limiti daha fazla arttırmanın getirisi çok az o yüzden bu denge iyi. Her çekirdek için bağımsız voltaj ayarlamaları yaparak daha fazla performans elde edebilirsiniz. Testlerde OCCT gibi araçlar kullanarak çekirdeklerin stabilitesini kontrol edebilirsiniz; hata alırsanız ilgili çekirdeğin voltajını artırabilirsiniz. Stabil çalışan çekirdeklerin voltajını düşürerek performansı daha da optimize edebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Anladım hocam. R23 ile yaptığımız multi Core testi çoklu çekirdekte de daha fazla performans aldığımı gösteriyor. Bu sayede render alırken de daha fazla performans alacağım. Ancak aklıma takılan şu. Oyunlarda hep %20 kullanımdayken 75 sabit kalıyor. Yani bir %60 70 kullanım göremedim. Oralarda sıcaklıkta neler olacak çok merak ediyorum. CPU ağırlıklı sistemi yoran bir oyunum yok sanırım. Denemeye devam edeceğim.
Bir sorunla karşılaşmadığım sürece ayarları bu seviyede tutacağım ve değiştirmeyeceğim. Zaten çok da anlamam hocam. Siz güçlendi diyorsanız güçlenmiştir. Daha fazla kafa yormaya gerek yok
 
%20 kullanımda 75 derece olması şu demek, işlemci mümkün olduğunca boost ediyor. İşlemci tek çekirdek yükü ile tüm güç limitini dolduramaz bu nedenle oyun tek çekirdeğe yüklendiği için voltajı olabilecek en yüksek seviyeye çıkıyor. İşlemci bu yüzden de koyduğumuz ısı limiti ile kendini maksimize ediyor. Bu ayarları tutarsan, soğutmanı geliştirdiğinde performansının stok ayarlara göre daha da arttığını göreceksin. Sana tavsiyem, OCCT ile tüm çekirdeklere özel voltaj gir ve sistemi daha da güçlendir.
 
Son düzenleme:

Son dediginizi soğutmami guclendirdigim zaman yapacağım değil mi? Yeni soğutma alınca tekrar sizle iletişime geçerim hocam. Alternatif sogutma onerilerinix varsa alabilirim. 700 800 bandını çok geçmek istemiyorum. Bendeki bu sivi soğutmadan daha iyi olsun yeter.
 

Son dedğimi an itibarıyla yapabilirsiniz. Zor bir şey değil, şu an -15 olan çekirdekleri -20 yapın ve OCCT ile işlemciyi test edin. Hata durumunda ilgili çekirdeklerin değerlerini 0'a doğru birer birer ilerletin, tekrar test edin. Hata yoksa -30'a doğru birer birer ilerleyin. Bu şekilde işlemcinin suyunu sıkmış olursunuz. Mantığı anladınız mı?
 
Hocam dediğinizi denemedim henüz RDR2'ye girmiştim. 30 dakikalık bir oynanıştan sonra bir anda mavi ekran yedim. Hata isminde WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR yazıyordu. İlk defa yediğim bir mavi ekran. Şimdi ne yapmam lazım? Muhtemelen oynamaya devam edersem tekrar aynı hatayı alacağım.

Direkt 10'a çekip oyunda deneyebilirim.
 

10'a çekersen performansın düşer. Yukarda dediğimi yapın sorununuz kalmaz. Hatanın nedeni bir ya da birden fazla çekirdeğe giden voltajın yetersiz olması. O yüzden OCCT ile test edin demiştim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…