Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi

RAM'leri 3200 MHz'lik hata veren XMP profiline alın ve AI Tweaker/DRAM voltage kısmına 1.4000v girin ve öyle test edin. Sorun çözülürse RAM kaynaklıdır.

Hocam voltaji değiştirmeyi denedim ama işe yaramıyor. 1.35 sabit gosteriyor. Sari renkle gösteriyor ustelik. BIOS'ta başka sarı renk olan bir şey yok. Değiştirmeye çalıştığımda, farkli deger girdigimde otomatik 1.35'e tekrar dönüyor. Değiştirtmiyor yani bana. Değiştirtse 1.37'de falan çalıştıracaktım.

Belki Ryzen Master'le voltajı arttırabilirim. Onda sanırım varmış voltaj arttırma. Ama RAM için mi CPU icin mi bilmiyorum. Eve gectigimde BIOS'umun görüntüsünü atarım. Belki video atarim voltaj arttırmayı denerken.

Son düzenleme:
Nasıl yani? 1.4v girilmiyor mu? Girebilmen lazım.

Hayir girilmiyor bir o yontemi yapamıyorum işte. Yani yazılıyor ama yazdiktan sonra baska bir yere tıkladığımda eski değere dönüyor video atacağım şimdi bununla alakalı. Bu arada ekte Memtest result gorsellerini iletiyorum.

Video da bu şekilde:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tamam 1.37v ye aldim şu an + ve - tuşları ile yapılıyormuş hiçbir yerde de yazmiyor ilginç. Neyse yaptim bu sekilde bir kullanacagim.

Hayir girilmiyor bir o yontemi yapamıyorum işte. Yani yazılıyor ama yazdiktan sonra baska bir yere tıkladığımda eski değere dönüyor video atacağım şimdi bununla alakalı. Bu arada ekte Memtest result gorsellerini iletiyorum.

Video da bu şekilde:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tamam 1.37v ye aldim şu an + ve - tuşları ile yapılıyormuş hiçbir yerde de yazmiyor ilginç. Neyse yaptim bu sekilde bir kullanacagim.

1.37v da da OCCT hata veriyor maalesef. Yani sorun v arttırarak da çözülmüyor sanırım. Bu arada garantiye her türlü göndereceğim. Önümüzdeki hafta içi gönderirim muhtemelen. Umarım değişim veya iade yapılır.

Dosya Ekleri

• IMG_20250627_202651.jpg
    IMG_20250627_202651.jpg
    203 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250627_202701.jpg
    IMG_20250627_202701.jpg
    188,3 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250627_202749.jpg
    IMG_20250627_202749.jpg
    38,1 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
RAM`le alakası varmış demek ki hata verdiği için. İşlemci de umarım sorun yoktur. En son ne zaman iade edebiliyorsunuz işlemciyi? Ona göre 3200 MHz bir RAM ile başka bir tane test yapın diyecektim aynı verecek mi hatayı diye.

RAM'le alakası varmış demek ki hata verdiği için. İşlemci de umarım sorun yoktur. En son ne zaman iade edebiliyorsunuz işlemciyi? Ona göre 3200 MHz bir RAM ile başka bir tane test yapın diyecektim aynı verecek mi hatayı diye.

Hocam N11'den almıştım 14 gün iade süresi var bildiğim kadarıyla. Ürünü alalı 8 gün oldu. İşlemcide en ufak bir arıza tespit edebilirsem onu da direkt iade etmeyi deneyeceğim. Ama arızanın tam olarak neden kaynaklandığını anlayamadık ki. Yani tamam RAM arızalı ama işlemci de arızalı mı acaba? RAM arızalıysa neden sadece belli bir MHz de arıza veriyor. Belki bu işlemci alışverişiyle alakalıdır veya anakart ile alakalıdır. Kim bilir. Çıkmaza girdim.

@kerem1238806 XMP açınca 1.35v yazar ama 1.37v gibi dalgalanır. 1.4v yapıp deneyin.
Bugün 1.4V'yi de deneyeceğim hocam ama bir şey çıkacağını sanmıyorum.

3200 MHz başka bir tane RAM ile deneyin Memtest86 testini dediğim gibi. Eğer aynı çıkarsa işlemcide sıkıntı var büyük ihtimalle.

Başka 3200MHz RAM yok elimde işte sadece 2400MHz var o da eski RAM'lar. Dediğim gibi RAM aynı RAM ama MHz ve CL düşünce hata çıkmıyor. Çok garip. Yani bu işlemcide hata olmama olasılığını biraz yükseltiyor aslında. Bilmiyorum. İkisini de değiştirmeyi deneyeceğim.

Başka 3200MHz RAM yok elimde işte sadece 2400MHz var o da eski RAM'lar. Dediğim gibi RAM aynı RAM ama MHz ve CL düşünce hata çıkmıyor. Çok garip. Yani bu işlemcide hata olmama olasılığını biraz yükseltiyor aslında. Bilmiyorum. İkisini de değiştirmeyi deneyeceğim.

3200 MHz'ye yakın olan RAM'leri takın ve AI Tweker sekmesinden Memory Frequency kısmını 3200 yapın. Sonra da DRAM Voltage kısmını 1.43v girin. Bir daha test edin.

Zaten sorun yaşadığımdan beri 2933mhz'de kullanıyorum hiç bir sistem kapanma sorunu yok. Oyunlarda da denedim atma sorunu da yok. Bence işlemci sağlam gibi.

3200 MHz'ye yakın olan RAM'leri takın ve AI tweker sekmesinden Memory Frequency kısmını 3200 yapın. Sonra da DRAM voltage kısmını 1.43v girin. Bir daha test edin.

3200MHz'ye yakın olan RAM'ları takın derken hocam. Elimde sadece yeni olan 3200MHz ve eski olan 2400MHz RAM var. Şu an sorunlu olan 3200MHz RAM'i 2933MHz de kullanıyorum. Dediğini bugün deneyeceğim.

3200 MHz'ye yakın olan RAM'leri takın ve AI tweker sekmesinden Memory Frequency kısmını 3200 yapın. Sonra da DRAM voltage kısmını 1.43v girin. Bir daha test edin.

Şimdi dediğiniz yöntemi denedim. Maalesef voltaj arttırmak işe yaramıyor. Ne varsa bu 3200MHz de var. Daha doğrusu 2933MHz'nin yukarısındaki MHz'lerde var. Şimdi 3200MHz yerine 3133MHz'ye çekip tekrar denedim OCCT yine bas bas bağırmaya başladı. Bazı MHz'lerde sorun birkaç dakika geç gelirken yüksek MHz'lerde anında geliyor. MHz arttıkça hata sıklığı artıyor. Bu arada CPU Değişim/İadesi için mağazayla iletişime geçtim bakalım. RAM'ları da en yakın zamanda garantiye göndereceğim.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı