Ryzen 5 2600+RX 5700 XT oyunlarda mavi ekran ve görüntü gitmesi

kemal_ilke

Hectopat
RTX 2060'dan RX 5700 XT'ye geçtim. Minimum PSU olarak 650W PSU yazıyordu. Ben de kendi güç kaynağımı 650W sanıyordum meğer 600W'mış. Oyun oynarken bazen donma, mavi ekran ya da oyuna giriş yaptığım anda oyun açılıyor fakat ekran kapanıyor, görüntü gelmiyor. Arkadan oyun sesi devam ediyor. Ben ilk başta driver'dan düşünüyordum sonra PSU'nun 600W olduğunu fark ettim, arada 50W kadar küçük bir farkın bu kadar şeye yol açar mı acaba yoksa ekran kartı mı arızalı, driver mı bilemedim. Driver'ları kaldırıp tekrar yüklediğim hâlde geçmedi. Artık PSU'dan olduğunu düşünmeye başladım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem;
  • İşlemci: Ryzen 5 2600
  • Ekran kartı: Sapphire RX 5700 XT
  • Anakart: Gigabyte B450 Aorus Pro
  • RAM: 16 GB 3000 MHz
  • PSU: 600 Watt

Son düzenleyen: Moderatör:
RTX 2060'dan RX 5700 XT'ye geçtim. Minimum PSU olarak 650W PSU yazıyordu. Bende kendi güç kaynağımı 650W sanıyordum meğer 600W'mış. Oyun oynarken bazen donma, mavi ekran ya da oyuna giriş yaptığım anda oyun açılıyor fakat ekran kapanıyor, görüntü gelmiyor. Arkadan oyun sesi devam ediyor. Ben ilk başta driver'dan düşünüyordum sonra PSU'nun 600W olduğunu fark ettim, arada 50W kadar küçük bir farkın bu kadar şeye yol açar mı acaba yoksa ekran kartı mı arızalı, driver mı bilemedim. Driver'ları kaldırıp tekrar yüklediğim hâlde geçmedi. Artık PSU'dan olduğunu düşünmeye başladım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem;
  • İşlemci: Ryzen 5 2600
  • Ekran kartı: Sapphire RX 5700 XT
  • Anakart: Gigabyte B450 Aorus Pro
  • RAM: 16 GB 3000 MHz
  • PSU: 600 Watt
PSU model ve markasını tam söyler misiniz? Sertifikası yoksa veya kalitesizse böyle bir ihtimal de var.

Eğer bir sürücü probleminiz yoksa PSU'nuz besleyemiyor gibi görünüyor ne yazık ki. Kalitesiz bir PSU kullanıyorsanız üzerinde yazan değerin çok altını veriyor.
Öncelikle Display Driver Uninstaller ile eski grafik sürücülerinizin tamamını kaldırın. Buna önceki ekran kartı sürücünüz de dahil. Daha sonra yeniden yükleyip deneyin. Bunu takiben DirectX dosyalarınızı da bir güncelleyin. Monitörünüzün de çalışacağınız çözünürlük değerlerini desteklediğinden emin olun. Eğer sorununuz çözülmez ise farklı bir PSU ile denemenizde fayda var. Benim bilgisayarım tam yükte 400W çekiyor. Ancak üzerinde 750W Seasonic 80+ var çünkü daha önce bu PSU yetersizliğini yaşadım hem de 10-20W gibi bir değer üzerinden :D

EkraN kartınızın voltaj değeri, normal değerden fazla olabilir. Kartınızda veya PSU'da sorun olduğunu düşünmüyorum. Aynı şeyler bende de oluyordu. Driver yüklendiğinde varsayılan olarak (2150) fazla yüklüyor nedense. Game Boost değeriniz 1905'den yüksekse eğer, manuel olarak indirmeniz gerekmekte. Videoyu izleyebilirsiniz. Bu arada, ayarlar bazen kaydolmayabiliyor. Bilgisayarı her açışınızda, Radeon ayarlarınızdan değeri kontrol ediniz doğru yerde mi diye.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eğer bir sürücü probleminiz yoksa PSU'nuz besleyemiyor gibi görünüyor ne yazık ki. Kalitesiz bir PSU kullanıyorsanız üzerinde yazan değerin çok altını veriyor.
Öncelikle Display Driver Uninstaller ile eski grafik sürücülerinizin tamamını kaldırın. Buna önceki ekran kartı sürücünüz de dahil. Daha sonra yeniden yükleyip deneyin. Bunu takiben DirectX dosyalarınızı da bir güncelleyin. Monitörünüzün de çalışacağınız çözünürlük değerlerini desteklediğinden emin olun. Eğer sorununuz çözülmez ise farklı bir PSU ile denemenizde fayda var. Benim bilgisayarım tam yükte 400W çekiyor. Ancak üzerinde 750W Seasonic 80+ var çünkü daha önce bu PSU yetersizliğini yaşadım hem de 10-20W gibi bir değer üzerinden :D
Eski driver'ları el yöntemi ile kaldırdım bir program kullanmadım, DDU programını ilk defa duydum bir de onunla sürücüleri kaldırıp tekrar kurucam ama bana kart arızalı gibi geliyor. Çünkü World of Tanks oynuyorum daha oyunun kendi arayüzüne girince oyun ekran kartı çökme hatası veriyor. PC reset atmıyor sadece oyun çöküyor bir defa da mavi ekran verdi. O mavi ekranı anlayamadım 😃

Ekran kartınızın voltaj değeri, normal değerden fazla olabilir. Kartınızda veya PSU'da sorun olduğunu düşünmüyorum. Aynı şeyler bende de oluyordu. Driver yüklendiğinde varsayılan olarak (2150) fazla yüklüyor nedense. Game Boost değeriniz 1905'den yüksekse eğer, manuel olarak indirmeniz gerekmekte. Videoyu izleyebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu işlem kartın performansını düşürmez mi?

Bu işlem kartın performansını düşürmez mi?

Kartınız olması gereken seviyelerine geliyor. Performansı falan etkilemeyecek. 5700 XT için varsayılan Boost. Game Boost frekansı zaten 1905.
5700 XT - GPUZ.png

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı