Ryzen 5 2600+RX 5700 XT oyunlarda mavi ekran ve görüntü gitmesi

kemal_ilke

Hectopat
RTX 2060'dan RX 5700 XT'ye geçtim. Minimum PSU olarak 650W PSU yazıyordu. Ben de kendi güç kaynağımı 650W sanıyordum meğer 600W'mış. Oyun oynarken bazen donma, mavi ekran ya da oyuna giriş yaptığım anda oyun açılıyor fakat ekran kapanıyor, görüntü gelmiyor. Arkadan oyun sesi devam ediyor. Ben ilk başta driver'dan düşünüyordum sonra PSU'nun 600W olduğunu fark ettim, arada 50W kadar küçük bir farkın bu kadar şeye yol açar mı acaba yoksa ekran kartı mı arızalı, driver mı bilemedim. Driver'ları kaldırıp tekrar yüklediğim hâlde geçmedi. Artık PSU'dan olduğunu düşünmeye başladım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem;
  • İşlemci: Ryzen 5 2600
  • Ekran kartı: Sapphire RX 5700 XT
  • Anakart: Gigabyte B450 Aorus Pro
  • RAM: 16 GB 3000 MHz
  • PSU: 600 Watt

Son düzenleyen: Moderatör:
600 Watt beslemez diye bir durum söz konusu olamaz. O sistemdeki ekipmanları toplasanız taş çatlasa 350 Watt totalde elektrik ister. PSU'nuz yeterli sadece yazılımsal bir sorun olması muhtemel. RTX'den o karta geçince sıkıntı yaşacağını göze almışsın belli ki. Formatlamayı da deneyebilirsin.

Hocam, çok yakın bir arkadaşımda da aynı sorun vardı. Ama onda 5700 modeli vardı. Ve onda da belirttiğinize benzer gibiydi sorun. Mesela R6 oynarken veya FurMark testinde hiçbir sıkıntı yoktu ama Rocket League ve PUBG oynarken 10-15 dakika sonra yeşil ekran verip bilgisayar kapanıyordu veya direkt kapanıyordu. Güç kaynağından olduğunu düşünüyorsunuz fakat onun PSU 700W +80'di. Simplicity High Power bakabilirsiniz netten. Çok kaliteli bir PSU değil ama sorun yaratacak değildi. Ekran kartını benim bilgisayarıma taktık yine aynı sorun oldu.

Sonra araştırdık ki 5700 serisi kronik sorunları olabilen bir seriymiş. Çok vakit kaybetmeden iade edip RTX 2060S sipariş ettik. Şu an sorunsuz saatlerce oynayabiliyor.

Demem o ki özellikle İngilizce olarak aratırsanız sorununuzu bu ekran kartında kronik bir durum olabileceğini anlayabilirsiniz.

Hocam, çok yakın bir arkadaşımda da aynı sorun vardı. Ama onda 5700 modeli vardı. Ve onda da belirttiğinize benzer gibiydi sorun. Mesela R6 oynarken veya FurMark testinde hiçbir sıkıntı yoktu ama Rocket League ve PUBG oynarken 10-15 dakika sonra yeşil ekran verip bilgisayar kapanıyordu veya direkt kapanıyordu. Güç kaynağından olduğunu düşünüyorsunuz fakat onun PSU 700W +80'di. Simplicity High Power bakabilirsiniz netten. Çok kaliteli bir PSU değil ama sorun yaratacak değildi. Ekran kartını benim bilgisayarıma taktık yine aynı sorun oldu.

Sonra araştırdık ki 5700 serisi kronik sorunları olabilen bir seriymiş. Çok vakit kaybetmeden iade edip RTX 2060S sipariş ettik. Şu an sorunsuz saatlerce oynayabiliyor.

Demem o ki özellikle İngilizce olarak aratırsanız sorununuzu bu ekran kartında kronik bir durum olabileceğini anlayabilirsiniz.

Kartın kronik bir sorunu falan yok. Ufak birtakım ayarlarla sorunsuz hale geliyor. Ben Ağustos ayından beri 1080p'de sıkıntısız kullanıyordum. 2K'ya geçince driverın voltajı fazla vermesinden kaynaklı donma vb. problemler çıktı. Voltajı da şimdi çözdük. 3 gündür test ediyorum saatlerce ve hiçbir şey yok.

Kartın kronik bir sorunu falan yok. Ufak birtakım ayarlarla sorunsuz hale geliyor. Ben Ağustos ayından beri 1080p'de sıkıntısız kullanıyordum. 2K'ya geçince driverın voltajı fazla vermesinden kaynaklı donma vb. problemler çıktı. Voltajı da şimdi çözdük. 3 gündür test ediyorum saatlerce ve hiçbir şey yok.

Ben kimseye kartınız sorunlu demedim. Olabilir dedim. Buna benzer hatayı alan insanlar da var dedim internette. Aynı sorunları yaşadık da demedim. Benzer sorunlar dedim. Bu tarz sorunları da varsa haberi olsun diye.

Ben de RX 590 kullanıyorum. İnternette bir ton sorun yaşayan insan var. Ama ben hiçbirini yaşamadım çok şükür. Bu demek değil ki sorunsuz bir kart.

Aynı sorunlar bende de var. Witcher 3 Ultra grafiklerde oynuyordum ama bazı görevlerde kapanıyordu. Düşük grafiğe alınca aynı görev oynanıyordu. Garantiye gönderdim iade için.

Aynı sorunlar bende de var. Witcher 3 ultra grafiklerde oynuyordum ama bazı görevlerde kapanıyordu. Düşük grafiğe alınca aynı görev oynanıyordu. Garantiye gönderdim iade için.
Seninkinin sebebi Ultra Shadow'dan kaynaklı. Mediuma alınca düzeliyor.
RTX 2060'dan RX 5700 XT'ye geçtim. Minimum PSU olarak 650W PSU yazıyordu. Bende kendi güç kaynağımı 650W sanıyordum meğer 600W'mış. Oyun oynarken bazen donma, mavi ekran ya da oyuna giriş yaptığım anda oyun açılıyor fakat ekran kapanıyor, görüntü gelmiyor. Arkadan oyun sesi devam ediyor. Ben ilk başta driver'dan düşünüyordum sonra PSU'nun 600W olduğunu fark ettim, arada 50W kadar küçük bir farkın bu kadar şeye yol açar mı acaba yoksa ekran kartı mı arızalı, driver mı bilemedim. Driver'ları kaldırıp tekrar yüklediğim hâlde geçmedi. Artık PSU'dan olduğunu düşünmeye başladım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sistem;
  • İşlemci: Ryzen 5 2600
  • Ekran kartı: Sapphire RX 5700 XT
  • Anakart: Gigabyte B450 Aorus Pro
  • RAM: 16 GB 3000 MHz
  • PSU: 600 Watt
Sorunun PSU'dan kaynaklı olabileceğini sanmıyorum. Ekran kartı işlemciyi yüzde yüz kullansa dahi ki aynı anda 400W'ı pek aşacağını sanmıyorum. Driverı güvenli mod'da DDU ile silip tekrar yüklemeyi deneyin.

Arkadaşlar sorunun PSU kaynaklı olmadığına emin oldum, FurMark testinde kartı sınırlarına zorladım 32 dakika boyunca kart 2010 MHz'leri gördü fakat bir kere bile çökme olmadı. Ama PUBG açıyorum 17.dakika sıralarında hep Crash hatası alıyorum, yeniden kurdum oyunun bütünlüğünü kontrol ettim düzelmedi. Şimdi diğer oyunlarda da yine deneyeceğim, Crash hataları almaya devam edersem incehesap sitesinden almıştım kartı evvelsi gün, değişim talep edeceğim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı