Ryzen 5 2600 Stres Testinde 89 Dereceye Ulaşıyor

deGGa

Megapat
Arkadaşlar Ryzen işlemcimi ilk aldığım zaman çok ısınıyordu. Dengesiz sıcaklık artışı görülüyordu. Araştırmalarım sonucu Core performance boostu kapattım ve undervolt yaptım. Dengesiz sıcaklık artışı sorunu ortadan kalktı. İşlemciyi 3.7 GHz'de 1.200 voltaj verebildim en az. Fakat Aida64 testinde 89 dercelere ulaştı. Boşta 45-50 derece arası. Stok soğutucu mevcut. Hava akışı iyi. Termal macunum ise Arctic MX-4. Reddit'te biri bu işlemciyi 1.125 voltaj ile 3.7 de çalıştırıyor. Bu nasıl iş anlamadım.

Oda sıcaklığı, kasa konumu, kasa içi havalandırma ve bu olumsuz üç koşula stok soğutucuyu da ekleyince aşırı ısınma kaçınılmaz oluyor. "İdeal konuşlarda stok soğutucu yeterli."

Kasanın ön ve yan kapağını açıp stres testine sok. Eğer 89 dereceden sadece 2-3 derece düşüş yaşanırsa, kasa içi havalandırma ve kasanın konumu iyi demektir. Eğer 10-20 derece kadar fark olursa kasanın konumunu değiştirip boğulacak konumdan çıkar ve kasa içi havalandırmayı ideal halde getir. Olmuyorsa kasayı değiştir.

Orta/üst kalitede termal macun kullanarak stok soğutucuyu yeniden tak.

Kasanın modeli nedir? Kaç tane fan var? Fanların konumu ve yönü nedir? Kasanın konumu nedir? Oda sıcaklığı nedir? Oda sıcaklığından emin değil isen yerel hava durumu fikir verebilir.

Son düzenleme:
Oda sıcaklığı, kasa konumu, kasa içi havalandırma ve bu olumsuz üç koşula stok soğutucuyu da ekleyince aşırı ısınma kaçınılmaz oluyor. "İdeal konuşlarda stok soğutucu yeterli."

Kasanın ön ve yan kapağını açıp stres testine sok. Eğer 89 dereceden sadece 2-3 derece düşüş yaşanırsa, kasa içi havalandırma ve kasanın konumu iyi demektir. Eğer 10-20 derece kadar fark olursa kasanın konumunu değiştirip boğulacak konumdan çıkar ve kasa içi havalandırmayı ideal halde getir. Olmuyorsa kasayı değiştir.

Orta/üst kalitede termal macun kullanarak stok soğutucuyu yeniden tak.

Kasanın modeli nedir? Kaç tane fan var? Fanların konumu ve yönü nedir? Kasanın konumu nedir? Oda sıcaklığı nedir? Oda sıcaklığından emin değil isen yerel hava durumu fikir verebilir.
Kasam CM Masterbox Lite 5. Kasamın ön kapağını mesh olacak şekilde modladım. Fanları hep son rpm olan 1200-1300 arası devirde çalışıyor. Kasa masanın üstünde duvardan 10 cm uzak. Sağı ve solu bomboş. Hava 33 derece nem az. Oturduğun yerde terlemeyi bırak dışarıda yürüsen bile terlemiyorsun. Hızlı tempoda koşarsan anca. Arctic Mx-4 kullanıyorum. Orta üst seviye termal macun. Daha da yapacak birşey yok.

Hava 33 derece nem az. Oturduğun yerde terlemeyi bırak dışarıda yürüsen bile terlemiyorsun.
33 derece çok. Büyük etkisi var emin ol. Termal macun "oranı" ideal olmayabilir. Çok az veya çok fazla olması da çok etkiler.

En ufak bir şüpheye yer bırakmadan "kesin" şekilde emin olmak için kasayı yan yatır. Ön/yan kapakları aç. Her ne kadar önü mesh olsa bile. Eğer 2-3 dereceden daha fazla düşüş olmazsa 2 seçenek kalıyor. İlki termal macunu yeniden sür. İdeal miktarı ayarlamaya çalış. Diğeri ise soğutucuyu değiştirmelisin.
Stok soğutucudaki sıkıntı, sıcak havayı kasa içine yayması. Kule tipi soğutucu, havayı direkt egzos fanına gönderiyor, sıcak hava kasada birikmiyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı