Ryzen 5 2600X sabit 1.4 voltaj sorunu

Selamlar iyi forumlar herkese, malum yaz aylarındayız hava sıcaklıklarıyla beraber kasamızda sıcakladı 😁😁 Ve bazen gerçekten korkutucu derecelere çıkmakta, arkadaşlar çok araştırdım undervolting, işte peak Speed, sabitleme vesaire gibi olaylara baktım fakat 2600 X olduğu için ve ben hakkım olaraktan bu işlemciden tam verim almak istiyorum fakat çok fazla ısınıyor. Boşta 55-65 oyun oynarken 87 dereceleri gördü ve korkup oyundan cıktım resmen :( Ryzen Master programından voltaj değerlerine baktım, şu an boşta hiçbir şey yokken 1.4-1.43 voltaj veriyor. Peak Speed'de 4.125-4.150 arası, bu bana çok garip geliyor SS'leri atacağım.
Fark etmişsinizdir normal profilde voltaj değer 1.18 gösteriyor ama currentte 1.41, yani belli ki bir sıkıntı var gidip BIOS'ta CPU ratio sabitliyeyim dedim fakat orada da 1.18 gösteriyor :) Bu arada sıvı soğutma kullanıyorum, Xigmatek 120mm çok kasamın hava akışı da iyi durumda daha 1 senelik kasa hani bilmiyorum ne yapılabilir bu sıcaklıklar hakkında bu voltaj değerlerinin sabit olmaması varsa fikirleriniz almak isterim. Anakartım ASUS B450 TUF Plus. Şimdiden çok teşekkürler.

2020-08-25 (1).png
2020-08-25 (3).png

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullandığınız sıvı soğutma maalesef ancak Arctic Freezer 34 Esports ile yarışır durumda.
Profilime bir uv rehberi var Ryzen 5 3600 için yapmıştım fakat tim AMD Ryzen İşlemciler inde yapılabilir.

Dostum eğer 1.4 volt değerlerine ulaşıyosa 120 mm sıvı soğutma hele ki bu aylarda yeterli gelmez ona.
Aslında merak ettiğim sürekli bu voltaj değerinde seyretmesi sorunun sadece soğutucu kaynaklı olduğundan emin olsam gider direk değiştiririm fakat öğrenmek istediğim durum bu mesela boşta 1 volta veya 0.9 çalışması gerekmez mi?

Kullandığınız sıvı soğutma maalesef ancak Arctic Freezer 34 Esports ile yarışır durumda.
Profilime bir uv rehberi var Ryzen 5 3600 için yapmıştım fakat tim AMD Ryzen İşlemciler inde yapılabilir.

Aslında merak ettiğim sürekli bu voltaj değerinde seyretmesi sorunun sadece soğutucu kaynaklı olduğundan emin olsam gider direk değiştiririm fakat öğrenmek istediğim durum bu mesela boşta 1 volta veya 0.9 çalışması gerekmez mi?

Voltaj'ın inip çıkmasına soğutucu etki etmez ki. Benim demek istediğim yüksek voltaj yüksek ısı demektir, senin ulaştığın ısıları 120 mm soğutmaz yani. Voltaj'ın neden otomatik olarak o kadar yükseğe çıktığını araştırman lazım. Elle OC yapıp voltaj ve GHZ sabitleyebilirsin, çözüm olabilir.

Profilde yazan voltaj, CPB kapalı hâlde dolaşacağı voltajdır. Bende 1.2125V mesela o değer. Modele göre değişiklik gösterebilir. CPB açık iken boşta 1.4V civarlarında olması gayet normal. Gereksiz yere yüksek voltaj veriyor maalesef. Yük altında 1.3-1.4V arasında dolaşıyordur diye tahmin ediyorum.

Evet sorun CPB kaynaklı sanırım ama onuda kapatmaya gönlüm el vermiyor diyeyim sanırım soğutma sistemimi değiştiricem ki ryzen'ın kendi auto ayarlarında dahat stabil çalıştırayım.

Ayrıca manual undervolting yapmayı düşündüm fakat bu sefer de bütünişlemcileri gereksiz yere full time 4 ghz de çalıştırmak mantıklı gelmiyor çünkü şuan bütün core lar peak speed de değil çok değişik bir durum vallahi bios da güncelledim belki bir yararı olur diye ama nafile . :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı