Ryzen 5 3600 clock sabitleme

kranosspare

Kilopat
Katılım
22 Kasım 2013
Mesajlar
346
Arkadaşlar merhaba Ryzen 5 3600 işlemcisini kullanıyorum stock soğutucusuyla birlikte. Fakat sıcaklık sorunum var. Şöyle boşta iken işlemci 55 derece civarında geziniyor. Önce 49 olup tekrar 55, 56 diye çıkıyor. Birkaç arkadaşa bahsetmiştim, konu açma önerisinde bulunuldu.

Anakart: ASUS TUF B450-PRO GAMING.
HW monitör programıyla aldığım değerler şu şekilde;

voltaj.PNG

İstediğim hızı 4.2'ye sabitlemek fakat belirli testler yapmam gerektiği söyleniyor. Açıkçası işlemciye zarar vermekten de korkuyorum. Pek anlamadığım işler olduğu için aynı işlemciyi kullanan arkadaşlar yaptıkları aşamaları yazarlarsa sevinirim. Teşekkürler.

@Kelebek_1034 @BerkayZ87

 
Son düzenleme:
Ryzen Master üzerinden test ederek yapıyorsun voltajın yetip yetmediğini anlıyorsun yani direk BIOS'dan ayarlaman daha zararlı sistemin voltajı yetmezse açılmayabilir forumda başka biri direk BIOS'dan ayarlamış ve sistemini açamamış Ryzen Master'dan deneyip en yüksek puan aldığın voltaj değerini son olarak BIOS sa kaydetmen çok daha iyi olacaktır şahsen ben öyle yaptım ve kaç aydır sıkıntısız kullanıyorum. Ayrıca Ryzen Master üzerinden denerken sistemin kapanabilir bunun nedeni de voltajın yetmemesi mesela benim 1.1'de kapandı voltaj az geldi böyle bir şey yaşarsan korkmana gerek yok.
1 kişinin sistemini açamaması BIOS'tan OC yapmayı zararlı mı yapıyor? O zaman şu an BIOS üzerinden OC yapan herkes zararlı yola başvurmuş. OC işlemi zaten kesinlikle sorunsuz olacak bir işlem değil, garantiye dahil değil, tecrübesiz birisine OC önermem asla. BIOS sıfırlamak gibi yöntemler sistemi kurtarabiliyor donanım arızası olmadığı sürece.

Ryzen Master kullanıp BIOS'u bozulan da gördüm. Ne yapacağız, OC yapmayacak mıyız o zaman?
 
1 Kişinin sistemini açamaması BIOS'tan OC yapmayı zararlı mı yapıyor? O zaman şu an BIOS üzerinden OC yapan herkes zararlı yola başvurmuş. OC işlemi zaten kesinlikle sorunsuz olacak bir işlem değil, garantiye dahil değil, tecrübesiz birisine OC önermem asla. BIOS sıfırlamak gibi yöntemler sistemi kurtarabiliyor donanım arızası olmadığı sürece.

OC zararlı diye bir şey söylemedim dostum zararlı olsa kendim kullanmam zaten. Demek istediğim Ryzen Master'ın bir zararının olmaması bilgisayarı açtığında Ryzen Master'a tıklamadığın sürece senin ayarladığın voltaj değerlerini uygulamıyor zaten sisteminin en iyi çalışma voltajını bulmak için kullanıcak sadece daha sonra kullanmasa da olur.
 
@AEGONN Onu kullanmayı bilmeyen kişiler kullanmamalı. Emin olun daha çok sorun yaşayan olmuştur o program yüzünden. Ben de kullandım ancak ne yapmam gerektiğini düzgünce araştırdım öncesinde. Ancak sonra sorun yaşayanlar gördüm, BIOS'u sapıtanlar olmuş. Kimisi farkında olmadan profili kaydetmiştir, öyle bir durum vardı. Buna kabulüm, kendi hatalarıdır ancak herkesin öyle olduğunu sanmıyorum. Değerler elde edilip BIOS'a işlendikten sonra program silinebilir bence ama kendim BIOS'tan yapmayı tercih ederim.
 
@AEGONN onu kullanmayı bilmeyen kişiler kullanmamalı. Emin olun daha çok sorun yaşayan olmuştur o program yüzünden. Ben de kullandım ancak ne yapmam gerektiğini düzgünce araştırdım öncesinde. Ancak sonra sorun yaşayanlar gördüm, BIOS'u sapıtanlar olmuş. Kimisi farkında olmadan profili kaydetmiştir, öyle bir durum vardı. Buna kabulüm, kendi hatalarıdır ancak herkesin öyle olduğunu sanmıyorum. Değerler elde edilip BIOS'a işlendikten sonra program silinebilir bence ama kendim BIOS'tan yapmayı tercih ederim.

20 25 tane voltaj değeri denemişimdir işlemcinin en stabil çalıştığı voltajı bulmak için sadece voltaj değeri vermek için kullandım yani Ryzen Master'ı istediğim değeri bulunca da silip BIOS'dan ayarladım voltajı sadece bunun için kullanırsa kolaylık sağlar diye düşünüyorum tabii nasıl kolayına giderse.
 
Ben kullanmıyorum açıkçası. Testlerimi Prime95 ile yapıyorum. O programla da bir sorun yaşamazsınız, vaktinde kullandım ancak unuttum şimdi nasıl olduğunu. Dolayısıyla yardımcı olamam, güzel inceleyin.

Hocam dediğinizi yaptım fakat bilgisayar çok tuhaf şekilde cevap verdi. Önce bilgisayar açılmadı bile. Reset tuşuna bastığım halde resetlenmedi. Son hızda fanlar dönmeye başladı korktum bunu yaparken. Son çare 3 defa PSU'dan kapadım bilgisayarı. 4.1 hızını da denedim aynı tepkiyi yine verdi. Neden olabilir acaba? Voltajı 1.250'ye kadar çektim aynı tepkileri verdi. Şimdilik bıraktım Auto'ya öylece.
 
Hocam dediğinizi yaptım fakat bilgisayar çok tuhaf şekilde cevap verdi. Önce bilgisayar açılmadı bile. Reset tuşuna bastığım halde resetlenmedi. Son hızda fanlar dönmeye başladı korktum bunu yaparken. Son çare 3 defa PSU'dan kapadım bilgisayarı. 4.1 hızını da denedim aynı tepkiyi yine verdi. Neden olabilir acaba? Voltajı 1.250'ye kadar çektim aynı tepkileri verdi. Şimdilik bıraktım Auto'ya öylece.
O durumda öncelik voltajı artırmak yerine hızı düşürmek olsun. 4.0 ile tekrar deneyebilirsiniz. @BerkayZ87 hocamın bahsettiği silikon kalitesi olayı burada kendini belli ediyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı