Ryzen 5 3600 ısınma problemi

brknsng

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, sistemim;
AMD Ryzen 5 3600 ve stok soğutucu.
MSI Gaming Edge Wi-Fi B550 anakart.
MSI Gaming X 1660 Super.
G.Skill Ripjaws 3600MHz 16 GB bellek.
Kasa MSI Vampiric m.
Soğutma 1 adet kasa ile gelen egzoz fan önde içeri hava alan 3 adet 120mm actic P12 mevcut.

Sorunum işlemci yüksek frekansta çalışırken fazla ısınıp sistem kendini yeniden başlatıyor. Oyun oynarken %20 yükte 4.2GHz frekansta 85-90 derece arası geziyor. Frekans düşünce sıcaklık değerleri de düşüyor. Ekran kartı sıcaklığı 65-70 derece aralığında sistem sıcaklığı da makul seviyelerde çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    8,6 KB · Görüntüleme: 51
Core performance Boost'u kapatmamanı öneriyorum. İşlemcinin frekansında düşüş sağlar onun yerine ya bu videoda ki şeyi yap ya da Core performance'ı kapatıp elle BIOS'ta AI tweaker sayfasında CPU Core ratio ayarını yapacaksın. Örneğin 4, 2GHz mi istiyorsun 42 yazacaksın.

Dost CPB'yi kapatıp OC yapacak düşük voltaj ile yüksek frekans yakalamaya çalışacak bu kadar.
Core performance'ı kapatmışsa BIOS → F7 → AI tweaker → CPU Core Ratio'ya 42 yazılacak. Onun dışında söylediğiniz yeni soğutmaya falan hiç gerek yok. Bende stok soğutucu var, iş görüyor.

Stok soğutucu ile 4.2 GHz'e sabitlemek çok güzel bir şey de nasıl olacak bu iş?

Stok soğutucu ile 4.2 GHz'e sabitlemek çok güzel bir şey de nasıl olacak bu iş?
Önce underclock sonra overclock yapıyoruz gibi bir şey oluyor. Ama tam overclock değil sadece işlemcinin temel frekansında çalışmasını sağlıyoruz. Core Performance'ı kapatınca frekans değerleri düşüyor ve biz de düşen frekans ayarını elle yükseltiyoruz. Stok soğutucu bunun altından kalkar fakat normal veya performans artışı sağlayacak bir overclock hamlesinde stok soğutucu yetersiz kalacaktır.

Bu işlemci için CPB'yi kapatıp 4.0 GHz'i 1.075 veya 1.100 voltaj ile kullanmak en mantıklısı öbür türlü ısınma sorunlarının önüne geçilemez.
Hocam ben söylediğim ayarı yaptığımda 1.300'lerde çalışan voltaj değeri 1000'lere, 1.100'lere düştü. Bu gibi otomatik düşme olacaksa dokunmaya gerek yok.

Zaten o stok soğutucuyla tam performansta kullanamazsın yani T6 Ultra falan alman lazım.

İleri doğru sıvı soğutma alacağım planlarım arasında var fakat bu kadar ısınma mutsuz etti.
@brknsng Hocam konuyu açıp kayboldunuz. İşlemciniz şu an kaç voltaj da çalışıyor?
CPF kapatınca ısınma sorunu kayboldu. Performans için dediğiniz adımları uyguluyorum. Biraz işim çıktı o sebeple yazamadım şimdi okuyorum kusura bakmayın.
Hocam ben söylediğim ayarı yaptığımda 1.300'lerde çalışan voltaj değeri 1000'lere, 1.100'lere düştü. Bu gibi otomatik düşme olacaksa dokunmaya gerek yok.

CPB kapattım 1.018V ile 3.6'da çalışıyor sıcaklık değerleri 60 civarında gayet güzel fakat elle voltaj arttırım yapmaya çalışıyorum.
Bu işlemci için CPB'yi kapatıp 4.0 GHz'i 1.075 veya 1.100 voltaj ile kullanmak en mantıklısı öbür türlü ısınma sorunlarının önüne geçilemez.

CPU ratio ayarından 4GHz'e sabitleyince 1.264V ile çalışıyor ve yine ısınıyor. 1.1v ile 4GHz'de çalıştırmak için daha özel bir ayar mı yapmalıyım?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı