Ryzen 5 3600 Isınma Sorunu

Fan yerine @CillianMurphy 'nin tavsiye ettiği soğutucuyu alsam daha iyi olmaz mı? Yaz aylarında fanların pek faydalı olacağını zannetmiyorum. Önerileriniz için tekrar teşekkür ediyorum.
Soğutucuyu kesinlikle alın. Ancak kasanıza taze hava girmesi gerekiyor. Tam performans için fanları alıp, Kasanızdaki hava akışını üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

Başlıkta da belirttiğim gibi ısınma sorunuyla karşı karşıyayım. Özellikle PUBG oynarken bu sorunla karşılaşıyorum. Soğutma mı yetersiz kalıyor yoksa PC'ye aşırı yüklenme mi oluyor anlayamadım. Sistem özelliklerini ve CPU-GPU değerlerini sizinle paylaşacağım. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Not: Isınma sorunuyla sadece PUBG oynarken karşılaşıyorum. Oyunu Ultra ayarlarla oynuyorum.

Merhabalar konunun üzerinden biraz zaman geçmiş ama yardımcı olmak istedim.
Vatandan aldığım hazır sistemi elime geçeli 2 gün oldu ve gerekli güncellemeleri yaptım(bios ve driver) sonrasında kullanmaya başladım. Afterburning üzerinden boşta işlemci sıcaklığına baktığımda sistem boştatken 48-55 dereceleri gördüm. Bu kalitede ilk sistemim olduğu için normaldir sanırım diye düşündüm. Test için PUBG ye giriş yaptım ve oyunun 15. Dakikasında CPU sıcaklığına bı baktım dünyam döndü. 86-94 derece arası değişiyordu. Oyundaki arkadaşıma söylediğimde " senin stok fan kötü sanırım yetmiyor "cevabını aldım. Kule tipi soğutucu almak için vatana gidip işlemcinin ısınmasını engellemek için soğutucu almak istiyorum dedim. Soğutucu araştırmaları yaparken sohbet esnasında " sıvı ve hava arasında çok fazla performans farkı yoksa hava tercihimdir" dedim. Kaç dereceye çıkıyor mesela dediler. Valla 15 dakika oyun oynadım 90 dereceye yükseldi deyince olay koptu. Kesinlikle bir problem olduğunu böyle birşeyin mümkün olmadığını söylediler ve kasayı getir inceleyim belki montaj hatası vardır dediler.
Bios u incelediler ve biosta sıcaklık değeri 66 olarak sabitti.
Parçalar güzelce incelendi herşey yerli yerinde denildi. İşlemcimin yerine ryzen 3 2200 taktılar ve bios a girildi. Sonuç 47 derece. Benim ryzen 5 ise 66 derece deydi.
Böylelikle daha 2 gün önce elime geçen yepyeni işlemcimin arızalı olduğu tespit edildi. Kutusunu getir birebir değişimini ve montajını yapalım kardeşim işlemcin arızalı dendi. Yarından sonra kutu ve kasayla gidip değişimi yaptıracağım.
Uzun lafın kısası her problem kasa içi havalandırmaya ve stok fana bağlanmamalı. Usta ellerde incelenmeli muhakkak. Umarım sorununuz çözülmüştür.

arkadaşımın işlemci 90 derecelerdeydi sıvı soğutmayla..acaba soğutucuyu mu değiştirsem dedi (ryzen 5800x) ben de ona önce ECO MODE yi denemesini söyledim

1. yöntem arkadaşlar anakartınızdan işlemciyi ECO MODE ye alın..deneyin kaç derece olacak
2. yöntem bugun arkadaş ryzen master programını indirdi bios ayarlarını orjinal işlemci ayarlarında açıp windowsta ryzen master ile auto OC moduna aldı voltaj otomatikman 1.1 volta indi ve , ECO MODE de 75 derece , ryzen masterla 63-65 derecelere indi BF2042 oyununda. (not sıvı sogutmalı ama ayarları yapamazsanız sıvı sogutma da hikaye)

200W güç çektirebildiğim çok eski bir intel işlemci ile Freezer 34 DUO soğutucumun sınırlarını zorlamıştım yazın ortalarında ve 22 derece klimalı ortamda 79 dereceyi geçmemişti. Üstelik fanlar stok bios ayarındaydı, devir ayarını kendim yapmadım. Sonrasında kendim 75 dereceyi geçmesini istemediğim bir senaryoda fan ayarlamalarını yaptıktan sonra yine 190-205 watt civarında güç tükettirebildiğim işlemci max rpm ile 74lerde geziyordu. Elbette bir fark, sıvı metal kullanıyordum denemeden max performansı alabilmek için.

Forumda çok görüyorum ara sıra girdiğimde, 5600X'ler 5800X'ler vs. sıvı soğutucular ile yanıyor diye. Freezer 34 DUO gibi üst seviye hava soğutma ile kullanımlarda nasıl değerler alıyorlar çok merak ediyorum. Çünkü kaç W çekebilir ki bir oyunda 5800X gibi bir işlemci.

Not: Elbette güzel havadar bir kasa kasa ve yeterli havalandırma sağlanmış bir senaryodan bahsediyorum.

Şükret R7 5800H 100derece oynuyorum hiçbir şey olmuyor 80 derece sıkıntı değil.

Bende de R5 3600 var. Stok soğutucudan çok memnunum. Konu sahibinin gördüğü dereceleri hiç görmedim. Testte dahi 66 dereceyi geçmiyor. Bence stok soğutucu yeterli fakat macun değişim zamanı gelmiş olabilir.
Not: Konu 2 seneyi geçmiş, merak ettim nasıl çözüldü.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı