Ryzen 5 3600 ve MSI RX 5700 Mech GP OC yeniden başlıyor

Yer
İstanbul
Merhaba,

İtopya üzerinden yeni satın almış olduğum hazır sistem bilgisayarda restart atma sorunu var. Bu kapsamda iki defa komple sistem olarak İtopya'nın teknik servisine, iki defa da tekil olarak ekran kartı MSI yetkili teknik servise gitti. İtopya sorun görmediğini iddia ediyor. Forumdaki benzer konuların neredeyse tamamını inceledim fakat sorunuma halen bir çözüm bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Not: Sistem yeni satın alınmış olduğu için halihazırda hakem heyeti başvurusu yaptım fakat benim için öncelikli olan sorunun çözülerek sistemin sorunsuz çalışır hale gelmesi.

Sorun şu şekilde:
  • Sorun sistemi satın aldığımdan bu yana var. Yaklaşık olarak 2 ay.
  • Oyunlarda sürekli olarak baş gösteriyor, oyun oynamak mümkün değil. Fakat nadiren de olsa oyun haricinde de sorun ile karşılaşıyorum.
  • Saat gözetmeksizin tekrar ediyor. Oda sıcaklığı ile alakalı olduğunu sanmıyorum.
  • Oyun seçmiyor, birden fazla oyunda bu sorunla karşılaştım.
  • Grafik çözünürlüğü ve grafik kalite ayarlarından bağımsız olarak tekrarlıyor.
  • CPU veya GPU stres testlerinde bu sorun oluşmuyor.
  • Rastgele tekrar ediyor. Kimi zaman oyunu açarken, kimi zaman 30 dk. oyun oynadıktan sonra.

Şunları yaptım:
  • Bir çok kez temiz Windows kurulumu yaptım.
  • Bir çok kez DDU ile eski sürücüyü kaldırıp forumda tavsiye edilen sürücüleri kurarak denemeler yaptım. Şu anda 20.4.2 Recommended (WHQL) kurulu durumda.
  • Farklı bir ilçede aynı sorunla karşılaşıp karşılaşmayacağımı denedim (elektrik şebekesindeki kalite sorunlarından kaynaklanabilecek durumlar için).
  • Anakart BIOS'u İtopya tarafından, ekran kartı BIOS'u ServisPoint tarafından güncellendi.
  • Farklı bir monitör ile denedim.
  • Sorunsuz çalıştığına kesin emin olduğum farklı bir PSU (Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W 80+ Gold) ile denedim (MSI bu kart için 750W önerirken benim PSU'm 650W olduğu için).
  • Farklı oyunlarda, farklı çözünürlüklerde ve farklı grafik ayarlarında (daha düşük kalite) denedim.
  • Radeon geçikme önleme, Radeon FreeSync gibi ayarları kapatarak ve açarak denedim.
  • Radeon yazılımı üzerinden düşük voltaj, düşük frekans, düşük güç ayarları yaparak ve fanın daha erken tam hızda çalışmasını sağlayacak ayarları yaparak denedim.
  • İtopya'nın tavsiyesi üzerine ekran kartını tekil olarak yetkili teknik servise farklı zamanlarda iki defa götürdüm. Kartta herhangi bir sorun olmadığını ilettiler.

Muadili değil biliyorum fakat arkadaşımdan temin ettiğim Sapphire RX 580 Nitro+ kart ile de denedim ve sorun görmedim. Fakat gerek ekran kartını yetkili teknik servise iki defa götürdüğüm için (ServisPoint ekran kartında kesinlikle arıza olmadığını belirtiyor) gerekse RX 5700 ile RX 580 arasındaki saat hızı, güç tüketimi, performans farklarından dolayı sorun kesin olarak ekran kartında diyemiyorum.

Satın aldığım sistem, işletim sistemi ve uzun zamandır kullandığım monitör:

Bende 3600x kullanıyorum aralarında pek bi fark yok zaten işlemciyi aldıktan 2 gün sonra sıcaklık değerleri yüzünden sıvı soğutucu almak zorunda kalmıştım. Buna rağmen havalarında sıcak olması sebebiyle uzun süre COD oynadığım zaman 70 dereceleri bile görebiliyor. Mevcut stok soğutucusuyla çalıştırsam benim de sizin gibi yüksek değerleri göreceğine eminim. :)

Üzgünüm ama sorun büyük ihtimalle CPU'dan kaynaklı. Isınma problemi gibi görünüyor. Yine de minidump dosyası oluşturup yeni konu açmanızı ve daha bilgili bir arkadaşın cevabını da görmek iyi olur.

Benim işlemci de birebir aynı ve CBP açıkken sıvı soğutmaya rağmen OCCT testini uzun süre yapınca 87 derecelere ulaşıyor. Yani iyi bir işlemci soğutucu ile sistemi tekrar denemenizde fayda olabilir.
Stok soğutucu zaten bu işlemci için yetersiz, bunun aksini söyleyen arkadaşlar varsa da onları önemsemiyorum. Aldığım sıcaklık verileri ortadayken.

Bende 3600x kullanıyorum aralarında pek bi fark yok zaten işlemciyi aldıktan 2 gün sonra sıcaklık değerleri yüzünden sıvı soğutucu almak zorunda kalmıştım. Buna rağmen havalarında sıcak olması sebebiyle uzun süre COD oynadığım zaman 70 dereceleri bile görebiliyor. Mevcut stok soğutucusuyla çalıştırsam benim de sizin gibi yüksek değerleri göreceğine eminim. :)
Üzgünüm ama sorun büyük ihtimalle CPU'dan kaynaklı. Isınma problemi gibi görünüyor. Yine de minidump dosyası oluşturup yeni konu açmanızı ve daha bilgili bir arkadaşın cevabını da görmek iyi olur.

Benim işlemci de birebir aynı ve CBP açıkken sıvı soğutmaya rağmen OCCT testini uzun süre yapınca 87 derecelere ulaşıyor. Yani iyi bir işlemci soğutucu ile sistemi tekrar denemenizde fayda olabilir.
Stok soğutucu zaten bu işlemci için yetersiz, bunun aksini söyleyen arkadaşlar varsa da onları önemsemiyorum. Aldığım sıcaklık verileri ortadayken.
Merhaba,

Sıvı soğutma, bu sistemi sipariş verirken dahi aklımdaydı. Tabi böyle bir sorun yaşayacağımı tahmin etmiyordum, tek düşüncem CPU'nun daha serin çalışmasıydı. Fakat aşağıdaki görsele baktığımda eğer sensörden gelen veriler doğru ise restarttan hemen önceki CPU sıcaklığı 71°C görünüyor. Durum böyle olunca kesin işlemci sıcaklığından kaynaklanıyor, sıvı soğutma veya iyi bir hava soğutma sorunu kesin düzeltecek diye düşünemiyorum :(. Kendimi tekrar ediyorsam eğer özür dilerim ama bu sorun sistem soğuk, henüz oyunu yeni açıyorken dahi oluşabiliyor.
BIOS Ayar Değişikleri Sonrası Assassins Creed Origins HW Info Log Temps.jpg

Ek olarak ilgili konudaki tüm ayarlar olması gerektiği gibi olmasına rağmen bende minidump dosyası oluşmamış. Konuda belirtiği gibi CCleaner gibi herhangi bir programda yüklü değil. Bu neden kaynaklanıyor olabilir acaba?

Merhaba,

Sıvı soğutma, bu sistemi sipariş verirken dahi aklımdaydı. Tabi böyle bir sorun yaşayacağımı tahmin etmiyordum, tek düşüncem CPU'nun daha serin çalışmasıydı. Fakat aşağıdaki görsele baktığımda eğer sensörden gelen veriler doğru ise restarttan hemen önceki CPU sıcaklığı 71°C görünüyor. Durum böyle olunca kesin işlemci sıcaklığından kaynaklanıyor, sıvı soğutma veya iyi bir hava soğutma sorunu kesin düzeltecek diye düşünemiyorum :(. Kendimi tekrar ediyorsam eğer özür dilerim ama bu sorun sistem soğuk, henüz oyunu yeni açıyorken dahi oluşabiliyor.
Eki Görüntüle 638580

Ek olarak ilgili konudaki tüm ayarlar olması gerektiği gibi olmasına rağmen bende minidump dosyası oluşmamış. Konuda belirtiği gibi CCleaner gibi herhangi bir programda yüklü değil. Bu neden kaynaklanıyor olabilir acaba?

Özür dilemenize gerek yok, can sıkıcı bir durum yaşıyorsunuz. 1 ay kadar basit bir problemi bulamadığım için başka şeylerde sorun var zannettiğim için çok fazla sıkıntı yaşamıştım. Bilgisayarda sorun yaşayıp da hemen tespit edemeyenler sizi gayet anlıyor emin olabilirsin.
Hata raporuna dayanarak işlemciyi işaret etmesi yüzünden dedim. İşlemci soğutucusu olan bir tanıdığınız varsa alıp deneyebilirsin. Ayrıca Power Kernel uyarısı da gelmiş ama bu işlemci yüzünden de olabilir, PSU yüzünden de. En dikkate değer uyarı işlemci çekirdeği ile alakalı olan hata raporuydu.
En kötü senaryo işlemcinin arızalı çıkması olur. Umarım arızalı değildir. Tespit edilmesi bazen zor olabiliyor, ancak tespit edilirse şanslı olursunuz. Çünkü değişim veya iade yapabilirsin.
Restart atarken mavi ekran vermiyorsa minidump dosyası oluşmuyordu galiba, bu yüzden olabilir. Bunu da cevaplamış olayım. Tam bilgim yok tabii bu konuda.

Tekrar merhaba,

Dediğiniz şekilde Furmark üzerinden ayrı ayrı GPU ve CPU stres testleri yaptım. Aynı zamanda HW Info isimli program ile sensör verilerini kayıt ettim.

GPU Stres
Eki Görüntüle 638323
CPU Stres
Eki Görüntüle 638324

GPU testini 15 dk.'yı geçecek şekilde yaptım. Test sırasında herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Aldığım kayıt dosyasını Google Drive'ıma ekledim. Buradan ulaşabilirsiniz.

Tam olarak hangi verilere dikkat edeceğimi bilmediğim için GPU genel sıcaklığını ve GPU ile ilgili diğer sıcaklıkları grafik olarak döktüm.

GPU genel sıcaklık:
Eki Görüntüle 638315

GPU diğer sıcaklıklar:
Eki Görüntüle 638314

CPU stres testini yaparken bir süre sonra bilgisayar kendini kapattı. Ama bence burada dikkat etmemiz gereken şey bu kapatmaydı, yeniden başlatma değil. CPU stres testinde aldığım kayıt dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

CPU stres testi sırasındaki CPU sıcaklığı:
Eki Görüntüle 638321
EKLEME:
Daha gerçekçi veriler için aynı veri kayıt işlemini oyun oynayarak da yapacağım. Bu sayede bilgisayarın restart atmadan hemen önceki sensör verilerine ulaşmış oluruz diye düşünüyorum.

GPU Hotspot 110 derecelere çıkmış :/ Yani GPU'nun en sıcak bölgesini ölçen sensör o. Birçok arkadaş işlemciden kaynaklı demiş ama stok soğutucuyla 3600 işlemci Prime95 testini kaldıramaz zaten. Sadece sizde değil, stok soğutucu kullanan kimse o testi 10 dakikadan fazla çalıştıramaz. Bende kullanıyordum ordan biliyorum, oyunda zaten hiç o derecelere çıkmayacak. Boşuna işlemciyi zorlamayın, o testte. Ben işlemci testi için Aida64 sistem kararlılık testini başlatıp sadece FPU seçeneğiyle test ediyorum. Prime95 kullanmayın hocam.

Ben ekran kartı verilerine takıldım açıkası, herhangi bir noktasının 110 dereceye çıkması hiç normal bir durum değil. Furmark sırasında GPU-Z'nin Sensors kısmından baktınız mı bilmiyorum ama VRAM sıcaklıkları da önemli. Bildiğim kadarıyla onların maksimum çalışma sıcaklığı 110 dereceydi zaten. O yüzden sorunun kaynağının işlemci olduğunu hiç sanmıyorum. Fena halde ekran kartınızdan şüpheliyim.

Son düzenleme:
GPU Hotspot 110 derecelere çıkmış :/ Yani GPU'nun en sıcak bölgesini ölçen sensör o. Birçok arkadaş işlemciden kaynaklı demiş ama stok soğutucuyla 3600 işlemci Prime95 testini kaldıramaz zaten. Sadece sizde değil, stok soğutucu kullanan kimse o testi 10 dakikadan fazla çalıştıramaz. Bende kullanıyordum ordan biliyorum, oyunda zaten hiç o derecelere çıkmayacak. O test işlemci için çok ağır bir test, zorlamayın.

Ben ekran kartı verilerine takıldım açıkası, herhangi bir noktasının 110 dereceye çıkması hiç normal bir durum değil. Furmark sırasında GPU-Z'nin Sensors kısmından baktınız mı bilmiyorum ama VRAM sıcaklıkları önemli. Bildiğim kadarıyla onların maksimum çalışma sıcaklığı 110 dereceydi zaten. O yüzden sorunun kaynağının işlemci olduğunu hiç sanmıyorum.

Ekran kartı sensöründen gelen sıcaklık değerlerine ben de takıldım. İşlemci stok soğutucu yüzünden kasa içi sıcaklıkları fazla fazla artabiliyor. Bu da ekran kartına ve hatta anakart sıcaklıklarına da yansıyor.
Ancak ekran kartından doğan bir sorun olarak hata raporuna yansıyan bir şey görünmüyor. Ekran kartını başka bilgisayarda test edilmesini zaten önerdik. Başka bilgisayarda düzgün çalışıyorsa bu seçeneği eleyebiliriz ama henüz testi arkadaşımız yapmadı sanırım. Servis Point tarafından zaten sorunsuz denilmiş ama güvenmeye gerek yok elbette onlara. Kendi imkanlarınla test etme şansı anca başka bilgisayara takarak olabilir. Bu testi yapmadan kesin budur diyemem. İşlemci yüzünden olmadığını sanmadığınız için işlemci yüzünden olmayacak diye bir şey yok. Bazı arkadaşların dediği gibi USB veya başka bir yerdeki elektrik kaçağı bile bilgisayara restart attırabilir. Kesin sonuca varmak için çözüm yöntemlerini aktarmaya çalışıyoruz.

Ekran kartı sensöründen gelen sıcaklık değerlerine ben de takıldım. İşlemci stok soğutucu yüzünden kasa içi sıcaklıkları fazla fazla artabiliyor. Bu da ekran kartına ve hatta anakart sıcaklıklarına da yansıyor.
Ancak ekran kartından doğan bir sorun olarak hata raporuna yansıyan bir şey görünmüyor. Ekran kartını başka bilgisayarda test edilmesini zaten önerdik. Başka bilgisayarda düzgün çalışıyorsa bu seçeneği eleyebiliriz ama henüz testi arkadaşımız yapmadı sanırım. Servis Point tarafından zaten sorunsuz denilmiş ama güvenmeye gerek yok elbette onlara. Kendi imkanlarınla test etme şansı anca başka bilgisayara takarak olabilir. Bu testi yapmadan kesin budur diyemem. İşlemci yüzünden olmadığını sanmadığınız için işlemci yüzünden olmayacak diye bir şey yok. Bazı arkadaşların dediği gibi USB veya başka bir yerdeki elektrik kaçağı bile bilgisayara restart attırabilir. Kesin sonuca varmak için çözüm yöntemlerini aktarmaya çalışıyoruz.

Tabiki farklı nedenleri olabilir ama bu forumda kimsenin işlemcisi stok soğutucuyla 10-15 dakika Prime95 testi çalıştıramaz. İsteyen test etsin görelim, sırf bu hatalı yaklaşımı görüp sorun işlemcide diyen arkadaşlar olaya çok düz bakıyorlar :) Ben bunu belirtim. GPU Junction sensör verisi kartın içinden ölçülen bir veri. Burada halen ekran kartı bir numaralı şüpheli benim gözümde. Ekran kartının(ve mümkünse güç kaynağının) bir bilgisayarcıda haricen test edilmesi önemli bence. Ondan da değilse tartışmaz uzar tabi.

Son düzenleme:
Direkt CPU sorunlu diyen varsa gözden kaçırmış olabilirim. Ancak hata raporu CPU çekirdeğinde oluşan bir sorunu işaret ediyor. Bu da dikkate alınması gereken bir şey.
Hele bir başka sistemde ekran kartını test edebilirse arkadaşımız daha kesin konuşmaya başlayabiliriz.
İşlemci arızası da olasıdır, stok soğutucu yüzünden kasa içi havanın ısınması yüzünden ekran kartı sensörünün yanılması da olasıdır, tamamen ekran kartı yüzünden restart da olasıdır. Tam sensör kısmına işlemci sıcaklığı vuruyorsa bu yanıltabilir. O yüzden kesin bir şey diyemiyorum.

Merhaba, BIOS üzerinden söylediğiniz değişikleri yaptım.
Eki Görüntüle 638545

Daha sonra iki defa Prime 95 ile stres testi yaptım. İlk testi yaklaşık olarak 10 dk. yaptım ve ekran görüntüsü almak istediğimde bilgisayar donduğu için tuştan kapatmak zorunda kaldım. Bu yüzden ekran görüntüsü alamadım. Fakat CPU sıcaklık değerleri anlık 95°C, maksimum 98°C şeklindeydi.

Ekran görüntüsü alamadığım için yaklaşık olarak 8 dk.'lık ikinci bir test yaptım. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibi. Söylediğiniz gibi Prime 95 testi sırasında bilgisayar kapanması sorunu ortadan kalktı.
Eki Görüntüle 638546

Daha sonra oyunlarda bilgisayar restart yapma sorununun ortadan kalkıp kalkmadığını kontrol etmek için ayarları hiç değiştirmeden sizin söylediğiniz ayarlar ile oyuna girdim. Yaklaşık 8 dk. sonra bilgisayar restart yaptı :(. Aynı zamanda HW Info ile sensör verilerini kayıt ettim. Veriler buradan incelenebilir.

Sorun baş göstermeden hemen önceki CPU ve GPU sıcaklık değerleri:
Eki Görüntüle 638549

Merhaba, birazdan kontrol ederek deneyeceğim.

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim. Gözden kaçırmış olabilirsiniz, daha önce de yazdığım gibi bunları denemiştim ve sorun devam ediyordu :(.

Merhaba, minidump dosyası oluşturma yöntemini öğrenip oluşturacağım.

Tarif ettiğiniz Olay Görüntüleyicisi'nde ve önemlimi bilmiyorum ama Güvenilirlik Geçmişi'nde onlarca, yüzlerce uyarı var ve bazıları kritik gibi duruyor. Belirttiğiniz gibi restart yaptığı tarih ve saati not alarak o anda verilen uyarıları incelemek çok mantıklı fakat anlamadığım için soruyorum şu anda hali hazırda vermiş olduğu uyarıları incelemek istersek neye dikkat etmemiz lazım ve mümkün mü?
Eki Görüntüle 638562Eki Görüntüle 638563Eki Görüntüle 638564Eki Görüntüle 638565
Dediğiniz gibi CPU sıcaklığı çok yüksek değilken sistem reset atmış. Garip, belki direkt olarak CPU'nuzda bir sorun olabilir. Ne zamandır stock soğutucuyla, stock ayarlarda kullanıyorsunuz? Çünkü diğer testlerinizde 120 Dereceler gördüm. Bu sıcaklıklar işlemcilerde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Ayrıca hata raporu da CPU'yu işaret ediyor.

GPU Hotspot 110 derecelere çıkmış :/ Yani GPU'nun en sıcak bölgesini ölçen sensör o. Birçok arkadaş işlemciden kaynaklı demiş ama stok soğutucuyla 3600 işlemci Prime95 testini kaldıramaz zaten. Sadece sizde değil, stok soğutucu kullanan kimse o testi 10 dakikadan fazla çalıştıramaz. Bende kullanıyordum ordan biliyorum, oyunda zaten hiç o derecelere çıkmayacak. Boşuna işlemciyi zorlamayın, o testte. Ben işlemci testi için Aida64 sistem kararlılık testini başlatıp sadece FPU seçeneğiyle test ediyorum. Prime95 kullanmayın hocam.

Ben ekran kartı verilerine takıldım açıkası, herhangi bir noktasının 110 dereceye çıkması hiç normal bir durum değil. Furmark sırasında GPU-Z'nin Sensors kısmından baktınız mı bilmiyorum ama VRAM sıcaklıkları da önemli. Bildiğim kadarıyla onların maksimum çalışma sıcaklığı 110 dereceydi zaten. O yüzden sorunun kaynağının işlemci olduğunu hiç sanmıyorum. Fena halde ekran kartınızdan şüpheliyim.
Prime95 hata tespiti konusunda çok başarılı bir stress testi. Ayrıca Small FFTs gibi modlarıyla da çok iyi bir voltaj testi sunuyor. Stock soğutucu olabilir ancak CBP kapalı ve voltaj düşük seviyelerde sabit. Prime95 Blend testinin amacı işlemcinin kaç derecelere çıktığını görmek değil stabilitesini ölçmek.

Son düzenleme:
Dediğiniz gibi CPU sıcaklığı çok yüksek değilken sistem reset atmış. Garip, belki direkt olarak CPU'nuzda bir sorun olabilir. Ne zamandır stock soğutucuyla, stock ayarlarda kullanıyorsunuz? Çünkü diğer testlerinizde 120 Dereceler gördüm. Bu sıcaklıklar işlemcilerde kalıcı hasarlara yol açabiliyor.

Prime95 hata tespiti konusunda çok başarılı bir stress testi. Ayrıca Small FFTs gibi modlarıyla da çok iyi bir voltaj testi sunuyor. Stock soğutucu olabilir ancak CBP. Prime95 Blend testinin amacı işlemci kaç derecelere çıktığını görmek değil stabilitesini ölçmek.
Merhaba,

Sistem yeni satın alındı ve satın alındığında bu yana stok soğutucu ve stok ayarlarda kullanılıyor.
120°C'yi FurMark'ın CPU stres testinde görmüştük. Daha sonra sizin yönlendirmenizle Prime95'te test yaptık ve 106°C tepe değer gördük. Sizin önerdiğiniz BIOS ayarlarından sonra tepe değer 98°C'ye düştü ve Prime95 ile test sırasındaki kapanma ortadan kalktı.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı