Ryzen 5 için F/P anakart: Gigabyte B450M S2H

Bir de MOSFET'lerin kalitesinden bahsetseniz şaşıracağım.

İş sadece burada bitmiyor.
Bu listeden bulabilirsiniz. İnsanları yanlış yönlendirmeyin.
Daha ayrıntılı bilgiler için:
Aradaki farklar çok fazla. F/P deseniz bir şey demeyeceğim yalnız böyle deyince olmadı.
Yaptığınız benzetme de şuna benziyor: Yüksek donanımlı Android mi daha uzun kullanılır orta donanımlı iOS cihaz mı?

Herkes sürekli bu listeyi paylaşıyor da teknik olarak açıklayan yok. 4+2 vrm olan gigabyte mı daha iyi yoksa 4 vrm içeren msi gaming plus mı? Mesela 1 adet normal vrm'nin ömrü x yıl ise 6 adet olursa şu kadar, 4 olursa bu kadar gider diye bir veri var mı elinizde?

Biraz açıklama yaparsanız sevinirim. Yoksa s2h almak daha mantıklı gibi şu anda. Çünkü 4+2 kullanıldıysa ısınma olmaz, dolayısıyla da ömrü uzun olur.

Aynı anakartı 10 gün önce aldım ama 2 gün önce geri iade ettim. Yüksek mhz lerde overclock yapmayacaksınız mosfet soğutucusuna aldanmayın. Bios falan tasarım olarak hoş değil ve ilkel. Msı sipariş ettim şuan onu bekliyorum.

Herkes sürekli bu listeyi paylaşıyor da teknik olarak açıklayan yok. 4+2 vrm olan gigabyte mı daha iyi yoksa 4 vrm içeren msi gaming plus mı? Mesela 1 adet normal vrm'nin ömrü x yıl ise 6 adet olursa şu kadar, 4 olursa bu kadar gider diye bir veri var mı elinizde?

Biraz açıklama yaparsanız sevinirim. Yoksa s2h almak daha mantıklı gibi şu anda. Çünkü 4+2 kullanıldıysa ısınma olmaz, dolayısıyla da ömrü uzun olur.
Hocam mantığınızda hata var. Mesela IR3555 diye bir MOSFET olsun, 5 yıl ömrü varsa tek mosfetli sistemde de bin mosfetli sistemde de 5 yıl dayanacaktır. MOSFET'ler genellikle yanmıyor, o kadar ısınıyor ki altındaki lehimleri eritip düşüyor genellikle. Bu konulara ben de çok hakim değilim yalnız B450M S2H düşük bütçede alınması gereken bir kart. Listeyi paylaşan başka kim varmış yahu:)?
Eğer bir MOSFET ısınıyorsa ömrü düşer. Soğutuluyorsa ömrü artar. Bu basit denklemdir. Faz sayısından bahsediyor arkadaş, verebildiği max. akım bizim için önemli.

Hocam mantığınızda hata var. Mesela IR3555 diye bir MOSFET olsun, 5 yıl ömrü varsa tek mosfetli sistemde de bin mosfetli sistemde de 5 yıl dayanacaktır. MOSFET'ler genellikle yanmıyor, o kadar ısınıyor ki altındaki lehimleri eritip düşüyor genellikle. Bu konulara ben de çok hakim değilim yalnız B450M S2H düşük bütçede alınması gereken bir kart. Listeyi paylaşan başka kim varmış yahu:)?
Eğer bir MOSFET ısınıyorsa ömrü düşer. Soğutuluyorsa ömrü artar. Bu basit denklemdir. Faz sayısından bahsediyor arkadaş, verebildiği max. akım bizim için önemli.

Hocam bakın mantık hatanızı şöyle açıklayayım.

VRM ve besleyen mosfetler ne kadar fazla ise üzerlerinden geçen akım o kadar düşer yani parçalara bölünür. Bu sayede otomatik olarak daha az ısınmış olurlar. Yani amd eski anakartlardaki gibi 8 mosfet sistemler olsa, sıcaklık kafadan yarıya düşerdi.

Örnek: İşlemci 80w diyelim. 4 vrm varsa, vrm başına 20w güç üretmek durumunda. Ama 8 vrm varsa, 10w güç üretir ve hiçbir zaman ısınmaz. Isınması imkansız olur. 4 vrm sisteme 120w işlemci takarsanız en iyi vrm'ler bile kullanılsa 40w üreteceği için fırın gibi olur. Ömrü düşük olur.

Verdiğiniz listeyi her forumda pek çok kişiden görüyorum. Defalarca paylaşıyorlar ama kimse teknik bir açıklama yapmıyor. Üreticilerde ise vrm'lerin hep "military class" olduğunu okuyoruz nedense :)

Gaming Plus yerine Tomahawk düşünebilirsin. Bu arada B450 S2H çok giriş seviyesi bir kart olduğunu düşünüyorum. SATA portları sırayla dizilmiş ve ekran kartı takınca 2'sini kullanamıyorsunuz, elinizde 2 tane SATA portu kalıyor. Bazı küçük detaylarda var ancak girmeyelim, sonra "450₺'ye ne istiyorsun" oluyor. Yine de iş görür. VRM kalitesi de etken ancak girişmeyelim hocam, yanarız :D @Jang Geum'un Danji Yemeği

Tomahawk fiyat olarak gaming plus'un yaklaşık iki katı, 1000 TL'den başlıyor. O fiyatı anakarta verebilecek olsam zaten işlemcimi r7 2700x gibi bir model seçer keyfime bakarım overclock ihtiyacım kalmaz.

Gaming pro ya da S2H gibi ucuz anakartlara bakmamdaki tek sebep zaten bütçe sistemde r3 1200 ya da r5 1600 gibi ucuz işlemcileri alıp overclock yapabilmek.

Tomahawk fiyat olarak gaming plus'un yaklaşık iki katı, 1000 TL'den başlıyor. O fiyatı anakarta verebilecek olsam zaten işlemcimi r7 2700x gibi bir model seçer keyfime bakarım overclock ihtiyacım kalmaz.

Gaming pro ya da S2H gibi ucuz anakartlara bakmamdaki tek sebep zaten bütçe sistemde r3 1200 ya da r5 1600 gibi ucuz işlemcileri alıp overclock yapabilmek.
Gaming Plus 850₺ değil miydi? Aynı anakarttan bahsetmiyoruz galiba :D R3 1200'e O.C yaramıyor hocam, R5 1600AF alın daha iyi.

Gaming Plus 850₺ değil miydi? Aynı anakarttan bahsetmiyoruz galiba :D R3 1200'e O.C yaramıyor hocam, R5 1600AF alın daha iyi.

Şu modelden bahsediyorum ben. Tomahawk iyi bir ürün olabilir fakat fiyatının iki katı olduğu ve o fiyata X470 bile alınabileceği unutulmamalı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı