Ryzen 5900X sistem donuyor ve kilitleniyor

SFDEMIR

Zeptopat
Katılım
6 Ağustos 2022
Mesajlar
9
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
Corsair Vengeance RGB PRO 32GB(2x16GB) 3600MHz DDR4 Ram
SSD veya HDD modeli
Samsung 980 Pro 500GB 6900MB-5000MB/S Nvme M.2 SSD
Ekran kartı
RTX 3060 TI Asus ROG 3 fanlı olan
Anakart
Gigabyte X570 AORUS Elite AMD X570 4000MHz DDR4 So
İşlemci
AMD Ryzen 5900x
Arkadaşlar merhaba,

İlk konu başlığım olduğu için doğru yerde olup olmadığından emin olamadım. Eğer yanlışlık varsa moderatör arkadaşlardan uygun yere taşımalarını rica edeceğim.

1.5 senedir sorunsuz kullandığım sistemimde 2 ay önce bazı sorunlar meydana gelmeye başladı. Öncelikle oluşan sorunları ve verdiğim tepkileri madde madde yazacağım. Cevaplandırmak veya yardımcı olmak isteyen arkadaşlar içinde daha kolay olması için.

- USB belleklerinden gelen yeni donanım algılanma sesi ile birlikte sisteme bağlı olan fare ve klavyem donuyor. Ethernet portu deaktif oluyor.

// Bu sorun yaşandığında bilgisayarda devam eden işlemler bir süre daha devam ediyor. Örneğin, dizi izliyorsam dizi devam ediyor. Render alıyorsam render devam ediyor vb. sonrasında bilgisayar kapanıyor ve yeniden başlamaya geçiyor. Bazen mavi ekran hataları veriyor bazen vermiyor. (bu ahtalara aşağıda değineceğim.)

// Eğer bilgisayarı kendi seyrine bırakırsam, yeniden başlatılırken bazen çok uzun süre yeniden başlama durumu yaşanıyor. Bazen başladıktan 1 2 saniye sonra tekrar yeniden başlatıyor. Bazen yeniden başlama tamamlansa bile fare klavye ve Ethernet geri gelmiyor. Elimle shutdown yapıp yeniden açmazsam bu sorun düzelmiyor.

// Mavi ekran hatası verirse eğer DRIVER_POWER_STATE_FAILURE veya NTFS SYS hataları alıyorum.

// 2 defadan fazla yeniden başlatma yaparsa Windows onarım ekranına geçiriyor ve sorun çözülmüyor.

Kendi çözümlerim.

- RAM slotlarını değiştirdim. RAM'leri fiziksel olarak kontrol ettim ve pinlerini temizledim. RAM'leri Memtest'e soktum ve bir hata almadım. RAM'leri ayrı ayrı kullanmayı denedim fakat sorunu çözemedim.
- İşlemciyi Prime 95 testine soktum ve AIDA ile takibini yaptım fakat bir sorun görmedim. İşlemciyi zorlayan uygulamalarda ve renderlarda takılma esnasında işlemleri gözlemledim ve sorun görmedim.
- SSD M.2 slotunda sorun olabileceğini düşündüm ve diğer slotu kullandım ama sorun devam etti.
- SSD kontrollerini yaptım ve HDD sentinell verilerinde sağlığının yuzde 92 olduğunu fark ettim. (Samsung 980 Pro) (Samsung Magician ile Smart kontrollerini yaptım ve sorun görmedim.)
- Fare ve klavyenin kasanın ön USB'lerinde olmasından kaynaklanabileceğini düşündüm ve doğrudan anakart USB'lerini denedim fakat sorun devam etti. (takılma sırasında faremı ve klavyemı farklı bır porta taktıgımda faremın yyenıden calıstıgını fark ettım bu sayede kendım Windows'u kapatabıldıgımı gordum fakat kapatmanın 20 dakıka kadar surdugunu fark ettım. Yine de hala klavye ve Ethernet'ın calısmadıgını gozlemledım.)
- Bilgisayara baglı 2 tane SATA HDD var bunların kontrollerını yaptım ve bad sektor veya baska bır sorun gormedım.
- Ekran kartım RTX 3060 Ti tum guncellemelerını yaptım ve tekrar kontrol ettım. Yine de DDU denedim ve yeniden test ettim bir sorun gormedim. Fur teste sokup gozlemledim fakat bır sorun gormedım.
- Kasa temizliğini yaptım ve termal macun yeniledim fakat düzelmedi.
- Bu sorunlar Windows 11 sonrası yaşandığı için temiz format atıp Windows 10 geri dondum fakat sorun cozulmedı.
- Bir noktadan sonra bu sorun evrildi ve bilgisayar siyah ekranda takılı kalıp hiç açılmamaya başladı ve Samsung SSD'yı söküp bilgisayara baglı olan baska bir HDD'e işletim sistemi kurup bilgisayarı acabıldım.
- Sonrasında baska bır M.2 satın aldım ve yenıden ıkı M.2 SSD'yı bırlıkte taktım ve ısletım sıstemımı Samsung'a yenıden kurdum ve bilgisayarın acıldıgını gozlemledım.
- Şu an yenı ısletım sıstemım Samsung M.2 SSD 4.0 ile calısıyor. Diğer M.2'de takılı ve dıger HDD'ler de takılı. Fakat sorun yenıden basa donmusum gıbı devam edıyor ve belkı de yenıden evrılecek, emın degılım sadece denemeye devam edıyorum.
- Olay Goruntuleyıcısı'nden hataları takıp ettıgımde disturbedcom 10016 10010 ve 10005 dısında bır hata mesajı gormuyorum. Eğer bilgisayar kendını kapatırsa beklenmedık sekılde kapatıldı uyarısını alıyorum. Fare USB portunu degıstırıp kendım kapatır ve bu duruma mudahale edersem yalnızca dısttributedcom hatalarını gozlemleyebılıyorum.
- BIOS güncellemelerini yaptım fakat sorun cozulmedı. Sonra downgrade yaptım ve sorun yıne cozulmedı.
- CMD'den scannow ve health gıbı komutları chkdsk komutlarını uyguladım ama sorun cozulmedı.
- Guc plan ayarlarındakı ınternette buldugum seylerı yaptım ama sorun cozulmedı.

Arkadaşlar kayıt defterı ve benzerı konulardakı gıdısatları format atmadan once takıp ettım ama sorunu cozmedı. Technopat'ta gordugum bazı CMD komutlarınıda formattan once denedım (bazı seylerı off yapmak gıbı) ama sorun cozulmedı.

Bu sorunun ıcınden cıkamıyorum artık benim de saglıgım kalmadı. Gerçekten çıldırmak uzereyım.

Donanım ozellikleri:

- Kasa: MSI MPG sekira 500G midi Tower.
- RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB(2x16 GB) 3600MHz DDR4 RAM.
- Anakart: Gigabyte X570 Aorus Elite AMD X570 4000MHz DDR4 soket AM4 ATX anakart.
- PSU: Be Quiet! BN284 straıght Power 11 80+ Gold 850W tam modüler güç kaynağı.
- Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II - 360 Intel/AMD işlemci destekli PWM sıvı soğutucu.
- SSD: Samsung 980 Pro 500GB 6900MB-5000MB/S NVMe M.2 SSD /
- SSD: WD 980 (bu yeni aldığım SSD konuya dahil bir donanım değil.)
- GPU: RTX 3060 Ti ASUS ROG 3 fanlı olan.
- CPU: AMD Ryzen 5900X.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Elinizde başka bir anakart varsa denemenizi tavsiye ederim. Köprüsünde problem olabilir, elinizde ölçüm cihazı varsa SATA çıkışları dahil değerleri kontrol ediniz.
 
Elinizde başka bir anakart varsa denemenizi tavsiye ederim. Köprüsünde problem olabilir, elinizde ölçüm cihazı varsa SATA çıkışları dahil değerleri kontrol ediniz.
Yanıt için teşekkür ederim.
Ben de artık anakart kaynaklı olduğuna inanmaya başladım.
// Yeni SDD alıp işletim sistemi kurdum fakat sorun devam ediyor.

Arkadaşlar sorun devam ediyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aldığınız mavi ekran hataları disk ya da anakarttaki disk slotu kaynaklı olur genelde. Yeni SSD olarak ne almıştınız acaba? Biraz işin detayına inelim bence.
 
Aldığınız mavi ekran hataları disk ya da anakarttaki disk slotu kaynaklı olur genelde. Yeni SSD olarak ne almıştınız acaba? Biraz işin detayına inelim bence.

Hocam mesajıma dönmenizi bekliyordum :) teşekkür ederim.
Yeni M.2 SSD mi WD 980 aldım.

Güncel durum şu şekilde;
- Ekran kartı denemesi yapmak adına, güvenli modda DDU ile sürücü kaldırdım ve eski bir WHQL sürüme geri döndüm. Tek amacım ekran kartını tamamen kafamda temıze cıkarmaktı. 3060 Ti sadece tek bir 8 pin Power kullanıyor VGA PSU cıkısını degıstırıp alternatıf 8 pini taktım. Fakat whea mavi ekran hatası almaya baslayınca, en azından bunu almamak adına yenıden NVIDIA 516 guncel surumune gerı dondum ve bu mavı ekranı durdurmayı basardım.

- 1 tane 4.0 1 tane 3.0 iki M.2 slotu bulunuyor Aorus Elite X570'de 4.0 işlemciye yakın ve heatsink bulunuyor fakat ısıyı uzak tutmak neredeyse ımkansız gıbı. Bu zaman ıcınde porta deformasyon yaratmıs olabılır hocam, bu konuda sızın fıkırlerınıze guvenıyorum. Samsung M.2 SSD saglık durumu %92'de sabıt gorunuyor gerıleme yasamıyorum. Sadece Smart'ta 130 uzerınde unsafe shutdown var. Yine de bunu bir hata gostermıyor.
- Bugün 4.0'dan Samsung'u soktum ve yola sadece 3.0 WD yenı SSD ıle devam etmye karar verdım. 16 saatlık kullanımda kıtlenme yasamadım fakat Ethernet portunu ara ara kaybetmeye devam edıyorum. Bu duruma Windows trubleshootıng onerısıde PC restart oldugu ıcın mecburen restart atmaya devam edıyorum. En azından bilgisayarım kıtlenmıyor bu sorun ıle hayatıma devam edebılırım aslında.
- Fakat bu artık bilgisayarım ıle aramızda bir savasa yol actı bunu halletmem lazım :)
 
Ethernet kartı direkt arızalı olabilir ya da sürücü sıkıntılı olabilir, kabloda da kopukluk olabilir. Onlarda öte yine de SSD çıkartıldıktan sonra donma olmamasına sevindim. Sonucu heyecanla bekliyor olacağım :)
 
Ethernet kartı direkt arızalı olabilir ya da sürücü sıkıntılı olabilir, kabloda da kopukluk olabilir. Onlarda öte yine de SSD çıkartıldıktan sonra donma olmamasına sevindim. Sonucu heyecanla bekliyor olacağım :)

Harikasın, benim sadece Ethernet portunu yaptırmak gıbı bir durumum ne yazık ki yok :/ bu yuzden sanırım anakart degısımıne gıdecegım. Aslında sorun anakartta dıyebılsem hemen bir tane alacagım. Belirsizlik beni bitirdi.

Anakartı alıp sonra 15 gun ıcınde teslım etmek gıbı deneme yapmak ıcın herhangı bır satıcıya etık dısı davranmak da ıstemıyorum. Inan cıkmaza gırmıs durumdayım.

Kabloda sorun olabılır diye bir tane yenı CAT7 aldım fakat sorun cozulmedı.

Not: Az önce Ethernet portu baglantısı kopunca Aygıt Yöneticisi'nden kontrol ettım ünlem ısaretı geldıgını gordum. Cevrımdısı Update ettım ve baglantı gerı geldı.

Not: Daha sonra tekrar bilgisayar takıldı ve Ethernet portu gitti, tekrar Aygıt Yöneticisi'nden bunu düzeltmeye çalışırken KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE mavi ekranı aldım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aldığınız mavi ekran da zaten Ethernet sürücüsü kaynaklı olsa gerek. Dilerseniz önce Ethernet sürücüsünü indirin ve ardından Aygıt Yöneticisi üzerinden sürücüyü kaldırıp son olarak indirdiğiniz sürücüyü kurun. Bu da olmazsa muhtemelen portta bir sorun var demektir. Yine de tamamen emin olamamaktayım ne yazık ki. :)
 
Ben acaba düzgün ehthernet sürücüsünü mü yükleyemiyorum :) Aorus Elite x570 den çekmiştim ama başarılı olamadım sanırım. Bu konuda link vermek gibi bir yardımınız olabilir mi ?

Şu mavi ekranı aldım bunu yorumlayabilir misiniz ?

 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı