Ryzen 7 1700X O.C. ve CPU Sıcaklığı

bluetazy

Kilopat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 7800x3D CPU
PNY RTX 4070 GPU
Scythe Ninja 5 İşlemci Soğutucu
HyperX Fury Renegade 2x16 GB 6000 Mhz Bellek
MSI x670 Gaming Plus MB
WD SN850 1 TB SSD
EVGA GQ 750 PSU
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Öncelikle sistemimi yazayım,​
  • AMD Ryzen 7 1700X CPU​
  • MSI X370 Gaming Plus MB​
  • Crucial Ballistix Sport A.T. 2x8GB 3000 MHz RAM​
  • Xigmatek Glace 240 (240'lık Radyatörlü ve 2 adet FSP kasa stok fanlı) CPU Liquid Cooler​
  • Reeinno 240GB M2 NVMe SSD​
  • WD Blue 1TB 7k200RPM​
  • EVGA GQ750 PSU (Gold Sertifikalı 750W)​
Bu şekilde bir sistemim var. Doğal olarak O.C. yapmak istedim. Birkaç video izleyerek ve forumları dolaşarak gerekli değerleri not aldım.​
Override CPU Core Voltage: 1.3750V
Override CPU NB/SoC Voltage: 1.1375V

Bu değerlerin stabil olduğunu okudum. Videolara ve mantığıma göre O.C. işlemini tamamladım. Sistemi Prime95 testinde 20 dakika kadar yük altına soktum. Herhangi bir donma ve sistemde sorun/hata ile karşılaşmadım.​
Fakat işlemci sıcaklığı artık testi sonlandırırken 88,5 dereceyi görmüştü. Bu değer iyi midir bilemiyorum, 70 derecenin üstünde soğutma alternatiflerine yönelin diyen de var, 95 dereceye kadar problem olmaz diyen de var. 15-20 dakikalık kararlık testi sonucu sıcaklıklardan bahsediyorum tabi ki. Sistem boşta 41 derecelerde geziyor.

Görüşlerinizi ve yardımlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Prime95 programı ekstrem koşullarda yük altına sokar işlemciyi. Normal şartlarda o yük altına sokmanız, yaptığınız işe de bağlı olarak zor. Hele oyun oynuyorsanız pek mümkün değil ki o değerlerde bilgisayarı aralıksız zorlayacağınız senaryo pek uzun olmayacaktır görüşüm. Benim sistemimde de 5-6 DK sonra sistem 86-87 derecelere ulaşıyor ancak takmıyorum. Çünkü hiç bir oyun o derecelere ulaşmasına müsade edecek güçte değil.

70 derece üstünde soğutma alternatiflerine bakın demek bence abartı. Günlük kullanımınız da, yaptığınız işe göre buna karar verebilirsiniz. CPU voltajını düşürmeyi deneyebilirsiniz. 1.375V vermişsiniz belki 1.36 voltta da stabil olabilir. Stabilite bozulana kadar voltajı düşürmeyi deneyebilirsiniz.

Prime95 programı ekstrem koşullarda yük altına sokar işlemciyi. Normal şartlarda o yük altına sokmanız, yaptığınız işe de bağlı olarak zor. Hele oyun oynuyorsanız pek mümkün değil ki o değerlerde bilgisayarı aralıksız zorlayacağınız senaryo pek uzun olmayacaktır görüşüm. Benim sistemimde de 5-6 DK sonra sistem 86-87 derecelere ulaşıyor ancak takmıyorum. Çünkü hiç bir oyun o derecelere ulaşmasına müsade edecek güçte değil.

70 derece üstünde soğutma alternatiflerine bakın demek bence abartı. Günlük kullanımınız da, yaptığınız işe göre buna karar verebilirsiniz. CPU voltajını düşürmeyi deneyebilirsiniz. 1.375V vermişsiniz belki 1.36 voltta da stabil olabilir. Stabilite bozulana kadar voltajı düşürmeyi deneyebilirsiniz.

Yalnızca 1.375V değerini değiştirmem yeterli olacak mıdır?

Bu değeri değiştirmem gerekiyor mu? Çünkü pek çok videoda CPU+RAM O.C.'u yapıyorlar ve genellikle CPU ile ilgili pek çok ayarla oynuyorlar. Neyi ne kadar oynamalıyım nasıl bilebilirim onu bilemiyorum.

Yalnızca 1.375V değerini değiştirmem yeterli olacak mıdır?

Bu değeri değiştirmem gerekiyor mu? Çünkü pek çok videoda CPU+RAM O.C.'u yapıyorlar ve genellikle CPU ile ilgili pek çok ayarla oynuyorlar. Neyi ne kadar oynamalıyım nasıl bilebilirim onu bilemiyorum.
Hocam ben OC yaparken o değeri hiç ellemiyorum, bir şey dersem yalan söylemiş olurum. Vcore voltajını düşürme önerisinde bulunmamın sebebi işlemcinizin ısısını düşürmeniz. Bilgisayarı kullanma amacınız nedir? Oyun, iş, render?

Hocam ben OC yaparken o değeri hiç ellemiyorum, bir şey dersem yalan söylemiş olurum. Vcore voltajını düşürme önerisinde bulunmamın sebebi işlemcinizin ısısını düşürmeniz. Bilgisayarı kullanma amacınız nedir? Oyun, iş, render?

Genel yani oyun oynadığım da söylenemez, render aldığım da. Gün geliyor simülasyona bırakıyorum, gün geliyor 2-3 saat boyunca arkadaşlarımla oyun oynuyorum. O.C.'u lazım olduğu için değil de O.C. yeteneği olan bir CPU, MB ve likit soğutucuya sahip olduğum için yapmak istedim.

Genel yani oyun oynadığım da söylenemez, render aldığım da. Gün geliyor simülasyona bırakıyorum, gün geliyor 2-3 saat boyunca arkadaşlarımla oyun oynuyorum. O.C.'u lazım olduğu için değil de O.C. yeteneği olan bir CPU, MB ve likit soğutucuya sahip olduğum için yapmak istedim.
Simulasyon, render vsvs. işlemci ne kadar zorlanır bilemiyorum hocam. Yerinizde olsam bu bahsettiğiniz ağır işlemler esnasında yan taraftan işlemci ısısını açar izlerim. 88 dereceleri buluyor mu, o zaman yeni soğutma çözümleri düşünürüm, eğer daha düşükse 70-75 falan aynı soğutucu ile yola devam.

Render alıyosan cpu voltajına hiç dokunma otomatikte kalsın. Biostan core boost seceneğini disable yap bu sicakligi bi nebze daha dusurur. Sıvı sogutma kullaniyorsan fanların ön kısmı açık olsun ve termal macunu kaliteli bir macun ile yenile ben bu sayede 10 derece daha dusurdum ısıyı şu an boşta 29-32 derece. 1800x kullanıyorum.

Render alıyosan cpu voltajına hiç dokunma otomatikte kalsın. Biostan core boost seceneğini disable yap bu sicakligi bi nebze daha dusurur. Sıvı sogutma kullaniyorsan fanların ön kısmı açık olsun ve termal macunu kaliteli bir macun ile yenile ben bu sayede 10 derece daha dusurdum ısıyı şu an boşta 29-32 derece. 1800x kullanıyorum.
Otomatikte bırakırsa büyük ihtimal anakart 1.4V olarak ayarlayacak. Otomatikman ısı artacak.

Otomatikte bırakırsa büyük ihtimal anakart 1.4V olarak ayarlayacak. Otomatikman ısı artacak.
Surekli 1.4volt cekmez islemci. Core boost hızlarına cıktığında otomatikteyse 1.4 e kadar cıkar. Sen voltajı düşürürsen cekirdeklerin anlik voltaj ihtiyaci senin manuel verdigin voltajdan buyuk olacagindan islemcin zorlanip stabilite sorunlarına neden olabilir. Genelde arkadaslar karistiriyo voltajı manuel girdiklerinde surekli sabit aynı volt vereceğini dusunuyolar halbuki islemciniye verebileceginiz maksimum voltaj degeridir bu.

Surekli 1.4volt cekmez islemci. Core boost hızlarına cıktığında otomatikteyse 1.4 e kadar cıkar. Sen voltajı düşürürsen cekirdeklerin anlik voltaj ihtiyaci senin manuel verdigin voltajdan buyuk olacagindan islemcin zorlanip stabilite sorunlarına neden olabilir. Genelde arkadaslar karistiriyo voltajı manuel girdiklerinde surekli sabit aynı volt vereceğini dusunuyolar halbuki islemciniye verebileceginiz maksimum voltaj degeridir bu.
Madem öyle neden herkes stabil en küçük değeri bulmaya çalışıyor? Sizinle aynı fikirde değilim hocam.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı