Çözüldü Ryzen 7 7800x3D fazla ısınıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Desphot

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,

Aşağıdaki sistemi kullanıyorum. Sıvı soğutmayı alalı ortalama 1 ay oldu. PC boşta 55 derecelerde geziyor. Yük altında 75 hatta 80'lere çıkıyor. Hatta sadece web sitesi açtığımda dahi 60 derecelere çıkıyor. AIDA64 ile 10 dk stres testi yaptım 89 dereceye çıktı.

İnternet üzerinde işlemciyi kullananların yorumlarına baktığımda boşta 40 derecelerde yük altında 60-65 derecelerde kullandığını belirtenler olmuş.

Sıvı soğutma harici kasamda 10 adet fan mevcut. Bu değerler normal mi yoksa biraz yüksek mi? Ekran kartında herhangi bir ısı problemi yaşamıyorum yani kasa havalandırması gayet iyi. Ama nedense işlemci biraz yüksek gibi geldi bana. Düşünceleriniz nedir? Veya ne yapmamı önerirsiniz? Undervolt vs. yapmayı bilmiyorum hiç denemedim. Sıvı soğutmadan kaynaklı bir durum olabilir mi?

Ryzen 7 7800x3D işlemci.

MSI MAG CoreLiquid 360r V2 3x120mm ARGB.

MSI X670E Carbon Wi-Fi

Cooler Master HAF700 EVO.

RTX 4080 süper.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dediğiniz duruma bakılırsa gerçekten bir sorun var.

Ryzen 7 7800x3D zaten halilhazırda ısınan bir işlemci ama bu değerler, pek de iç açıcı değerler değil.

Sıvı soğutmanıza baktığım zaman, sorunun kaynağını az çok tahmin edebiliyorum. MSI MAG CoreLiquid modeli, genel olarak aynı segmentteki modellere göre daha pahalı ve düşük performanslılar. Bir de üzerine ısınan bir işlemci gelince, bu değerler normal olabiliyor.

İnternetteki yorumlara göre bakılırsa, herkesin sistemi farklı olduğundan, hangi sistemde nasıl değerlere ulaşacağı kişinin toplamış olduğu sisteme göre değişkenlik gösterir.

Kasanızdaki 10 fan sadece kasa içerisindeki hava sirkülasyonuna yardımcı olur, işlemci sıcaklık değerlerine etkisi çok çok azdır.

Undervolt veya overclock olaylarında ise:

AMD tarafında zaten fabrika çıkışlı olarak Power Boost yani güç takviyeli olarak geliyor, bu takviyeyi BIOS ayarlarından CPB ve PBO ayarlarını kapatarak, temel frekansı geçmeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. (performans kaybına neden olacaktır)

Ayrıca eklemek istediğim birkaç çözüm yöntemleri de şunlar:

• Sıvı soğutucu montajı yanlış olabilir, tam oturduğundan emin olun.
  • Pompayı düzgün konumlandırdığınızdan emin olun.
  • Termal macun eski veya kalitesiz olabilir.
  • Kasa havalandırması kötü olabilir, fanların montajından emin olun.(ters takma vs.) Hava akışını iyi sağlayın.
  • Kasa ve fanlar tozlu olabilir, temizlerseniz daha serin çalışabilir.
  • BIOS'tan CPB ve PBO ayarlarını kapatarak daha serin çalıştırabilirsiniz.(performans kaybına neden olur)
  • Macun fazla veya az sürülmüş olabilir.
  • Arkada çalışan ağır uygulamalar olabilir, bazı uygulamaları devre dışı bırakarak, yük azaltılabilinir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler.
BIOS'la alakalı olma ihtimali var mı acaba?
Ben sizin diğer başlığınız da yazmıştım, tavsiyem şu olur CO da en performanslı iki çekirdeğe -60 değer verin ardından geri kalan çekirdeklere -30 verin, voltaj sabit kalsın şimdilik ve ardından sıcaklık limitini 80 dereceye ayarlayıp oyunda ve test programlarında deneyin.

Ben sizin diğer başlığınız da yazmıştım, tavsiyem şu olur co da en performanslı iki çekirdeğe -60 değer verin ardından geri kalan çekirdeklere -30 verin, voltaj sabit kalsın şimdilik ve ardından sıcaklık limitini 80 dereceye ayarlayıp oyunda ve test programlarında deneyin.

BIOS sürümüyle alakalı olabilir mi demek istedim hocam.

Ryzen 7800x3D üstünde ki metal biraz kalın diğerlerine göre. Isı iletiminde CPU soğutucu bakır tabakaya ısıyı hızlı aktaramıyor AM4'ya da Intel platformlarında ki gibi. İşlemci üstünde bulunan metalden kaynaklı. Yani bu işlemciler 89tjmax sahibi. 80 altında kaldığınız sürece oyunlarda sorun yok. Benim yazın bu aylarında oyunda 75 dereceleri görüyor ki her oyunda değil. 360 LT720 soğutucu ile. -20 curve yapın BIOS'tan sorunsuz çalışıyor ise dokunmayın derim kendi testlerim bunu gösterdi.

CPU bracket sıcaklık konusunda AMD tarafında pek etki etmiyor, gereksiz masraf olur.

BIOS'ta curve optimizer ayarlayıp negative curve'de "all core" ya da "per core" -20 yapıp sıcaklıklara bakabilirsin. Silikon kaliteliyse -30'un bile sorun çıkarmadığı oluyor. Performanstan da kısılmamış olur pek. Bu şekilde aynı işlemciyi kule tipi soğutucuyla kullanıyorum. Boşta 40 civarı, yükte 60-65 arası takılıyor.
Valla bendede 7800x3d var curve optimizer -25 verdim sadece mhz değeri arttı sıcaklıklarda bir düşüş olmadı.

Vallahi bende de 7800x3D var Curve Optimizer -25 verdim sadece MHz değeri arttı sıcaklıklarda bir düşüş olmadı.

-20 curve ile devam ediyorum ilk günden beri hiçbir sorun çıkartmadı. -30'da denedim 1 hafta oda sorun çıkartmadı ama bazı forumlarda sorun çıkmasa bile -30 curve ve üzerinde işlemci bazı çekirdeklerde hata veriyormuş ama çalışmaya devam ediyormuş bunu anlamanında pek ihtimali yokmuş. Ancak birkaç program ile fark ediliyor diyorlardı. Bende -20 curve yaptım bıraktım.

DeepCool LT720 ile CPU sömüren helldivers 2'de 75 dereceyi geçmedim bu yaz aylarında klimasız oda içerisinde. Bu arada fanlarım Max %75 RPM hızına ayarlı sessilik için radyatörde. Ben pek önemsemiyorum oyun içerisinde bu sıcaklarda uzun oyun sürelerinde 75 derece ki oda helldivers 2'ye özel CoD veya BF'de 70 dereceyi geçmiyor kolay kolay, bana yeterli geliyor.

Donma, atlama, zıplama, kilitlenme yok. Kafam rahat devam ediyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı