Attığınız tabloya baktım. PCI-e 5.0 X16 destekli anakartların hepsi B650e serisinden. Chipseti AMD ürettiği için standartları da o belirliyor benim bildiğim. Mesela B650 Extreme olmayan seri için PCI-e 5.0 m 2 desteği opsiyonel diye belirtmiş AMD. Gen 5 X16 için B650e, X670E, X870 ve
X870e gibi modellerde var diyor. Yanlışım varsa düzeltin.
Hatta mesut çeviğin yaptığı rehber videosunda da aynı şekilde gen 5 X16 için B650e gerektiğini söylemişti. Aynı tabloyu kullanıyorlardı.
Hardware Unboxed'ın yayınladığı videodan da kontrol ettiğimde B650 için gen 4 X16 yazıyor.
Eki Görüntüle 2475197
Bu durumlar çok garip geliyor bana. Gen 5 kullanan var mı acaba bu anakartları? Bana hala riskli geliyor. Gen 5 X16 destekliyorsa bu ona büyük artı yazar.
Normalde bilindik marka takıntım yoktur ama, anakart sistemin bel kemiği olduğu için stabilite açısından bilindik marka önemli bence. Colorful aslında bilindik ama, anakart konusunda geçmişte şikayetler oldu. Anakartlara doğru düzgün güncelleme vs yayınlamıyorlardı. Bios ayarları diğer markalar gibi değil ve bilgi bulmak çok zor. AM5 sokette biraz daha iyiler gördüğüm kadarıyla. Kendim riske girip almazdım şahsen. Yüksek güç tüketen bir CPU olsaydı o zaman şans verebilirdim. 7800x3D herhangi bir B650 ile kullanılabilir. O yüzden garantiye giderdim ben. Veya ben gen 5 M.2 kullanacağım vs derseniz o zaman yine mantıklı olabilir. Anakart kolay kolay değişen bir parça değil.
İleride yüksek güç tüketen bir işlemciye geçmeyi düşünüyor musunuz? Veya gen 5 M.2 takmayı düşünüyor musunuz? Eğer bunlarla işiniz yoksa B650M-K vs alabilirsiniz. Birazda ihtiyacınıza kalıyor bu seçim.