Ryzen 7 7800x3D için anakart önerisi

• Konuyu başlatan FC9
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 32
  • Görüntüleme 1.975
Yani şuan alabileceğim en mantıklı anakart ve sıvı soğutucu ne olabilir
Anakart için benim önerim bu, sıvı soğutma özellikle mi istiyorsunuz? Ben önermiyorum sıvı soğutma, 9700x Thermalright peerless assassin kullanıyorum, önerimde o yönde oluyor. 360mm gerektiren bir işlemci kullanmıyorsanız bence sıvı soğutma gereksiz.

Anakart için benim önerim bu, sıvı soğutma özellikle mi istiyorsunuz? Ben önermiyorum sıvı soğutma, 9700x Thermalright peerless assassin kullanıyorum, önerimde o yönde oluyor. 360mm gerektiren bir işlemci kullanmıyorsanız bence sıvı soğutma gereksiz.
Yani sıvı soğutma olmazsa ryzen 7800x3d çok ısınır zaten oynadigim oyun işlemci ağırlıklı valorant gibi hafif oyun değil

B650 düz anakartlarda PCI-e 5.0 X16 desteği yok normalde. Sitesinde öyle belirtiyor ama, garip bir durum. O konunun doğruluğu meçhul. Bende eskiden var diye biliyordum da araştırmamıştım. 2X PCI-e 5.0 X4 SSD desteği bence önemsiz. Çünkü konu sahibi gen 4 SSD alacak. Ayrıca gen 5 SSD'ler pahalı. İleride ekleme yaparım diyorsa bilemem tabii. 55a dayanıklı 12+2+1 faz kullanmışlar fiyatına göre bu güzel. İhtiyacı olacak mı? Hayır. İleride yükseltme yaparsa değer mi elbette değer. AM5 soketin uzun ömürlü olacağını düşünürsek benim içim hala ısınmıyor bu markaya.

Mesela X570 anakartta resmi 5700x3D desteği yok. Saçmalığın daniskası.

AMD B650e ve üstü için PCIe 5.0 X16 verdiğini belirtiyor kendi sayfasında.
Eki Görüntüle 2475178

Aksi bir durum varsa bilgilendirebilirsiniz.
Herkes gen 4 alıyor hocam gen 5 ler pahalı şu an fiyatları normale inerse geçmek ister belki, dediğiniz gibi mevcut sisteminde çok güçlü VRM yapısına da ihtiyacı yok ama bence her zaman iyidir. Bende anakart konusunda bilindik markalara yönelmekten yanayım ama fiyata göre çok iyi görünüyor. Yabancı bir kaç forumda da yorumları gayet iyi. Karar kendisinin tabi.

AMD bu isimlendirmeleri gruplandırma olarak kullanıyor, attığınız tabloya göre x serisi olabilmek için en az gen5 x16 ve gen5 m2 olmak zorunda, chipset desteklememe gibi bir durumu yok yani. Markalarda zaten x isimli satınca fiyat arttırıyor, bu da onların pazarlamasında işe yarıyor. b650 için böyle bir zorunluluk yok isterse tüm bileşenleri en dandiği kullanabilir, anakart üreticisi koymak isterse koyabiliyor b650 karta gen5 x16.

Aynı durum birden fazla anakartta var;

Herkes gen 4 alıyor hocam gen 5 ler pahalı şu an fiyatları normale inerse geçmek ister belki, dediğiniz gibi mevcut sisteminde çok güçlü VRM yapısına da ihtiyacı yok ama bence her zaman iyidir. Bende anakart konusunda bilindik markalara yönelmekten yanayım ama fiyata göre çok iyi görünüyor. Yabancı bir kaç forumda da yorumları gayet iyi. Karar kendisinin tabi.

AMD bu isimlendirmeleri gruplandırma olarak kullanıyor, attığınız tabloya göre x serisi olabilmek için en az gen5 x16 ve gen5 m2 olmak zorunda, chipset desteklememe gibi bir durumu yok yani. Markalarda zaten x isimli satınca fiyat arttırıyor, bu da onların pazarlamasında işe yarıyor. b650 için böyle bir zorunluluk yok isterse tüm bileşenleri en dandiği kullanabilir, anakart üreticisi koymak isterse koyabiliyor b650 karta gen5 x16.

Yani arada kaldım dediğin anakartta mantıklı ama bilindik almakta garantiye alıyorsun işini kararsız kaldım

Herkes gen 4 alıyor hocam gen 5'ler pahalı şu an fiyatları normale inerse geçmek ister belki, dediğiniz gibi mevcut sisteminde çok güçlü VRM yapısına da ihtiyacı yok ama bence her zaman iyidir. Bende anakart konusunda bilindik markalara yönelmekten yanayım ama fiyata göre çok iyi görünüyor. Yabancı birkaç forumda da yorumları gayet iyi. Karar kendisinin tabii.

AMD bu isimlendirmeleri gruplandırma olarak kullanıyor, attığınız tabloya göre X serisi olabilmek için en az gen5 X16 ve gen5 M.2 olmak zorunda, chipset desteklememe gibi bir durumu yok yani. Markalarda zaten X isimli satınca fiyat arttırıyor, bu da onların pazarlamasında işe yarıyor. B650 için böyle bir zorunluluk yok isterse tüm bileşenleri en dandiği kullanabilir, anakart üreticisi koymak isterse koyabiliyor B650 karta gen5 X16.

Attığınız tabloya baktım. PCI-e 5.0 X16 destekli anakartların hepsi B650e serisinden. Chipseti AMD ürettiği için standartları da o belirliyor benim bildiğim. Mesela B650 Extreme olmayan seri için PCI-e 5.0 m 2 desteği opsiyonel diye belirtmiş AMD. Gen 5 X16 için B650e, X670E, X870 ve
X870e gibi modellerde var diyor. Yanlışım varsa düzeltin.
Hatta mesut çeviğin yaptığı rehber videosunda da aynı şekilde gen 5 X16 için B650e gerektiğini söylemişti. Aynı tabloyu kullanıyorlardı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hardware Unboxed'ın yayınladığı videodan da kontrol ettiğimde B650 için gen 4 X16 yazıyor.

Desktop Screenshot 2025.04.22 - 00.34.32.68.png

Bu durumlar çok garip geliyor bana. Gen 5 kullanan var mı acaba bu anakartları? Bana hala riskli geliyor. Gen 5 X16 destekliyorsa bu ona büyük artı yazar.

Yani arada kaldım dediğin anakartta mantıklı ama bilindik almakta garantiye alıyorsun işini kararsız kaldım.

Normalde bilindik marka takıntım yoktur ama, anakart sistemin bel kemiği olduğu için stabilite açısından bilindik marka önemli bence. Colorful aslında bilindik ama, anakart konusunda geçmişte şikayetler oldu. Anakartlara doğru düzgün güncelleme vs yayınlamıyorlardı. Bios ayarları diğer markalar gibi değil ve bilgi bulmak çok zor. AM5 sokette biraz daha iyiler gördüğüm kadarıyla. Kendim riske girip almazdım şahsen. Yüksek güç tüketen bir CPU olsaydı o zaman şans verebilirdim. 7800x3D herhangi bir B650 ile kullanılabilir. O yüzden garantiye giderdim ben. Veya ben gen 5 M.2 kullanacağım vs derseniz o zaman yine mantıklı olabilir. Anakart kolay kolay değişen bir parça değil.

İleride yüksek güç tüketen bir işlemciye geçmeyi düşünüyor musunuz? Veya gen 5 M.2 takmayı düşünüyor musunuz? Eğer bunlarla işiniz yoksa B650M-K vs alabilirsiniz. Birazda ihtiyacınıza kalıyor bu seçim.

Son düzenleme:
Attığınız tabloya baktım. PCI-e 5.0 X16 destekli anakartların hepsi B650e serisinden. Chipseti AMD ürettiği için standartları da o belirliyor benim bildiğim. Mesela B650 Extreme olmayan seri için PCI-e 5.0 m 2 desteği opsiyonel diye belirtmiş AMD. Gen 5 X16 için B650e, X670E, X870 ve
X870e gibi modellerde var diyor. Yanlışım varsa düzeltin.
Hatta mesut çeviğin yaptığı rehber videosunda da aynı şekilde gen 5 X16 için B650e gerektiğini söylemişti. Aynı tabloyu kullanıyorlardı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Hardware Unboxed'ın yayınladığı videodan da kontrol ettiğimde B650 için gen 4 X16 yazıyor.

Eki Görüntüle 2475197

Bu durumlar çok garip geliyor bana. Gen 5 kullanan var mı acaba bu anakartları? Bana hala riskli geliyor. Gen 5 X16 destekliyorsa bu ona büyük artı yazar.

Normalde bilindik marka takıntım yoktur ama, anakart sistemin bel kemiği olduğu için stabilite açısından bilindik marka önemli bence. Colorful aslında bilindik ama, anakart konusunda geçmişte şikayetler oldu. Anakartlara doğru düzgün güncelleme vs yayınlamıyorlardı. Bios ayarları diğer markalar gibi değil ve bilgi bulmak çok zor. AM5 sokette biraz daha iyiler gördüğüm kadarıyla. Kendim riske girip almazdım şahsen. Yüksek güç tüketen bir CPU olsaydı o zaman şans verebilirdim. 7800x3D herhangi bir B650 ile kullanılabilir. O yüzden garantiye giderdim ben. Veya ben gen 5 M.2 kullanacağım vs derseniz o zaman yine mantıklı olabilir. Anakart kolay kolay değişen bir parça değil.

İleride yüksek güç tüketen bir işlemciye geçmeyi düşünüyor musunuz? Veya gen 5 M.2 takmayı düşünüyor musunuz? Eğer bunlarla işiniz yoksa B650M-K vs alabilirsiniz. Birazda ihtiyacınıza kalıyor bu seçim.

Hayır işlemci değiştirmem gen 5 m.2 dediğiniz ssdmi oluyor detaylı bilgi sahibi değilim bu konularda ssdyse dediğiniz yani ssd olsun sistemde

Hayır işlemci değiştirmem gen 5 M.2 dediğiniz ssdmi oluyor detaylı bilgi sahibi değilim bu konularda ssdyse dediğiniz yani SSD olsun sistemde.

Evet gen 5 M.2 dediğim SSD oluyor. Yani ileride PCI-e 5.0 M.2 SSD alırım derseniz işinize yarar. Yok ben PCI-e 4.0 SSD alırım vs derseniz bir işinize yaramaz. Hani bu lazımsa diye söylüyorum. Eğer ileride PCIe 5.0 M.2 SSD almam diyorsanız B650M-K vb anakart tercih edebilirsiniz.

Attığınız tabloya baktım. PCI-e 5.0 X16 destekli anakartların hepsi B650e serisinden. Chipseti AMD ürettiği için standartları da o belirliyor benim bildiğim. Mesela B650 Extreme olmayan seri için PCI-e 5.0 m 2 desteği opsiyonel diye belirtmiş AMD. Gen 5 X16 için B650e, X670E, X870 ve X870e gibi modellerde var diyor. Yanlışım varsa düzeltin.

X ile birlikte B650e eklemeyi unutmuşum hocam evet dediğiniz gibi B650e oluyor, ama chipset olayı yok yani artık sadece isim gruplandırmasından ibaret. Bu B650, muhtemelen B650e standartlarının tamamını karşılamadığı için B650 olarak düşünmüştüm ben. Siz dedikten sonra detaylı baktım biraz, yabancı marketlerde de x16 GEN5 olarak geçiyor, diğer modelinde de aynı destek var Colorful CVN B650M, slotun GEN4 çalıştığı ile ilgili şikayet göremedim, 1-2 kullanıcı varsa belki update kaynaklı veya bios ayarlarından vs olabilir.

+
@bluerr Burada 2 farklı kullanıcı diğer B650 Colorful CVN kartı pcie5 sorunsuz kullandığını, aslında b650e olduğunu belirtmiş. Marka niye B650 pazarlıyor bunları orası meçhul =D

1745273417249.png

1745273435077.png

Son düzenleme:
Evet gen 5 M.2 dediğim SSD oluyor. Yani ileride PCI-e 5.0 M.2 SSD alırım derseniz işinize yarar. Yok ben PCI-e 4.0 SSD alırım vs derseniz bir işinize yaramaz. Hani bu lazımsa diye söylüyorum. Eğer ileride PCIe 5.0 M.2 SSD almam diyorsanız B650M-K vb anakart tercih edebilirsiniz.

Şimdi ben pek bilmiyorum böyle ayrıntılı şeyleri ben bilgisayarıma bir defa ssd alacam 2. Ssd alamayacam işlemci değişikliğide uzun süre yapmam zaten 2 oyun oynuyorum biri pubg biri fifa

Şimdi ben pek bilmiyorum böyle ayrıntılı şeyleri ben bilgisayarıma bir defa SSD alacağım 2. SSD alamayacağım işlemci değişikliğide uzun süre yapmam zaten 2 oyun oynuyorum biri PUBG biri FIFA.

Düz kullanıcıyım diyorsunuz yani? Bence bilindik markalardan almak daha mantıklı. Sorun yaşama ihtimaliniz hem daha düşük hem de sorun yaşarsanız çözmek için bir sürü kaynak var. Colorful anakartta sorun yaşadığınız zaman bilgi bulmak çok güç. Sorun yaşamaya da daha meyilli olduğuna eminim. Biraz bilginiz var ise alabilirsiniz tabii. Ben BIOS vs anlamam tak çalıştır kullanacağım diyorsanız güvenilir liman daha doğru bana göre.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı