Ryzen İşlemcilerde Isınma ve Voltaj “Sorunu” Hakkında Bilgilendirme

Kozbisov_

Kilopat
Katılım
8 Eylül 2014
Mesajlar
194
Makaleler
1
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar,

Technopat başta olmak üzere yerli/yabancı birçok forumda Ryzen işlemcilerin boştayken veya yük altında fazla ısındığına dair birçok konu mevcut. Ben dahil birçok Ryzen kullanıcısı bu konuyla ilgili ne yapacağını bilmiyor ve herkes kendince çözümler üretip insanlara onu tavsiye ediyor. Ben de son 1 haftadır bu konuya kafa yoruyorum. Birçok yöntemi araştırdım, çoğunluk CPB ve PBO'yu kapatmayı tavsiye etmekte. Ancak şöyle bir sıkıntı var, CPB'yi vs. kapatınca işlemci Boost frekanslara ulaşmıyor ve stok frekansta sabitleniyor. Böyle kullanacaksak neden bu paraları verdik diye soruyor insan. Yine de eminim bu konuyu okuyan herkesin kafasında "CPB kapatsam mı?", "PBO kapatsam mı?", "Undervolt mu yapsam?", "Hızı düşüğe mi sabitlesem?" Gibi sorular var. Bu sorulara dair bulgularımı ve düşüncelerimi paylaşmak; endişeli Ryzen kullanıcılarını bir nebze de olsun aydınlatmak/rahatlatmak istiyorum.

Öncelikle yabancı bir forumda rastladığım AMD yetkilisinin açıklamasından önemli bulduğum noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Kendisi AMD'den Robert isimli bir abimiz ve konuyla ilgili özetle şu açıklamalarda bulunuyor:

"Birçok değer takip programı işlemci çekirdeklerini sürekli uyandırıyor, dolayısıyla voltaj ve frekansı yüksek görünüyor sürekli. Bunun yanı sıra çoğu değer takip uygulaması işlemcinin uykuya geçmeden önceki değerlerini bize gösteriyor ve bu sebeple işlemcinin sürekli yüksek voltajda ve frekansta çalıştığını sanıyorsunuz. Bu değerleri en doğru AMD Ryzen Master'dan takip edebilirsiniz, başka hiçbir uygulama uyku durumundaki çekirdeklerin değerini okumuyor. Voltaj değerleri vs. için 3. parti uygulamalarda anlık en doğru değerleri CPU-Z gösteriyor, gerekirse oradan kontrol edebilirsiniz.

İşlemcinizin yük altında 1.2V-1.5V arası voltaj değerlerine çıkması kesinlikle normaldir. Hatta boştayken bile bu değerleri görmeniz kabul edilebilir, Windows'un arkaplan işlemlerimde işlemcinin voltajında dalgalanmalara sebep olabilir. Ryzen işlemci 1.4V-1.5V arası voltajı Boost esnasında kullanmaktadır. Bu işlemcinin periyordik olarak yaptığı bir şey ve beklendiği gibi çalıştığını göstermektedir. Ryzen dinamik bir sistemdir ve saniyede bin kadar voltaj ve frekans değişimi yapabilmektedir. Bu nedenle ilgili dalgalanmalar gözükmektedir.

Ryzen işlemcinizin 0.2V-1.5V aralığında voltaj değerleri kullanımı kesinlikle normaldir. Bu fabrika çıkışlı belirlenmiş değer aralığıdır. Ayrıca Boost devreye girip çıktıkça sıcaklıktaki 10 derecelik dalgalanmalar tamamıyla normaldir. Bu davranışları sürekli göreceksiniz ve bu işlemciler bu şekilde çalışması için yapılmıştır, o yüzden gördüğünüzde şaşırmanızı gerektiren bir durum yok.

Lütfen undervolt yapmayın ya da güç seçeneklerinden maksimum işlemci durumunu 99%'a çekmeyin. Bu işlemcinizi olumsuz etkileyecektir."


(Açıklamanın tamamını okumak için: The final word on idle voltages for 3rd Gen ryzen)

Bu açıklama açıkçası beni bayağı rahatlattı. Bunun yanı sıra şunları da eklemek istiyorum. Kendisi de konuda üstü kapalı bahsediyor aslında. Birçoğumuz Ryzen’dan önce Intel işlemcileri kullanmaktaydık. Dolayısıyla Intel işlemcilerin değerleri bizim için “normal değerler” olarak kaldı ve referans olarak hep bunlarla kıyasladık. Aslına baktığımızda Ryzen işlemcilerin teknolojisi bu kıyasladığımız Intel işlemcilerden oldukça farklı. Intel işlemcilerde boşta belki 30-40, yük altında 60-70 gibi sıcaklık değerleri görürken Ryzen’larda bu yaklaşık 10 derece daha yüksek. Haliyle yük altında 80 dereceleri görünce ben dahil herkes endişeleniyor. AMD tarafı bu ısı ve voltaj dalgalanmalarının tamamıyla doğal olduğunu, işlemcilerin zaten buna yönelik yapıldığını ve beklenildiği gibi çalıştığını savunuyor.

Diğer bir konu da yine Rob’un bahsettiği değer takip uygulamaları. Örnek verecek olursak, kullanmış olduğum R5 3600 işlemciyi HWMonitor uygulaması boştayken 55-60 derecelerinde göstermekte ama öte taraftan AMD Ryzen Master’a baktığımızda bu değerler 43-44 dolaylarında. Cinebench veya Prime95 testlerinde ağır yük altında HW’de sıcaklık 90 üstüne çıkarken AMD’de maksimum 85 gibi değerler gözlemliyorum. Oyun içerisinde MSI Afterburner’a baktığımda ise işlemci 70 derecenin üstüne çıkmıyor.

Son olarak bilmeyen bazı arkadaşlar da varsa diye frekans değerlerine de değinmek istiyorum. Bazı arkadaşlar fark etmiştir ki Benchmark testinde vs. işlemcinin tüm çekirdeklerini %100 yükte çalıştırdığımız durumlarda çekirdekler 3.9MHz üzerine çıkmamakta. Bazıları bunun böyle olmaması gerektiğini, 4.2MHz’ye çıkması gerektiğini vs. söylüyor. Aslına bakıldığında standart kullanımda işlemci gerektiği durumlarda bazı çekirdekleri 4.2 bandına çıkararak Boost yapmakta. Yani işlemcimiz aslında 4.2MHz’yi bize sunmakta. Bu konuyla ilgili yine AMD tarafını dinleyecek olursak, kendileri kesinlikle işlemcilerde CPB’nin kapatılıp çekirdeklerin belli bir frekansa sabitlenmemesi gerektiğini öneriyor. Sebebini de şu şekilde açıklıyorlar: İşlemci çekirdekleri günlük kullanımda gerektiği frekanslara halihazırda çıkmakta, siz frekansların doğru olmadığını düşünüp 4.1-4.2 gibi değerlere sabitlediğinizde bu sefer oyuniçi gibi işlemcinin tüm çekirdeklerinin kullanılmasına gerek olmayan durumlarda çekirdekler daha düşük performans sergilemekte. Eğer sürekli render almanız gereken bir bilgisayara sahipseniz bu değerleri sabitleyerek tüm çekirdeklerin aynı anda belli bir frekansta çalışmasını sağlayabilirsiniz, ancak bu durum dediğim gibi tüm çekirdeklerin çalışmasını gerektirmeyen günlük işlemlerde (oyun veya tarayıcıda gezinme gibi) performans kaybına yol açacaktır.

Özetle tüm bu yazılanlardan anlayacağınız üzere aslında işlemcilerimizde kronik ısınma, voltaj, frekans problemi gibi herhangi bir problem BULUNMAMAKTA. Yani gönül rahatlığıyla varsayılan ayarlarda işlemcilerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür eder, eksik bıraktığımı veya yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımlarla ilgili görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim. İyi forumlar.
 
Hocam açık konuşayım pek çok arkadaş çok pinpirikli yaklaşıyor meseleye. İlk birkaç ay ben de öyleydim undervolt yaptım bir ton işlem yaptım, en son AMD tarafını dinleyince ikna oldum. Yıllardır Intel işlemcilerin standartlarına alışmışız, Ryzen serisinin yeni mimarisinin standartları oldukça farklı Intel modellerinden. Haliyle herkes ortada bir sıkıntı varmış gibi yaklaşıyor meseleye. Halbuki adamların ortaya koyduğu mimari bu şekil çalışıyor. Dolayısıyla stok ayarlarda hiçbir şeyi ellemeden mevcut ısı değerleri, fan değerleri, voltaj vs. demeden kullanmak gerekiyor. Bence hiç dert etmeyin, ortada dert edecek bir durum yok.
Stok soğutucu ve CPB açık şekilde rahatça kullanabilirim anlamına mı geliyor bu?

Neredeyse herkes çok yüksek sıcaklıklara ulaştığını(85°C-95°C) ve illa bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyor. Örnek olarak CPB kapatmak ama o da geçici çözümmüş. Zaten R3 alıp 4.30-4.35GHz kullanırım daha iyi, R5'e fazladan para verip o ayarı kapatmak yerine...

Bir de ben bu işlere hiç bulaşmadım, o yüzden bana da tavsiye etmiyorlar overclock-underclock(işlemci-ekran kartı için) ile uğraşmamı...
 
Stok soğutucu ve CPB açık şekilde rahatça kullanabilirim anlamına mı geliyor bu?

Neredeyse herkes çok yüksek sıcaklıklara ulaştığını(85°C-95°C) ve illa bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyor. Örnek olarak CPB kapatmak ama o da geçici çözümmüş. Zaten R3 alıp 4.30-4.35GHz kullanırım daha iyi, R5'e fazladan para verip o ayarı kapatmak yerine...

Bir de ben bu işlere hiç bulaşmadım, o yüzden bana da tavsiye etmiyorlar overclock-underclock(işlemci-ekran kartı için) ile uğraşmamı...
CPB kapatmak tamamıyla parayı çöpe atmak demek. AMD işlemcileri 95 dereceyi görebilecek şekilde tasarladıklarını, dolayısıyla ısı dalgalanmalarının herhangi bir sorun teşkil etmediğini savunuyor. Haliyle bu noktada ben üreticiye güvenmeyi tercih ediyorum. Bir de şunun farkına varmak lazım, Ryzen işlemciler tek çekirdekli işlem gücü bakımından, yani oyunlara vs. dönük olarak çok daha iyi performans vermeyi başaran işlemciler. Dolayısıyla stres testi gibi tüm çekirdekleri maksimum hızda çalıştıran uygulamalarda sıcaklık değerlerinin o dolaylara ulaşmasını normal karşılıyorum. Kaldı ki render alırken vs. dahi işlemci tüm çekirdekleri max performansta çalıştırmaya gerek duymadan işini hallediyor. Ryzen işlemcilerde tüm çekirdeklerin max performansta çalıştığı durumlarda performans düşüşüyle karşılaşılıyor. Durum böyle olunca gidip benchmark testinde, AIDA64 gibi stres testlerinde o sıcaklıklara ulaşmak bir tık normal gibime geliyor. Bu kadar ısınması sorun yaratır mı derseniz bence yaratmaz.

Edit: Şuna da değinmek istiyorum. İnsanlar işlemci boşta 50 derecede çalışıyor diye yakınınca dışarıdan bakan insanlar büyük bir problem gibi algılıyor bu durumu ancak boşta 50 derecede çalışan işlemci, CPU ağırlıklı bir oyunda 60% iş yüküyle çalıştığında maksimum 70 görüyor. Hani millet şey gibi algılıyor: İşlemci boşta 50 ise yük altında 90-100 oluyordur, en iyisi uzak durayım. Halbuki böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Konunun en başında da belirttiğim gibi Ryzen işlemciler dinamik yapıları gereği en ufak işlemde bile performanstan ödün vermiyor, atıyorum Chrome açarken bile saniyelik boostluyor çekirdeği, bu da 2000RPM'de çalışan soğutucu karşısında sıcaklığın aniden 60'a fırlamasına yol açıyor. Olayın özüne baktığınızda ani yaşanan bu sıçrama saniyeler içinde normal düzeylere dönüyor.
 
Son düzenleme:
CPB kapatmak tamamıyla parayı çöpe atmak demek. AMD işlemcileri 95 dereceyi görebilecek şekilde tasarladıklarını, dolayısıyla ısı dalgalanmalarının herhangi bir sorun teşkil etmediğini savunuyor. Haliyle bu noktada ben üreticiye güvenmeyi tercih ediyorum. Bir de şunun farkına varmak lazım, Ryzen işlemciler tek çekirdekli işlem gücü bakımından, yani oyunlara vs. dönük olarak çok daha iyi performans vermeyi başaran işlemciler. Dolayısıyla stres testi gibi tüm çekirdekleri maksimum hızda çalıştıran uygulamalarda sıcaklık değerlerinin o dolaylara ulaşmasını normal karşılıyorum. Kaldı ki render alırken vs. dahi işlemci tüm çekirdekleri max performansta çalıştırmaya gerek duymadan işini hallediyor. Ryzen işlemcilerde tüm çekirdeklerin max performansta çalıştığı durumlarda performans düşüşüyle karşılaşılıyor. Durum böyle olunca gidip benchmark testinde, AIDA64 gibi stres testlerinde o sıcaklıklara ulaşmak bir tık normal gibime geliyor. Bu kadar ısınması sorun yaratır mı derseniz bence yaratmaz.

Edit: Şuna da değinmek istiyorum. İnsanlar işlemci boşta 50 derecede çalışıyor diye yakınınca dışarıdan bakan insanlar büyük bir problem gibi algılıyor bu durumu ancak boşta 50 derecede çalışan işlemci, CPU ağırlıklı bir oyunda 60% iş yüküyle çalıştığında maksimum 70 görüyor. Hani millet şey gibi algılıyor: İşlemci boşta 50 ise yük altında 90-100 oluyordur, en iyisi uzak durayım. Halbuki böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Konunun en başında da belirttiğim gibi Ryzen işlemciler dinamik yapıları gereği en ufak işlemde bile performanstan ödün vermiyor, atıyorum Chrome açarken bile saniyelik boostluyor çekirdeği, bu da 2000RPM'de çalışan soğutucu karşısında sıcaklığın aniden 60'a fırlamasına yol açıyor. Olayın özüne baktığınızda ani yaşanan bu sıçrama saniyeler içinde normal düzeylere dönüyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse ellerinize sağlık. Ben de sizin gibi düşünüyorum. CBP kapatacaksam neden para vereyim ki? UBerk idi sanırım, bir konuda aynı ayarlarda 3300X 74, 3600 94 derece olduğunu söylemişti. Gece vakti bu mesajı bulamam ama yine de ister istemez kararsızım... 🙁 Kişisel olarak, işlemcimi oyun oynamak için alıyorum ve ileride AM5 ve DDR5 çıkınca direkt yükseltme yapacağım. Büyük ihtimalle Ryzen 5000/6000 serisine ve RTX 3000/4000 serisine geçerim. O vakte kadar 4 çekirdekli 3300X, oyunlarda 1660 Super+500W PSU ile güzel bir uyum yakalar mı? Daha önümde üniversite sınavı var, fazla da oyun oynamayacağım açıkçası...
 
Doğrusunu söylemek gerekirse ellerinize sağlık. Ben de sizin gibi düşünüyorum. CBP kapatacaksam neden para vereyim ki? UBerk idi sanırım, bir konuda aynı ayarlarda 3300X 74, 3600 94 derece olduğunu söylemişti. Gece vakti bu mesajı bulamam ama yine de ister istemez kararsızım... 🙁 Kişisel olarak, işlemcimi oyun oynamak için alıyorum ve ileride AM5 ve DDR5 çıkınca direkt yükseltme yapacağım. Büyük ihtimalle Ryzen 5000/6000 serisine ve RTX 3000/4000 serisine geçerim. O vakte kadar 4 çekirdekli 3300X, oyunlarda 1660 Super+500W PSU ile güzel bir uyum yakalar mı? Daha önümde üniversite sınavı var, fazla da oyun oynamayacağım açıkçası...
RTX 2060 ve R5 3600 ile 600W PSU'da sorun yaşamıyorum, bahsettiğiniz sisteme de 500W hayli hayli yetecektir diye tahmin ediyorum.
 
RTX 2060 ve R5 3600 ile 600W PSU'da sorun yaşamıyorum, bahsettiğiniz sisteme de 500W hayli hayli yetecektir diye tahmin ediyorum.
Üstte de belirtiğim şartlar içerisinde, benim için yeterli bir sistem midir genel olarak(2-3 yıl yoğun olarak kullanmayacağım, üniversite sınavından sonra yükseltme yapacağım)? Oyun olarak özellikle BF1 oynayacağım... 😍
 
Üstte de belirtiğim şartlar içerisinde, benim için yeterli bir sistem midir genel olarak(2-3 yıl yoğun olarak kullanmayacağım, üniversite sınavından sonra yükseltme yapacağım)? Oyun olarak özellikle BF1 oynayacağım... 😍
Hocam 1660'lar zaten 2060'ların RTX chipsetsiz hali gibi bir şey temel olarak. Dolayısıyla performansta vs. sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. İşlemci de F/P bir ürün yani bence işinizi görür.
 
Yani şu anki şartlarda benim için 6 çekirdek şart değil, di mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Hocam oyun odaklı bir plan yaptığınızı varsayıyorum, dolayısıyla 4 veyahut 6 çekirdek farkı sizi pek rahatsız etmez. CS:GO gibi işlemci ağırlıklı oyunlarda performansınıza etki eder, öteki türlü performans kaybı hissetmezsiniz.
 
Hocam oyun odaklı bir plan yaptığınızı varsayıyorum, dolayısıyla 4 veyahut 6 çekirdek farkı sizi pek rahatsız etmez. CS:GO gibi işlemci ağırlıklı oyunlarda performansınıza etki eder, öteki türlü performans kaybı hissetmezsiniz.
Oyun odaklı ancak fırsat buldukça, malum önümde hayatımı belirleyecek sınav var... 😁 Dediğim gibi, oyun olarak işlemciye yük bindiren BF1 oynayacağım.
 
Ben şimdi voltajı 1.25e sabitledim ama hız konusunu ellemedim, @4.1'e 4.2'ye ne şekilde sabitleniyor bulamadım bios'da. CPB acık voltaj dışında bir şeyi değiştirmedim. Olmuş mu sizce?

20200726_002747.jpg

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Arkadaki ses çamaşır makinasına ait. =)
@Kozbisov_
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı