Ryzen İşlemcilerdeki T Control Sensörü

Son dönemde AMD Ryzen işlemcilerin sıcaklık değerlerini olduğundan daha yüksek gösterdiğine dair şikayetler gelmeye başlamıştı. AMD tarafından cevap gecikmedi.
AMD’nin gözbebeği diyebileceğimiz Ryzen işlemci ailesi nihayet piyasaya çıktı ve inceleme raporları gelmeye başladı. Sayısız incelemede övgüler alan Ryzen ailesinde bununla birlikte bir yanlış değerleme olabileceği gündeme gelmişti. AMD tarafından cevap gecikmedi.
Sensör sıcaklık farkı koyuyor
Bazı kullanıcılardan gelen şikayetlere göre Ryzen işlemcilerin çok ısınmamasına rağmen kontrol yazılımına yansıyan değerler oldukça yüksek görünüyordu. Sıcaklığı takip eden sensörde bir hata olabileceği düşünülürken AMD konuya açıklık getirdi.
Firmanın Tüm Ryzen 1. Nesil işlemcilerinde T Control adı verilen bir sensör kullanılıyor. Sensör zar alanı ve ısı dağıtıcı arasındaki ölçtüğü sıcaklığa 20 derece daha ekleyerek kullanıcıya yansıtıyor. Yani ekranda 58 derece olarak görülen sıcaklık aslında yonga üzerinde 38 derece civarında.
AMD bu stratejiyi tüm işlemcilerde tutarlı bir fan politikası izlemek için yaptığını belirtiyor. Böylece kullanıcı işlemci üzerinde farkında olmadan çok yüksek sıcaklıklara ulaşmamış oluyor ve sistem erken uyarı vererek gerekli tedbirleri alıyor. Ayrıca fan daha hızlı dönerek daha iyi bir soğutma performansı gösteriyor.
İlerleyen dönemde AMD sensörü daha da iyileştireceğini ifade ediyor. Sensör arttırılmış sıcaklık değerinin yanı sıra çekirdek sıcaklığı da sürekli takip ederek kullanıcısına otomatik olarak bilgi verecek.
AMD’nin 13 Mart 2017 tarihli topluluk güncellemesine bakılırsa aşırı derecede sıcaklık değerleriyle karşılaşan kullanıcıların içi rahat edecek çünkü AMD’nin ifadesiyle görülen değerler gerçek sıcaklıklar değil. Eklenmiş güvenlik payı 20°C yani örneğin gördüğünüz sıcaklık değeri 65°C ise gerçekte işlemci sıcaklığı 45°C!
DonanımHaber.com'dan alıntıdır. Konu başa tutturulursa veya bir yönetici tarafından düzenlenip doğru kategoriye aynı açıklamalar ile konu açılırsa sevinirim. AMD Ryzen kullanıcılarının önyargılarına yardımcı olması dileğiyle..
 
Son düzenleme:
Hayır, HW İnfo hala yüksek gösteriyor ve 20 derece de değil daha fazla. Ryzen 2600 aldım, BIOS güncel ama o program yüksek gösteriyor.
 
Hayır, HW İnfo hala yüksek gösteriyor ve 20 derece de değil daha fazla. Ryzen 2600 aldım, BIOS güncel ama o program yüksek gösteriyor.
Sadece o program da mı öyle yoksa genel olarak mı var ? ben afterburner kullanıyorum sıcaklıklar normal geliyor bana.
 
Hayır, HW İnfo hala yüksek gösteriyor ve 20 derece de değil daha fazla. Ryzen 2600 aldım, BIOS güncel ama o program yüksek gösteriyor.
2600 bilmem ama 1800x var bende ve hwinfo gerçek ısıyı gösteriyor yani 25 35 c arası 20 c fazla gösterse bu şekilde görünmezdi. buyur resim.
 

Dosya Ekleri

  • sshot-8.jpg
    sshot-8.jpg
    305 KB · Görüntüleme: 38
Sanırım Ryzen 9 3900x işlemcisinde de bu olay var. Buz gibi hava üfürüyor ama boşta 60 derece... BIOS update deneyeceğim.

- Aynı sistemimde Ryzen 5 2600x kullanırken 55 dereceleri geçtiğinde el yakacak derece sıcak hava üflerdi. Montajını kendim yapıyorum termalini her şeyini ben ayarlıyorum, bence gerçekten böyle bir durum var.
 
Sanırım Ryzen 9 3900X işlemcisinde de bu olay var. Buz gibi hava üfürüyor ama boşta 60 derece... BIOS Update deneyeceğim.

- Aynı sistemimde Ryzen 5 2600X kullanırken 55 dereceleri geçtiğinde el yakacak derece sıcak hava üflerdi. Montajını kendim yapıyorum termalini her şeyini ben ayarlıyorum, bence gerçekten böyle bir durum var.

Sonuç?
Biz de 3900X ile yeni tanıştık ama bayağı sıcak. 360mm fana rağmen stres test 95 derecede boşta 65-70.
 

Geri
Yukarı