Buradaki sorun S-400 ya da Patriottan hangisinin daha iyi olduğu değil, S-400 alımını nedniyle mahrum kaldıklarımız. Başta TCG Andolu ve üretilecek olan TCG Trakya uçaksız kalacak çünkü F-35B'nin alternatifi yok.Patriot hava savunma sistemi S400'ün yanından bile geçemez, ülkenin savunma stratejisi ve ekipmanı siyasi çıkarlardan daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Zamanında ABD'nin "Predator"leri satılmadığından kendi İHA/SİHA üretmeyi başardık, bu durumda onun gibi. Bu durum hemen gerçekleşmez fakat ülkenin "kendine gelmesi" 2020-21 gibi başlar diye tahmin ediyorum.
Evet ekonomi kötüye gidiyor, yaptırımlar uygulanıyor fakat ülkenin stratejik önemi de göz önünde bulundurulduğunda alınan kararların her iki taraf içinde doğru olduğunu düşünüyorum, ben ABD vatandaşı ve söz sahibi olsam ben de Türkiye için aynı kararları alırdım.
Sadece bir örnekti, orada asıl anlatmak istediğim o gibi durumlarda "biz bunu ürettik, bunu da üretebiliriz" demekti.Buradaki sorun S-400 ya da Patriottan hangisinin daha iyi olduğu değil, S-400 alımını nedniyle mahrum kaldıklarımız. Başta TCG Andolu ve üretilecek olan TCG Trakya uçaksız kalacak çünkü F-35B'nin alternatifi yok.
Bunun gibi birçok sorun var şu an.
Sorun şu ki ABD'nin bana göre ana maksadı ya bunlar Rus füzesi buna güvenemeyiz mantığından çok bizim güçlenmemizi istemediğini düşünüyorum. Çünkü F-35'e ortak olmayan ülkeler bile bizden önce uçakları almıştı. İsrailin çok fazla F-35 uçağı var. Bunun devamı da gelecek görünüyor. Patriot pahalı olduğundan alınmadı diye biliyorum ilk başta biz Patriot talep etsekte onlar satmadı sadece geçici olarak verdi ve süre bitince geri gönderdik. Biz S-400 anlaştıktan sonra çok geç kaldılar size satalım demekte. Bana sanki keşke S-400'leri biraz geç alsaydık diyorum en azından bir kaç tane F-35 uçağımız bulunmuş olurdu.
Patriot dandik mi? Patriot'u dandik yapan nedir?ABD ve NATO bizim güçlenmemizi istemiyor. Tek cümle. İlk başta bize Patriot satmadılar çünkü dandik Patriot'larına bile sahip olup, ufacık dahi güçlenmemizi istemediler. Bizim S-400'lere girişeceğimizi düşünmediler çünkü. Eski TR'nin olmadığını unuttular. Sonuç olarak Patriot'u ezen bir sisteme sahip olduk ve o uçakların er ya da geç geleceğini düşünüyorum ben.
Klasik ABD hareketleri. Süreci uzatıyorlar sadece. Kararları net olsa bizi direkt F-35 programından çıkarıp, İsrail gibi ülkeleri üretimde yerimize koyarlardı. Yapamıyorlar şu an.
Kendi uçağımızı üretirsek F-35'e de ihtiyacımız olmayacak. 10-15 yıl dayanmamız ve masadan en az sey kaybederek kalktıgımız surece uzun vadede S-400 gibi harika sistemlere yatırım yapmamızın ekmegini yiyecegiz.
Bunu emin olun S-400 alınırken kimse demedi işte ABD ambargo uygular yada keşke geç alalım filan diyen çünkü kimse böyle bir tepki beklemiyordu. Eminim bu olacakları bilsek her türlü geç alırdık diye düşünüyorum.Hayır böyle bir şey söz konusu olmamaz, o zaman projeye baştan dahil etmezdi. Türkiye için birçok uçak üretilmeye başlamıştı zaten. Şimdi bunlar sorun çözülmezse başka ülkelere satılacak, Yunanistan alabilir.
Yapılabilecek çok şey vardı, S-400 geç alınabilirdi, vazgeçilip Patriot alınabilirdi, zaten milli hava savunma füzesi projesi de var. Yaptırımlar uygulanırsa birçok milli proje rafa kaldırılabilir.
Bu şekilde alınan S-400 ülkeye büyük zarar verdi.