S400'ün faturası şimdi ne olacak?

Siyasi bir alım dediğin sürece sana katılmayacağım ama son zamanlardaki ağır tehdit ve gerginlikler yüzünden açığımızı fark edip radikal bir alım diyorsan sana katılırım ve söylediğinin daha mantıklı olacağını da söylemiş olurum.

BF savunması da o kadar kolay değil ki. Sen BF'yi geç, daha iyi kötü alçak - yüksek irtifada hava savunma sistemin yok. :D S-400 aldık ve kullanıyoruz diyelim, e yine sorun var. Bu sefer de alçak irtifa savunman yok, S-400 kolay yem olur yani S-400'ü koruyacak sistemler koymazsan. Savunma sistemleri böyle işte, uçak gibi değil. :D

Haklısın. Böyle olsaydı bu kadar rezil bir duruma düşmezdik. Şu an hem savunma hem de hava kuvvetleri konusunda birçok soru işareti var.
Hocam açık yok demiyorum zaten kimse de demez herhalde ama bu açığı neden Rus sistemiyle kapatıyoruz? Bugün kuvvet komutanları çıkıp dese ki biz istedik onlara bile inanmam çünkü siyasi baskı artık inanılmaz boyutlarda. HSS zaten katmanlı bir sistem olmak zorunda ve bu sistemlerin hepsinin birbirine entegre olması lazım. BF savunması kolay değil doğru ama biz zaten Bora ve Yıldırım ile bir nebzede olsa BF konusunda tecrübe edindik. S-400'e verilen parayla Siper sistemini geliştirmeye devam edip diğer alanlara da çok rahat bütçe ayırmış olurduk. Bizim eskikliğimiz bütçe değil bana göre çünkü o kadar şatafataya para ayrılıyorsa ateş çembereninin giderek daraldığı bir coğrafyada silahlı kuvvetlerinede para harcamalısın.

ABD başkanı Türk'lere Patriot satmamakla hata ettik diyor, sen Amerika'dan neden Patriot almadıkta rus S400 aldık demeye getiriyorsun anlamak mümkün değil.

Öyle bir şey söylemedim ama ABD'nin son teklifi F-35 +Patriot çok daha mantıklı bir seçim olurdu.

Özetlersem yunan Türk savaşı çıksa başa baş müdahalesiz 3-4 günde yunanı işgal edebileceğimizi düşünüyorum.

İki ülke de NATO ülkesi, kolay kolay savaşmazlar. Savaşsalar dahi Türk ordusunda olan her şey Yunan ordusunda da var, Yunanistan kolay lokma değil.

Uçak filoları ve tankları bizimkilerden daha iyi. Kendi SİHA'ları yok ama İsrail'den aldıkları Heron'lar var. MQ-9 Reaper alacaklar.

Türkiye için üretilecek F-35'leri de büyük ihtimalle Yunanistan alacak.

Son düzenleme:
Her şey hava kuvvetleri değil. Çok güçlü hava kuvvetleri olmasına rağmen hava kuvvetlerine bel bağlayan ABD'nin halini de gördük defalarca. 2. Dunya Savası'nda bile Almanların guclu batı hava kuvvetleri yuzunden buyuk anlamda coktugunu dusunuyorlar. Savas havada değil, yerde kazanılır. Savas ucak dusurmeyle degil, kusatma ve cıkartmayla kazanılır.

Türkiye Yunanistan'ı yer, kendinizi Yunanistanla karşılaştırıyorsanız zaten ben daha bu konulara bir daha uğramam. :D Ha ikisi NATO üyesi olmaya devam ettikçe aralarında Ege'de yapılan uçak takasları dışında da bir şey çıkmaz, bu konu buraya nasıl geldi onu da anlamadım. :D

Her şey hava kuvvetleri değil. Çok güçlü hava kuvvetleri olmasına rağmen hava kuvvetlerine bel bağlayan ABD'nin halini de gördük defalarca. 2. Dunya Savası'nda bile Almanların guclu batı hava kuvvetleri yuzunden buyuk anlamda coktugunu dusunuyorlar. Savas havada değil, yerde kazanılır. Savas ucak dusurmeyle degil, kusatma ve cıkartmayla kazanılır.

Türkiye Yunanistan'ı yer, kendinizi Yunanistanla karşılaştırıyorsanız zaten ben daha bu konulara bir daha uğramam. :D Ha ikisi NATO üyesi olmaya devam ettikçe aralarında Ege'de yapılan uçak takasları dışında da bir şey çıkmaz, bu konu buraya nasıl geldi onu da anlamadım. :D
Hava kuvvetlerinin önemini İsrail- Arap savaşlarında gördük. Araştırmanı tavsiye ederim. İsrail hava kuvvetleri sayesinde 7 Arap ülkesini 6 günde yerle bir etti.

Şu ülke bunu yener, yerle bir eder diyen insan hiçbir şey bilmiyordur. Savaş binlerce değişkeni olan bir şey, kağıt üzerindeki verilere bakmıyor.

Vietnam- ABD savaşı
Afganistan- RUS savaşı
Arap - İsrail savaşı

Zayıf olan taraf kazandı.

Yukarıda da dediğim gibi İsrail tek başına kendisinden çok daha güçlü olan 7 Arap ülkesini 6 günde yerle bir etti. Bu ülkelerden birisi 80 milyon nüfuslu 500'den fazla savaş uçağı, binlerce tankı olan Mısır'dı.

SOM için motor üretemiyoruz adam hala BF savunması için Siper projesine yatırım yapalım diyor. :) Siper projesinin gerçekleşme ihtimali en erken 2030'dur. Esad gibi bir düşmüş soysuz seni tehdit ediyor ve elinde sadece HAWK var ve onları kuruyorsun. Türk kuvvetleri bu konuda çok aşağılanmıştır ve bunun çözümü üzerine gidilmiştir. Sonuç olarak Patriot ve Aster 30 konuşlu sistemler için girişimler sonuç vermemiştir. Yıllarca beklenmiş ve satılmamayı geçtim, hiç cevap bile vermemişler. EUROSAM ile olan ortaklık sadece yılan hikayesidir, macaron başta olduğu sürece Fransa sana asla kritik bir teknolojiyi aktarmayı bırak sana parasıyla bile satmaz. Diyorsunuz ki batının suyuna gidilmeliydi, o sıralarda batı Suriye'ye binlerce tır silah gönderiyordu. Oradaki dengeyi bozmak ve press yapmak için böyle bir yola girildi. Ruslar ne kadar şerefsiz olursa olsun, ticaret konusunda batıdan her zaman daha sağlam iş yapıyorlar. Verecekleri Patriot'larında PAC-3 füzesi yoktu, MİM-104 füzeli modelini bile vermediler ama hala batı diyorlar. Sanıyorsunuz ki pış pış yapınca adamlar verecek. Ben anlamadım ki bu nasıl bir şey. :)

SOM için motor üretemiyoruz adam hala BF savunması için Siper projesine yatırım yapalım diyor. :) Siper projesinin gerçekleşme ihtimali en erken 2030'dur. Esad gibi bir düşmüş soysuz seni tehdit ediyor ve elinde sadece HAWK var ve onları kuruyorsun. Türk kuvvetleri bu konuda çok aşağılanmıştır ve bunun çözümü üzerine gidilmiştir. Sonuç olarak Patriot ve Aster 30 konuşlu sistemler için girişimler sonuç vermemiştir. Yıllarca beklenmiş ve satılmamayı geçtim, hiç cevap bile vermemişler. EUROSAM ile olan ortaklık sadece yılan hikayesidir, macaron başta olduğu sürece Fransa sana asla kritik bir teknolojiyi aktarmayı bırak sana parasıyla bile satmaz. Diyorsunuz ki batının suyuna gidilmeliydi, o sıralarda batı Suriye'ye binlerce tır silah gönderiyordu. Oradaki dengeyi bozmak ve press yapmak için böyle bir yola girildi. Ruslar ne kadar şerefsiz olursa olsun, ticaret konusunda batıdan her zaman daha sağlam iş yapıyorlar. Verecekleri Patriot'larında PAC-3 füzesi yoktu, MİM-104 füzeli modelini bile vermediler ama hala batı diyorlar. Sanıyorsunuz ki pış pış yapınca adamlar verecek. Ben anlamadım ki bu nasıl bir şey. :)

Başlarda Türkiye haklıydı bunu ABD'de kabul etti ve Patriot ve F-35'leri birlikte kullanın dedi.
Bizimkiler S-400'de inat etti. S-400 için yüzlerce proje riske atıldı ve amborgo öyle ya da böyle gelecek aktif edilirse.

Ambargo zamanında bırak savaş uçaklarını yolcu uçakları için bile parça bulamayacaksın. F-35'leri de Yunan'a kaptırdık sayılır.

Türkiye saldırı doktrininden vazgeçip savunma doktrinine doğru gidiyor. Zaten şu an elimizdeki silahlarla gerçek bir orduya saldıramayız, bu açığı F-35'ler kapatacaktı, onlardan da olduk.

Artık S-400 aktif olunca birisi bize saldırsın da elimizdeki 100-150 füze bitene kadar savunma yapalım diye bekleyelim. Sonrasında ne olacağını kimse bilemez.

Sadece füzenin özelliklerini görmek olaya at gözlüğü ile bakmaktır. Bu politika Türkiye'yi felakete sürüklüyor.

Şu ülke bunu yener, yerle bir eder diyen insan hiçbir şey bilmiyordur.
Fazla saldırgan bir tutum içindesin, direkt kavga başlatma potansiyeli olan bir cümle bu. İmam - cemaat durumu olabilir, moderatör olarak böyle kırmızı çizgileri aşacak şeylerden kaçınmak gerekiyor.

Haklı - haksız kısmını boşver, tartışmayı alevlendirmek kimseye bir fayda sağlamayacak.

Başlarda Türkiye haklıydı bunu ABD'de kabul etti ve Patriot ve F-35'leri birlikte kullanın dedi.
Bizimkiler S-400'de inat etti. S-400 için yüzlerce proje riske atıldı ve amborgo öyle ya da böyle gelecek aktif edilirse.

Ambargo zamanında bırak savaş uçaklarını yolcu uçakları için bile parça bulamayacaksın. F-35'leri de Yunan'a kaptırdık sayılır.

Türkiye saldırı doktrininden vazgeçip savunma doktrinine doğru gidiyor. Zaten şu an elimizdeki silahlarla gerçek bir orduya saldıramayız, bu açığı F-35'ler kapatacaktı, onlardan da olduk.

Artık S-400 aktif olunca birisi bize saldırsın da elimizdeki 100-150 füze bitene kadar savunma yapalım diye bekleyelim. Sonrasında ne olacağını kimse bilemez.

Sadece füzenin özelliklerini görmek olaya at gözlüğü ile bakmaktır. Bu politika Türkiye'yi felakete sürüklüyor.
Seninle tartışmak imkansız. Ortada bir yaptırım yok, 2. sistem alınmayacağı için CAATSA yaptırımı yemeyiz. Ruslar biz yaptırım yiyelim ve NATO'da çatlak oluşturalım diye S-400'den çok taviz vererek bize sistemi verdiler ama unuttukları bir şey var, biz hesabımızı yapmadan bu kadar risk alacak kadar aptal değiliz. Sen sanıyorsun ki F-35 ile Yunanistanı bombayabilecektin? Sen o uçağın yazılımının kimin yaptığını unutuyorsun galiba? Türkiye 100-150 füzenin bitmesi ve ölümü bekleyecek bir ülke değildir. Amerika ne zaman Patriot ve F-35 aynı anda kullanın, alın size PAC-3 dedi? Sen şuan farklı bir boyuttan konuşuyorsun. Türkiye'nin şuan uyguladığı doktrin insansız sistemler üzerinde gelişmektir. Bu ülke şuan insansız denizaltı projesine bile yatırım yaptı ve çalışmalar devam ediyor, sen neyin doktrininden bahsediyorsun? Amerika'nın sana vereceği F-35 adeti kaç para bir bak bakalım? 100 F-35A ve yaklaşık 14-20 adet F-35B siparişinden bahsediyoruz. Amerika sana kendi kilit yazılımıyla birlikte ihraç modelini veriyor ve kaynak kodlarına erişimin yok, kendi mühimmatını da takamazsın diyor. TF-X jetimiz 2026'da 4.5 nesil olarak ilk uçuşunu yapar, 2030'da seri üretime geçer ve 2034'de Block 2 versiyonu 5. nesil olarak üretilir. Prototip jetlerin motorları teslim alındı ve depoda bekliyor o konuda sıkıntı yok.

Kendi jetimizde biz kendi jet motorlarımızı kullanacağız. Bunca yıla motor üretilecektir zaten, herkes motor üretemediğimizi sanıyor ama bizim motor için yüksek ısıya dayanan çeliği üretemediğimizi bilmiyor. Yakında her şey sırasıyla olur, basamakları birer birer çıkmak gerekiyor. Biz tam bağımsız Türkiye, tam bağımsız savunma sanayi diyoruz ama sen batı ve NATO kölesi bir Türkiye'den bahsediyorsun. NATO bizden öylece vazgeçemez ve öyle basit bir ülkeye uygulanır gibi CAATSA uygulayamazlar. Alınması gerekti ve gittiler aldılar, 1 milyar dolar harcadık ama hem sana sistem satmayan ortaklarına postayı koydun hemde elinde bir savunma sistemi oldu. Bize tehdit olan Rus uçakları değildir çünkü Ruslar uçak savaşı yapmaz seni balistik füze yağmuruna tutar. Bize tehdit olan asıl NATO uçaklarıdır. Bu sistemin NATO entegre olmaması ve Ankara, İstanbul'u ve savaşta denizleri koruması için alındı. Bir şeyin olması, hiç olmamasından iyidir. Biz bu sistemi satın aldığımız zaman, Amerika'nın Suriye'de ypg/pkk terör örgütlerine tırlarla silah gönderdiğini unutuyorsunuz.! Bu konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok. Sen Türk genci gibi değil, Amerikan göçmeni gibi konuşuyorsun. Hadi mantığın durmuş, gözlerinde mi görmüyor?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı