Yararsız Üye
Kilopat
- Makaleler
- 10
Önceki mesaja ekleme yapacaktım da cevap vermeni bekledim. İlk uçuş ile hizmete giriş arasındaki sürenin 4 yıl kadar kısa bir süre olması, uçağın 11. yılında ilk uçuşunu yapmasından daha zor diyecektim.2026'da ilk uçuşunun yapması neden iyimser olsun? uçan uçak bitmiş mi demek oluyor? bütün sistemleri geliştirilmeye devam edecek.
Hem böyle diyorsun hem de gayet net şekilde 2026 yılında ilk uçuşu yapar 2030'da göreve başlar diyorsun. Tutarsızlık var.Ben proje net tarihte çıkmaz illaki aşağı yukarı sarkacaktır diyorum ve sen bunu yazmışsın çünkü yazılanı okumadan yüzeysel bakıp cevap veriyorsunuz.
Doğru, zamanla ortaya çıkacak ve diyorum ki umarım yanılırım. Fakat bu hükümete yapılması gerekeni yapma konusunda güvenmiyorum, geçmişteki o korkunç miktarlardaki kaynakların nerelere akıtıldığını gördük ne yazık ki.Zamanla her şey ortaya çıkacak ve bu projenin olacağına inanıyorum çünkü bu devletin ihtiyacıdır, yatırımlarını üst seviyede yapmıştır.
Sözleşmelere bu kadar güvenmen tuhaf işte. 12 yıldır da JSF projesindeydik, şimdi? Eğer ciddi bir yaptırım gücün yoksa politikada asla istediğini yaptıramazsın. Hakkını bile savunamıyorsun işte, ardımın bir lobu (çok sevdim bu sözü) büyüklüğündeki Ermenistan'ın bize çektirdiklerine bak mesela. Haklı olduğumuz konuda kimseye lafımızı bile dinletemiyoruz.Biz nereden baksan motorunu, tasarımını, aviyoniğini, yazılımını her şeyini çok fazla firma ile ortak yürütüyoruz. İmzalar atıldı ve paralar ödendi, bu saatten sonra caymada onlara çok fazla hasar ve güven kaybı yaşatacaktır.
Doğru inançlı olmalıyız ancak tarih merakı olan, bu alanda yüzlerce kaynak okumuş biri olarak diyorum ki geçmiş genellikle geleceğin aynası oluyor. Bu hükümetin yarın öbür gün ABD'ye vereceği tavizlerden birinin bu proje olmayacağını kim nasıl garanti edebilir? Geçmişte neler yapıldığını hepimiz biliyoruz, son 7-8 yılda bir şeyleri daha yeni yeni yapmaya başladık. Umarım devam ederler fakat körü körüne de güvenemiyorum projenin başında olanlara.Toplum olarak inançlı ve öngörülü olmayılız, negatif toplumlardan hiçbir halt çıkmaz dostum bunu bilmen gerekiyor.
Doğru, kimse bir şeyi birden üretmedi. Yüz yıldır bu alanda uzmanlaştığı halde hâlâ büyük sorunlar yaşayan ve projelerde başarısız olan ülkeler önümüzde örnekken, ilk projemizi tamamlayamayabileceğimiz ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar büyük.Kimse birden üretmedi, basamakları teker teker çıkacağız ve her şeyi üreteceğiz.
E anlattık ama. Şimdi sana çok güzel sorular soracağım.S-400 kendi içinde radara sahip olsa bile, NATO'nun radar ağı gibi sisteme entegre edilmedikçe işe yaramayacaktır. Sadece kendi radarı için tanımlı mesafe ve görev durumda kalacaktır. Bu resmen özelliklerinin %20'ini kullanmak gibi geliyor.
Ben bunu genel olarak söyledim ve hiçbir şekilde hakaret içerin bir cümle değil ama senin bu yorumundan cesaret alıp direkt olarak şahsıma saldıran arkadaşlar var.Fazla saldırgan bir tutum içindesin, direkt kavga başlatma potansiyeli olan bir cümle bu. İmam - cemaat durumu olabilir, moderatör olarak böyle kırmızı çizgileri aşacak şeylerden kaçınmak gerekiyor.
Haklı - haksız kısmını boşver, tartışmayı alevlendirmek kimseye bir fayda sağlamayacak.
Ortada yaptırım yok diyecek kadar konu hakkında bilgisiz bir insan için kendimi yormayacağım.Seninle tartışmak imkansız. Ortada bir yaptırım yok, 2. sistem alınmayacağı için CAATSA yaptırımı yemeyiz. Ruslar biz yaptırım yiyelim ve NATO'da çatlak oluşturalım diye S-400'den çok taviz vererek bize sistemi verdiler ama unuttukları bir şey var, biz hesabımızı yapmadan bu kadar risk alacak kadar aptal değiliz. Sen sanıyorsun ki F-35 ile Yunanistanı bombayabilecektin? Sen o uçağın yazılımının kimin yaptığını unutuyorsun galiba? Türkiye 100-150 füzenin bitmesi ve ölümü bekleyecek bir ülke değildir. Amerika ne zaman Patriot ve F-35 aynı anda kullanın, alın size PAC-3 dedi? Sen şuan farklı bir boyuttan konuşuyorsun. Türkiye'nin şuan uyguladığı doktrin insansız sistemler üzerinde gelişmektir. Bu ülke şuan insansız denizaltı projesine bile yatırım yaptı ve çalışmalar devam ediyor, sen neyin doktrininden bahsediyorsun? Amerika'nın sana vereceği F-35 adeti kaç para bir bak bakalım? 100 F-35A ve yaklaşık 14-20 adet F-35B siparişinden bahsediyoruz. Amerika sana kendi kilit yazılımıyla birlikte ihraç modelini veriyor ve kaynak kodlarına erişimin yok, kendi mühimmatını da takamazsın diyor. TF-X jetimiz 2026'da 4.5 nesil olarak ilk uçuşunu yapar, 2030'da seri üretime geçer ve 2034'de Block 2 versiyonu 5. nesil olarak üretilir. Prototip jetlerin motorları teslim alındı ve depoda bekliyor o konuda sıkıntı yok.
Kendi jetimizde biz kendi jet motorlarımızı kullanacağız. Bunca yıla motor üretilecektir zaten, herkes motor üretemediğimizi sanıyor ama bizim motor için yüksek ısıya dayanan çeliği üretemediğimizi bilmiyor. Yakında her şey sırasıyla olur, basamakları birer birer çıkmak gerekiyor. Biz tam bağımsız Türkiye, tam bağımsız savunma sanayi diyoruz ama sen batı ve NATO kölesi bir Türkiye'den bahsediyorsun. NATO bizden öylece vazgeçemez ve öyle basit bir ülkeye uygulanır gibi CAATSA uygulayamazlar. Alınması gerekti ve gittiler aldılar, 1 milyar dolar harcadık ama hem sana sistem satmayan ortaklarına postayı koydun hemde elinde bir savunma sistemi oldu. Bize tehdit olan Rus uçakları değildir çünkü Ruslar uçak savaşı yapmaz seni balistik füze yağmuruna tutar. Bize tehdit olan asıl NATO uçaklarıdır. Bu sistemin NATO entegre olmaması ve Ankara, İstanbul'u ve savaşta denizleri koruması için alındı. Bir şeyin olması, hiç olmamasından iyidir. Biz bu sistemi satın aldığımız zaman, Amerika'nın Suriye'de ypg/pkk terör örgütlerine tırlarla silah gönderdiğini unutuyorsunuz.! Bu konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok. Sen Türk genci gibi değil, Amerikan göçmeni gibi konuşuyorsun. Hadi mantığın durmuş, gözlerinde mi görmüyor?
Verilen tarihleri ben kafama göre ileriye geriye alamam, okumadığın kısım şu; tarihlerin 1 aşağı 2 yukarı illaki sarkacağını söyledim. Hiçbir devlet verdiği tarihte seri üretime sokmadı. Ama verilen bir tarih var ve ortalama olarak o tarihi vermek zorundayız. Dediğin gibi bu şirketlere güveniyorum diyemem ama güvenmiyorum desem olmaz. Önce inançlı olmak gerekiyor, bu jet üretildikten sonra gerisinin nasıl geleceğini tahmin bile edemezsin. Elimizde bilgi birikimi olduktan sonra basamakları 2'şer ve 3'er olarak çıkacağız. Hemen olmayacak ama olacak. Ortak olarak çalıştığımız doğru ama yazılım konusunda iyi ilerliyoruz o yüzden diğer alternatifleri bulunabilir. Gizli olarak Çinle bile iş yürütürsün. Seni çok iyi anlıyorum ama pozitif olmak her zaman başarı getirir, mühendislerimize ve şirketlerimize inancınızı yitirmeyin. Biz neleri yaptık ve buralara kadar geldik, buradan sonrasına da yürürüz evellallah.Önceki mesaja ekleme yapacaktım da cevap vermeni bekledim. İlk uçuş ile hizmete giriş arasındaki sürenin 4 yıl kadar kısa bir süre olması, uçağın 11. yılında ilk uçuşunu yapmasından daha zor diyecektim.
Hem böyle diyorsun hem de gayet net şekilde 2026 yılında ilk uçuşu yapar 2030'da göreve başlar diyorsun. Tutarsızlık var.
Doğru, zamanla ortaya çıkacak ve diyorum ki umarım yanılırım. Fakat bu hükümete yapılması gerekeni yapma konusunda güvenmiyorum, geçmişteki o korkunç miktarlardaki kaynakların nerelere akıtıldığını gördük ne yazık ki.
Sözleşmelere bu kadar güvenmen tuhaf işte. 12 yıldır da JSF projesindeydik, şimdi? Eğer ciddi bir yaptırım gücün yoksa politikada asla istediğini yaptıramazsın.
Doğru inançlı olmalıyız ancak tarih merakı olan, bu alanda yüzlerce kaynak okumuş biri olarak diyorum ki geçmiş genellikle geleceğin aynası oluyor. Bu hükümetin yarın öbür gün ABD'ye vereceği tavizlerden birinin bu proje olmayacağını kim nasıl garanti edebilir? Geçmişte neler yapıldığını hepimiz biliyoruz, son 7-8 yılda bir şeyleri daha yeni yeni yapmaya başladık. Umarım devam ederler fakat körü körüne de güvenemiyorum projenin başında olanlara.
Doğru, kimse bir şeyi birden üretmedi. Yüz yıldır bu alanda uzmanlaştığı halde hâlâ büyük sorunlar yaşayan ve projelerde başarısız olan ülkeler önümüzde örnekken ilk projemizi tamamlayamayabileceğimiz ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar büyük.
Bunu ortaokul çocukları gibi söylediğimi mi sanıyorsun? Aç konusunu, anlatayım neden böyle dediğimi.Herhangi uzmanlık gerektiren bir yorum yapmadım, sadece şu ülke bu ülkeyi yener tarız konuşan insanlar hiçbir şey bilmiyor dedim. Birkaç savaştan örnek attım.
Sen daha iyi biliyorsun bunları, o konuları açıp yüzünü kızartmayalım bir kez daha.Ne dersi verdin acaba? Her konuda ne kadar bilgisiz olduğunu ortaya koyup, böbürleniyorsun. 6 ay önce yazdıklarınla geldiğimiz nokta arasında dağlar kadar fark var.
O halde sorularıma da cevap verebilmen gerekiyordu. Bir makalede öğrendiğin entegre olmayacak lafını söyleyip durmaktan öte gidemedin. Sana IFF'nin içini anlatıp mantığını ve bizim ne yaptığımızı bile söyledim, hala bu şekilde devam edebiliyorsun ya cidden helal olsun.Okuduğum 2-3 site mi? Benim baktığım kaynakları hayatın boyunca okumadığın nasıl da belli oluyor. Ben bu konularda birçok yabancı makale okudum, zamanında sana da attım ama hiçbirini açıp okumadın bile.
2019'da gelmişsin, beni tanımıyorsun. Ben kimseden cesaret alarak yorum yapacak biri değilim. @Yararsız Üye bunu bilir. Şimdi bu mesajıma da 1 yıl tehdit gelir, değil mi? Seversin hak etmeyen cezaları vermeyi, elindeki güçle üstünlük kurup insanları susturmayı.Ben bunu genel olarak söyledim ve hiçbir şekilde hakaret içerin bir cümle değil ama senin bu yorumundan cesaret alıp direkt olarak şahsıma saldıran arkadaşlar var.
S-400 alırken F-35 vereceklerini düşünmüyorduk zaten o yüzden yaptırım olarak saymıyorum. Ortada uygulanmış ve faliyette olan bir CAATSA yaptırı yok, geçen günlerde F110 ailesinden olan TF-X prototiplerinde kullanılacak olan bazı motorlarıda teslim aldık. BMC'den tut, FNSS firmasına kadar bütün motorları Amerika'dan alıyoruz. Bu yaptırımlar Amerika'nında belini bükecektir, satmadık yanlış yaptık veya barışta envanterde dursun, savaşta kullanın gibi anlaşmalar ile bu işin çözüleceğine inanıyorum. Biz savaşta ve barışta kullanırız tabi orası ayrı mesele, Amerikan emperyalizmi kamuoyunda ezilmek istemiyor. Şuan yaşadıklarımız ve uygulamalar onu gösteriyor.Ben bunu genel olarak söyledim ve hiçbir şekilde hakaret içerin bir cümle değil ama senin bu yorumundan cesaret alıp direkt olarak şahsıma saldıran arkadaşlar var.
Ortada yaptırın yok diyecek kadar konu hakkında bilgisiz bir insan için kendimi yormayacağım.
F-35 programından çıkarıldık. CAATSA yaptırımları kongrede onayladı ama başkan uygulanmasını 6 ay erteledi.
Daha ne olması lazım?
Hah işte, geçmiş mesajlardan birinde sana bir şey demiştim. Olsa bile o süre uzarsa elimizdeki filolar sayısal olarak şu anda bile yetersizken zamanla olacak kırımlardan dolayı bu etkinlik daha da düşecek. Bunun bizim için yaratacağı risk de büyük olacak.Hemen olmayacak ama olacak.
Bunu yap, bak bakalım sonrasında neler oluyor... O kadar basit değil o işler, bu işin sonucu net. NATO'dan kovulalım, ne olacak diyorsan da dibinde Rusya, Rusya'nın göz koyduğu toprakların ve bu bölgede Rusya'yı ölümüne istemeyen bir birliğin toplu savaşının tam ortasında kalma ihtimalini göze almanın mantıklı bir tarafı bence yok. Bulunduğumuz coğrafyada yalnız kalma lüksümüz yok, o müttefik de Rusya asla olamaz.Gizli olarak Çin ile bile iş yürütürsün.
Aç ya o konuları, ben de merak ettim.Bunu ortaokul çocukları gibi söylediğimi mi sanıyorsun? Aç konusunu, anlatayım neden böyle dediğimi.
Sen daha iyi biliyorsun bunları, o konuları açıp yüzünü kızartmayalım bir kez daha.
O halde sorularıma da cevap verebilmen gerekiyordu. Bir makalede öğrendiğin entegre olmayacak lafını söyleyip durmaktan öte gidemedin. Sana IFF'nin içini anlatıp mantığını ve bizim ne yaptığımızı bile söyledim, hala bu şekilde devam edebiliyorsun ya cidden helal olsun.
2019'da gelmişsin, beni tanımıyorsun. Ben kimseden cesaret alarak yorum yapacak biri değilim. @Yararsız Üye bunu bilir. Şimdi bu mesajıma da 1 yıl tehdit gelir, değil mi? Seversin hak etmeyen cezaları vermeyi, elindeki güçle üstünlük kurmayı.
Tarihi hatırlamıyorum, bana inat ettirme, 40 küsur sayfalı kategorideki konuları tek tek tarayıp yine bulurum o konuları ve mesajları (tabii ki yok etmediysenAç ya o konuları, ben de merak ettim.
Bakalım hangi konularmış. Sürekli o konuları açmayalım diyorsun.
Bir hava savunma sistemi radarı aynı anda hem alçak hem de yüksek irtifa görevi yapamaz. Alçak irtifada görev yapan radar yüksek irtifadan gelen tehditlere açık olur. Bu sadece bir örnek bunun gibi çeşitli senaryolar kurulabilir. Bu nedenle kapsamlı radar ağına entegre edilip, farklı görev tanımı yapan radarlardan gelen bilgiyle daha verimli olur.1- Bu %20'nin bir kaynağı var mı? Neye göre kime göre %20. Sanırım S-400 mühendislerinden birisin ya da kapsamlı bir eğitimini aldın ki bu kadar emin sayısal veriler sunabiliyorsun bize.