S400'ün faturası şimdi ne olacak?

2026'da ilk uçuşunun yapması neden iyimser olsun? uçan uçak bitmiş mi demek oluyor? bütün sistemleri geliştirilmeye devam edecek.
Önceki mesaja ekleme yapacaktım da cevap vermeni bekledim. İlk uçuş ile hizmete giriş arasındaki sürenin 4 yıl kadar kısa bir süre olması, uçağın 11. yılında ilk uçuşunu yapmasından daha zor diyecektim.

Ben proje net tarihte çıkmaz illaki aşağı yukarı sarkacaktır diyorum ve sen bunu yazmışsın çünkü yazılanı okumadan yüzeysel bakıp cevap veriyorsunuz.
Hem böyle diyorsun hem de gayet net şekilde 2026 yılında ilk uçuşu yapar 2030'da göreve başlar diyorsun. Tutarsızlık var.

Zamanla her şey ortaya çıkacak ve bu projenin olacağına inanıyorum çünkü bu devletin ihtiyacıdır, yatırımlarını üst seviyede yapmıştır.
Doğru, zamanla ortaya çıkacak ve diyorum ki umarım yanılırım. Fakat bu hükümete yapılması gerekeni yapma konusunda güvenmiyorum, geçmişteki o korkunç miktarlardaki kaynakların nerelere akıtıldığını gördük ne yazık ki.

Sözleşmelere bu kadar güvenmen tuhaf işte. 12 yıldır da JSF projesindeydik, şimdi? Eğer ciddi bir yaptırım gücün yoksa politikada asla istediğini yaptıramazsın. Hakkını bile savunamıyorsun işte, ardımın bir lobu (çok sevdim bu sözü) büyüklüğündeki Ermenistan'ın bize çektirdiklerine bak mesela. Haklı olduğumuz konuda kimseye lafımızı bile dinletemiyoruz.

Toplum olarak inançlı ve öngörülü olmayılız, negatif toplumlardan hiçbir halt çıkmaz dostum bunu bilmen gerekiyor.
Doğru inançlı olmalıyız ancak tarih merakı olan, bu alanda yüzlerce kaynak okumuş biri olarak diyorum ki geçmiş genellikle geleceğin aynası oluyor. Bu hükümetin yarın öbür gün ABD'ye vereceği tavizlerden birinin bu proje olmayacağını kim nasıl garanti edebilir? Geçmişte neler yapıldığını hepimiz biliyoruz, son 7-8 yılda bir şeyleri daha yeni yeni yapmaya başladık. Umarım devam ederler fakat körü körüne de güvenemiyorum projenin başında olanlara.

Kimse birden üretmedi, basamakları teker teker çıkacağız ve her şeyi üreteceğiz.
Doğru, kimse bir şeyi birden üretmedi. Yüz yıldır bu alanda uzmanlaştığı halde hâlâ büyük sorunlar yaşayan ve projelerde başarısız olan ülkeler önümüzde örnekken, ilk projemizi tamamlayamayabileceğimiz ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar büyük.

Son düzenleme:
E anlattık ama. Şimdi sana çok güzel sorular soracağım.

1- Bu %20'nin bir kaynağı var mı? Neye göre kime göre %20. Sanırım S-400 mühendislerinden birisin ya da kapsamlı bir eğitimini aldın ki bu kadar emin sayısal veriler sunabiliyorsun bize.

2- Zaten NATO'ya entegre edilmeyecek, bunlar çok önceden de biliniyordu alımı yapan kişiler tarafından, anlamadığınız yer burası. Bizim kendi sistemlerimize entegre olması da yeterlidir. Entegre olayını abartanlara gereken cevabı verdik.

Ben bunu genel olarak söyledim ve hiçbir şekilde hakaret içerin bir cümle değil ama senin bu yorumundan cesaret alıp direkt olarak şahsıma saldıran arkadaşlar var.
Ortada yaptırım yok diyecek kadar konu hakkında bilgisiz bir insan için kendimi yormayacağım.

F-35 programından çıkarıldık. CAATSA yaptırımları kongrede onayladı ama başkan uygulanmasını 6 ay erteledi.
CAATSA hayata geçtikten sonra yedek parça bile bulamayacaksın, Huawei olayı gibi olacak ama hala motordan bahsediyorsun.

Bak dostum ambargo geliyor, İran'a bir bak ne durumda şu an. Eski uçakları boyayıp yeni uçak yaptım diye tanıtıyor.

Konuya o kadar uzaksın ki ne diyeceğimi bilemiyorum.

Son düzenleme:
Verilen tarihleri ben kafama göre ileriye geriye alamam, okumadığın kısım şu; tarihlerin 1 aşağı 2 yukarı illaki sarkacağını söyledim. Hiçbir devlet verdiği tarihte seri üretime sokmadı. Ama verilen bir tarih var ve ortalama olarak o tarihi vermek zorundayız. Dediğin gibi bu şirketlere güveniyorum diyemem ama güvenmiyorum desem olmaz. Önce inançlı olmak gerekiyor, bu jet üretildikten sonra gerisinin nasıl geleceğini tahmin bile edemezsin. Elimizde bilgi birikimi olduktan sonra basamakları 2'şer ve 3'er olarak çıkacağız. Hemen olmayacak ama olacak. Ortak olarak çalıştığımız doğru ama yazılım konusunda iyi ilerliyoruz o yüzden diğer alternatifleri bulunabilir. Gizli olarak Çinle bile iş yürütürsün. Seni çok iyi anlıyorum ama pozitif olmak her zaman başarı getirir, mühendislerimize ve şirketlerimize inancınızı yitirmeyin. Biz neleri yaptık ve buralara kadar geldik, buradan sonrasına da yürürüz evellallah.

Herhangi uzmanlık gerektiren bir yorum yapmadım, sadece şu ülke bu ülkeyi yener tarız konuşan insanlar hiçbir şey bilmiyor dedim. Birkaç savaştan örnek attım.
Bunu ortaokul çocukları gibi söylediğimi mi sanıyorsun? Aç konusunu, anlatayım neden böyle dediğimi.
Ne dersi verdin acaba? Her konuda ne kadar bilgisiz olduğunu ortaya koyup, böbürleniyorsun. 6 ay önce yazdıklarınla geldiğimiz nokta arasında dağlar kadar fark var.
Sen daha iyi biliyorsun bunları, o konuları açıp yüzünü kızartmayalım bir kez daha.
O halde sorularıma da cevap verebilmen gerekiyordu. Bir makalede öğrendiğin entegre olmayacak lafını söyleyip durmaktan öte gidemedin. Sana IFF'nin içini anlatıp mantığını ve bizim ne yaptığımızı bile söyledim, hala bu şekilde devam edebiliyorsun ya cidden helal olsun.
Ben bunu genel olarak söyledim ve hiçbir şekilde hakaret içerin bir cümle değil ama senin bu yorumundan cesaret alıp direkt olarak şahsıma saldıran arkadaşlar var.
2019'da gelmişsin, beni tanımıyorsun. Ben kimseden cesaret alarak yorum yapacak biri değilim. @Yararsız Üye bunu bilir. Şimdi bu mesajıma da 1 yıl tehdit gelir, değil mi? Seversin hak etmeyen cezaları vermeyi, elindeki güçle üstünlük kurup insanları susturmayı.

S-400 alırken F-35 vereceklerini düşünmüyorduk zaten o yüzden yaptırım olarak saymıyorum. Ortada uygulanmış ve faliyette olan bir CAATSA yaptırı yok, geçen günlerde F110 ailesinden olan TF-X prototiplerinde kullanılacak olan bazı motorlarıda teslim aldık. BMC'den tut, FNSS firmasına kadar bütün motorları Amerika'dan alıyoruz. Bu yaptırımlar Amerika'nında belini bükecektir, satmadık yanlış yaptık veya barışta envanterde dursun, savaşta kullanın gibi anlaşmalar ile bu işin çözüleceğine inanıyorum. Biz savaşta ve barışta kullanırız tabi orası ayrı mesele, Amerikan emperyalizmi kamuoyunda ezilmek istemiyor. Şuan yaşadıklarımız ve uygulamalar onu gösteriyor.

Hemen olmayacak ama olacak.
Hah işte, geçmiş mesajlardan birinde sana bir şey demiştim. Olsa bile o süre uzarsa elimizdeki filolar sayısal olarak şu anda bile yetersizken zamanla olacak kırımlardan dolayı bu etkinlik daha da düşecek. Bunun bizim için yaratacağı risk de büyük olacak.

Gizli olarak Çin ile bile iş yürütürsün.
Bunu yap, bak bakalım sonrasında neler oluyor... O kadar basit değil o işler, bu işin sonucu net. NATO'dan kovulalım, ne olacak diyorsan da dibinde Rusya, Rusya'nın göz koyduğu toprakların ve bu bölgede Rusya'yı ölümüne istemeyen bir birliğin toplu savaşının tam ortasında kalma ihtimalini göze almanın mantıklı bir tarafı bence yok. Bulunduğumuz coğrafyada yalnız kalma lüksümüz yok, o müttefik de Rusya asla olamaz.

Aç ya o konuları, ben de merak ettim.
Bakalım hangi konularmış. Sürekli o konuları açmayalım diyorsun.

Benim itirazım yok açalım eğer öyle konular varsa.

Aç ya o konuları, ben de merak ettim.
Bakalım hangi konularmış. Sürekli o konuları açmayalım diyorsun.
Tarihi hatırlamıyorum, bana inat ettirme, 40 küsur sayfalı kategorideki konuları tek tek tarayıp yine bulurum o konuları ve mesajları (tabii ki yok etmediysen ) ama üşeniyorum ve işsizlik olarak görüyorum. Seninle konuşacak bir şeyim yok, benden uzak ol, fikirlerini kendine sakla, başka bir şey istemiyorum.

1- Bu %20'nin bir kaynağı var mı? Neye göre kime göre %20. Sanırım S-400 mühendislerinden birisin ya da kapsamlı bir eğitimini aldın ki bu kadar emin sayısal veriler sunabiliyorsun bize.
Bir hava savunma sistemi radarı aynı anda hem alçak hem de yüksek irtifa görevi yapamaz. Alçak irtifada görev yapan radar yüksek irtifadan gelen tehditlere açık olur. Bu sadece bir örnek bunun gibi çeşitli senaryolar kurulabilir. Bu nedenle kapsamlı radar ağına entegre edilip, farklı görev tanımı yapan radarlardan gelen bilgiyle daha verimli olur.

Rusya'nın Suriye'de ve başka konumlarda Pantsir sisteminin keklik gibi avlanmasının nedeni budur. Hem görev tanımı yüzünden hem de radar ağına entegre olmayışı yüzünde SİHA'lara karşı elleri kolları bağlı kaldı.

Kendinizi kraldan çok kralcı sanıyorsunuz. Önceki mesajlardan bunu anladım. Üstü kapalı laf etmeler, askeri personel gibi konuşmalar vs. liste kabarık. Madem bu kadar bilgi sahibisiniz, Hakan Kılıç ile karşılıklı soru cevap yapın, bizde izleyelim. Dediğinizin büyük kısmının geçersiz olduğunu fark edince acaba ne yapacaksınız merak ettim.

Ha dur hatırladım sanırım! Kendinizi haklı gibi göstermeye devam edeceksiniz

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…