Öncelikle bu sadece bir öneri, ABD hükümetinin politikaları ile ilgisi olan bir şey değil sadece meclise sunulmuş bir öneri. Bir Ermeni milletvekili bunu sunabilir.
Evet, bir öneri. Ancak genel kanının bu yönde olduğundan şüphem yok. ABD'de, Rusya'da Türk İHA'larına sıcak bakmıyor. Ruslar için motorların Ukrayna ile üretilmesi de cabası.
Öncelikle bu sadece bir öneri, ABD hükümetinin politikaları ile ilgisi olan bir şey değil sadece meclise sunulmuş bir öneri. Bir Ermeni milletvekili bunu sunabilir.
Sen NATO üyesi olarak NATO'yu tehdit edecek bir yatırımda ısrar edersen adamlar senin ürettiği taşı bile tehdit olarak görmeye başlar. Sanki Türkiye hayatında ilk defa bu iktidar zamanında silah üretmeye başladı. Atak projesi, Altay Tank projesi vs birçok proje bu iktidardan önce başladı, kaymağını iktidar yedi.
Ben hiçbir konumda bu iktidar üretti demedim ve demeyeceğimi, her konuda bu başarının Türk mühendislerine ait olduğunu savunduğumu herkes bilir. Kaymağını kim yedi, o bizim iç meselemiz ancak bu projeler 21. Yüzyılda çıktı mı, çıktı? Ki mesajımda bile diyorum üreten iktidar değil Türk mühendisleridir diye, ancak hala bu argüman ile karşıma gelinmesi, beni düşündürüyor.
S400 meselesinden bağımsız olarak konuşacağım, hiçbir şey yapmayıp o İHA'lar üretilseydi bile tehdit olarak görülecekti zira İHA'ların istihbaratı ve etki alanı, kontrolü artık ABD'nin elinden çıkmış oluyor. Bunun yanında ABD İHA'larına da karşı ciddi bir alternatif haline gelmiş durumda. Kendi SİHA'n ve kendi mühimmatın ile rahatça hareket edebiliyorsun.
Ermeni ve Yunan lobisi de tehdit olarak görecek tabii. Sadece o İHA'lar sınırlarını tehdit ettiği ya da onlara karşı kullanıldığı için değil, yapamıyorlar. Yunanistan'ın da İHA projesi var mesela. Ama üretemiyorlar ve bu nedenle Heron kullanıyorlar. Ki sadece SİHA da değil, mesajlarımda hep diyorum, bizim başka bir sürü sistemimiz de var. Ancak senin ABD'ye bağımlılığını azaltacak her proje, ABD için bir tehdit.
Bu güne kadar neden tehdit olarak algılanmadı bunlar? IHA, SIHA bu projelerin yanında devede kulak.
Değil. Çünkü İHA/SİHA'da, Altay ya da Atak'ta olduğun gibi
bağımlı değilsin.
Bir tankın, helikopterin ya da savaş jetinin belki de en kritik ve en dışa bağımlılığa mahkum parçalarından birisi motor iken, bir İHA/SİHA sisteminde bu
yazılım ve otonom sistem altyapısıdır. Türkiye'nin bu işe yazılımdan başlaması, yerli yazılım ile üretilen basit gövdeli ve motorlu ürünlerin yaygınlaşması ve sonrasında
Ukrayna motorlu İHA/SİHA'ların gelmesi ile bu proje, diğerlerine göre daha rahat süreçlerden geçti. Ama diğerlerine göre. Kendi içinde bir sürü sıkıntıdan geçti yine bu süreç. Ama kıs zamanda bir başarı gösterildi.
SİHA'lar devede kulak değil. Yazılım - Elektro Optik sistemler - Motor - Mühimmat. Bu 4 ana kritik unsurdan yazılım ve mühimmat yerli olarak tam kapasite mevcut. Elektro optik sistem noktasında CATS hazır ancak geliştirmesi de devam ediyor. Motor noktasında ise TEI'nin çalışmaları tam gaz devam ediyor. Birkaç sene içinde CATS'ın tamamen hazır hale gelmesi ve TEI'nin de yerli motorlarının çıkması ile neredeyse bağımsız bir platform kazanmış olacak, Türkiye.
Devede kulak diyemezsin zira İHA/SİHA birçok gencin projesi ya da çalışması için ilham oluyor. Artık farklı bir boyuta çıktı. Şimdi bu algının aynısını MMU için de oluşturmaya çalışıyorlar. MMU'nun da ortaya çıkmasıyla aynı benimseme yaşanacaktır.
Ben platform ayırt etmem. Her platformda bizim mühendislerimiz çalışıyor, gecelerini gündüzlerine katıyorlar ve birçok fedarlıkta bulunuyorlar. Burada benim her konuda bundan bahsettiğimi ve buna dikkat çektiğimi görürsünüz. İHA'ların bendeki yeri ayrı zira hem çalıştığım alan hem de benim kariyer yolumu çizmeme fayda sağlamış bir araç. Bunun yanında tabii ki bir Atak Helikopteri, Altay Tankı ve MMU Projesi, bir SİHA platformuna göre daha kompleks ve geliştirmesi daha zordur. Bu alanlardaki dışa bağımlılığı azaltmak da ne yazık ki zordur. Yine de devede kulak demek doğru değil. Sonuçta bu araçlar aktif olarak kullanılıyor.
Son olarak şunu ekleyeyim, ben konudaki S400 tartışmasına iki sene boyunca girmedim ve girmek de istemedim. Bu konuya bu mesajları yazmamın sebebi de yerli ve milli teknolojiye dikkat çekmektir.