S400'ün faturası şimdi ne olacak?

Patriot dandik mi? Patriot'u dandik yapan nedir?

Ambargo uygulandığı zaman yerli uçak sence nasıl üretilebilecek?
Mevcut uçakların bakımı bile riske girmiş olacak buna yolcu uçakları da dahil.

Yani Türkiye Saldırı doktrininden vazgeçip savunma doktrinin benimsemiş oldu aslında.
Ne Amerika ne de Avrupa, Ruslar'a hava savunma konusunda yetişemez. Bu sebeple dandik sistemlerini satmayarak kendilerine saklayabilirler.

Rus sistemlerinin yanında ne kadar sönük kaldığını farklı konuda detaylarınca anlatırım sana.

S400 ve Patriot'ların karşılaştırmalarını okuyabilirsiniz.

Evet doğru belki ülkemiz adına böyle karar alınacağı bilinseydi S400 programı bir süre ertelenebilirdi çünkü bu durum Rusya'nında işine geldi. Bence yine de alınan bu kararın ülkemiz adına ilerleyen zamanda olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum.

Bence bu olay biraz kanadıktan sonra siyasi olarak masada çözülecek gibi. Sadece diş gösterme gibi. Sonuçta başka NATO ülkeleri de Rus sistemleri kullanıyor. Hatta yanımızdaki Yunanistan bile S300 sistemleri kullanıyor. Sadece F-35 uçaklara bu kadar bel bağlamak hatalı bir hareket oldu bence. ikili alternatif yapılsaydı koz bizden yana olurdu bence.

Bence bu olay biraz kanadıktan sonra siyasi olarak masada çözülecek gibi. Sadece diş gösterme gibi. Sonuçta başka NATO ülkeleri de Rus sistemleri kullanıyor. Hatta yanımızdaki Yunanistan bile S300 sistemleri kullanıyor. Sadece F-35 uçaklara bu kadar bel bağlamak hatalı bir hareket oldu bence. ikili alternatif yapılsaydı koz bizden yana olurdu bence.

F-35 bel bağlamak hatalı diyorsunuz da biz o uçağın 3. Dereceden üreticisiydik ve fiilen projeden çıkarıldık, ABD hükümeti yaptığı şerefsizliği karşılığını alamıyor ne yazık ki. Alternatif olarak alabileceğimiz uçaklar arasına SU 57 giremez zaten Rusya finansal olarak kötü kendilerine bile SU 57 üretemiyor bize mi versin? O yüzden bize SU 35 öneriyor ve SU 57 teknik problemleri var ve çok pahalı. Yapılan sözde (uçak gemilerimiz) sadece F-35 B göre tasarlanmış. Bu videoyu izleyin dediklerimi anlayacaksınız:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
@Feath ben F-35 yanlış demiyorum. Tek başına F-35 projesine bel bağlamak yanlış diyorum. Evet üretici ülkelerden biriyiz fakat dünyada kim ABD'ye "Hayır, yaptığın hukuksuz" diyebilir ki? ABD bu dünyadaki büyük abi. Bunu kimse inkar edemez. Eğer biz uçak ihtiyacını ikiye bölseydik örneğin F-35 ve Eurofighter gibi (Örnek olması için söylüyorum) bu sefer koz bize geçerdi. Vermiyor musun kardeşim F-35'leri, hemen Eurofighter siparişini ikiye katlarsın. Bu kadar basit. Sonuçta ikisi de NATO sistemi. SU-57 uçaklarını almamızın zor olmasının sebebi ikmal ve idame hatlarımızın hiçbirinin Rus sistemlere uygun olmaması yüzünden. İmkansız mı hayır ama çok zor.

@Feath ben F-35 yanlış demiyorum. Tek başına F-35 projesine bel bağlamak yanlış diyorum. Evet üretici ülkelerden biriyiz fakat dünyada kim ABD'ye "Hayır, yaptığın hukuksuz" diyebilir ki? ABD bu dünyadaki büyük abi. Bunu kimse inkar edemez. Eğer biz uçak ihtiyacını ikiye bölseydik örneğin F-35 ve Eurofighter gibi (Örnek olması için söylüyorum) bu sefer koz bize geçerdi. Vermiyor musun kardeşim F-35'leri, hemen Eurofighter siparişini ikiye katlarsın. Bu kadar basit. Sonuçta ikisi de NATO sistemi. SU-57 uçaklarını almamızın zor olmasının sebebi ikmal ve idame hatlarımızın hiçbirinin Rus sistemlere uygun olmaması yüzünden. İmkansız mı hayır ama çok zor.

Tabii ki doğru söylüyorsunuz da Eurofigter siparişi versek yine bize yaptırım uygular ABD pisliği, en iyisi İngiltere ile beraber üreteceğimiz TFX uçağının yapım aşamasını hızlandırmak gibi görünüyor. Bu şekilde dış ülkere muhtaç olmaktan çıkarız.

@Feath dışa bağımlılığı bir azaltsak zaten sırtımızdaki yüklerden kurtulmuş gibi oluruz. Fakat Eurofighter anlaşmasını sağlam yapabilseydik bence Amerika biraz oyun dışı kalabilirdi. Yine de güven olmaz tabii orası ayrı.TFX olayı ise yine de biraz meşakatlı. Sonuçta İngiltere demek ABD demek:) O da kendini geri çekebilir. Ama İngiltere ABD'ye göre biraz daha kendi fikrini savunan bir ülke.

Ne Amerika ne de Avrupa, Ruslar'a hava savunma konusunda yetişemez. Bu sebeple dandik sistemlerini satmayarak kendilerine saklayabilirler.

Rus sistemlerinin yanında ne kadar sönük kaldığını farklı konuda detaylarınca anlatırım sana.
Dandik yani? Tek hava savunma Rus’ların diyorsun.
Ayrıca silahlar kağıt üzerindeki değerlerine bakarak değerlendirilmez.

S-400 bu yaptırımlara değecek bir sistem mi bunu tartışıyoruz.
Olası bir savaşta elindeki füzeler bitince ne yapacaksın? Belli sayıda bir füze verilecek.
Ayrıca bunlar savunma füzesi.
Savaşlarda savunan taraftan çok saldıran taraf kazanıyor.
Arap- israil savaşlarına bakmanı tavsiye ediyorum.
Nazi taktiği.
Boşuna en iyi savunma saldırıdır demiyorlar.
Olası bir savaşta ilk saldırıyı yapıp düşmana ağır hasar veren savaşı önde götürüyor.

S400 ve Patriot'ların karşılaştırmalarını okuyabilirsiniz.

Evet doğru belki ülkemiz adına böyle karar alınacağı bilinseydi S400 programı bir süre ertelenebilirdi çünkü bu durum Rusya'nında işine geldi. Bence yine de alınan bu kararın ülkemiz adına ilerleyen zamanda olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum.
S-400’ün daha iyi bir sistem olduğunu ben de biliyorum ama patriot da gayet iyi ve yeterli bir sistem.
Hem patriot hem de F-35 sadece S-400 den çok daha iyidir bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı