S6 Edge Plus Kullanıcı İncelemesi

Merhaba, 2016 yazında almış olduğum S6 Edge+ adlı telefonun kullandığım süre zarfında yaşadıklarımı inceleme tarzıyla paylaşmak istedim. Şimdiden uyarayım uzun bir yazı olacak meraklısı için bazı detayları paylaşacağım. Yazacaklarımın tamamı kullandığım süre içerisinde ki görüşlerimi içermektedir.

BOYUT

Ben büyük ekranlı cihazları seviyorum o yüzden bu cihazı seçmeme de çerçevesiz ekranı ve tasarımı büyük etken oldu. Boyutları şöyle, 75.8 mm en, 154.4 mm boy, 6.9 mm kalınlık. Çerçevesi yok denecek kadar az 0,25 mm ve 153 g ağırlığı bulunuyor.

EKRAN

Cihaz üzerinde 5.7 inç boyutunda bir Edge ekran kullanılmış. Edge sayesinde tasarım olarak şıklık, çerçevesiz göze haz veren bir ekranla karşılaşıyorsunuz. Bu ekran 515 piksel yoğunluğuna sahip. Quad HD (1440 x 2560) Super AMOLED panel kullanılmış, Ekran koruması olarak hem arka cam kapakta hem de ön panel de Corning Gorilla Glass 4 kullanılmış. Multi Touch, yani çoklu dokunma desteği de var. Genel baktığınız da göze hoş gelen bir görüntüye sahip. Ayrıca sağ üstte çok renkli bir adet LED bildirim ışığı bulunuyor, oldukça başarılı dikkat çekiyor.

DONANIM

Chipset

Chipset olarak 14nm ile üretilen Exynos 7420 gibi zamanının tozu dumana katmış chipseti bulunmakta, bu chipset halen oldukça yüksek bir güce sahip.
CPU olarak 4 adet 2.1 GHz hızında çalışan ARM Cortex-A57 ve artı 4 adet 1.5 GHz hızında çalışan ARM Cortex-A53 işlemci çekirdeği bulunmakta.
GPU olarak ARM Mali-T760 8 çekirdekli grafik işlemcisi bulunan cihaz performans olarak tatmin ediyor.
S6 Edge+ karşımıza 4 GB LPDDR4 RAM ile geliyor. Çift kanal olarak 1552 MHz hızında çalışıyor.

Hafıza

Cihaz da 32 GB/64 GB dahili hafıza bulunmakta (64 GB bulmak zor). Bende 32 GB var, bunun yaklaşık 23-25 GB kısmını kullanabiliyoruz, SD Kart ile hafıza genişletme imkanı olmaması eksi olarak yazılabilir. Şuana kadar pek sıkıntım olmadı bu konu ile ilgili. Fakat OTG USB Bellek ile veri aktarımı yapabilirsiniz.

Sensörler

Parmak İzi, İvme Ölçer, Barometre, Pusula, Jiroskop, Hall Sensörü, Nabız Ölçer, Işık Sensörü ve Yakınlık Sensörü bulunmakta.

Burada parmak izine değinmek istiyorum, oldukça hızlı algılayan kullanımı kolay bir parmak izi var. Hatayı en aza indirmek için parmaklarımı iki kere farklı açılardan tanıtıyorum, bu algılamasını kolaylaştırıyor.

KAMERA

Cihaz da arka kamera olarak 16 MP Sony IMX240 Exmor RS lensi kullanılmış, diyafram açıklığı f/ 1.9. Arka kamera da Optik İmaj Sabitleyici bulunuyor, hareketli videolarınızı sallanmadan çekebiliyorsunuz. Ayrıca 4K 30 FPS kayıt ve FHD çözünürlükte 60 FPS kayıt alabiliyorsunuz. Selfie Kamerasında ise 5 MP Samsung S5K4E6 lensi bulunuyor, selfie kamerası 120 derece geniş açılı. Maksimum 2K 30 FPS kayıt alabiliyorsunuz. Genel olarak iki kamera da kamera gündüz çekimlerinde oldukça başarılı, gece çekimleri de kaliteli diyebiliriz.

SES

Hoparlör cihazın alt sağ tarafına yerleştirilmiş. 10'lu ızgara şeklinde. Ses beni kullandığım süre zarfında tatmin etti. Root erişimi olan kullanıcılar, belli başlı programla duymak istediği sesi ayarlayabiliyor. Genel olarak iyi bir ses kalitesi var diyebilirim.

BATARYA

3000 mAh değerinde Li-Ion batarya bulunuyor, bu batarya hızlı şarj destekliyor. Yaklaşık 90 dakika da 0'dan 100'e bataryayı doldurabiliyor. Bu batarya çıkartılamıyor, kablosuz şarj desteği de bulunuyor.

Batarya performansı hakkında değinmek istiyorum, şuan Stock olarak 7.0 sürümündeyim. Sürekli bırakmadan kullandığım da yaklaşık 6 saat ekran süresi alıyorum. Eğer ki ileri de xPosed desteği 7.0 için gelirse bu bataryayı 1-3 saat arttırmak mümkün olabilir. Bir günü rahat çıkartıyorsunuz.

YAZILIM

Arayüz harika akıyor, biz Knox 1 kullanıcıları Stock ROM kullanamıyorduk çünkü Deep Sleep denilen işlemcinin uykuya girmeme problemi vardı. 7.0 güncellemesi ile bu sorun çözüldüğü görünüyor. 6.0 da gece 100 olarak bırakılan şarjın sabah 3 olarak görmek oldukça sinir bozucuydu. Orta düzey kullanıcılar bunu Kernel ve Custom ROM ile çözüyordu fakat can sıkıcı bir sorundu. Genel olarak 6.0 ile 7.0 arasında görünür de büyük fark yok. Ufak arayüz görsellerinde oynama bulunuyor. Zaten Custom ROM ile kullanabildiğimiz tüm uygulamalara çoklu pencere özelliği gelmiş fakat bazı uygulamalar Stock ROM da yine desteklenmiyor. Edge ekranına gelirsek, benim sadece hesap makinesi ve ayarlara hızlı erişmek için kullandığım bir ekran. Şuan Edge ekranını Disabler ile kapattım. Ben sürekli arama yapmadığım ve haberlere bakmadığım için bana kullanışlı gelmiyor. Tasarıma oldukça hoş görüntü katıyor fakat uygulamaların azlığı sebebiyle pek kullanışlı diyemem. Uygulamalar çoğaldıkça daha da kullanışlı olacaktır. Bildirim çubuğu yenilenmiş hafif ve mavi ışık filtresi gelmiş, bu oldukça güzel bir haber. Üçüncü parti uygulamalara kalmadan bildirim çubuğundan hemen gözünüz rahatsız olduğunda açıp rahatlıyorsunuz. İhtiyacınız olan tüm uygulamaları barındıran bir arayüze sahip, Office uygulamalarından tutun Ses Kaydediciye kadar gömülü geliyor. Bazı uygulamaların gömülü gelmesi tabi ki rahatsız edici, Instagram, Facebook, Whatsapp gibi.


BAĞLANTILAR

Aşağıda desteklenen bandları görebilirsiniz.

4G için 1800, 1900, 2100, 2600, 700, 800, 850, 900 MHz
3G için 1900, 800, 1900, 2100, 850, 900 MHz
2G için 1800, 1900, 850, 900 MHz

Cihaz da tek adet Nano SIM girişi bulunmakta. Cihaz da 4G de 300 MBps hızı destekliyor. 3G de ise 42 MBps.

Desteklediği WiFi Standartları

802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz bunlara ek Dual band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot.

Diğer Bağlantılar

Bluetooth 4.2 LE yani güç tüketimli versiyonu desteklemekte. NFC desteği de bulunmakta.
Navigasyon olarak, A-GPS, Beidou, GLONASS, GPS standartları desteklenmekte.
USB 2.0 kullanıyor.

SAR Değeri

0.216 W/Kg Kafa, 0.580 W/Kg Vücut.

Benchmark Testleri

Merak eden olur diye koydum.

1_resized.jpg
11_resized.jpg
12_resized.jpg
13_resized.jpg
14_resized.jpg
15_resized.jpg
21_resized.jpg
22_resized.jpg
23_resized.jpg
31_resized.jpg
32_resized.jpg
41_resized.jpg
42_resized.jpg


Özet


Eksiler
  • SD Kart ile hafıza arttırımı olmaması.
  • Arayüz de her ne kadar oldukça kullanılan uygulamalar olsa da Bloatware denilen gereksiz gömülü uygulamalar olması. Bu uygulamalar opsiyonel olsa daha iyi olurdu. Whatsapp, Samsung Health gibi.
  • Dahili uygulama kilidi olmaması. Custom ROM ile bu ihtiyaç gideriliyor.
  • Geri dönüşlerin kapatılması. Bu ne demek oluyor diyorsanız, bir güncelleme geliyor ve bu güncelleme de bariz kullanımı etkileyen hatalar var. Maalesef bu hataların giderilmesini beklemek zorundasınız çünkü sürüm downgrade yapılamıyor. Kişisel görüşüm bu kullanıcıyı mağdur eden bir durum. Oldukça sıkıntısını çektim bir ara.

Artılar
  • Yağ gibi akan arayüz. Evet Samsung artık eskisi gibi ağır çalışan bir arayüze sahip değil, müthiş şekilde akıyor.
  • Hızlı Şarj. Ne yazık ki hala bazı cihazlarda olmayan hızlı şarj özelliğini, bu cihaz destekliyor.
  • Yazılımın geniş kitlelere hitap etmesi sonucu bir çok özelleştirme yapılabilmesi.
  • Hızlı parmak izi okuyucu. Sadece parmak izi okuyucu koyalım dememişler bir önceki nesilde olan parmak izine göre daha iyi çalışan bir sensör geliştirmişler.
  • Tasarım. Bu cihaz da beni en çok etkileyen şey tasarımı oldu, gerçekten eşsiz tasarımı var.
  • Yüksek performans. Cihaz 2015 sonlarına doğru çıkmasına rağmen Chipseti hala çok güçlü, beni 3-4 yıl daha götüreceğini düşünüyorum.
  • Başarılı kamera. Kameralar ilgi alanım değil fakat şuana kadar oldukça başarılı kayıtlar aldığımı söyleyebilirim.
  • Kaliteli yüksek en boy oranlı ekran. Video izlerken, oyun oynarken sadece ekrana bakma hissi bile mutlu ediyor, çerçevesi kalın olan cihazlara bakınca rahatsız olmaya başladım.
  • Malzeme kalitesi. Elinize aldığınız da o premium hissi alıyorsunuz.


 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayırlı olsun, sağlam cihaz.
Teşekkürler. G5, P9 ve bunun arasında kalmıştım. LG'nin kronik problemlerinden biriyle karşılaşmamak istediğim için almamıştım. P9 ise 3 GB RAM olan versiyonuydu, o yüzden vazgeçtim. Hem de Samsung'un kişiselleştirmesi daha kolay ve önceden tecrübem vardı seçimimi buna göre yaptım.
 
Eline sağlık, güzel inceleme olmuş. Marshmallow sürümünde boştaki şarj kullanımı çok mu fazlaydı?
Teşekkürler, evet oldukça fazlaydı. Tek çözümü Custom Kernel flashlamaktı. İşlemci uykuya giremiyordu uygulamalar sürekli çalışıyordu. Sadece Knox 1 olan kişiler değil 0 olan kişilerde bu problemle karşılaşmış. Bizzat arkadaşım da yaşadı S6 cihazında son durumu ne bilmiyorum. Neyse ki bu problemi 7.0'da düzeltmişler. Ben 7.0 uyumlu xPosed bekliyorum, Custom ROM geçeceğim direkt. Stock ROM çekilmiyor, uygulama reklamları falan. Rootsuz ve xPosed olmadan rahat edemiyorum hastalık oldu :D
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı