Sabır Nedir?

Temelden giriş:

İnsan, hayvan olsa da; insanı diğer hayvanlardan ayıran en önemli şeylerden bazıları öleceğinin fakında olması ve empati(duygudaşlık) özelliğidir. Diğer hayvanlar gibi insanlarda öz kontrole(sabır) doğal olarak sahip değil. İnsanlardaki öz kontrol empatiden yararlanarak suni olarak oluşturuluyor.

Çocuklar ile yapılan bir deneyden bahsedeceğim. Çocukları teker teker içerisinde başka kimsenin olmadığı bir odaya alıyorlar. Duvardaki dart hedefini çizgiyi geçmeden arkaları dönük şekilde 12'den vurmaları isteniyor, başarılı olanlar ödüllendirilecek. İlk gruptaki çocuklar tek tek odaya alınıp yalnız bırakılıyor. Kendilerine hiçbir şey söylenmeyen çocuklar hile yaparak duvardaki dart hedefine gidip dartı 12'ye saplıyor. Daha sonra dart hedefinin yanına sandalye koyuyorlar ve diğer gruptaki çocuklara orada görünmez prenses olduğu ve sizi izlediği söyleniyor. Devamında ikinci gruptaki çocuklar hileye başvurmadan hünerlerini sergiliyor.

Burada olan çocuklardaki öz kontrolü sağlayan asıl şeyin empati olduğudur. Yani görünmez prensesin ne düşüneceğini ve/veya ne hissedeceğini empati yaparak anlayabiliyorlar.

Tanımadığınız birini durduk yer arabanızla kasıtlı olarak ezmemenizin sebebi empati yeteneğinizdir. Çünkü bu şekilde içgüdüsel olan doğal davranışlar yerine suni davranışlar sergiliyorsunuz.

Kötülük dolu bir eylem yapmanıza mani olan şey de empatidir. Örneğin: Bunu yaparsam Tanrı çok öfkelenir, şeklindeki duygu ve düşüncelerin sizce kaynağı ne olabilirdi? Bu öz kontrolü sağlayan şey Tanrı'ya karşı uyguladığınız empatidir. Onun hislerinin yani öfkesinin nasıl olacağının farkında olmak. Sanki siz öfkelenmiş gibi onun adına hissedersiniz o duyguyu.

(Bknz: Ölümün Karşısında İnsan: Dehşet Yönetim Kuramı - Makale - Video)



Araştırma konu önerisi: Ayna nöronlar.

Seri katil manyak psikopat kişilerde zayıf olan bir özelliktir empati.
(Psikopatlık = Empati Yoksunluğu)
Psikopatlığın empati ve ayna nöronlar ile olan bağlantısı ilginç bir araştırma konusu olabilir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı