Sadece filtre kağıdı ile filtre kahve yapılır mı?

Odios01

Hectopat
Merhaba arkadaşlar. 1.5 haftadır memleketteyim ve İstanbul'dan filtre kahve makinesini almadığım için hazır kahvelerle bir şekilde idare ettirmeye çalışıyorum. Ama şöyle bir sıkıntı var; normalde filtre kahve olsun, americano olsun bu tarz doğal kahvelere alıştığım için bu 1.5 haftalık süreçte hazır kahvelerin tadı olsun falan çok kötü geliyor ve zorla içiyorum sanki. O filtre kahvenin bile tadını bayağı özledim, sırf tadı için bile içerim yani filtre kahveyi. Makineler de aşırı pahalı olduğu için, internetten kısa bir araştırma yapayım dedim. Tam bir açıklamalı şeylerle karşılaşamadım, yani olur mu olmaz mı tam anlayamadım. Herhangi bir makine gerekmeden, sadece filtre kağıdı ile filtre kahve yapmak mümkün mü? Mümkünse tadında makine ile yapılanların aksine herhangi bir değişiklik var mıdır yoksa aşağı yukarı aynı mıdır?

Evet, İtalyanlar öyle yapıyor zaten Aldığınız filtre kahveyi, bir porsiyon için 7.5 gr yaklaşık olarak tepeli bir tatlı kaşığı kadar, filtre kağıt yardımı ile 90 derecedeki sudan geçirin ve süzün. Bu işlemi nasıl yapacağınız sizin pratik zekanıza ve elinizdeki malzemelere göre değişir. Bundan sonrası ise içim tarzınıza göre kahveyi arttırabilir, suyu azaltabilir veya kağıdı ikiye katlayıp deneyebilirsiniz.

Türk kahvesi yer yüzündeki tüm kahvelerden daha kaliteli bir demleme yapısına sahip. Bu kadar ince çekilerek içilen kahve türü yok. Bir kahve gurmesi olarak çok sevmesem ve damak tadıma pek uygun olmasa da denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Filtre kahveye çok daha iyi bir alternatif olabilir.
(İtalik yazı tamamen şahsi fikrimdir ve bugünkü bildiklerim ışığında yazılmıştır. Aksinin ispatlanması mümkündür.)

Sağolun hocam. 5 dakika önce de Youtube'den bakayım dedim, bir videoyla karşılaştım orda da bahsediyordu bundan.
Bu arada yanlış anlamazsanız, pratik zekadan kasıt tam olarak nedir? Orayı tam olarak anlamadım.

Türk kahvesini bi 4 5 kez falan denemişimdir 2, 2.30 senelik kahve serüvenimden beri. Açıkçası ne seviyorum ne sevmiyorum. Aslında güzel bir kahvedir ama nedense sizin de dediğiniz gibi damak zevkime çok uygun gelmiyor bana. Ama gerçekten Türk kahvesi kadar mükemmel bir kahve yok.

@BayEgo hocam burda sadece tchibo'num filtre kağıdı kalmıştı, standart kahve makineleri için uygundur yazıyor ama yine de yapılabilir herhalde değil mi? O yazının çok bir önemi yok sanırsam. Yani yine normal şekilde sizin dediğiniz gibi yapabilirim değil mi?

Son düzenleme:
Büyükçe bir süzgeç alın ve içine dediğim miktar kahveyi ve filtreyi koyun.

Elinizde plastik şişe vardır kafasını kahve kağıdı girecek şekilde kesin. Filtreyi yerleştirin. Kahveyi üstüne dökün.

Hani bunlar benim aklıma gelen yöntemler ve gerekli malzemeleri de kolayca bulurum. Ama sizin elinizde ne var ne kullanabilirsiniz onu bilemediğim için pratik zekanıza yönlendirdim.

Tüm kahve kağıtlarını kullanabilirsiniz. 1/4'lük olan daha küçüktür. 1/2 olan daha büyük. Tek içimlik yapacağınız için büyüklüğü çok da önemli değil.

V60 kullanabilirsiniz, demlemeye alıştığınız zaman benim gibi bir kahve tutkunuysanız hem demlerken hem de içerken fazlasıyla keyif alırsınız,

V60 ve Chemex'lerde yapılan kahveler doğru bir şekilde yapıldığında filtre kahve makinelerinden daha güzel oluyor.

Aşağıdaki ürünü alırsanız daha kahve makinesinden daha ucuz olacaktır, kullanmadan önce youtube a V60 yazarak videolarına bakın derim, bir anda sıcak suyu boşaltırsanız çamur gibi olur.

Pratik zeka dediğinizi çok daha iyi anladım hocam, sağ olun.

Öneriniz için teşekkürler hocam. Şu an buralarda V60 var mıdır bir fikrim yok. Normalde İstanbul'da yaşamama rağmen 1 aylığına memlekete geldim, burası da bir tık küçük bir yer olduğu için V60'ı bulmam bir tık zor olabilir hocam. Sipariş versem desek zaten gideceğim zamana (1/1.5 haftaya) denk geliyor falan.

Direkt mesela filtre kağıdını bir kavanozun başlığına koyup, hafif ıslattıktan kahveyi demlesem, V60'dan tat olarak farkı nasıl olur?

Son düzenleme:

Filtreyi alttan destekleyen bir şey olmadığı için filtre kağıdı patlayabilir, patlatmadan demlemeyi becerirseniz içilebilir kıvamda olacaktır.
Şu şekilde bir deneyin patlamaz ise tatmin edici bir sonuç alabilirsiniz, demleme sırasında filtreyi hareket ettirmeyin, suyu çok az koyun bekleyin sürekli, ve sakın kahveyi karıştırmayın.

Birde şu aşağıdaki ürünü deneyebilirsiniz, şok a101 gibi marketlerde satılıyor.

French Press veya filtre kağıtları ile hazırlayabilirsiniz. Makineye göre yapılan kahveye göre tat farklılıkları olabilir. French press ile yapılan kahve daha yoğun ve sert, filtre kağıdı ile yapılan kahve daha hafif olur.

Suyu çok az koyun bekleyin sürekli

Hocam bugün ilk defa filtre kağıdı ile denedim, koyduğum kahvenin miktarı kadar mesela kağıdın yarısına kadar geldiyse yarısına kadar koyuyorum, kahvenin kağıttaki yerine kadar yani. 3. denememde falan tam yapabildim bu arada, diğer ilk 2 denemede ya kağıt suyun içine düştü, ya o kahve direkt suyun içine girdi falan. Ama yapmayı öğrendim 3. denememde. Bu arada normalde makinede yaptığımdan çok hafif oluyor, normalde makine ile yaptığımda genelde süt ile içebiliyorum (sade içtiğim zaman oluyor, tabi acı tadına alıştığım için normal geliyor) ama kağıtla yaptığımda, makineye nazaran çok daha hafif bir tadı var.

Evet hocam kağıt ile yaptığımda gerçekten çok daha hafif bir tadı var. Bu arada 2. attığınız kağıdı kullanıyorum, gayet yetiyor. Zaten ortalama 1.5 hafta sonra İstanbul'a geri döneceğim için beni 1.5 2 hafta idare ettirir.

Şu anlık sıkıntı su koyarken bir süre bekleyip, sonra tekrar konuluyor ya o kahve tam demlensin diye. O sırada su doğal olarakdan soğuyor, bayağı soğuğa yakın ılık oluyor. Kahvenin tadında herhangi bir sıkıntı olmuyor bu arada sadece soğuğa yakın ılık olduğu için doğal olarakdan tam lezzeti alamıyorum.

Bu arada biraz konu dışı olacak ama, bugün sabahtan beri foruma giremedim. Sanırım DDoS saldırıları falan oluyormuş, doğru mudur?

Isı kaybını önlemek için kullanmış olduğun bardağın üstünü bir şeyle kapatabilirsin, french press in üstü kapalı olduğu için uzun süre sıcak kalabiliyor yapılan kahveler.

Bu gün foruma bende giremedim 403 ve 1050 hata kodlarını aldım. Büyük ihtimalle dediğiniz gibi DDoS saldırısı gibi gözüküyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…