Sağlık meslek mi ? Anadolu mu ?

t

Sadece tıp mı? Diyer bölümleri Anadoludan daha rahatmı kazanılıyor ?
Dostum annem öğretmen babam öğretmen ve sana şunu söylüyorum geçen sene olsa eyvallah ama bu sene sağlık mesleğin hiç bir avantajı kalmadı sağlık mezunu=Anadolu mezunu tavsiyem Anadolu'nun imkanları daha iyiyse oraya gitmen.
 
Diğer bölümler derken ?
Tıp dışındaki, hukuk vb. üniversiteler anlamında

Dostum annem öğretmen babam öğretmen ve sana şunu söylüyorum geçen sene olsa eyvallah ama bu sene sağlık mesleğin hiç bir avantajı kalmadı sağlık mezunu=Anadolu mezunu tavsiyem Anadolu'nun imkanları daha iyiyse oraya gitmen.
Okuduğum bölgenin en iyi 2. anadolu lisesi. İmkanlarıda gayet iyi.
 
Hangi şehirde yaşıyorsun bilemem ama Kırıkkale' de şöyle bir şey var ; sağlık meslek lisesinde matematik haftada 2 saat. Hem artık 4 yıl okuyup mevzun olduğun zaman hemşire olamıyorsun. 3 seçeneğin var; Hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve hastanenin ayak işlerini yapan biri olman gerekiyor. Üniversiteyi de dışarıdan okuyabilirsin.
 
Hangi şehirde yaşıyorsun bilemem ama Kırıkkale' de şöyle bir şey var ; sağlık meslek lisesinde matematik haftada 2 saat. Hem artık 4 yıl okuyup mevzun olduğun zaman hemşire olamıyorsun. 3 seçeneğin var; Hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve hastanenin ayak işlerini yapan biri olman gerekiyor. Üniversiteyi de dışarıdan okuyabilirsin.
Dostum bu sene işe yarar çoğu bölümü kapatıp ekstra puan olayı kapattılar.
 
Üniversitede 4 yıllık sağlık ile ilgili bölümleri istiyorsan yada liseyi okurum 2500'e hastanede röntgende otururum diyorsan sağlık. Evde çalışman gerekir. Başka meslek seçiceksen sağlığa gitmene gerek yok. 10.sınıfın 2.dönemine kadar geçiş oluyor, kontenjanda oluyor. Şimdi geçemezsen daha sonra geçersin.
https://e-okul.meb.gov.tr/ortaogretim/okl/ook06006.aspx Buradan takip et.
 
Sağlık meslek okursan tıp alanında öncelikli oluyorsun diye biliyorum.
Bahsettiğiniz şey tıp fakültesi okumaksa hiç alakası yok sağlık meslekle.
Ayrıca sağlık meslekten tıp kazanan kişi sayısının çok olmadığını tahmin ediyorum. Stajları vs. oluyor. İyi bir tıp fakültesi içinse tam zamanlı YGS-LYS çalışmak gerekir.
 
Bu yıl sağlık meslek lisesinden mezun olmuş biri olarak açıkçası sağlığa gitmeni önermiyorum. Üniversiteye gideceksen bu yıl yeni gelen bir uygulama var ve sağlık meslek liselerinden yükseköğretim programlarına yerleşmek biraz zorlaştı. Acil tıp teknisyenliğinden örnek vereyim. Acil tıp teknisyenliğinden mezun olan kişiler üniversitede öncelikle İlk ve Acil Yardım bölümüne girmek ister. Bunun gibi başka bölümlerde var tabi ama daha az tercih ediliyor. Bölümün kontenjanı 50 kişiyse ve bu bölüme 50 den fazla ATT mezunu sınavsız geçiş tercihi yaptığında YGS' den tam puan dahi alsan yerleşemezdin çünkü öncelik hakkı sağlık meslek mezunlarına veriliyordu. Bu uygulama bu yıldan itibaren değişti. Artık 50 kişilik kontenjan varsa %60'ı Sınavsız Geçiş , %40'ı YGS puanı ile yerleştiriliyor. Bu uygulama bende dahil pek çok arkadaşımın yerleşememesine sebep oldu. İş imkanı var diye üniversiteyi okumam diyen arkaşlarım şuan 1100-1200 liraya özel hastanelerde 6 gün boyunca çalışıyor. Çalışma koşulları ise tek kelimeyle berbat. ( 1-2 hastane dışında ). Aynı zamanda KPSS sorunu da var. Benim bölümüm için 1 yıl öncesine kadar 80 puan alan kişi rahatlıkla atanıyordu. Ben 81.2 puan aldım ama şansıma taşeron işçi olayı denk geldi ve alımlar ciddi bir şekilde düştü. Üniversiteyi kazanma konusunda sadece okumuş olmak için okuyacaksan kesinlikle yerleşirsin sınavsız geçişle 6-7 bölüme. Ama bunların sana pek bir faydası olmaz. 4 yıllık iyi bir bölümü hedeflersen de ciddi şekilde çalışman lazım çünkü 11-12. sınıflarda fizik,kimya,biyoloji yok . Matematik 4.sınıfta yok ve ders sayısı da zaten az. Futbola gideceğim diyorsun, sanırım artık 10.sınıfta bölüm seçiliyordu o yüzden ders notlarını iyi tutman gerekiyor. Acil tıp teknisyenliği artık yardımcı att olarak geçiyor ve inan bana Yardımcı ATT olarak mezun olursan hiçbir katkısı olmayacak sana. Sana tavsiyem anadolu lisesine gitmen. Eğer sağlık okuyacaksan da Hemşirelik bölümü dışında bir bölüm tercih etmeni önermem.
 
Öncelikle şunu söyleyeyim artık sağlık meslek mezunu olunca hemen iş buluyorsun diye bişey yok. Okulu bu sene bitirdim. Üniversiteye yerleşemedim, şuan açıktayım ve hala iş arıyorum. Yeni bir sistem geldi bu konuda tam bilgim yok ama ben mesela sadece lise 1'de matematik dersi aldım. Sağlık meslek liselerinde staj görme zorunluluğun olduğu için futboldan da uzak kalabilirsin, şöyle söyleyeyim ben 3 ve 4.cü sınıflarda staj yaptım. Staj sonrası yorgunluktan kendimi yatağa zor atıyordum. Her yerde aynı olmayabilir ama bulunduğum yerde bizi baya gerçek çalışan gibi kullanmışlardı. Ha tabi bu benim için faydalı oldu orası ayrı. Yine de tercihini Sağlık meslekten yana kullanma bence.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı