Sahibinden vasıtasıyla iletişim kurduğum kişi tarafından dolandırıldım

Açıkçası bazı yorumları okuyunca çok çok üzüldüm. 40-50 yaşına gelmiş halde günde 12 saat yolda ayakta çalışan bir sürü büyüğüm var bu meslekte, bizzat tanıyorum. Şu süreçte kendi sağlıklarını hiçe sayarak çalışmak durumundalar. Ben de bir polis memuruyum, mesajını okuduğumdan beri neler yapabilirim diye düşünüyorum. Her meslekte, hatta bu kadar insanın bir arada bulunduğu her sistemde illa ki kötüler de olacaktır. Ama klavye başından o sistemin bütününe karşı böyle önyargı ile fikir beyanında bulunmak aslında sizin karakterinizi yansıtan bir durumdan başka bir şey değil.
Peki ya insanlar sırf eleştirdi diye karakterine laf etmek ne demektir? Size kalsa hiçbir şeyi sorgulamadan etmeden haksızlıklara boyun eğerek sefalet ve haksızlık içerisinde ölüp gideceğiz.

Konu sahibine doğru olmayan bir tavır sergilenmiş, insanlar bunu eleştirmiş ve siz de bu yanlışa ses çıkaranları karaktersizlikle itham ediyorsunuz. Asıl üzücü olan bu. Ayrıca kimse babasının hayrına 12 saat dışarda gezmiyor, maaş denen bir şey var.
 
@creative01
Çok yanlış bir cevap. Neresinden tutarsan tut elinde kalıyor. Havale yaparken açıklamaya yazmış olabilir. Kaldı ki yazmasa bile, bu kişi başka kişileri de dolandırdıysa ve onlar da bu kişi hakkında suç duyurusunda bulundularsa, bu durumda mağdur kişinin dolandırıldığını ispatı yönünde olumlu bir sonuç doğabilir.

Oncelikle beni rapor edip ceza almama sebeb olan kimler ise nasil simdi rahatladiniz mi? Ben bu yollardan coktan gectim ben isin sonunu soyledim anlayan anlar ama siz yine de rahatlatma terapisi uygulayin arkadasa ikincisi arkadas kendi agziyla diyor havale yaptim diye makbuz nerede ah keske olsa.:D.
 
Hocam GET sistemi bu yüzden var. Bu tarz sitelerin amacı aynı şehir üzerinden alışveriş sağlamak. Şehirlerarası için GET giriyor araya. Ne yazık ki dediğiniz gibi salak gibi atlamışsınız. Kimse babasının hayrına yarı fiyatına satmaz birşeyi. Fakat umarım hakkınızı alırsınız. Banka havalesi de 'laptop satın alimı' gibi bir ibare yazdınız mı? Yazmadiysaniz eğer dediklerinizin yalan oldugunu söyleyip sivisabilir.
 
2.el alışveriş sitelerinde aracı olarak siteyi kullanmak lazım. Resmi kurum oldukları için bu tarz dolandırılma olayları çok nadir oluyor. Telefon ile yapılan görüşmenin takibi de çok uzun sürüyor maalesef. Ülkemizde en yavaş işleyen şey mahkeme süreci, en hızlı işleyen şey minibüs yolculuğu :)
 
Hangi devirde yaşıyoruz arkadaşım ya. Nasıl güvenip 50TL değil 100TL değil 2500TL gönderiyorsun. Gönderince karşındakinin insafına kalıyorsun. Bırak para göndermeyi adam kapıda ödeme gönderse bile kargoyu açıp cihazın tüm özelliklerinin çalışır olduğunu teyit etmeden ödeme yapmaman lazım. Uzun bir süreç seni bekliyor. Dua et sürecin sonunda dolandırıcı cezasını çeksin. Yoksa hem dolandırılmış hem de ceza alması konusunda başarısız olmuş olacaksın için soğumayacak. Belki de bir ömür boyu o anı hatırlar kızarsın kendi kendine. Sana kolay gelsin. Bu konuyu okuyan arkadaşlar da dikkat etsinler :D.
 
Açıkçası bazı yorumları okuyunca çok çok üzüldüm. 40-50 yaşına gelmiş halde günde 12 saat yolda ayakta çalışan bir sürü büyüğüm var bu meslekte, bizzat tanıyorum. Şu süreçte kendi sağlıklarını hiçe sayarak çalışmak durumundalar. Ben de bir polis memuruyum, mesajını okuduğumdan beri neler yapabilirim diye düşünüyorum. Her meslekte, hatta bu kadar insanın bir arada bulunduğu her sistemde illa ki kötüler de olacaktır. Ama klavye başından o sistemin bütününe karşı böyle önyargı ile fikir beyanında bulunmak aslında sizin karakterinizi yansıtan bir durumdan başka bir şey değil. Dostum sana da geçmiş olsun, şimdilerde akıl almaz yöntemleri var dolandırıcıların, bazı yeni reşit olmuş kişilerin üzerine banka hesabı açıp onlara aylık 50-100 TL vererek bu para işlerini o hesaplar üzerinden yürütüyorlar, hatta bu banka hesapları dolandırıcılar arasında dönem dönem kiralamak suretiyle el değiştiriyor. Umarım seninki böyle bir şey değildir, karşında bir muhatap bularak bir sonuca ulaşırsın. Ama diğer türlü bir şey çıkmayacaktır, hesap sahibinin durumu ve niyeti göz önüne alınarak bir şeyler yapılabilir belki. İstersen bana özelden ulaş, ne yapabileceğimize bakalım tekrar.
40 yaşındayım, hayatımda hiçbir zaman kanuna aykırı davranmadım hiç bir zaman suçlu olabileceğim bir olaya karışmadım ama hepimiz gibi polisle bir çok defa muhatap olmak zorunda kalmışlığım var. Uslupsuz usturupsuz, densiz hadsiz konuşmayan, karşısındakinin her şeyden önce bu ülkenin vatandaşı olduğunu göz ardı etmeyen çok nadirdir bunların arasında.
İş yapmak zorunda kalmasın diye vatandaşın mağduriyetini görmezden gelen, hatta mağdur olmasına sebep olacak talimatlar emirlerle insanların sinirini hoplatıp, üniformayı kötüye kullanmak cabası. Serzenişini anlıyorum, hak da veriyorum fakat maalesef mesleğinde o kadar çok çürük elma var ki, burada yazılanların hiç biri ön yargı değil maalesef, yaşanmışlık.
Bu yaşımda, corona salgınından hemen önce işten çıkmış eve doğru gidiyorduk. Ekip arabasında oturan 2 memur bizi gözüne kestirdi, aramızdaki mesafeye rağmen arabadan inip pislik yapacakları o kadar belliydi ki. Çevre yolu çıkışında biz yaya şekilde karşıdan karşıya geçmeye hazırlanırken, yolun karşısından "gelin bohayim buraya" diyerek çağırdı. Nihayetinde yolun ortasında araçların geçişine engel olacak şekilde kimlik sordu. Burada bu şekilde, araçların geçmesine engel olup diğer vatandaşları mağdur ederek mi bakacaksın dedim kimliklere, cevabı, istediğim yerde bakarım, istersem yolu kapatırım benim böyle bir yetkim var dedi. Alışkın olduğu şekilde abi çekmediğim, alttan almadığım için uyuz oldu. Hiçbir polisin sanmıyorum ki böyle bir yetkisi, hakkı olsun ellerini ceplerime sokarak arama yaptı. En nihayetinde benim alttan almayacağımı, bu arada plakayı almaya çalıştığımı görünce geri adım atıp bu sefer muhabbet etmeye çalıştı. Bu daha yakın geçmişte yaşadıklarımdan bir tanesi. Bu her zaman böyleydi her zaman böyle olacak ve bizler burada bu mesleği böyle bilmeye, yorumlamaya devam edeceğiz.
Didim sahilinde ağzı burnu kan içinde ki genci önümde yürüyen 4 memur görmezden geldiler, gittim yanlarına dedim benim önümde yürüyorsunuz, ben hem dövüleni hemde ters istikamete giden döveni görmüşken sizin görmemeniz mümkün değil niye müdahale etmiyorsunuz dedim, bizim için önemli olan şikayet dediler. Halbuki onlar için her şeyden önce önemli olanın insanlık olması lazım, travma geçirip 5 metre sonra düşüp ölse, nasıl olsa onların canı yanmayacak, aileleri yok olmayacak. Ben biraz zorlayınca ilgilenelim deyip döven kişinin olduğu tarafa gittiler ama az ilerde kenara çekilip sahile doğru sigara yakıp goy goya devam ettiler.
1 sene önce falan, yan apartmanın bir dairesinde karı koca kavga ediyordu uykumdan uyandım, çat çut adam karısına ara ara vuruyordu. Konum itibari ile mutfaklarının bir bölümünü bütün mahallede bir tek ben görebiliyorum. Bu gördüğüm bölümde, adam silahın namlusuna verdi mermiyi, bağırıp çağırmaya devam ediyor ara ara kadına vurmayı ihmal etmiyordu. Her an silah ateş alacak diye yüreğim ağzımdaydım, arayıp ihbarda bulundum, üstelik eğer takacak olsa şikayetin bizim haneden olduğunu bilecek olmasını umursamadan aradım. Bir süre sonra ekip geldi, aşağı indim durumu izah ettim yukarı çıktılar. 3 dakika sonra geri indiler ve aralarında geçen konuşma şuydu " adam haklı abi"
Sizin göreviniz kimin haklı kimin haksız olduğuna kanaat getirmek değil demedim, içimden allah belanızı versin diyebildim. Gittiklerinden 5 dakika sonra silah sesi duysak, birine zarar gelecek olsa umurlarında değil. Bir kaç gün sonra fark ettim ki evde bağırıp çağıran adamda polismiş.
Velhasıl, kılınıza zarar gelse ortalığı ayağa kaldıran bu ülkenin vatandaşının, aranızdaki binlercesinden çok daha iyisini hak ettiğini düşünüyorum, bunu söylüyorum ve her zaman söyleyeceğim.
Cinayete kurban giden bir adamı, bir ara arabayla eve bırakma gafletinde bulunmuş arkadaşlarımın günlerce işkenceye maruz kalmasından falan bahsetmiyorum.
 
Öncelikle merhabalar. 28 Nisan günü sahibinden sitesindeki MSI laptop ilanını gördüm. Ürün normal şartlarda ikinci el piyasası 5000 - 6000 civarındaki 1050 Ti'li makine. Fakat ilanda 2500 lira fiyat yazılmış. İlanda her tülü ayrıntı var ürünün yurt dışından alındığı belirtilmiş. Fiyat konusunda her ne kadar şüphelensem de evet maalesef sazan gibi tuzağa düştüm ve mesaj attım. Letgo benzeri birçok siteden çok alışverişim oldu ve parayı önden göndermeme rağmen sıkıntı yaşamamıştım. Belkide fazla rahat olmamdan bilmiyorum. Bu ilanda makinenin güzelliği ve elime geçen sıcak para hevesiyle herhalde gözüm kör oldu ki dolandırıcılığı fark edemedim. Sahibinden sitesi üzerinden begüm ülüğ ismindeki kars ilinden verilen ilana mesaj attığımda bana bir cep telefonu numarası verdi ve bu numara üzerinden iletişim kuralım dedi. Bende mesaj attım kendisine. Bu sıralarda ilanı yayından kaldırdı sorduğumda ise başkası almak için kendisiyle anlaşmış o sebeple de kaldırdığını söyledi. Bende buna rağmen WhatsApp üzerinden görüştüm ve almayı istediğimi ürünlerin fotoğraflarını istediğimi söyledim. Kendisi ürünün videosunu attı. Bende kabul ettim ve IBAN istedim bana yusuf ataklı isminde birinin IBAN'ını ve TC'sini yolladı. Bende maalesef ücreti 2500 TL'yi EFT ile gönderdim. Kendisi bana EFT sonrası hemen kargolayacağını ve takip no paylaşacağını söyledi. 2-3 saat geçmesine rağmen attığım mesajlara cevap vermedi kendisi. Aradığımda da telefonlarına bakmadı. O an sonunda anlayabildim dolandırıcı tuzağına düştüğümü. Numarası hala aktif durumda elimde isim ve TC var. Tabii bu TC ve isimin kendisinin olduğu şüpheli ama telefon numarası belli ki kendisine ait. Durumu karakola bildirmeme rağmen kendileri benimle ilgilenmedi ve başından savarcasına biz bir şey yapamayız sen tüketici mahkemesine git. Oda virüs sebebiyle kapalıdır 1-2 hafta bekle öyle gidersin dediler. Tabii bende sinirlendim ama ne yapacağımı bilmez haldeyim. Çok uzun bir yazı oldu kusuruma bakmayın belki yardımı dokunan yol gösteren bir arkadaş çıkar diye derdimi yazayım dedim. Belki bana kızanlar veya böyle salaklar kaldı mı hala diyenler olacaktır, haklılar da. Ama insan bazen içine düştüğü hata ne kadar büyükte olsa çok geç farkına varabiliyor bunu yeni tecrübe ettim. Yardım çıkmasa da en azından bu isimleri buradan paylaşmış olayım belki başkaları zarar görmez. Dolandırıcının tel no: 0539 931 58 85.

Bu tarz durumlarda paradan önce kimlik fotoğrafını(IBAN sahibi ve ürün sahibi farklı ise 2sininde) almanızı öneririm. Ben video ile teyit etmeye de çalışıyorum. Ürünün fotoğraf videosunu temin etmiş olabilir o nedenle şu oyunu açar mısın şu program ile test eder misin diyorum. Hatta anydesk ve teamviever ile bağlanmak istediğimi söylüyorum. Bağlanıp özellikleri varsa donanım gösteren progra aracılığıyla ürünü teyit ediyorum. Şimdilik zorluk çıkaran olmadı. Bir dahaki sefere daha dikkatli olmanızı ve bu tavsiyelerimi aklınızda bulundurmanızı dilerim. Geçmiş olsun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
"ikinci el piyasası 5000 - 6000 civarındaki 1050 Ti'li makine. Fakat ilanda 2500 lira fiyat yazılmış"

"begüm ülüğ ismindeki kars ilinden verilen ilana mesaj attığımda bana bir cep telefonu numarası verdi ve bu numara üzerinden iletişim kuralım dedi."

"IBAN istedim bana Yusuf Ataklı isminde birinin IBAN'ını ve TC'sini yolladı."

"Bende maalesef ücreti 2500 TL'yi EFT ile gönderdim."

Kusura bakma ama dolandırılmak için tüm imkanlarını kullanmışsın. Hayret ediyorum gerçekten 50 lira 100 lira değil 2500 lira!

Bir bardak soğuk su içmeni öneririm dolandırıcının adı ne Begüm ne de Yusuf. Sana verilen telefon da dolandırıcılık amacıyla kullanılan bir telefondur sahibi vs. başkadır. Mahkemeymiş davaymış hiçbir sonuç alacağını sanmıyorum. Herhangi bir alışveriş sitesinden almamışsın etmemişsin. Yasal bir sözleşme yükümlülük yok. Adam kalkıp bunun bana borcu vardı onu ödedi dese ne yapabilirsin? Tehdit yok, zorlama yok kendi elinle resmen vermişsin parayı. Adam birçok bahane bulabilir mesela şunu söyleyebilir:

Evet, laptop'ı satın aldı arkadaş bana dediki sizinle aynı şehirde oturuyor arkadaşım ona teslim edin buraya gelecek zaten o kargo ücreti ödemeyelim boşuna. Ben de arkadaşına teslim ettim.

O kadar dava var, yolsuzluk var onlardan sonuç çıkmıyorda bundan mı sonuç çıkacak?

Geçmiş olsun en azından ders almış oldunuz ama büyük bir meblağla...
 
Bu tür piyasası olan laptop ve cep telefonlarını ucuza uzak illerde ilanlara koyuyorlar, geneli dolandırıcı çıkıyor. Uzak bir il ve piyasaya göre ucuz bir cihaz görüldüğünde temkinli yaklaşılması gerekiyor.
Temkinli yaklaşılması değil kaçılması gerekiyor. Çoğunluğu dolandırıcı oluyor zaten, kim 10 TL'lik ürünü 5 TL'ye satar ki?
 

Geri
Yukarı