Sahte yazılımı kanunsuz kabul etmeli miyiz?

Peki sizin için hak mülkiyeti sınırı nedir? Evimden bir şey çalıp "benim param yetmiyordu ama çok istiyordum" demenize engel olan nedir? Oyun oynamak hatta bilgisayar kullanmak bir ihtiyaç değildir. Fiziki olmayan, elle tutulmayan bir şeyin haksız kullanımı ile birinin bilgisayarını çalıp "Ama ben oyun oynamak istiyorum" demek arasında bir fark yok.

Lütfen bunu okurken kafanızda canlandırın: Sizin benim gibi bir kişi daha öğrenciyken çok çalışıyor ve yazılımı kazanıyor. Yıllarca okuyor ve mezun oluyor. Para kazanmak için bir işe giriyor. Yazılımın tamamı çok rekabetçi sektörlerdir. Bu kişilerin hepsinin belli dönemlerde uykuları kaçtı işsiz kalma hissiyatıyla, ya da daha iyisini başarabilmek için sabahladılar. Sosyal hayatlarını kısıtladılar sürekli evde ya da ofiste başarılı bir hayatları olsun diye. Sonra biz dedik ki "banane senin çektiğin çileden, sen bunun karşılığında hakettiğin ve karşılığında ev kiranı, yemeğini, hayatını karşılayacağın parayı ben sana vermeyeceğim, kaçak kullanacağım. Çünkü canım istiyor." diyoruz.

Bu sebeple bu konuya önem verilip teşvik edilmemesini istiyorum. Bu konulara izin verilmesin lütfen. Korsan yazılım fikri hak mülkiyetine girer ve kanuni bir suçtur. @Recep Baltaş
 
Korsan kullanan kişiler, kullandıkları şeyin fiyatı düştüğünde veya kişinin serveti arttığı zaman gidip alacak şekilde kendini kodlayıp kullanabilir. Bu mantık olarak taksite benzer (taksitte de mantık, fiyatı yüksek olan şeyi hemen alıp parasını sonra veya azar azar vermektir.). Oyunların, yazılımların korsan olarak indirilmesine fiziksel bir şeyin çalınması gözüyle bakmayın. Çalınan malın sahibine zararı dokunurken korsan indirilen programın sahibine (satın alabilecek kişilerin de korsan kullanmadığı sürece) zararı yoktur. Tabii ki insan kendisini bu konuda çok rahat kandırabilir. Param olduğu gibi alacağım deyip alınmayabilir veya parası olduğu halde benim bu iş için param yok deyip kendisine yalan söyleyebilir.

Hatalı fikirlere sahip olabilirim, iddialaşmıyorum, hayırlı ramazanlar.
 

Geri
Yukarı