Şalter neden atmış olabilir?

Öncelikle takılması gereken bir sigorta. Mutlaka takın taktıktan sonra atabilir bu arada çünkü genelde olmayan evlerde takılınca atar. Sebebi de aslında kaçak var ve haberleri yok. Konuya dönecek olursam o zaman genelde aşırı yükten atar. Ayrıca eskimesinden dolayı da bozulabiliyor. Onun dışında eğer tekrar atarsa aynı şekilde hangi sigortadan attığını kontrol etmek gerekir. Ayrıca daire de kaçak akım olmasa da genelde apartmanda olur. İkisinde de yoksa mutlaka taktırmak gerek. Mutlaka kaçak sigorta alın taktırın. Bir diğeri de sigortalar resmini atabilir misin?
Taktımayı ben de düşünüyor ve istiyorum aklımın bir köşesinde duruyor. Pano bu şekilde. kablo renkleri random bağlanmış soldaki mavi aslında faz ve sağdaki kırmızı aslında nötr ve sayaçta toprak kablosu da aslında nötr. Bu kablolar daireye kadar zıt gelmiş daire içinde yeniden zıt bağlayarak düzeltilmiş.
1758042147265.jpeg

Taktımayı ben de düşünüyor ve istiyorum aklımın bir köşesinde duruyor. Pano bu şekilde. Kablo renkleri random bağlanmış soldaki mavi aslında faz ve sağdaki kırmızı aslında nötr ve sayaçta toprak kablosu da aslında nötr. Bu kablolar daireye kadar zıt gelmiş daire içinde yeniden zıt bağlayarak düzeltilmiş.Eki Görüntüle 2574948

İşçilik güzel değil. Apartmanda kaçak akım koymamaları da ayrı saçma. Kocaman yer var her türlü direkt sığar. Sigortalar da kalitesiz değil soldaki eski. Ayrıca nötr sigorta takılmaz. Burada yanlış bir işlem var. Atması da tehlikeli faz hale canlı kalıyor çünkü. Üstüne kaçak sigorta da yok. Kim bilir topraklama da sağlam değildir kopuk vs olabilir. Yani Allah'a emanet bir sistem. Onun dışında sigortaları iptal edip direkt kaçak akım koyulur. Kaçak akımın da önemi hem faz hem nötr keser. Bu sayede güvenilir bir işlem olur. Normalde bana göre basit bir işlem anlayan biri de takar. Ama bir o kadar da riskli tabii normal biri için. O yüzden güvenilir ve kazıklamayacak usta bulur ve taktırırsın. Onların elinde olur normalde ama ucuz kalitesiz de takabiliyorlar. Dikkat etmek gerek.

İşçilik güzel değil. Apartmanda kaçak akım koymamaları da ayrı saçma. Kocaman yer var her türlü direkt sığar. Sigortalar da kalitesiz değil soldaki eski. Ayrıca nötr sigorta takılmaz. Burada yanlış bir işlem var. Atması da tehlikeli faz hale canlı kalıyor çünkü. Üstüne kaçak sigorta da yok. Kim bilir topraklama da sağlam değildir kopuk vs olabilir. Yani Allah'a emanet bir sistem. Onun dışında sigortaları iptal edip direkt kaçak akım koyulur. Kaçak akımın da önemi hem faz hem nötr keser. Bu sayede güvenilir bir işlem olur. Normalde bana göre basit bir işlem anlayan biri de takar. Ama bir o kadar da riskli tabii normal biri için. O yüzden güvenilir ve kazıklamayacak usta bulur ve taktırırsın. Onların elinde olur normalde ama ucuz kalitesiz de takabiliyorlar. Dikkat etmek gerek.
Bu arada bir hata yapmışım nötr sigortası yokmuş yanlış görmüşüm. 2 tane olma sebebi şuymuş. Birisi elektriği sigortadan geçirip sayaca veriyor diğeri ise sayaçatn çıkanı sigortadan geçirip daireye veriyor. Atan sigorta da sağdaki yani sayaçtan daireye olandı.

Bu arada bir hata yapmışım nötr sigortası yokmuş yanlış görmüşüm. 2 tane olma sebebi şuymuş. Birisi elektriği sigortadan geçirip sayaca veriyor diğeri ise sayaçatn çıkanı sigortadan geçirip daireye veriyor. Atan sigorta da sağdaki yani sayaçtan daireye olandı.

Tamam o durum normal. Zaten benim de bir dikattimi çekmedi değil çünkü ilk baştaki sigortanın yukarı giden kablo yok. Borudan gelen kablo olması lazım şebekeden yani. Ama kablolama biraz değişik yapılmış. O zaman sıkıntı yok. Yine atarsa dediğim gibi bakılması lazım. Zaten buraya da yazarsın onun dışında kaçak sigorta şart. Daireye de yapılabilir çünkü kaçak sigorta otomatik sigortaya göre sık atan bir sigorta. Aşağı git yukarı çık derdin olmaz. Ama en az bir adet olmalı tabii. Ayrıca usta ona bakarken bu sigorta atma olayına da bakar.

Olabilir de çalışan alet dahi yokken ne binmiş olabilir ki. Ve neden daire panosunu es geçip de TAA apartmandaki atmış?

Bizim mutfaktaki priz tam tezgahın önünde ve malum, nemlendiği için direkt attırmış kendini. Bizimki de apartmandaki panodan atmıştı.
Ve geçen günlerde de PC şarj aletini takmıştım taktığım an adaptör yandı ve aşağıdan şalter attı yine.

Geçenlerde gece yarısı saat 04.00'de bizim dairenin otomat sigortası evin alt bina girişindeki ana elektrik panosundan düşmüştü. Gece yarısı kalkınca sadece bizim evdeki karanlığı fark edip aşağı inip düşen otomatı kaldırmıştım. Otomatı kaldırmadan hemen önce de 24/24 saat devrede olan buzdolabının fişini aşağıya otomatı açmaya gitmeden buzdolabındaki olası iç elektrik sıkıntısından şüphelenerek çekmiştim.

Aslında ifade etmeye çalıştığım bu durum; evde herhangi bir kısa devreye neden olabilen anormallik bulunmasa bile otomatlar bazen şebekeden anlık gelen aşırı voltajlarla (I=V/R'ye göre ohm kanununa göre artan amperlerle) bazen atabilirler. Bu durum çok nadir olup devamlı olarak gerçekleşmese bile yine de normaldir, anormal bir durum değildir.. Kolay gelsin.

Akşam 02.00 'de yine KAR otomatla birlikte yine düşünce ev panosundan mutfak kısmının otomatının düştüğünü özellikle de gördüm. Attığı sırada buzdolabı devrede olmayıp harici defrost sistemi (kendi oluşturduğum) devredeydi. Fırın çakmaklığında sorun vardı çok kuvvetle muhtemel, çünkü ateşlemede sıkıntı çıkarıyordu. Onun topraklı prizini çekip bundan sonraki gelişimeler nasıl olacak onu çok dikkatle takip ederek gözleyeceğiz.

Çünkü fırın çakmaklığı 24/24 saat mutfakta prizde idi. yanmama sıkıntısı olduğundan iç bağlantılarından bu sorunu çok kuvvetle muhtemel oluşturmuş olabilir. Çünkü uzun zamandır fırın gözlerinde elektronik çakmaklık yerine harici gazlı çakmağı kullanıyoruz. Ancak onun prizdeyken faal halde değilken bile böyle bir sorun çıkarabileceğini göz ardı etmişiz demek ki, çok hatalı olarak. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı