Sürekli şalter atması

buzdolabi102

Kilopat
Katılım
13 Mayıs 2017
Mesajlar
2.434
Makaleler
1
Çözümler
14
Birkaç ayda bir sürekli şalter atıp duruyor. Evde aktif olarak çok güç gerektiren elektronik eşyalar da çalışmıyor. Çalışan 2 bilgisayar, 1 televizyon ve beyaz eşyalar. Nedeni ne olabilir kontrol ettim patlayan ampul vb. de yok. Elektrikçi de geldi fakat bir şey bulamadı ne olabilir?
 
Atan sigortayı değiştirme yoluna gittiniz mi?
Sigortayı değiştirdiğinizde yine atıyorsa, bağlı olan cihazlarda bir problem olabilir veya o sigortadan giden elektrik hattının detaylica kontrol edilmesi gerekir.
 
Merhaba. Hocam, otomatların (yani otomatik sigortaların) atma nedeni kısa devre veya aşırı akımda anlık olarak veya gecikmeli olarak atmalar şeklindedir. Ancak atan bir kaçak akım rölesi ise çok fazla atma nedeni bulunur. Bunlar ;
1- Elektrikli cihazların fiş-priz bağlantılarında istenmeyen küçük arklar (kıvılcımlar) oluşması buna bir nedendir. Bunlar rölenin iç terazi dengesini bozarak röleyi düzenli düşürür.
2- Açık elektrik bağlantılarına, izoleli elektrik ekleri bağlantılarına veya uzatmalı priz içlerine istenmeyen su temasıyla röledeki terazi dengesi bozulup kaçak akım rölesi yine düşer.
3- Toprak hatlı elektrikli ev cihazlarında topraklanmış gövdeye nötr veya fazın kısmi mekanik teması kaçak akım rölesini mutlaka düşürür. Şüpheli olan elektrikli cihaz, makinelerinin içlerinden bu kontrol yapılmış olmalıdır.
4- Elektrikli cihazların iç geçme fişlerinde şebeke girişi (220 VAC) kısmında ark oluşturacak iç gevşemeler oluşursa ayni priz-fiş arasında doğrudan kötü temasla oluşan küçük arklarla atan durum bu durumda cihaz içi nedenle görülmüş olur. Bu sorun ancak o ev cihazı veya makinesinin kapağı açılarak geçme soketli fişleri sıkı olarak takılarak kaçak akım rölesinin belirli sürelerden sonra düzenli düşmesi önlenir.
5- Üzerine kablo bağlantı eki izolesi yapılan elektrik bağlantı eklerinde iç kötü temas (bağlantılarında ayrılmalar, gevşemeler) oluşursa ayni su temaslı, priz-fiş arası veya cihaz içindeki soket-fiş bağlantılarındaki iç gevşemeyle oluşan atma durumu gibi kaçak akım rölesi yine düşebilir.
6- Evin dış havaya açık olan balkonuna toprak hatlı açık (kapaksız) priz monteli ise aşırı yağışlı havalarda nem, su temasıyla oluşan nötr-toprak, faz-toprak iletimiyle (30 mA'i aşıyorsa) kaçak akım rölesi oluşan kaçak akımlarla yine atabilir.
7- Hiçbir neden bağlı olmadan düzenli atan bir kaçak akım rölesi ise kendisinden kuşkulanılıp yetkili bir elektrikçiyle yenisi ile değişilmelidir. Ama bu değişimden önce 6 maddede atma nedenleri göz önüne yapılan bir ön araştırmadan hiçbir sonuç alınamaz ise ve tek neden olarak bu rölenin kendisi kalırsa o zaman bu rölenin kendisi yenisiyle değiştirilmelidir.

Not: Yazdığım tüm bu olası nedenler, özellikle kontrol kalemi forumunda en yetkili elektrik müh.' leri ile kendi yaşadığım tecrübelerin onların kişisel/mesleki tecrübesiyle istişare edilip birlikte (ortak) teyiti alınmış olan kesin bilgilerdir. Kolay gelsin.

8- Topraklı prizlerin yanlış montaj yapılan iç bağlantısıyla: Topraklı prizlerde nötr ve toprak hattı kabloları eğer biri diğerinin yerine ters olarak bağlanmışsa faz-toprak, nötr-toprak teması şartıyla atan bir kaçak akım rölesi bu prizlere takılan topraklı/topraksız fişli cihazlarla (alıcılarla) takıldığı anlarda atabilmiş olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Yanıtlar için teşekkürler arkadaşlar. Sanırım en mantıklısı ana sigortayı değiştirmek çünkü sigortadan ayrılan elektrik hattı eve dağıldığı için tespit etmek çok zor görünüyor. En düşük güç kullanımın da bile atıyordu sigorta.
@Yeni Teknik Sembol 7. madde haricindeki sorun çıkarabilecek durumların tespit etmenin kolay bir yolu var mı? Birçok eşya priz var deneme yanılma yoluna gitmiş gibi olacağım. Sanırım en mantıklısı evdeki ana şalteri değiştirmek.
 
Merhaba. Bu süreç oldukça zor süreç olduğu için kendi başınıza değil yetkili bir elektrikçiyle ortak bir araştırmayı yaparak (örneğin kendi evimde komşu elektrikçimle bunu net tespit edebildiğim gibi) yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü buna neden olan çok küçük kıvılcımların sessiz ortamda kulakla duyulması mümkün olamadığından şüpheli cihaz, makinelerde çok detaylı araştırma, gözlemle sıkıntının kaynağı net olarak ortaya çıkarılabilir. Buna neden hiç bir olumsuzluk bulunmadığında evin giriş panosundaki kaçak akım rölesinin bu şartta yenisi ile değiştirilmesi gerekiyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı