Çözüldü Samsung 860 EVO CRITICAL_PROCESS_DIED Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TMRT

Kilopat
Katılım
29 Mart 2015
Mesajlar
71
Çözümler
2
Yer
Dir/a:h
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar Technopat ailesi. İnternette şu meşhur "CRITICAL_PROCESS_DIED" mavi ekran hatası ile ilgili araştırma yaptığımda bu sorunla karşılaşan ve başlık açan en çok kişinin bu forumda olduğunu gördüm ve 860 EVO ile yaşadığım sorunu, Türkiye'deki servis tutumlarını ve gerisinin nasıl çığ gibi büyüdüğünü anlatmak için en uygun ortam sanırım burası. Okumaktan hoşlanmayan arkadaşlar için uyarımı baştan yapayım, bu çok uzun bir mesaj olacak. Okuyanlara şimdiden teşekkür ediyorum ve aynı sorundan mustarip arkadaşlar için faydalı bir konu olmasını ümit ediyorum.

Her şey 2020'nin temmuz sularında Hepsiburada'dan Samsung 860 EVO 250 GB SSD'yi almamla başladı. Bu ürünü kişisel bilgisayarıma takmamla CRITICAL_PROCESS_DIED hatalarının baş göstermesi bir oldu. Ben her formatı bütün HDD bölümlerini silerek, HDD'yi baştan bölümlendirerek temiz kurulum olarak atan birisiyim. Elimdeki Windows 10 lisanslı durumda ve her formatta Microsoft'un son kullanıcıya temin ettiği ISO'yu ve Media Creation Tool'u kullanıyorum. Bu SSD'ye de kurulumu aynı şekilde yaptım.

Soruna geçelim. SSD'yi aldığım ilk günden beri bilgisayar random zamanlamalar ile CRITICAL_PROCESS_DIED bsod vererek kapanıyor ve Boot Loop'a giriyor. Neden Boot Loop'a giriyor çünkü hatanın ardından bilgisayar kendini resetlediğinde SSD, BIOS ekranından da kayboluyor. Yani bir nevi kendisini kapatıyor. Sistem reset yedikten sonra kendinizi UEFI ekranında buluyorsunuz doğal olarak. Boot aygıtlarına baktığınızda aslında SATA slot 1'de takılı olan ve yalnızca 5 saniye önce çalışır durumda olan 860 EVO'nun orada olmadığını görüyorsunuz. SATA slot 1 "not found" yazıyor. Diğer 6 slotu da aynı şekilde görüyorsunuz doğal olarak çünkü onlara takılı bir aygıt zaten yok. Reset düğmesine basıyorsunuz. Hooop sizi yine aynı ekrana atıyor çünkü Boot sektörünü okumak ve işletim sistemini yüklemek için gerekli olan SSD çalışmıyor ve cihaz Boot aygıtı bulamadığı için UEFI Boot ekranına dönüyor. Reset attıkça bu döngü devam ediyor. Bilgisayarı Power düğmesine basarak kapatıp açtığınızda doğal olarak SSD'de geri geliyor ve bir sonraki CRITICAL_PROCESS_DIED hatasına kadar artık 10 dakika mı dersiniz, 45 dakika mı dersiniz, 2 saat mi dersiniz tamamen şansınıza bağlı olarak çalışmaya devam ediyor ama sonu nedense hep hüzünle ve hep aynı şekilde bitiyor 9 aydır.

Ben ilk başlarda sorunun SSD'de olduğuna hiç ama hiç ihtimal vermedim. Sıfır Samsung ürün sonuçta. Belki de mevcut SSD üreten firmalar arasında kafaya oynayan bir firma. İnternette araştırma yapan herkes gibi ilk şüphem RAM'ler üzerindeydi. Bilgisayarımda 16 GB Corsair Vengeance RAM mevcut. Recep Baltaş'ın bir konuya yazdığı mesajı gördükten sonra Memtest86 yapmaya karar verdim ve testi başlattım. Saatler sürüyor malumunuz. Test sonucunda RAM'de hiçbir hata olmadığını gördüm. Daha sonra bu hatanın bozuk sürücüler veya arızalı bir ekran kartı sebebiyle de meydana gelebileceği mesajlarını okudum. Sorunun ekran kartında mı olduğunu anlamak için GTX 1080 ekran kartını anakarttan söktüm ve işlemcinin üzerindeki mütevazı grafik yongasından görüntü alarak tekrar temiz bir format çektim cihaza. Formattan yarım saat sonra yine aynı Bsod'ı yedim. Olay ciddileşmeye başladı. Acaba diyorum taktığım çevre birimlerinin sürücüleri mi crash yediriyor sisteme. Logitech G klavyeyi, Logitech G Mouse'u Logitech G933 kulaklığı sistemden sökerek yine! Temiz bir format attım. Sonuç değişmedi.

Şimdi bu kısma dikkat edelim. İlerleyen günlerde bilgisayarımın işlemcisini i9 9900K ile, anakartını MSI Tomahawk ile, PSU'yu da Seasonic modüler ile yeniledim ve temiz bir format attım son Windows sürümü ile. Yarım saat sonra yine bsod. :) işte tam olarak burada anladım sorunun SSD'de olduğunu. Aslında ilk ihtimal olarak aklıma gelmesi gereken olağan şüpheli en sonda aklıma geldi. Sıfır olması sebebiyle hata olma ihtimali vermediğim SSD sanırım başından beri arızalıydı. SSD'yi Samsung Secure Erase ile silerek direk olarak sistemimden çıkarttım ve iş yerine götürdüm. İş yerindeki HP marka Notebook'un içerisindeki SSD'yi söküp bunu taktım ve yine sıfırdan tertemiz bir kurulum yaptım. 1 saat sonra cricital process died. :)

Akşamına kuzenimi aradım. Böyle böyle sana gelip sistemine bir SSD takıp test edeceğim. Akşam gittim ve bilgisayarına takılı olan Corsair SSD'yi söküp 860 EVO'yu taktım. Yine temiz format, sıfırdan biçimlendirme. Kurulum biter bitmez hiç dokunmadan bilgisayarı masaüstünde beklemeye bıraktım. Kuzenimin sistem özellikleri benden tamamen farklı ve AMD Ryzen yapısı üzerine kurulu bu arada. Bilgisayarı masaüstünde bırakıp Xbox'ta oyalanmaya geçtik takribi 45 dakika sonra mavi ekran ve CRITICAL_PROCESS_DIED. :) burada film başka bir boyuta geçiyor.

Ertesi gün ivedi şekilde ürünü kendi kutusuna koyup işletim sistemini içerisinde hazırda bulundurup arızayı nasıl bulabileceklerine dair en ufak detayı bile atlamadan üç sayfa el yazısı ile arıza açıklaması yazıp direkt olarak Samsung'un belirttiği servise postaladım. Bu servis Türkiye'de tek bu arada. Samsung SSD ile sorun yaşarsanız ülkede hizmet veren resmi servis sayısı "1" ve bu servis Ankara'da yer alıyor. Arızanın rastgele zamanlamalar ile ortaya çıkmasından uzunca bahsetmeme, bazen 24 saat içinde değil ertesi gün dahi yapabiliyor ürünü incelemeye istediğiniz kadar vakit ayırabilirsiniz dememe rağmen gönderdiğim ürün saat 13:19'da onarıma girip 13:29'da bana geri kargolanıyor. Evet, yalnızca 10 dakikalık bir servis işlem süreci. Arkadaşlar ürünün takip kodunu sistemden silmişler fakat telefonumda süreç ile ilgili gönderdikleri SMS hala duruyor. :)

Ben az çok ne yaptıklarını tahmin edebiliyorum. Cihazı test sistemine bağladıklarında gerekli sürücüleri yükleyip yaklaşık 30 saniyede açılabilecek şekilde gönderdim. Masaüstünde bir saat bıraksalar bile yetecekti. SSD'nin sağlığı Samsung Magician yazılımında ve diğer SSD test aplikasyonlarında %100 gözüküyor ve yapılabilecek bütün testleri başarıyla geçiyor bu arada. Arkadaşlar bu testlere tabii tutup veya kendi yazılımları varsa ona bakarak diskin sağlığına bakıp Firmware atarak arıza bulunamadı diye geri gönderdi muhtemelen. İşletim sistemini açmaya tenezzül bile etmediler ki geldiğinde SSD sıfırlanmıştı ve bomboştu zaten. Tabii bu süreçte bizi arayan soran da olmadı. En basitinden bir telefon açıp arızayı bulamadık tarif edebilir misiniz deseler bile yetecek bana ama gerisin geriye kargolamışlar. Bu olay ocak ayında yaşanıyor bu arada.

Neyse ürün geldi ve işletim sistemi kurmamla beraber 15 dakika sonra bsod vermesi bir oldu. Ertesi gün tekrar kargoladım bakın sorun devam ediyor diye bu sefer servis kapsamına bile almayıp isteği iptal edip geri gönderdiler. Ne hikmetse servis kapsamına alınmayan ürün işletim sistemi kurulu şekilde gidip sıfırlanmış şekilde geri geliyor bu arada. Sorarsanız ürününüze herhangi bir işlem uygulanmadı ama. :)

Bunun ardından direkt olarak şikayette bulundum tabii ki Samsung çözüm merkezi'ne. Oradan bana ulaşan kişiler ürünü tekrar ilgili servise kargolamamı istedi her seferinde fakat cihaz oraya varır varmaz servis isteği iptal ediliyor. Adamlar öğrendi tabii sorunlu müşteri cihazı gördükleri an iptal basıyorlar. Olay bu şekilde bir kısır döngüye girdi kısaca ve 4 aydır bununla uğraşıyorum. Sorun çözülemediği için her gün merkezden farklı bir isim arıyor ve aynı talebi istiyor benden. Ürünü tekrar ilgili servise göndermem. 5 kez gitti beş! Servis kapsamına bile almadan servis isteğini iptal ediyorlar direk.

Daha sonra ilgili servisi aradım ve ürünle ilgilenen kişiyle görüşmek istediğimi belirttim. Beni oradaki yetkiliye bağladılar. Adam diyor ki biz bu konuyla ilgili Microsoft ile mailleştik sorun onlardaymış. Yükleme yaptığınız flash diski değiştirin ve Media Creation Tool'un son sürümünü kullanın. E zaten son sürümü kullanıyorum? 2H02 tool ile 20H02 Windows 10 kuruyorum. Bu 9 aydır böyle. Flash diski değiştirip farklı bir bilgisayarda yükleme medyası oluşturdum yine aynı. Yetmedi beta sürüm 21H2 Win 10 ISO indirip Rufus ile FAT32 biçimlendirmeyle farklı bir flash belleğe yazıp kurulum yaptım yine aynı ve yine aynı... SSD'nin sorunlu olduğunu anlamak bu kadar zor mu yahu? Yazık günah 300 liralık alet için yaşanan kepazeliğe bir bakın. Adamlara ben bu ürünü size hibe etmek istiyorum Microsoft ile aranızda bir komisyon kurup SSD'yi inceleyin benim zaten ihtiyacım yok diyorum öyle şey olmaz diyorlar. :)

Durup durup farklı isimlerle çözüm merkezinden arıyorlar bir gün ebru hanım arıyor diğer gün cumali bey yine servise gönderin, yine servise gönderin. Gönderiyoruz adamlar gerisin geri kargoluyor yeter artık kardeşim ben bu adamlarla muhatap olmak istemiyorum. Çözüm merkezindeki ebru hanım'a anakartı değiştirip BIOS'u güncellesin müşterimiz diye saçma sapan bir akıl vermişler. Ürünün sorunlu olduğunu göstermek için daha kaç tane farklı bilgisayara ve dolayısıyla farklı anakarta takmam gerekiyor? BIOS'um da daima günceldir bu arada kullandığım bütün bilgisayarların BIOS'u son sürüm. Allah'a şükür temel bilgisayar bilgimiz var.

Ben bu olayların olacağını öngörüp şubat ayında sizinle mi uğraşacağım diyerek Seagate marka yeni bir SSD aldım bu arada. Şu an bu mesajı onu çalıştıran bilgisayar üzerinden yazıyorum bu arada. Seagate SSD neden CRITICAL_PROCESS_DIED vermiyor? 2 aydır kullanıyorum ve Samsung'a kullandığım aynı flash disk ve ISO ile kurulum yaptım. Dahası Samsung'u servise göndermekle uğraşırken geçici olarak 7200RPM HDD'ye işletim sistemi kurmuştum. O neden vermedi ocak ayından beri? İş yerindeki bilgisayarım neden vermiyor? Samsung'u takınca veriyor. Kuzenimin bilgisayarı neden vermiyor? Samsung'u takınca veriyor.

Kısacası ben bu işin içinden çıkamıyorum arkadaşlar. Aynı sorunu yaşayanlara referans olsun diye açtım bu konuyu. Hatayı SSD'nizde arayın ilk önce. Buradan sayın @Recep Baltaş Bey'e söylemek istediğim bir şey daha var. Kendisine elimdeki Samsung SSD'yi hibe edebilirim eğer incelemek isterse. Fakat kendisi veya diğer ekip buna yanaşır mı bilemiyorum. İşin ucunda Samsung ile kötü olmak var sonuçta. İnceleme için ekipman temin eden bir firma ile kötü olmak istemeyeceklerdir.

Uzun bir yazı olduğunun farkındayım arkadaşlar ama yaşadığım durum harfi harfine bu. Haydi bana bu işin içinden çıkış önerisi sunun bakalım nasıl çıkacağız? :)
 
Çözüm
Samsung sizinle iletişime geçecek. Çözülmez ise göndermenizi isteyeceğim.

Tekrardan teşekkürler Recep bey.

Cihazı son olarak, Samsung Çözüm Merkezi'nden Cumali bey'in benden "Son kez cihazı servise göndermenizi istiyorum. Gerçekten son" diyerek ricada bulunması üzerine 06.04.2021 tarihinde ya dört yada beşinci kere servise iletmiştim. Ellerine 09.04.2021 tarihinde ulaşmış. Arıza kısmına "Kontrol İsteniyor" yazmışlar (2 sayfa, 8 maddeden oluşan arıza açıklaması yazdım bu arada kendilerine el yazısı ile). Onarım açıklamasına da "Cihaz normal" yazılmış ve servis isteğim iptal edilerek cihaz aynı gün gerisin geriye bana kargolanmış. Cihaz bana ulaştıktan sonra sinirlerimi bozmamak için paketinden bile çıkartmadan bir köşede atıl durumda bekletiyordum.

Sizinle görüştükten sonra biraz önce ben yine dayanamadım ve cihazı sisteme bağlayarak Windows 10 PRO 20H2 işletim sistemi yükledim. Arkadaşlar sağolsunlar SSD'yi yine sıfırlamışlar serviste. Sıfırdan kurulu Win 10 ile göndermiştim olay günlüğündeki logları inceleyebilsinler diye. Neyse, bu esnada bu olay devam ederken satın aldığım ve aylardır sorunsuz şekilde çalışan Seagate SSD'yi sistemden çıkarttım tamamen. Sadece 860 EVO takılı.

Screenshot_1.png

Yüklemenin takribi 2 saat ardından cihaz 23:52 sularında yine "CRITICAL_PROCESS_DIED" hatası vererek kendisini devre dışı bıraktı. Hata vereceğine emin olduğum için telefonun video çekim modu hazırdaydı ve mavi ekran dahil olmak üzere cihazın BIOS'tan kaybolmasını vs. video kaydına aldım. Bu hata esnasında SSD yazma ve okuma işletimi tamamen durdurup kendisini kapattığı için bir minidump dosyası oluşturmuyor maalesef. Yalnızca olay günlüğünde sistem aniden kapandığı için Kernel Power hatası yazılıyor. O da burada.

Screenshot_2.png

Daha sonra SSD'yi yine sistemden söktüm ve kutusuna kaldırdım. Size gönderirken bu şekilde göndereceğim ki olay günlüğü loglarını inceleyebilesiniz. Şu servise incelettiremediğim loglar. SSD'yi her hangi bir sisteme taktığınızda gerekli sürücüleri yükleyip sistemi açacaktır elbette. Yapmanız gereken tek şey masaüstünde bırakmak. Veya kullanabilirsiniz de. O kendisini kapatacaktır. :) Bu da bu şekilde kayıtlara geçsin istedim. İyi geceler.

Edit : İkinci screenshot'ı arıza açıklamasını almadan çekmişim. Düzeltiyorum. Ve evet Windowscuğum. Önceki sistem kapanışını biz de beklemiyorduk maalesef. :)

Screenshot_3.png



03.05.2021 Güncellemesi:​


Herkese tekrar merhabalar. Süreç sonunda çözümlenmiş bulunmakta. Ve arızadan da kurtulmuş bulunuyorum. Şimdi süreç hakkında son bilgilendirmemi yaparak konuyu burada sonlandıracağım.

Öncelikle, bu hatayı geçmişte hiç almayıp sisteminize yeni bir SSD taktıktan sonra alıyorsanız geçmiş olsun arkadaşlar. Bu sorunun bir çözümü yok. Bu hata SSD'deki donanımsal bir hatadır ve SSD'ler bildiğiniz üzere tamire çok müsait cihazlar değiller. Tek çözüm yolunuz ürünü değiştirmektir. Hata hakkında ise @TerabyteForever üstadımız ilk sayfada çok güzel bir açıklama yapmış. SSD içerisindeki kontrolcünün sistem ile veri alışverişini kesmesinden kaynaklanıyor ve sistem anında BSOD yiyerek kapanıyor. SSD de bu esnada kendisini direkt olarak kapattığı için BIOS'dan kayboluyor ve sistemi güç düğmesinden kapatıp açana kadar SSD'yi görmediği için işletim sistemi boot olmuyor. Her reset atmanızda BIOS ekranı ile birbirinize bakıyorsunuz.

SSD üreten firmaların bu hata hakkında sessizliğini korumaları ayrı bir mesele. Çok kısa bir Google araması yaptıktan sonra dahi sayısız kullanıcının bu hata ile boğuştuğu görülebilir ve ne hikmetse neredeyse tamamı sistemlerine yeni bir SSD taktıktan sonra bu hatayı alıyorlar. Bana da aynısı oldu. 860 EVO'yu alıp taktığım ilk günden beri bu hatayla boğuştum ve arızanın SSD kaynaklı olacağı aklıma en son gelen şeydi maalesef. Hep bilgisayarımın başka yerinde sorun olduğunu düşündüm. Sıfır ve Samsung marka SSD'nin buna sebep olacağını düşünemedim. Bir arkadaşımız daha bu kervana katılmış bile mesela, şimdi görüyorum.


Sürece gelelim. Recep bey'in konuya attığı 16 Nisan tarihli mesaj yukarıda görülebilir. Bu mesajın hemen ertesi gününde Samsung'dan bir hanımefendi özel telefon numarasından bana ulaşarak sorgusuz sualsiz ürünü değiştirmek istediklerini belirtti. Ben de bakın bu 6 olacak yine aynı yere mi göndereceğim ürünü falan filan derken sürecin geçmişi ile ilgilenmediğini ve elimdeki arızalı ürünü kendilerine ulaştırmam halinde yenisi ile değiştireceklerini ısrarla belirtti ve ertesi gün ben de gönderdim. Bir kaç gün sonra yine Samsung'dan aradılar ve 860 EVO model SSD'nin artık üretilmediğini ve bu sebepten dolayı stoklarında bulunmadığını, 870 EVO göndermek istediklerini belirttiler. Sorunu çözün de nasıl çözerseniz çözün. Ben SSD veya paranın peşinde değilim, keriz yerine konulmak istemiyorum sorunumun çözüldüğünü veya en azından buna dair bir adım atıldığını görmek istiyorum sadece kafasında olduğum için buna da onay verdim ve bir kaç günün ardından 870 EVO SSD geçtiğimiz Cuma günü elime ulaştı. 2021 Nisan ayında henüz 15 gün önce üretilmiş çok taze bir cihaz geldi elime.

DSC_0002.JPG

Seagate SSD'yi ve takılı diğer HDD'leri sistemden sökerek sadece 870 EVO'yu sisteme bağladım ve ilk sayfadaki sürece ait flash disk ve anakart'ı (!) kullanarak 20H2 Windows 10'u sisteme yükledim. Bu tarihten beri sistemi en başta test için 48 saat aralıksız açık bıraktım. Ve bunun ardından bir kaç aç kapat ile birlikte şu an 60 saatin üzerinde bir zaman diliminde çalışmakta ve halen çalışıyor. Mesajı da 870 EVO üzerinden yazıyorum bu arada. Ürüne neredeyse 150 GB veri yazılmış durumda ayrıca.

Screenshot_1.png


Bütün bunların ardından aynı anakartı, flash diski kullanmama aynı işletim sistemini yüklememe rağmen ne hikmetse hatadan eser kalmadı. :)

860 EVO ile bırakın 60 saat kullanmayı test için taktığımda bu konuya mesaj yazdığım esnada bile BSOD vererek kapanmıştı. 1 saat bile hatasız çalışmıyordu.

Demek ki neymiş? SSD arızalıymış. Demek ki neymiş? Haklıymışım ve hakkımı aramışım. Bu mesajım da sorunu yaşayan arkadaşlara örnek olur umarım. Peki ben haklı olduğum bir konuda 5 ay uğraşmak zorunda mıydım? Bütün bunlar yaşanmak zorunda mıydı? Bunu sizin takdirinize bırakıyorum.

Bu sürecin çözümlenmesindeki aslan payının çok sevgili @Recep Baltaş bey'de olduğunu söylememe gerek bile yok sanıyorum. Kendisine sonsuz teşekkürler. Ama keşke bu süreç biraz daha uzasaydı da Recep bey gönderdiğim SSD ile bir video hazırlasaydı diye düşünmekten de kendimi alamıyorum doğrusu. :)

Bu SSD'yi de ihtiyacı olan, hali hazırda sistem toplamakta olan bir genç kardeşime yarın gidip hediye edeceğim, maksat yüzü gülsün zaten ihtiyacım yok. Bu süreçle boğuşurken başka markadan farklı bir SSD almıştım zaten bir kaç ay önce.

Durum bu arkadaşlar. Sorun SSD değiştirilerek çözülmüş durumda. Okuyan herkese örnek olması dileğiyle. Bana verdiğiniz destekler için de sonsuz teşekkürler. Recep Bey'e de iyi niyeti ve büyük yardımı için ayrıca teşekkür ediyorum.
Teşekkür ediyorum üstadım. Attığınız link tam olarak ben oluyorum bu arada :) Tarihe bakın. Buyurun bu da Samsung Resmi forumunda ürünü sıfır olarak alan ve ivedi şekilde iade eden başka bir yabancı arkadaşımız. Birebir aynı sorun. Harfi harfine.

Aaa iyi denk geldim hocam. :D Aylardır çoğu konuya atıyorum bu bağlantıyı müşteri hizmetlerini anlatmak için. Adamlar 10 dakika inceleyip geri göndermişler ya o kısma çok güldüm. :D Samsung SSD almadan önce iki defa düşünmek lazım artık. Evet, SSD'leri sorun çıkartmıyor genellikle. Ama çıkartınca işte bu olaylar yaşanıyor. :(
 
Kingston A2000 ile aynı şeyi yaşamıştım. Windows'ta mavi ekran hataları, Linux'ta kernel crash'ler falanlar filanlar. Babamın bilgisayarına taktım, bu SSD hazır boşta dururken almak istemişti, o gün bu gündür sorunsuz çalışıyor. Kaç yüz bin kez BIOS sıfırlama, ayarlarla oynama vs. yaptım ama yine de ilginç bir şekilde -Linux'un dmesg'larını okurken karşılaşmıştım- kontrolcüsü veri alışverişini kesiyordu. A2000'den önce 120 GB'lık SanDisk SSD Plus takılıyken hiçbir sıkıntı yaşamıyordum.

Burada da konu açtım, Kingston desteği ile de görüştüm fakat yardımcı olamadı kimse. Tam çözüldü diyorum, hop 3-4 saat sonra mavi ekran. Çok garip bir sorun açıkçası. SSD firmware'ım ile BIOS'un çakıştığını düşünüyorum.
Çok güzel anlatmışsınız sorunu. Linux kursak onda da patlayacaktı demek ki.

Uğraşmak hiç istemiyorum. Bakalım. Garantisi olması gerek aslında. THH bu işi çözebilir.

THH ile görüşmek için gittiğimde bilirkişi Covid olmuştu. Başvursam bile bir 6 ay onunla uğraşırız bilirkişi bu olayı anlayabilir mi acaba ben ondan da şüphe duyuyorum biraz. Servisi haklı bulacaklar gibi geliyor bana.
Aaa iyi denk geldim hocam. :D Aylardır çoğu konuya atıyorum bu bağlantıyı müşteri hizmetlerini anlatmak için. Adamlar 10 dakika inceleyip geri göndermişler ya o kısma çok güldüm. :D Samsung SSD almadan önce iki defa düşünmek lazım artık. Evet, SSD'leri sorun çıkartmıyor genellikle. Ama çıkartınca işte bu olaylar yaşanıyor. :(

Bu alet servise beş kere gitti geldi onu ilkinde yaptılar. Diğer dördü direk servis isteği iptal edildi. Adamlar paketi görür görmez iptal basıp iade gönderiyor. :D Samsung Kore'ye mail attım sonra. Sağolsun bir dönüş yapmışlar. Ondan sonra ivedi bir telefon geldi Samsung Türkiye'den bir hanımefendi ürünün seri numaralarını falan aldı. Samsung'un bu tarz hataları çok önemsediğini ve cihazın Kore'de incelenmek istendiğini falan söyledi. Geçen ay falan oluyor bu mevzu. Sonra kaldı öyle. Geçen hafta bir başkası daha aradı cihazı SON KEZ servise göndermemi istedi. Servis yine "cihaz normal" açıklaması yazıp geri göndermiş. Tekrar dönmedim ben de. Bunun sebebi biraz da ilgili servisin tekel olması. Bir firmayı Türkiye'nin 81 ilindeki tek servis olarak görevlendirirseniz bunları yaşarsınız maalesef. Adamlar tekel.
 
Konuyu Samsung'a sordum, cevaplarını bekliyorum. Eğer çözülmez ise Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmanızı isteyeceğim.

Çok teşekkürler Recep bey. Bu konuyu insanların takdirine açmadan önce hep barışçıl ve uzlaşmacı tavırla çözmeye çalıştım. Ne olursa olsun firmayı zan altında bırakmamaya çalışarak demokratik yollarla hakkımı aradım. Allah korusun sorunlu bir müşteri profili takınan birisi olsa küfretmeden, hakaret etmeden kesinlikle duramaz sabır taşı olsa çatlardı bu süreçte. Konuyu ya DonanımHaber'e ya buraya ya da Ekşi Sözlüğe rezalet başlığı olarak açacaktım ve burayı tercih ettim samimiyetinize inanarak. Bunu boşa çıkartmadığınız için size ayrıca teşekkür ediyorum.

Bu süreçte çözüm merkezinden bana ulaşan arkadaşın SSD'nin yetkili servisinin neresinin olduğunu bilmemesi, beni yanlış bir servis merkezine yönlendirmeye çalışması ve bunu ona benim öğretmem gibi başka sapma sapan trajikomik olaylar da yaşandı tabii bunlar da ayrıca yukarıdaki arkadaşımızın gönderdiği şikayetvar linkinden görülebilir.

Bu olay neresinden tutsanız elinizde kalıyor maalesef. Ve bütün bunlar 300 liralık bir alet için yaşanıyor. Allah korusun bir 5-6 bin liralık S20 telefon veya 10-20 bin liralık bir QLED TV olsa ne olacakmış ben bilemiyorum artık. Sizin iletişime geçtiğiniz yetkililer belki daha üst düzey ve daha profesyonel bir yaklaşım sergileyecektir. Ve tekrar söylüyorum, istediğiniz taktirde elimdeki cihazı size inceleyip insanlara yardımcı olabilmeniz için karşılıksız şekilde hibe etmeye hazırım. Yeter ki bu sorunla karşılaşan diğer arkadaşlar sorunun ne olduğunu nerede olduğunu bilsin ve haklarını arasınlar. İnsanlar genel olarak bu sorunun peşinden gitmemeyi seçmişler.
 
Eğer sorun çözülmez ise talep edebiliriz SSD'yi sizden.

Servisin geri yolladığı şekilde içerisindeki notuna kadar dokunulmamış vaziyette duruyor bir köşede :) Gözümün önünden kaldırıyorum artık görünce sinirlerim bozuluyor çünkü. Seve seve Recep bey. Şu an dahi gönderebilirim direkt.
 
Samsung sizinle iletişime geçecek. Çözülmez ise göndermenizi isteyeceğim.

Tekrardan teşekkürler Recep bey.

Cihazı son olarak, Samsung Çözüm Merkezi'nden Cumali bey'in benden "Son kez cihazı servise göndermenizi istiyorum. Gerçekten son" diyerek ricada bulunması üzerine 06.04.2021 tarihinde ya dört yada beşinci kere servise iletmiştim. Ellerine 09.04.2021 tarihinde ulaşmış. Arıza kısmına "Kontrol İsteniyor" yazmışlar (2 sayfa, 8 maddeden oluşan arıza açıklaması yazdım bu arada kendilerine el yazısı ile). Onarım açıklamasına da "Cihaz normal" yazılmış ve servis isteğim iptal edilerek cihaz aynı gün gerisin geriye bana kargolanmış. Cihaz bana ulaştıktan sonra sinirlerimi bozmamak için paketinden bile çıkartmadan bir köşede atıl durumda bekletiyordum.

Sizinle görüştükten sonra biraz önce ben yine dayanamadım ve cihazı sisteme bağlayarak Windows 10 PRO 20H2 işletim sistemi yükledim. Arkadaşlar sağolsunlar SSD'yi yine sıfırlamışlar serviste. Sıfırdan kurulu Win 10 ile göndermiştim olay günlüğündeki logları inceleyebilsinler diye. Neyse, bu esnada bu olay devam ederken satın aldığım ve aylardır sorunsuz şekilde çalışan Seagate SSD'yi sistemden çıkarttım tamamen. Sadece 860 EVO takılı.

Screenshot_1.png

Yüklemenin takribi 2 saat ardından cihaz 23:52 sularında yine "CRITICAL_PROCESS_DIED" hatası vererek kendisini devre dışı bıraktı. Hata vereceğine emin olduğum için telefonun video çekim modu hazırdaydı ve mavi ekran dahil olmak üzere cihazın BIOS'tan kaybolmasını vs. video kaydına aldım. Bu hata esnasında SSD yazma ve okuma işletimi tamamen durdurup kendisini kapattığı için bir minidump dosyası oluşturmuyor maalesef. Yalnızca olay günlüğünde sistem aniden kapandığı için Kernel Power hatası yazılıyor. O da burada.

Screenshot_2.png

Daha sonra SSD'yi yine sistemden söktüm ve kutusuna kaldırdım. Size gönderirken bu şekilde göndereceğim ki olay günlüğü loglarını inceleyebilesiniz. Şu servise incelettiremediğim loglar. SSD'yi her hangi bir sisteme taktığınızda gerekli sürücüleri yükleyip sistemi açacaktır elbette. Yapmanız gereken tek şey masaüstünde bırakmak. Veya kullanabilirsiniz de. O kendisini kapatacaktır. :) Bu da bu şekilde kayıtlara geçsin istedim. İyi geceler.

Edit : İkinci screenshot'ı arıza açıklamasını almadan çekmişim. Düzeltiyorum. Ve evet Windowscuğum. Önceki sistem kapanışını biz de beklemiyorduk maalesef. :)

Screenshot_3.png



03.05.2021 Güncellemesi:​


Herkese tekrar merhabalar. Süreç sonunda çözümlenmiş bulunmakta. Ve arızadan da kurtulmuş bulunuyorum. Şimdi süreç hakkında son bilgilendirmemi yaparak konuyu burada sonlandıracağım.

Öncelikle, bu hatayı geçmişte hiç almayıp sisteminize yeni bir SSD taktıktan sonra alıyorsanız geçmiş olsun arkadaşlar. Bu sorunun bir çözümü yok. Bu hata SSD'deki donanımsal bir hatadır ve SSD'ler bildiğiniz üzere tamire çok müsait cihazlar değiller. Tek çözüm yolunuz ürünü değiştirmektir. Hata hakkında ise @TerabyteForever üstadımız ilk sayfada çok güzel bir açıklama yapmış. SSD içerisindeki kontrolcünün sistem ile veri alışverişini kesmesinden kaynaklanıyor ve sistem anında BSOD yiyerek kapanıyor. SSD de bu esnada kendisini direkt olarak kapattığı için BIOS'dan kayboluyor ve sistemi güç düğmesinden kapatıp açana kadar SSD'yi görmediği için işletim sistemi boot olmuyor. Her reset atmanızda BIOS ekranı ile birbirinize bakıyorsunuz.

SSD üreten firmaların bu hata hakkında sessizliğini korumaları ayrı bir mesele. Çok kısa bir Google araması yaptıktan sonra dahi sayısız kullanıcının bu hata ile boğuştuğu görülebilir ve ne hikmetse neredeyse tamamı sistemlerine yeni bir SSD taktıktan sonra bu hatayı alıyorlar. Bana da aynısı oldu. 860 EVO'yu alıp taktığım ilk günden beri bu hatayla boğuştum ve arızanın SSD kaynaklı olacağı aklıma en son gelen şeydi maalesef. Hep bilgisayarımın başka yerinde sorun olduğunu düşündüm. Sıfır ve Samsung marka SSD'nin buna sebep olacağını düşünemedim. Bir arkadaşımız daha bu kervana katılmış bile mesela, şimdi görüyorum.


Sürece gelelim. Recep bey'in konuya attığı 16 Nisan tarihli mesaj yukarıda görülebilir. Bu mesajın hemen ertesi gününde Samsung'dan bir hanımefendi özel telefon numarasından bana ulaşarak sorgusuz sualsiz ürünü değiştirmek istediklerini belirtti. Ben de bakın bu 6 olacak yine aynı yere mi göndereceğim ürünü falan filan derken sürecin geçmişi ile ilgilenmediğini ve elimdeki arızalı ürünü kendilerine ulaştırmam halinde yenisi ile değiştireceklerini ısrarla belirtti ve ertesi gün ben de gönderdim. Bir kaç gün sonra yine Samsung'dan aradılar ve 860 EVO model SSD'nin artık üretilmediğini ve bu sebepten dolayı stoklarında bulunmadığını, 870 EVO göndermek istediklerini belirttiler. Sorunu çözün de nasıl çözerseniz çözün. Ben SSD veya paranın peşinde değilim, keriz yerine konulmak istemiyorum sorunumun çözüldüğünü veya en azından buna dair bir adım atıldığını görmek istiyorum sadece kafasında olduğum için buna da onay verdim ve bir kaç günün ardından 870 EVO SSD geçtiğimiz Cuma günü elime ulaştı. 2021 Nisan ayında henüz 15 gün önce üretilmiş çok taze bir cihaz geldi elime.

DSC_0002.JPG

Seagate SSD'yi ve takılı diğer HDD'leri sistemden sökerek sadece 870 EVO'yu sisteme bağladım ve ilk sayfadaki sürece ait flash disk ve anakart'ı (!) kullanarak 20H2 Windows 10'u sisteme yükledim. Bu tarihten beri sistemi en başta test için 48 saat aralıksız açık bıraktım. Ve bunun ardından bir kaç aç kapat ile birlikte şu an 60 saatin üzerinde bir zaman diliminde çalışmakta ve halen çalışıyor. Mesajı da 870 EVO üzerinden yazıyorum bu arada. Ürüne neredeyse 150 GB veri yazılmış durumda ayrıca.

Screenshot_1.png


Bütün bunların ardından aynı anakartı, flash diski kullanmama aynı işletim sistemini yüklememe rağmen ne hikmetse hatadan eser kalmadı. :)

860 EVO ile bırakın 60 saat kullanmayı test için taktığımda bu konuya mesaj yazdığım esnada bile BSOD vererek kapanmıştı. 1 saat bile hatasız çalışmıyordu.

Demek ki neymiş? SSD arızalıymış. Demek ki neymiş? Haklıymışım ve hakkımı aramışım. Bu mesajım da sorunu yaşayan arkadaşlara örnek olur umarım. Peki ben haklı olduğum bir konuda 5 ay uğraşmak zorunda mıydım? Bütün bunlar yaşanmak zorunda mıydı? Bunu sizin takdirinize bırakıyorum.

Bu sürecin çözümlenmesindeki aslan payının çok sevgili @Recep Baltaş bey'de olduğunu söylememe gerek bile yok sanıyorum. Kendisine sonsuz teşekkürler. Ama keşke bu süreç biraz daha uzasaydı da Recep bey gönderdiğim SSD ile bir video hazırlasaydı diye düşünmekten de kendimi alamıyorum doğrusu. :)

Bu SSD'yi de ihtiyacı olan, hali hazırda sistem toplamakta olan bir genç kardeşime yarın gidip hediye edeceğim, maksat yüzü gülsün zaten ihtiyacım yok. Bu süreçle boğuşurken başka markadan farklı bir SSD almıştım zaten bir kaç ay önce.

Durum bu arkadaşlar. Sorun SSD değiştirilerek çözülmüş durumda. Okuyan herkese örnek olması dileğiyle. Bana verdiğiniz destekler için de sonsuz teşekkürler. Recep Bey'e de iyi niyeti ve büyük yardımı için ayrıca teşekkür ediyorum.
 
Çözüm

Yeni konular

Geri
Yukarı