Samsung NP300 İşlemci Değişimi

ihmuin

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar ben oyun oynayan biriyim. Özellikle CS GO oynarım. Diyeceğim şudur;

Laptopun içini temizlemek için açtım ama ekran kartı göremedim. Galiba anakart ile bütünleşik. Dolayısıyla değiştiremiyorum. Ram 4 gb idi, 8'e çıkardım. Sorunsuz çalışıyor. Gel gör ki o fps 60'ı geçmiyor. 50'nin altına da inmiyor. (Tabi ileride muhtemelen 60'ın üzerine çıkmamaya devam edip, 50'nin altına düşecektir.). Aklıma işlemci geldi. Acaba değiştirilebilir mi işlemci diye. Kendi bilgisayarımın bilgilerini atıyorum buraya.

Samsung Np300 i5-2450m 2.5ghz
8gb ddr3 1333mhz ram
1gb 64bit Nvidia Geforce GT 520mx ekran kartı

Soru şu. İşlemciyi değiştirmenin oyun oynamaya yararı var mıdır? Varsa eğer bu işi nasıl yapacam? Verdiğim bilgiler yeterli midir? Değilse ne gerekiyor başka laptopum hakkında. Şimdiden teşekkürler :)

Adsız2.jpg

Adsız1.jpg

2450m'in lehimli ve soketli olmak üzere iki versiyonu var.
Sendeki nasıl sorusunun cevabını açıp bakarak, nette araştırarak ya da üretici firmaya sorarak öğrenebilirsin.
Intel® Core™ i5-2450M Processor (3M Cache, up to 3.10 GHz) Teknik Belgeler
Oyun sırasında işlemci kullanım yüzdesi tavan yapıyorsa daha iyi bir işlemci biraz daha faydalı olabilir, ekran kartı için yapılabilecek birşey yok.

CPU-z doğru tanımlıyorsa sendeki soketli.

2450m'in lehimli ve soketli olmak üzere iki versiyonu var.
Sendeki nasıl sorusunun cevabını açıp bakarak, nette araştırarak ya da üretici firmaya sorarak öğrenebilirsin.
Intel® Core™ i5-2450M Processor (3M Cache, up to 3.10 GHz) Teknik Belgeler
Oyun sırasında işlemci kullanım yüzdesi tavan yapıyorsa daha iyi bir işlemci biraz daha faydalı olabilir, ekran kartı için yapılabilecek birşey yok.

CPU-z doğru tanımlıyorsa sendeki soketli.

o zaman benim bilgisayarıma uygun daha iyi bir işlemci nasıl alabilirim? ve montajını nasıl yapabilirim?

ayrıca geç cevap yazdığım için kusura bakmayın

ayrıca evet çok defa rastladım görev yöneticisinden CPU'nun %100'e çıktığına. Laptop fanı bağırıyor adeta o vakit

Öncelikle sendeki soketli mi lehimli mi öğrenmen gerek.
Lehimli ise profesyonel yardım alman gerekir, sen yapamazsın.

CPU oyun sebepli mi tavan yapıyor? Virüs, malware, yanlış driver, arkada çalışan program vb. sebepler varsa önce onları çözmeni tavsiye ederim, bunlar da işlemcinin kullanımını yükseltir. Eski konuları karıştırabilirsin.

Mevcut işlemcin iş görür, en azından ekran kartıyla kıyaslayınca, zayıf halka ekran kartı, işlemci değil. İşlemciden ziyade sistem kaynaklarını kullanan yukarıda bahsettiğim durumlar varsa onları hallet ve sıcaklık değerleri yüksek ise ki buna programla bak elle değil, termal macun yenilemesini düşünebilirsin.

Öncelikle sendeki soketli mi lehimli mi öğrenmen gerek.
Lehimli ise profesyonel yardım alman gerekir, sen yapamazsın.

CPU oyun sebepli mi tavan yapıyor? Virüs, malware, yanlış driver, arkada çalışan program vb. sebepler varsa önce onları çözmeni tavsiye ederim, bunlar da işlemcinin kullanımını yükseltir. Eski konuları karıştırabilirsin.

Mevcut işlemcin iş görür, en azından ekran kartıyla kıyaslayınca, zayıf halka ekran kartı, işlemci değil. İşlemciden ziyade sistem kaynaklarını kullanan yukarıda bahsettiğim durumlar varsa onları hallet ve sıcaklık değerleri yüksek ise ki buna programla bak elle değil, termal macun yenilemesini düşünebilirsin.

termal macun sürecem zaten bugünlerde. bu arada söketli mi lehimli mi nasıl öğrenecem. bunu da yazarsanız sevinirim. öbür dediklerinizi sırasıyla deneyecem. Olmadı ne olur ne olmaz bir format atarım. zaten uzun zamandır atmamışım.

CPU oyundayken veya internet tarayıcısı (chrome kullanıyordum şimdi yandex kullanoıyorum ikisinde de farketmiyor.) açıkken fan sesi artıyor.

Termal macun yenileyeceksen, işlemciyi de göreceksin; soketliyse işlemcinin bir kenarında vidalı bir parça olur, bir yöne işlemciyi sokette sabitlerken aksi yöne işlemciyi serbest bırakır, ondan sonra tutunca yerinden kaldırabilirsin.
Örnek fotoğraftaki pembe soket:http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/...d-b-font-L500-laptop-font-b-motherboard-b.jpg

Diğer konu için eski konuları karıştırman gerek, forumda uzun süre kalmıyorum.

Termal macun yenileyeceksen, işlemciyi de göreceksin; soketliyse işlemcinin bir kenarında vidalı bir parça olur, bir yöne işlemciyi sokette sabitlerken aksi yöne işlemciyi serbest bırakır, ondan sonra tutunca yerinden kaldırabilirsin.
Örnek fotoğraftaki pembe soket:http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/...d-b-font-L500-laptop-font-b-motherboard-b.jpg

Diğer konu için eski konuları karıştırman gerek, forumda uzun süre kalmıyorum.

peki abim çok teşekkür ederim. son sorum. Diyelim ki söketli ve sökebiliyorum ben işlemciyi. Hangi işlemciyi almamı önerirsin? Ya da işlemci alırken neleri dikkate almalıyım? nelerin uygun olması gerekli?

Açıkçası oyun için alıyorsan herhangi birisini almanı önermem, alma. Yukarıdaki önerdiğim konulara yoğunlaş.

Keyfi bir upgrade ise:
Kağıt üzerinde uyan birçok ürün var, benim geriye bıraktıklarım bunlar:
ARK | Intel® Ürünlerini Karşılaştır

Çipsetin hm65 olduğu kabuluyle listeledim.

TDP değerleri sendeki işlemcinin TDP'sinden daha yüksek yani mevcut makinayla ısınma sorunları yaşıyorsan bunları kullanabilmen için soğutma sistemini ilave bakır boru ve/veya plakalarla güçlendirmen ve/veya makinanın alt kasasının altına yeni havalandırma ızgaraları açman duruma göre gerekebilir. Adaptör konusunda sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Ek olarak kağıt üzerinde uymalarına rağmen BIOS desteklemezse çalışmazlar, BIOS sitelerinden BIOS'u belki modlatabilirsin ama garantisi yok tabii.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı