Sanatın ülke tanıtımına katkısı

Bu konuda maalesef çok bir fikrim yok da tanıtımı açısından ülke kültürü hakkında fikir de veriyor diyebiliriz. Sanat sonuçta bir şeyleri ifade eder, ressam belki çizdiği resimde bir şeyi tanıtıyor olabilir. Ülke yemeğini tanıtıyor olabilir, hepsi olabilir. Bireye sağladığı katkı açısından da sanatsız toplum olamaz.

Valla ne kadar haksız görülecek olsam da şuan bana göre sanat, kültür vs.nin katkısı yok denecek kadar az. Zaten ülkelerin çoğu kültürlerini salmış durumda, şuan ülke tanıtımına en çok katkıda bulunacak şeyin tatil beldeleri ve teknoloji olduğunu düşünüyorum. Sanatın eskisi kadar önemi yok bence.

Toplumların kültürleri emparyalizm ve internet ile birlikte bitmiş durumda. Sanat demek de zaten kültür demektir bir nevi. O halde sanat da kültür de bitmiştir. Artık tek gerçek var o da emparyalizmin ihtiyaçları. "Lanet olsun dostum hepimiz istemediğimiz işlerde çalışıp gereksiz şeyler alıyoruz"

Son düzenleme:
Sizce sanatın ülke tanıtımına ve toplum bireylerine sağladığı katkılar nelerdir? Bununla ilgili örnek verebilir misiniz?
Öncelikle ülke tanıtımından bahsedeceğim. Bu çok büyük bir güç ve bu güce sahip olursak popüler kültürün merkezlerinden biri oluruz, gezegenin her yanından gençler(çoğunlukla) Kore ile beraber ülkemize de gelmek isteyecektir. Kendi dilimizi, abecemizi(farklı bir abece kullansaydık) küresel bir konuma getirebilirdik. İnsanlar bizim ne olduğumuzu bilir, ağ üzerinde "Türk" olduğumuzu söylediğimizde bir zamanlar Japonlara yapıldığı gibi bize imrenilir idi. "Turkboo" gibi terimlere alışırdık. Ayrıca hayli bir şekilde zenginleşir idik ve bu para yararlı kullanılırsa çok iyi bir ekonomiye sahip olabilirdik. Şu ana kadar tüm anlattıklarım popüler kültürde çok başarılı olmaktan ibaret. İlla popüler kültür olacak değil tabii, ta Avrupa'dan insanlar eğitim almak için ülkemize gelir, bize katkı sağlardı. Sanatçılar "o Türkiye'de bulunan şu yerden eğitim aldı" diye 1-0 önde başlarlardı. Toplum bireylerine katkısına gelir isek çok daha iyi bir alım gücümüz olurdu çünkü epey zengin olurduk. Yapmak için para gereken şeyleri yapabilirdik, kendi teknolojik ürünlerimiz olabilirdi. Şüphesiz çok daha kaliteli okullar ve eğitim imkanları olurdu. HDI anlamında çok üst düzeylere çıkardık. İmrenilen bir ülke olurduk, Almanya bizi kıskanıyor dendiğinde(her ne kadar sanat anlamında çok ileri olmasalar bile siyasi bir gönderme yapmak istedim) insanlar "onları hor görme" derdi. Ama bunlar gerçek değil, o zaman bize gerçekleştirmek için çalışmak düşüyor.
1, 2 veya 3. sınıf öğrencisi idim. Resim dersimiz vardı ve öğretmenimiz serbest çizebilirsiniz dedi. Benim aklıma o zamanlar anlamını bilmediğim ama hem saçma hem güzel bulduğum soyut sanat geldi. Rastgele tuvali karaladım ve öğretmenim öve öve bitiremedi, "ben alır bunu evime asarım" dedi. Sonra insanlar etrafta toplanıp "şurada neyi ifade ediyor acaba" diye düşünmeye başladılar. Ben ise sadece "okul bitince ne güzel keyif yaparım" tarzı bir şey düşünüyor ve öylece tuvali karalıyordum.

Sanat dediğin anda akla gelen bir çok şey vardır. Müzik, resim, edebiyat, tiyatro vs.
Bunlar kültürü ve ülkeyi tanıtmak için elbette önemlidir. Mesela edebiyat, Tolstoy ya da Dostoyevski okurken bu sanatçıların eserlerinden kendi dönemlerinde ki Rusya'nın nasıl olduğunu öğreniyoruz.

Türkiye'den konuşacak olursak; ben bir süre yurtdışında Litvanya'da yaşadım. Orada bir çok yerde Tarkan'ın şarkılarını duyuyordum ve benim Türk olduğumu öğrenenler ilk başta Tarkan'ın şıkıdım şarkısını söylüyorlardı bana :D evet komik bir anı ama Türkiye ile özdeşleştirmişler.
Bizim kültürümüzde bulunan yöresel şarkılar, danslar yabancı uyruklu insanların en çok dikkatini çeken şeylerdir.

Toplum bireylerine sağladığı katkı ise EQ 'nun yükselmesi, empati yeteneğinin gelişmesi, olaylara daha farklı pencerelerden bakabilme imkanı sunması; bilgiyi yorumlayabilme ve üzerinde konuşabilme, yazabilme yeteneğini geliştirmesi (kitap okuyarak ya da yazarak kelime dağarcığının gelişmesi ve olaylar arası bağlantı kurabilme). Atatürk'ün de dediği gibi "Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir."

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı