Çözüldü Sapphire RX 480 Nitro+ 100 derece oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Heisenberg1

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba,

Sistemim 3 yıllık. Yakın bir tarihte ekipmanlarımı güncelledim kasamı ve monitörümü değiştirdim. Önceki monitörümde 60 Hz üzeri görüntü alamadığım için dikey eşitleme kullanıyordum ve ekran kartımı hiç yormadım. Şimdi ise 144 Hz yeni bir monitöre geçtim, kasayı da yenilediğim için eski sistemi güzelce söktüm, temizledim, termal macununu yeniledim ve yeni kasaya monte ettim. Ancak ilk AIDA 64 testimde bir baktım GPU sıcaklık değerlerim 10 dknın sonunda 80'in üzerinde ve bu sıcaklığa 1-2 dkda geliyor. Termal macunu tekrar yeniledim üzerine bir de undervolting yaptım, yetmedi BIOS tuşunu da sola çektim ve stock specslere sıfırladım ve bir de fan hızımı sıcaklık 70'i geçmeyecek şekilde ayarladım. Tüm bunlarla birlikte sıcaklığı 70 derece civarında tutuyordum. Bugün artık sorun çözüldü diye stock ayarlarla otomatik fan ile BF 1 girdim 144 Hz'de oyun performansımda hiç problem yok. High ayarlarda ortalama 90-100 FPS arası oynuyorum gayet de akıcı. Ancak oyundan çıkınca MSI Afterburner'a bir göz atayım dedim oyun boyunca sıcaklık 100 C'leri bulmuş.

Daha önce mini ITX bir sistem kullanıyordum, sıcaklık değerlerim 60-80 arası gidip geliyordu, işlemci ise 70'e kadar geldiği oluyordu. Acaba sistem çok yıprandığı için mi oluyor desem; dediğim gibi 60 FPS'ye sabitleyip oynuyordum ve sıcaklık değerlerim hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Kullandığım termal macunu Vatan'dan aldım. Cooler Master Htk-002 Hıgh Performance Thermal Macun fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da Ürün kaliteli değil farkındayım ama aynı termal macunu işlemcide de kullandım, onda sıcaklık 55 civarı hep 60'ı hiç geçmedi. Ben yine de her ihtimale karşı Arctic MX-4 aldım gelince onunla tekrar yenileyeceğim ama sorunun termal macunda olduğunu düşünmüyorum.

Merak ettiğim şu nasıl bir arıza bu kadar yüksek sıcaklıklara sebep olabilir? Ayrıca GPU'nun garantisi bittiği için Servispoint kabul etmiyor, Ankara'da bildiğiniz bu problemi çözebilecek bir servis ya da bilgisayarcı var mıdır? Yok sorunu ben çözebilirsem eğer bana yardımcı olabilir misiniz? Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama olası soruları önceden cevaplayıp direkt çözüm odaklı yaklaşımda bulunmak istedim.

Son düzenleme:
Çözüm
Ekran kartlarındaki fabrika çıkışlı macunların yapısı diğer satın alınan ve kullanılan macunlardan daha kalındır.
Bu nedenle ekran kartlarına uygulanan bu harici macunlar (doğru kullanılmadığında) ister istemez GPU ile soğutma bloğu arasında temas boşluğu yaratır.
Yani sonuç olarak ısı yeteri kadar iletilip dağıtılamaz ve GPU gereksiz yere çok ısınır.

Çözüm olarak bu harici macunlar ekran kartlarına uygulanırken ince değil, bol uygulanmalıdır.
Ayrıca aşağıdaki fotoğraf üzerinde kırmızı daire içerisine aldığım 4 adet yükseltme slikonlarını dikkatlice cımbız ile sökünüz.
Bu yükseltme slikonları GPU ile soğutma bloğu arasındaki boşluğu daha da artırmaktadır.
Slikonları söküp hem GPU üzerine hemde soğutma bloğundaki temas bölgesine biraz daha fazla macun uygulayıp kartı toplayınız.

Stress testi yapıp sonuçları paylaşınız.
Ekran kartının yeri çok mu dar? Kaç adet fan var kasanızda?

Hocam kasada 3 tane önde fan var bir tane de egzoz fanı var. Kasa MSI Mag Forge 100R, kasanın hava sirkulasyonunda ve kablolamasında bir problem yok. Hatta şöyle sisteme başka ekran kartı takıp denediğimde AIDA 64 testinde 67 derece sabitlendi asla geçmedi.( Sapphire RX 5500XT Pulse 4 GB)

Ekran kartınızın ısı iletiminde sıkıntı var. Ekran kartının içini sizmi açıp macunu değiştirdiniz ?
Evet iki kez sildim tekrar sürdüm yanlış mı yaptım acaba diye. Termal padler hala sağlıklı duruyor. İlkinde yayarak ikinci de top şeklinde sıkarak soğutucu ile birleştirdim. Ne çok fazla ne de çok az sürdüm kararındaydı ikisi de. İlk sürdüğümde sıcaklık çok yüksekti, ikinci de bir nebze rahatladı kart ama bu çok kısa sürdü yani. Bu sıcaklık değerleri çok fazla.

Merhaba,

Sistemim 3 yıllık. Yakın bir tarihte ekipmanlarımı güncelledim kasamı ve monitörümü değiştirdim. Önceki monitörümde 60 Hz üzeri görüntü alamadığım için dikey eşitleme kullanıyordum ve ekran kartımı hiç yormadım. Şimdi ise 144 Hz yeni bir monitöre geçtim, kasayı da yenilediğim için eski sistemi güzelce söktüm, temizledim, termal macununu yeniledim ve yeni kasaya monte ettim. Ancak ilk AIDA 64 testimde bir baktım GPU sıcaklık değerlerim 10 dknın sonunda 80'in üzerinde ve bu sıcaklığa 1-2 dkda geliyor. Termal macunu tekrar yeniledim üzerine bir de undervolting yaptım, yetmedi BIOS tuşunu da sola çektim ve stock specslere sıfırladım ve bir de fan hızımı sıcaklık 70'i geçmeyecek şekilde ayarladım. Tüm bunlarla birlikte sıcaklığı 70 derece civarında tutuyordum. Bugün artık sorun çözüldü diye stock ayarlarla otomatik fan ile BF 1 girdim 144 Hz'de oyun performansımda hiç problem yok. High ayarlarda ortalama 90-100 FPS arası oynuyorum gayet de akıcı. Ancak oyundan çıkınca MSI Afterburner'a bir göz atayım dedim oyun boyunca sıcaklık 100 C'leri bulmuş.

Daha önce mini ITX bir sistem kullanıyordum, sıcaklık değerlerim 60-80 arası gidip geliyordu, işlemci ise 70'e kadar geldiği oluyordu. Acaba sistem çok yıprandığı için mi oluyor desem; dediğim gibi 60 FPS'ye sabitleyip oynuyordum ve sıcaklık değerlerim hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Kullandığım termal macunu Vatan'dan aldım. Cooler Master Htk-002 Hıgh Performance Thermal Macun fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da Ürün kaliteli değil farkındayım ama aynı termal macunu işlemcide de kullandım, onda sıcaklık 55 civarı hep 60'ı hiç geçmedi. Ben yine de her ihtimale karşı Arctic MX-4 aldım gelince onunla tekrar yenileyeceğim ama sorunun termal macunda olduğunu düşünmüyorum.

Merak ettiğim şu nasıl bir arıza bu kadar yüksek sıcaklıklara sebep olabilir? Ayrıca GPU'nun garantisi bittiği için Servispoint kabul etmiyor, Ankara'da bildiğiniz bu problemi çözebilecek bir servis ya da bilgisayarcı var mıdır? Yok sorunu ben çözebilirsem eğer bana yardımcı olabilir misiniz? Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama olası soruları önceden cevaplayıp direkt çözüm odaklı yaklaşımda bulunmak istedim.
Ekran kartı işlemci gibi değil, macun kaliteli olmazsa sıcaklık sorun çıkarır diyorlardı. Belki onunla alakalıdır. Dediğiniz gibidir de MX-4 ile deneyin derim.

Ekran kartınızın içini tekrar açıp termal macunu temizlemeden hem soğutma bloğunun fotoğrafını hemde PCB nin fotoğrafını net bir şekilde çekip atabilirmisiniz?
Tabiki bir 10 dkya buradan paylaşıyorum.
Ekran kartınızın içini tekrar açıp termal macunu temizlemeden hem soğutma bloğunun fotoğrafını hemde PCB nin fotoğrafını net bir şekilde çekip atabilirmisiniz?
Buyrun hocam görselleri paylaştım.
Ekran kartı işlemci gibi değil, macun kaliteli olmazsa sıcaklık sorun çıkarır diyorlardı. Belki onunla alakalıdır. Dediğiniz gibidir de MX-4 ile deneyin derim.
Umarım öyledir ya: diğer türlü bu devirde ekran kartı almak çok zor gerçekten :D

Dosya Ekleri

• 20201121_011217.jpg
    20201121_011217.jpg
    132,8 KB · Görüntüleme: 64
  • 20201121_011153.jpg
    20201121_011153.jpg
    125,5 KB · Görüntüleme: 63
Son düzenleme:
Aslında evet denilebilir çünkü, yeni sistemde aida 64 testinde 80 in üzerine çıkan sıcaklıkları görünce değiştirmek zorunda kaldım. Öncesinde anakartı değiştirdiğim için sadece cpu nunkini değiştirmiştim. Baktım sıcaklık çok yüksek GPU nunkini de açtım değiştirdim ama daha beter oldu.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı