Elektronik Sapphire RX 7900 XT 19.999 TL!

Bende sitede ki yorumu okudum ancak şahsen fazla ciddiye almadım doğrusu. Referans kartlar problemli çıkabiliyor evet özellikle hotspot ve vapor chamber konusunda ancak AiB kart kullanıpta sıkıntı yaşayanı görmedim ben. Coil whine ise her kartta şansa bağlı olabilecek bir şey bu AMD içinde geçerli nVidia içinde. Asıl komedi kullandığı 650W PSU'yu sanki böyle bir sisteme fazlaymış gibi anlatması. RTX 3000/RX 6000(?) Serisinden itibaren başlayan anlık spike durumları var, sallıyorum kartın TDP değeri 300'dür ancak saliselik olarak 400W çekebilir PSU sınırında çalışan sistemler için duruma göre ufak aşımları kaldırabilir ancak her yiğidin harcı değildir o tarz korumalı PSU'lar. Kendisi bahsettiğim olayı yaşamış olabilir.
İyide ben bu mesajı alıntıladığım adam referans XT'ler sorunsuz yazdığı için yazdım, AIB'ler zaten sorunsuz.

Sistem özelliklerin ve kasa soğutmanı bilmiyorum. Satın aldığın kart XT'mi yoksa XTX mi? Bir de Zero fan bende çalışıyor. YouTube izlerken falan fanlarım asla dönmüyor. Son olarak 100 derece hotspot gören kart, detaylıca belirtiğim gibi muhtemelen arızalıdır. Değişim isteme hakkına sahipsin ama dediğim gibi XT kartlarda 100 derece hotspot gören kart görmedim, okumadım.

WattMan hatası ekran kartı hatası değildir, bu yaygınca bilinen bir yanılgıdır. WattMan sizin güç kaynağınızın yeterli voltaj gerilimini sistem genelinde sağlayamaması ile oluşan sistem hatasıdır aslında. NVIDIA kartlar bu tip hataları daha az görürsünüz çünkü GPU farklı yapıya sahip Driver'dan çok donanım hatasıdır WattMan. 650W Corsair VS serisi maalesef 7600X ve RX 7900 XT kombinine yeterli gelmedi bende, biraz da eskiydi. 850W Gold bitfenix PSU geçiş yapınca hiçbir sorun yaşamadım.

Sorunun sistem geneli ile alakalı olduğunu en basit anlama yöntemi, ekran kartı GPU hızını ve BIOS içerisinden CPU hızını kilitle. Değişken olmasın, OC olmasın sabitle hızları. Sorunun %90 çözülecektir. Güç dağılımı PSU kalitesi düşük olan sistemler maalesef AMD WattMan hatasına mahkum oluyor👍

Ama tekrar söylüyorum hotspot sıcaklık derecen 100 derece seviyesindeyse kartı değişime yolla çünkü kart soğutucu bloğun arızalı demektir. 7900 XTX için sözüm. 7900 XT'de rastlayan olmamış soruna ama sendeki kartta olabilir, olmaz diye bir şey yok.

Birbirine yakın kartlar sadece oyun amaçlı düşünülürse 7900 XT pekala alınabilir. FSR 3 konusun da AMD'nin şapkadan tavşan çıkaracağına inanmıyorum ama umarım iyi birşeyler yaparlar. 12Gb Vram konusu evet komik ama bu Nvidia nın stratejisi her çıkan yeni seri bir öncekini bir nevi silme amaçlı çıkıyor, İntel gibiler bu açıdan. Ha yazılım konusun da AMD şöyle AMD böyle diyenler vardır ama açıkçası (tamam bazı kayıt ve yayın özelliklerinin çok daha iyi olduğunu kabul etmekle beraber) şu GeForce Experience'yi gerçekten hiç sevmiyorum arkadaş istediğimiz gibi oyun grafik ayarı yapamıyoruz veya bazı oyunlarda FPS kilidini kaldıramıyorum her oyuna girdiğimde Experience grafikleri ayarladığı için bazı oyunlarda 30-60 Fps oynamak zorunda kalıyorum (her oyunu açtığım da ayarlardan fps sınırını 60 fps'e çekmem gerekiyor her seferinde) Detroit Become Human için diyorum bunu. Gerçekten sinir bozucu birşey.
Ben GeForce Experience kullanmıyorum.Sürücüyü indirirken iki seçenek çıkıyor zaten. Sadece grafik kartı sürücüsünü indirip kuruyorum. Sizin bahsettiğiniz ayar sorunlarını yaşamadım. Bir de öyle deneyin.

Ben 21bin TL fiyat ile satın aldım. 1 ay falan oldu sanırım. Bende 4070 Ti ile arada kalmıştım ama RX 7900 XT aldım. Gayet memnunum. RTX 4070 Ti fiyatına 8 GB fazla VRAM ve saf performansı %11 ile %20 arası daha fazla olan bir kart.

DLSS 3.0 diyebilirsiniz ama mart ayında sanırım FSR 3.0 yayınlacak.
Son olarak forspoken oyunu 2K çözünürlükte 12 GB VRAM kullanıyor. BF 2042 gibi eski oyunlarda 2K çözünürlük Ultra ayarlarsa 11GB VRAM seviyesinde geziyor. VRAM en büyük hata RTX 4070 Ti kartında. Ray Tracing için bir şey diyemem ama ben hiçbir oyunu baştan yaratıp inanılmaz yaptığını görmedim şu ana kadar. Belki 2-3 sene sonra Ray Tracing her şeyi değiştirir ama 2-3 sene sonra bugünün 4090 kartıda Ray Tracing Ultra detay oyun çalıştırmaz zaten.
NVIDIA'nın pazarlama stratejisi bu şekilde maalesef. Geçen yıl da aynısını yaptı. O DLSS teknolojisine güveniyor. Bir de gözden kaçırdığınız şu durum var GDDR6X bellekler daha hızlı olduğu için daha az doluyor. Eklediğim resimde bellek kullanım miktarına bir bakın.

Dosya Ekleri

• 4237C0EE-39F1-45A5-8CA5-B77754984F66.png
    4237C0EE-39F1-45A5-8CA5-B77754984F66.png
    3,8 MB · Görüntüleme: 88
Son düzenleme:
Bende aynı mantıkla AMD aldım da bir daha AMD'ye elimi sürmem, yazılım güncelleyince çöp oluyor WHQL de kalıyorum onda bile yapıyor. Daha fazla enerji, daha fazla ısınma ve bu yüzden termal macun ömrü daha az oluyor değişince garanti ölüyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

DLSS 2 ve 3 bir de Ray Tracing performansını eklediğinizde AMD sınıfta kalıyor. Eğer Ray Tracing kullanmıyorsanız sadece DLSS için bile alınır. AMD'nin upscale teknolojisi hala daha çok kötü bir durumda.

NVIDIA kart aynı fiyata varsa muadili tercih edilir. Mesela ben 23300 TL'ye RX 7900 XTX aldım. Muadili RTX 4080 fiyatları en düşük 29000 TL'den başlıyor. NVIDIA fiyatlarını abartmasa aslında zaten birçok kişi NVIDIA tercih eder. Ama şu anki fiyatlarda NVIDIA resmen gidin AMD alın diyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı