Sapphire RX580 Nitro Görüntü Gitmesi

FantastikTürk

Megapat
Katılım
11 Aralık 2016
Mesajlar
8.870
Makaleler
7
Çözümler
23
İyi günler.

Yaklaşık 8-10 aydır Sapphire RX 580 Nitro+ 4 GB modelini kullanıyorum. 2-3 ay kadar önce UV yapmıştım ekran kartına. Ancak UV'den sonra anlık merakla frekanslarla biraz oynayıp O.C de yapmıştım. Orijinal frekanslar 1340 (saat hızı) 1750 (bellek hızı)'ydı. Ben bunu bir süre 1450/2200'de kullandım. Bu ayar testte 10-15 dakikada sorun çıkarıyordu ancak oynadığım oyun ekran kartına tam yük bindirmediğinden oyunda sorun olmuyordu. Ayrıca çok az oyun oynuyordum çoğunlukla boşta oluyordu bilgisayar. Bir süre sonra ara sıra ekran gidip gelmesi (Anlık) + ekranda çizgiler olunca frekansı 1400/2150'ye kadar düşürdüm. Bunu ağır teste sokmadım ama ekran gitmesi ve çizgilenme sorunu gitmişti. Sadece 1 defa çok ufak çizgi olmuştu.

Bugün ise 1400/2150'de ve UV ile kullanırken bir anda bir aygıt çıktı sesi geldi ve ekran gitti. Daha sonra aygıt bağlanma/kopma sesi birkaç defa tekrarlandı ama ekran gelmedi. PC'yi tuşundan kapatıp açtım 2 defa düzelmedi. Sonra PC'yi kapattım fişten çektim ve 30 saniye güç tuşuna basılı tutup geri açtığımda ekran geldi. Açıldığında bildirim alanında Wattman hatası işaretini gördüm. Böylece sorunun ekran kartından olduğunu doğruladığımı düşünüyorum. Tabii bundan sonra ilk işim frekansı ve voltajı orijinale getirmek oldu.

Orijinal ve benim yaptığım voltaj ayarlarını resime ekledim (1. resim UV, 2 orijinal):
Ekran Kartı Voltaj Ayarları.png

Adsız.png


Açıkcası bu ayarların böyle bir soruna yol açacağını düşünmemiştim. Çünkü O.C'ye rağmen güç tüketimi normalden 8-12W daha azdı. "Nasıl olsa daha az güç tüketiyor bir sorun olmaz herhalde." diye düşünmüştüm aslında.

Şu anda herhangi bir sorun olmadan ekran geliyor. O bilgisayardan yazıyorum. Ancak ekran kartına zarar gelmiş olabileceği korkusu var içimde. FurMark testi yapmaya korkuyorum.

Tavsiyeleriniz neler? Ekran kartının bu davranışının benim voltaj ve frekans ayarımdan olduğu bariz. Bu ekran kartına zarar vermiş midir yoksa anlık yükte sorun olduğu için bir seferliğe mahsus mu böyle olmuştur? FurMark testi yapıp bir sorun var mı diye kontrol edeyim mi?
 
Artık oyun vesaire oynayın. Günlük nasıl kullanıyorsanız o şekilde kullanın. Daha fazla test yapmanın gereği yok. Bir daha yaşarsanız problem tekrardan konu açın.
Voltaj konusunda kafama takilan sorular oldu.

Bana "Düşük voltaj sorun yaratmaz. Çok düşük gelirse zaten sistem kilitlenip default ayarlarda yeniden başlar." dediler. Bu yanlış mi yani? Yanlışsa nedenini biliyorsanız söyleyebilir misiniz?

Eğer doğruysa benim ekran kartıma olan neydi? Sonuçta frekansları yükselttim ama o frekanslar için gereken voltaj yetersizse sistem daha önce yaptığı gibi reset atip defaulttan bažlamasi gerekmez mi? Yani voltajı sınırın üstüne yükseltmediğim sürece donanımsal kalıcı bir hasarın olmaması gerekmez mi?
 
Son düzenleme:
Voltaj konusunda kafama takilan sorular oldu.

Bana "Düşük voltaj sorun yaratmaz. Çok düşük gelirse zaten sistem kilitlenip default ayarlarda yeniden başlar." dediler. Bu yanlış mi yani? Yanlişsa nedenini biliyorsanız söyleyebilir misiniz?

Eğer doğruysa benim ekran kartıma olan neydi? Sonuçta frekansları yükselttim ama o frekanslar için gereken voltaj yetersizse sistem daha önce yaptığı gibi reset atip defaulttan bažlamasi gerekmez mi? Yani voltajı sınırın üstüne yükseltmediğim sürece donanımsal kalıcı bir hasarın olmaması gerekmez mi?

Ben anlattığım kadarıyla biliyorum. Daha detaylı anlatacak daha bilgili arkadaşlar yardımcı olursa daha iyi olacaktır sizin için.
 
Bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum stok halinde düzgün çalışıyorsa. Bu arada bellekler Samsung değilse eğer çok fazla OC yapmışsınız ondan da kaynaklanabilir. Eğer Samsung ise 2200 değerlere çıkabiliyordu.
 
Bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum stok halinde düzgün çalışıyorsa. Bu arada bellekler Samsung değilse eğer çok fazla OC yapmışsınız ondan da kaynaklanabilir. Eğer Samsung ise 2200 değerlere çıkabiliyordu.
Bellekleri tek basina UV + 2200'de denediğimde testte sorun olmamıştı. Sorun çıkaran core clock'tu diye hatırlıyorum.

Bundan bir önceki mesajımdaki soruya da bakabilir misiniz?
 
Bellekleri tek basina UV + 2200'de denediğimde testte sorun olmamıştı. Sorun çıkaran Core Clock'tu diye hatırlıyorum.

Bundan bir önceki mesajımdaki soruya da bakabilir misiniz?

Tam bilmiyorum ama bana göre de voltaj düşük geldiğinde sistem kendini direk kapatır ve ayarları sıfırlar. Fazla ısınma olmadığı sürece fiziksel zarar geleceğini sanmıyorum. Daha iyi bilen varsa açıklayabilir bende tam bilmiyorum.
 
Yaptığınız ayarlar stabil olmadığı için bu tarz hatalar ile karşılaşmış olabilirsiniz. Uzun süre stabil bir şekilde kullanılan ayarlarda bir zaman sonra stabil değerler veremeyebiliyor maalesef. Ya da bir sürücüde stabil çalışan ayarlar başka bir sürücü kurduğunuzda stabil çalışmayabiliyor. Eğer herhangi bir ısınma problemi yaşamıyorsanız stok ayarlarda kullanabilirsiniz.
 
@07alone07 @Liquido o zamandan beri orijinal frekansta kullanıyorum. Görüntü hiç gitmedi ama ara sıra ekranda bazı yerlerde bozulma olabiliyor. Ekran kartından mı kaynakli bilemiyorum. Yok mu ne bir şey söyleyecek?

Eskiden kısa bir süre için 400W güç kaynağı kullanırken ekranda bazen bozulmalar yaşadığım olmuştu. 600W güç kaynağı aldıktan sonra sorunum çözülmüştü. Eğer tam olarak güç kaynağınız yeterli ve sıkıntı olmadığını düşünüyorsanız ekran kartıyla ilgili olabilir. Zamanında izlediğim bir tamir videosunda arızalı VRAM'ler de ekran bozulması yapabiliyordu sanırım. DDU ile sıfırdan kurulum yapmayı deneyin bir de yazılımsal bir sıkıntımı değil mi belli olur belki. Başka da bir şey gelmedi aklıma.
 
@07alone07 @Liquido O zamandan beri orijinal frekansta kullanıyorum. Görüntü hiç gitmedi ama ara sıra ekranda bazı yerlerde bozulma olabiliyor. Ekran kartından mı kaynakli bilemiyorum. Yok mu ney bir şey söyleyecek?
Tam olarak tespit etmek zor maalesef. Bende şöyle bir şey yaşamıştım biraz bahsedeyim. XFX RX 590 ekran kartımı 7 yıldır kullandığım eski bir VGA girişli monitörde kullanıyordum dönüştürücü ile. Bende de zaman zaman o monitörü kullanırken ekranda bozulmalar gerçekleşiyordu. Dönüştürücüyü değiştirdim problem devam etti. Sonrasında ise monitörü değiştirdim ekranda bozulma sorunu düzelmişti. Size tavsiyem ancak yazılımsal anlamda bütün çözüm önerileri denemenize rağmen sorun çözülmüyor ise donanımsal olma ihtimali daha fazladır diye düşünüyorum.
 
-----------Güncelleme------------
Ayarları fabrikasyon haline döndürdükten sonra bile nadiren de olsa ekranda artifact oluyordu. Aygıt kopması fabrikasyon ayara aldıktan sonra olmadı.

Dün tesadüfen elimi kasaya dokundurmam üzerine ekranda çizgiler çıkıp, ekranın gitmesinden anladım ki kasada elektrik var. Tüm sorunun nedeni olmasa da ekrandaki çizgilenme ve bazen gitmesi durumu bundan kaynaklanıyor gibi duruyor. Malum konu:
 

Yeni konular

Geri
Yukarı