Şarj cihazlarındaki Volt-Amper ilişkisi

Ya mesela telefonu şarj ederken 2A değeri var şarj cihazında 15V yada 5V olsa bile saatte 2A dolduracak o nasıl hızlı olabiliyor?
Öyle bir şey olmaz. Bir cihaz sabit voltajlı adaptör ile şarj olur. Amper miktarı değişebilir. %100 emin değilim ama fazla voltajlı bir adaptör kullanılsa bile kendisi için gereken kadarını kullanıyor olması lazım.
Dolayısıyla 5V 1A ve 5V 2A'lık şart aletlerini karşılaştırabilirsiniz.
 
Öyle bir şey olmaz. Bir cihaz sabit voltajlı adaptör ile şarj olur. Amper miktarı değişebilir. %100 emin değilim ama fazla voltajlı bir adaptör kullanılsa bile kendisi için gereken kadarını kullanıyor olması lazım.
Voltaj için geçerli bir durum değil, fazlası devre elemanın yakıyor. Gerekenin üstüne çıkmak ömrünü kısaltıyor fazla ısındığı için. Altına inmek devresel sonuçlarda hatalara neden olur.
 
Volt x Amper= Watt
Verdiğiniz örnekte 15v 2A ile çalışan bir cihaz 30 watt güç çeker. Diğeri de 10 Watt.
Eğer adaptör için soruyorsanız Amper'in yüksek olması sorun teşkil etmez, cihaz kendi ihtiyacı kadar akım çeker.
 
Somut bir örnek olarak; 5 volt 1.55 A etiketli android bir cebin kendi şarj adaptörüyle, telefon masaüstü PC'deki USB. 3.0 portundan (5 V, 0.9 A) daha kısa sürede şarj olur, artan amper farkıyla toplam şarj süresi kısalır. Cep telefonunun iç devre yapısı max. 1.55 A'ya kadar bu girecek olan amperi destekleyip alıyorsa onu 2 - 3 - 5 A, 5V veren (powerbank gibi) başka 5 voltluk DC kaynaklara bağlamak asıl şarj süresini bu son durumda kısaltmayacak ayni orijinal şarj adaptörünün dolduğu sürede bu şarjını tamamlayacaktır.

5 V yerine 9 veya 12 voltluk voltaj, uygulanan amper değeri ne olursa olsun daha yüksek uygulanmış voltajlarda I=V/R'ye göre cep telefonu R direnci (paydada) sabit kalıp V değeri (payda) değiştiği için iç devrelerinde regülasyon sınırları aşıldığında aşırı ısınma/bozulma riski mutlaka görülebilecektir. Volt 5 voltsa 5 voltu, 12'seyse 12'yi, 9'sa tam olarak 9 voltu cihaza uygulamak zorundayız. volt ayni kalıp amper değeri daha fazla olursa cep telefonu örneğindeki gibi toplam şarj süresi kısalacaktır. Kolay gelsin.
 
Ya mesela telefonu şarj ederken 2A değeri var şarj cihazında 15V yada 5V olsa bile saatte 2A dolduracak o nasıl hızlı olabiliyor ?
1604305655484.png
 

Geri
Yukarı