Şarjda olan telefonu kullanırsak pil ömrü azalır mı?

IOS 13 ile bunun önüne geçebilmek için aşağıda bıraktığım fotoğrafta ki gibi bir özellik geldi. Bu özellik sayesinde telefon hangi saatler arasında uzun süreli sarja bırakıp hangi saatte çıkarttığınızı ölçerek telefonunuzu şarj ediyor.

Örneğin ; düzenli olarak telefonu 23.00 ile şarja takıyorsunuz ve sabah saat 08.00 ile şarjdan çıkartıyorsunuz diyelim. Telefonunuz bunu düzenini oturttuktan sonra saat 06.00 ya kadar %80 şarja getiriyor ağır bir şekilde dolduruyor. Geriye kalan 2 saat içerisinde de %100 e getiriyor şarjınızı. Sebebi ise gece yarısında piliniz %100 oluyor ve telefonunuzu kullanmasanız bile Wi-Fi gibi özelliklerin şarjınızı alttığınızda prize takılı olan telefonunuzun batarya ömrünü azaltması için. Bu özellik dediğiniz sorunla aynı mantığa çıkıyor. Umrarım açıklayıcı olmuşumdur :)
B13ADD7F-173A-4527-9CA2-9D7129255AF9.jpeg

Yeni nesiller de olsalar doğru bir hareket olmaz çünkü anlık olarak kullandığın şeyler dolum hızından daha fazla tüketebilir. Bu da sürekli şarj işlemini gerçekleştirip pilin ömründen yer.

Yeni nesil cihazlar batarya belirli bir kapasiteye ulaştıktan sonra sarj akımını ciddi oranda düşürürler. Bu bataryanın düşük bir akımla sarj edilip aynı oranda cihazın çalışmaya devam etmesini sağlar. Böylelikle batarya yüksek akımlarda uzun süre sarj olmadığı için ciddi bir zararı çok uzun vadede görmeyecektir.

Geçenlerde bi oyun yükledim. Şarja takılıyken bikaç hafta oynadım. Önceden gece yüzde 100'de şarjdan çekip bıraktığım telefonum sabah yüzde 92 filan olurdu. Şimdi sabahları 80'in altına inmiş oluyor.

Kardeşim telefonu o kadar sık kullanıyor ki, o kadar sık şarja takıyor ki sonunda devre kartının yolları yandı. İlk defa böyle bir şey görüyorum.

Tam olarak soru şu.
Atıyorum bir pilin 1000 kere dolum ömrü var hiç normal kullanmayalım ve sürekli şarja takılı kullandığınızı varsayalım , pilin ömründe azalma olurmu?

Tam olarak soru şu.
Atıyorum bir pilin 1000 kere dolum ömrü var hiç normal kullanmayalım ve sürekli şarja takılı kullandığınızı varsayalım , pilin ömründe azalma olurmu?
Her pilin bir kimliği ve birbirinden bağımsız yükselen çevre ve akıma bağlı bir iç direnci vardır. Buna hiç kimse net bir cevap veremez.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı