Satılan ekran kartını alıcı iade etmek istiyor

Laf kalabalığından başka bir şey değil, piyasada bunların sayısı çöl kumu gibi, ben hala endişelenecek bir şey görmüyorum. Yine de sen rehavete şimdilik kapılma, WhatsApp'tan açık verme.

Laf kalabalığından başka bir şey değil, piyasada bunların sayısı çöl kumu gibi, ben hala endişelenecek bir şey görmüyorum. Yine de sen rehavete şimdilik kapılma, WhatsApp'tan açık verme.
daha cevap vermeyi düşünmüyorum 500₺ gercekten iade etmeyi düşünüyordum ama takıldığı üsluptan dolayı muhatap olmayacam daha.
O kadar ürün aldım sattım bi ürünü alıp herseyi sorunsuz olmasına rağmen şu fandan dolayı böyle mesaj atmaya gerek duymaz hatta o kadar yüzüm olmazdı. Sinirimi bozdu biraz 😄 2. el urunde fanın %2-3 eğimli dönmesine takılan adamla muhatap oluyoruz ne kıymetli paraları var ama sıfır alacak akılları yok

daha cevap vermeyi düşünmüyorum 500₺ gercekten iade etmeyi düşünüyordum ama takıldığı üsluptan dolayı muhatap olmayacam daha.
O kadar ürün aldım sattım bi ürünü alıp herseyi sorunsuz olmasına rağmen şu fandan dolayı böyle mesaj atmaya gerek duymaz hatta o kadar yüzüm olmazdı. Sinirimi bozdu biraz 😄 2. el urunde fanın %2-3 eğimli dönmesine takılan adamla muhatap oluyoruz ne kıymetli paraları var ama sıfır alacak akılları yok
Onun belirttiği fan değişimi inan bana son derece makul bir fiyata onarılabilir/yenilenebilir, alıcıda samimiyet görmüyorum. Bu olaydan bir şey çıkacağını zannetmiyorum ama dediğim gibi sen yine de rehavete kapılma.

Onun belirttiği fan değişimi inan bana son derece makul bir fiyata onarılabilir/yenilenebilir, alıcıda samimiyet görmüyorum. Bu olaydan bir şey çıkacağını zannetmiyorum ama dediğim gibi sen yine de rehavete kapılma.
son attigi ibandan sonra soru işareti attı 🤣 cevap versem mi ne desem sizce. muhatap olmak istemiyorum ama ücret iadesi icin simdi zorlayacak belli

WhatsApp yazışmalarında zaten "İstediğin yasal hakları kullanabilirsin." diye belirtmişsiniz. Ne tür bir eylem yapacağına hep birlikte bakalım... Öfkeyle hareket etmenin kendisine fayda sağlamadığını o da anlayacak.

1k isteyerek hataya düşmüş 500 de atma kendisine. Alırken bakması gerekirdi.
500₺ kabul etseydi gercekten atacaktım ama n11 den 3 tane fan satan ilanı atıp (2k ilan fiyatı) yarısını öde diyor. enai buldu tokatlayacak. tek fan heryerde 500₺ 3 fan ilanı atiyor 😄. Adamın evine gidip test etmeyi kabul ettim, test ettirmemenden belliydi diyor😂😂. bu arada ciddiyetimle soyluyorum fanda cidden hic bisey yok seste yapmiyordu

işte o mesaj✍🏻✍🏻
88A33E9B-89F2-40D2-A105-7334F1575F3B.jpeg

Son düzenleme:
Bu andan itibaren süreç tahmini olarak şu şekilde ilerleyecek (Kesin değildir, spesifik araştırma gereklidir):
  1. 104.000 Türk Lirası altında bulunan bir uyuşmazlık söz konusu olduğu için Türkiye Hakem Heyeti'ne başvuracak, Tüketici Mahkemesi'ne doğrudan başvuramaz çünkü belirtilen sınırın altında kalan bir ürün söz konusu.
  2. Alıcı Heyet'e dilekçe yoluyla başvuru yapacak ve kanıtlarını ek olarak dilekçenin yanında sunacak (ürüne ait herhangi bir performans raporu, mesajlaşmalar, video kayıtları vs.)
  3. Heyet'e dilekçe ulaştırıldıktan sonra Heyet satıcıya durumu bildirir ve savunma yapması için süre tanır (süreyi hatırlamıyorum ama 1 hafta ile 1 ay arasında bir değer olmalı)
  4. Satıcı da benzer şekilde savunmasını yapar ve ek olarak sahip olduğu kanıtları sunar.
  5. Heyet nihai kararı vermeden önce çok ama çok yüksek ihtimal "Bilirkişi Raporu" talep edecektir.
  6. Bilirkişi ekran kartıyla ilgili gerekli prosedürleri uyguladıktan ve incelemelerini tamamladıktan sonra elde ettiği bulguları rapor halinde Heyet'e sunar. (Bilirkişi Raporu bağlayıcı nitelikte değildir, taraflar rapora itiraz edebilir.)
  7. Heyet bilirkişinin oluşturduğu rapora itiraz edildiği takdirde başka bir Bilirkişi Raporu talep eder ve aynı metotlar yine uygulanır.
  8. Rapor sunulduktan sonra Heyet nihai kararını verir. (Alınan nihai karar bağlayıcı nitelikte olabilir ya da itiraz edilerek bir üst mahkemeye konu taşınabilir. Kesin değildir, spesifik araştırma gereklidir.)
Nihai karar, Türk Borçlar Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu ve yargı kararları dahilinde verilecektir. Bu bağlamda şu açıklamaları yapmamda fayda bulunmaktadır:

"MADDE 8-
(1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır."

"MADDE 222-
“Satıcı, satış sözleşmesinin kurulduğu sırada alıcı tarafından bilinen ayıplardan sorumlu değildir. Satıcı, alıcının satılanı yeterince gözden geçirmekle görebileceği ayıplardan da, ancak böyle bir ayıbın bulunmadığını ayrıca üstlenmişse sorumlu olur."

"Madde 219 -
Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur."

Madde 8 çerçevesinde şahsi düşüncem dahilinde yapabileceğim yorumlar (Tavsiye Niteliğindedir): Cihazın ikinci el olması sebebiyle, ürünün kusursuz olması beklenemez. Kullanım izleri veya küçük kusurlar ayıplı mal kapsamında değerlendirilmez. Bu kapsamda satıcı avantajlı konumdadır.

Madde 222 çerçevesinde şahsi düşüncem dahilinde yapabileceğim yorumlar (Tavsiye Niteliğindedir): Satıcı WhatsApp yorumlarından anlaşıldığı kadarıyla mevcut cihaz için "Hatasız" ifadesini kullanmaktadır. Ancak cihazın 2. El ve 3 yıl boyunca kullanılmış bir ürün olması sebebiyle burada satıcı da avantajlı konumda olabilir, alıcı da avantajlı konumda olabilir.

Madde 219 çerçevesinde şahsi düşüncem dahilinde yapabileceğim yorumlar (Tavsiye Niteliğindedir): Fanda belirtilen kusur, kullanım esnasında ciddi seviyede performans kaybına sebebiyet veriyorsa ya da cihazın maddi değerini ciddi düzeyde azaltıyorsa Alıcı avantajlıdır. Ancak azaltmıyorsa Satıcı avantajlı konumdadır. Bu sonuç çok yüksek ihtimalle Bilirkişi Raporu'nda belirtilen bulgular neticesinde elde edilecektir.

Meydana gelebileceğine inandığım olası riskler:
  • Alıcı, Heyet'in vereceği kararın lehine sonuçlanabilmesi için "Delil Karartma" metoduna başvurabilir. (Performans testinde, ekran kartının fiziki kondisyonunda çeşitli manipülatif eylemler gerçekleştirebilir.
  • Satıcı bir "Delil Karartma" durumu ile karşı karşıya kaldığında bunu kanıtlayabilecek yeterli delile sahip olmadığı takdirde nihai karar aleyhine sonuçlanabilir.
  • Bilirkişi yapacağı incelemeler ve testler neticesinde elde ettiği bulguları rapora aktarırken "Resmi Evrakta Sahtecilik" metoduna başvurabilir. (Heyet'e kasıtlı olarak hatalı bilgi aktarımında bulunabilir.)
  • Satıcı ya da Alıcı, "Resmi Evrakta Sahtecilik" durumu ile karşı karşıya kaldığında bunu kanıtlayabilecek yeterli delile sahip olmadığı takdirde itiraz yolları tıkanacaktır ve sonuç Alıcının ya da Satıcının aleyhine sonuçlanabilir.
Umarım açıklayıcı olmuştur...
(Ek olarak bahsi geçen konuya benzer yargı kararları varsa eğer incelemek faydalı olabilir.)
(Tüm Açıklamalarım Şahsi Düşüncemdir, Tavsiye Niteliğindedir, Bağlayıcılığı Bulunmamaktadır)

Kaynakça

Son düzenleme:
Bu andan itibaren süreç tahmini olarak şu şekilde ilerleyecek:

1. 104.000 Türk lirası altında bulunan bir uyuşmazlık söz konusu olduğu için Türkiye hakem heyeti'ne başvuracak, tüketici mahkemesi'ne doğrudan başvuramaz çünkü belirtilen sınırın altında kalan bir ürün söz konusu.
  2. Alıcı Heyet'e dilekçe yoluyla başvuru yapacak ve kanıtlarını ek olarak dilekçenin yanında sunacak (ürüne ait herhangi bir performans raporu, mesajlaşmalar, video kayıtları vs.)
  3. Heyet'e dilekçe ulaştırıldıktan sonra heyet satıcıya durumu bildirir ve savunma yapması için süre tanır (süreyi hatırlamıyorum ama 1 hafta ile 1 ay arasında bir değer olmalı)
  4. Satıcı da benzer şekilde savunmasını yapar ve ek olarak sahip olduğu kanıtları sunar.
  5. Heyet nihai kararı vermeden önce çok ama çok yüksek ihtimal "bilirkişi raporu" talep edecektir.
  6. Bilirkişi ekran kartıyla ilgili gerekli prosedürleri uyguladıktan ve incelemelerini tamamladıktan sonra elde ettiği bulguları rapor halinde Heyet'e sunar. (bilirkişi raporu bağlayıcı nitelikte değildir, taraflar rapora itiraz edebilir.)
  7. Heyet bilirkişinin oluşturduğu rapora itiraz edildiği takdirde başka bir bilirkişi raporu talep eder ve aynı metotlar yine uygulanır.
  8. Rapor sunulduktan sonra heyet nihai kararını verir. (alınan nihai karar bağlayıcı nitelikte olabilir ya da itiraz edilerek bir üst mahkemeye konu taşınabilir. (kesin değildir, spesifik araştırma gereklidir.)
Nihai karar, Türk borçlar kanunu, tüketicinin korunması hakkında kanunu ve yargı kararları dahilinde verilecektir. Bu bağlamda şu açıklamaları yapmamda fayda bulunmaktadır:

"madde 8-
(1) ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır."

"Madde 222-
“Satıcı, satış sözleşmesinin kurulduğu sırada alıcı tarafından bilinen ayıplardan sorumlu değildir. satıcı, alıcının satılanı yeterince gözden geçirmekle görebileceği ayıplardan da, ancak böyle bir ayıbın bulunmadığını ayrıca üstlenmişse sorumlu olur."

"Madde 219 -
Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur."

Madde 8 çerçevesinde şahsi düşüncem dahilinde yapabileceğim yorumlar (tavsiye niteliğindedir): Cihazın ikinci el olması sebebiyle, ürünün kusursuz olması beklenemez. Kullanım izleri veya küçük kusurlar ayıplı mal kapsamında değerlendirilmez. Bu kapsamda satıcı avantajlı konumdadır.

Madde 222 çerçevesinde şahsi düşüncem dahilinde yapabileceğim yorumlar (tavsiye niteliğindedir): Satıcı WhatsApp yorumlarından anlaşıldığı kadarıyla mevcut cihaz için "hatasız" ifadesini kullanmaktadır. Ancak cihazın 2. el ve 3 yıl boyunca kullanılmış bir ürün olması sebebiyle burada satıcı da avantajlı konumda olabilir, alıcı da avantajlı konumda olabilir.

Madde 219 çerçevesinde şahsi düşüncem dahilinde yapabileceğim yorumlar (tavsiye niteliğindedir): Fanda belirtilen kusur, kullanım esnasında ciddi seviyede performans kaybına sebebiyet veriyorsa ya da cihazın maddi değerini ciddi düzeyde azaltıyorsa alıcı avantajlıdır. Ancak azaltmıyorsa satıcı avantajlı konumdadır. Bu sonuç çok yüksek ihtimallebilirkişi raporu'nda belirtilen bulgular neticesinde elde edilecektir.

Meydana gelebileceğine inandığım olası riskler:
  • Alıcı, Heyet'in vereceği kararın lehine sonuçlanabilmesi için "delil karartma" metoduna başvurabilir. (performans testinde, ekran kartının fiziki kondisyonunda çeşitli manipülatif eylemler gerçekleştirebilir.
  • Satıcı bir "delil karartma" durumu ile karşı karşıya kaldığında bunu kanıtlayabilecek yeterli delile sahip olmadığı takdirde nihai karar aleyhine sonuçlanabilir.
  • Bilirkişi yapacağı incelemeler ve testler neticesinde elde ettiği bulguları rapora aktarırken "resmi evrakta sahtecilik" metoduna başvurabilir. (heyet'e kasıtlı olarak hatalı bilgi aktarımında bulunabilir.)
  • Satıcı ya da alıcı, "resmi evrakta sahtecilik" durumu ile karşı karşıya kaldığında bunu kanıtlayabilecek yeterli delile sahip olmadığı takdirde itiraz yolları tıkanacaktır ve sonuç alıcının ya da satıcının aleyhine sonuçlanabilir.
Umarım açıklayıcı olmuştur...
(Ek olarak bahsi geçen konuya benzer yargı kararları varsa eğer incelemek faydalı olabilir.)
(Tüm düşüncelerim şahsi düşüncemdir, tavsiye niteliğindedir, bağlayıcılığı bulunmamaktadır)

kaynakça

Sağ olasın hocam 10 numara acıklayıcı yazı olmuş. Tek sorun şu, bende testin fotoğrafları var ama videosu yok ama yine sadece bu fandan dolayı THH bile degerlendirmeye almayacaktır cünkü THH basvururken ne performans dusuklugu ne calismayan aksam vs var. Fan yalpaliyor diye degerlendirmeye almazlar bile.

Zaten basvurudan sonra THH vereceği kararı kabul ederim. Gerekli acıklamalarımı vs sunduktan sonra ortayolu bulmak icin verecekleri sonuç benim icin kabul onda sorun yok ama adamin delil olarak sunacagi bir şey yok. Her şey arama ile gerceklesti ve sikayetini bir anda wpdan yazdı adam bu kadar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sağ olasın hocam 10 numara acıklayıcı yazı olmuş. Tek sorun şu bende testin fotoğrafları var ama videosu yok. Ama yine sadece bu fandan dolayı THH bile degerlendirmeye almayacaktır cünkü THH basvururken ne performans dusuklugu ne calismayan aksam vs var fan yalpaliyor diye degerlendirmeye almazlar bile.
Haklı olabilirsiniz ancak ben mevcut ulusal konjonktüre ithafen riske atılmaması taraftarıyım. Olası bir hukuki prosedür başlatıldığında kanıt yetersizliğine sahip olduğunuzu ya da yukarıdaki belirttiğim olası risklerle mücadele edebileceğinize inanmıyorsanız eğer Alıcı ile müzakere kanallarını tebligat gelinceye kadar/tebligat sonrası savunmayı iletinceye kadar açık tutun, pazarlık yapın. Ortak bir uzlaşma üretmeye özen gösterin. İade odaklı ortak uzlaşmaya varıldığında ise mevcut cihazın sattığınız andaki kondisyona eşdeğer nitelikte olduğuna emin olun.

(Tüm Açıklamalarım Şahsi Düşüncemdir, Tavsiye Niteliğindedir, Bağlayıcılığı Bulunmamaktadır.)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı