Sayısal seçilerek hata mı edildi?

905973

Femtopat
Makaleler
1
Arkadaşlar sayısal derslerde başarıdan yana sıkıntım yok. 11. sınıfım sayısal alan seçtim matematiğim fiziğim 100 biyolojim 90'larda sadece bu sefer kimya hocası sınavda çok zorladı ondan düşük bekliyorum daha açıklanmadı geçen dönem o da 85'lerdeydi. Ama sayısal derslere karşı ilgim yok. Yani çalışıyorum yapabiliyorum fakat isteyerek yapmıyorum içimde sayısal derslere karşı heves yok. Ama tarihe İngilizceye falan baktığım zaman o derslere karşı içimde heves var. Çalışasım dinleyesim geliyor o dersleri. Sadece İngilizce tarih değil hemen hemen bütün sözel derslere karşı ilgim var. Onlara çalışırken daha hevesli çalışıyorum. O tarz alanlara beynim daha yatkın gibi hissediyorum fakat Anadolu lisesinde olduğum için sözel alan seçemezdim. Eşit ağırlık seçsem bile ileride iş açısından sıkıntı yaşayacağımı düşündüğümden sayısal seçtim çünkü abimde zamanında eşit ağırlık seçmişti şu an sürekli meslek sınavlarına koşturuyor. İşi var ama mezun olduğunda biraz sıkıntıya girmişti. Hala daha kafası rahat değil. Her neyse durum böyle işte. Başarıdan yana sıkıntı yok anlayabiliyorum yapabiliyorum fakat istemiyorum. Mesela mimarlık mı yoksa tarih öğretmenliği mi diye düşündüğüm zaman tarih öğretmenliği beni çok daha fazla cezbediyor. Ama sözel bölüm maaşlarına bakıyosun maaşlar yerlerde. Tek başına bile yaşasan çok zor hayatta kalırsın büyük şehirlerde. Mesela bana yazılım mühendisliği mi yoksa arkeolog mu veya psikolog mu diye sorsanız arkeolog veya psikolog olmak canım daha çok ister. Yazılım mühendisliğini de elbet yapacağımı düşünüyorum fakat sabah kalktığımda psikolog olarak uyansam daha hevesli olurum. Benim yaşadığım durumu yaşayan başka kişiler var mı? Eşit ağırlık sınıfındaki insanlara bakıyorum onlara karşı imreniyorum içimden veya dil sınıfındakilere bakıyorum içimden hayatınızı yaşıyosunuz deyip sonra kendime küfrediyorum.

Daha geleceği belli olan bir ülkede olsan istediğini yap derdim ama maalesef ne diyeceğimi bilmiyorum. EA da iş bulabilmek için kaliteli bir yerde işletme, YBS veyahut hukuk okuman lazım.

Sanırım bu kaderime boyun eğip devam etmem lazım. Merak ettiğim bir şey daha var. Ben sayısal alandayım ya istersem eşit ağırlık kısmını da çözebiliyorum. Bir kişi sayısal kısmı çözmeyip sadece eşit ağırlık kısmın çözse o puandan meslek seçimi yapabiliyor mu veya meslek seçimi yapabilse bile OBP puanı falan eklenmeme gibi bir durum var mı?

Özellikle bu ülkede potansiyeliniz varsa sayısal okumak her zaman iyidir. Benim kendi gözlemlediklerim şöyle; eğer Türkiye'nin "tepedeki" okullarından birinde değilseniz sözelde ve eşit ağırlıkta öğrencilerin motivasyonu düşük, akademik olarak yetersiz veya çalışma rutini olmayan öğrenci sayısı fazla. Bu da hem öğretmeni hem de gerçekten dersi dinlemek isteyen öğrencileri olumsuz etkiliyor, iştah kaçırıyor.

Sen zaten cevabı kendin de biliyorsun ve yazmışsın. Sadece seni destekleyecek birilerini arıyorsun bence. Eşit ağırlık okuyup işsiz kalacağım diye düşünme. Eşit ağırlıkta özellikle iktisadi ve idari fakülte bölümlerinde bölümden ziyade üniversite önemli. Kafan da yatkınmış ne güzel. Matematiğinin olması da çok iyi çünkü eşit ağırlıkçıların %70'inin matematiği kötü durumda. Bu sayede sıralamada çok daha önde yer alabileceksin. Bence isteğinin peşinden yürü. Tabii mantıklı şekilde. Mesela psikoloji gayet okunabilecek bir bölüm ama aynı şeyi tarih öğretmenliği için söyleyemeyiz çünkü ülkenin durumu belli. Ha gelişebilir misin tabii ki gelişirsin ama çok daha fazla çalışman gerek diğerlerine göre. Araştırma görevlisi, akademisyen falan olabilirsin çok çalışıp.

Bugün her yazılım mühendisi aylık 100 binin üstünde maaş almıyor. Sürüyle rakibin olacak sektörde. Asgari ücret hatta asgari ücretin altına part-time sigortalı gösterilip başlayan mühendisler var. Aynı şekilde iyi bir üniversitenin iktisadi bölümlerinden mezun olup stajını yapıp kısa süre içerisinde bankada işe başlayıp kısa sürede yükselip 100 bin+ maaş alıp bankanın altına özel araç verdiği eşit ağırlıkçılarda var.

Ayrıca hemen karar vermene gerek yok. Şu an sayısal alandan devam edip 12. sınıf zamanında düşünebilirsin. AYT eşit ağırlık bölümü 1 yıl hatta 6 ayda halledilebilecek düzeyde bir bilgi gereksinimi istiyor.

Kısaca iyi bir üniversite kazandıktan sonra üniversiteyi de boş geçirmezsen bu tarz kaygılar yaşamana gerek yok. Ha burası Türkiye yarın ne olacağı belli olmaz tabii ama sayısal seçsen de aynı sözel seçsende. Kaygı herkese var.

Özellikle bu ülkede potansiyeliniz varsa sayısal okumak her zaman iyidir. Benim kendi gözlemlediklerim şöyle; eğer Türkiye'nin "tepedeki" okullarından birinde değilseniz sözelde ve eşit ağırlıkta öğrencilerin motivasyonu düşük, akademik olarak yetersiz veya çalışma rutini olmayan öğrenci sayısı fazla. Bu da hem öğretmeni hem de gerçekten dersi dinlemek isteyen öğrencileri olumsuz etkiliyor, iştah kaçırıyor.

Geçen biraz düşündüm. Minecraft oynamayı seven bir insanım 9 yaşımdan beri oynarım evet alakasız olacak ama yapı yapma konusunda da yetenekliyimdir geçen düşününce mimarlığı sevebileceğimi düşündüm biraz. Okulun etrafında da 3-4 tane bina inşaatı var sürekli o inşaatları izlerken fark ettim kendimi. Belki de biraz daha düşünüp taşınıp araştırırsam mimarlığı sevebilirim.

Sanırım bu kaderime boyun eğip devam etmem lazım. Merak ettiğim bir şey daha var. Ben sayısal alandayım ya istersem eşit ağırlık kısmını da çözebiliyorum. Bir kişi sayısal kısmı çözmeyip sadece eşit ağırlık kısmın çözse o puandan meslek seçimi yapabiliyor mu veya meslek seçimi yapabilse bile OBP puanı falan eklenmeme gibi bir durum var mı?
Yapabiliyor hocam.

Sen zaten cevabı kendin de biliyorsun ve yazmışsın. Sadece seni destekleyecek birilerini arıyorsun bence. Eşit ağırlık okuyup işsiz kalacağım diye düşünme. Eşit ağırlıkta özellikle iktisadi ve idari fakülte bölümlerinde bölümden ziyade üniversite önemli. Kafan da yatkınmış ne güzel. Matematiğinin olması da çok iyi çünkü eşit ağırlıkçıların %70'inin matematiği kötü durumda. Bu sayede sıralamada çok daha önde yer alabileceksin. Bence isteğinin peşinden yürü. Tabii mantıklı şekilde. Mesela psikoloji gayet okunabilecek bir bölüm ama aynı şeyi tarih öğretmenliği için söyleyemeyiz çünkü ülkenin durumu belli. Ha gelişebilir misin tabii ki gelişirsin ama çok daha fazla çalışman gerek diğerlerine göre. Araştırma görevlisi, akademisyen falan olabilirsin çok çalışıp.

Bugün her yazılım mühendisi aylık 100 binin üstünde maaş almıyor. Sürüyle rakibin olacak sektörde. Asgari ücret hatta asgari ücretin altına part-time sigortalı gösterilip başlayan mühendisler var. Aynı şekilde iyi bir üniversitenin iktisadi bölümlerinden mezun olup stajını yapıp kısa süre içerisinde bankada işe başlayıp kısa sürede yükselip 100 bin+ maaş alıp bankanın altına özel araç verdiği eşit ağırlıkçılarda var.

Ayrıca hemen karar vermene gerek yok. Şu an sayısal alandan devam edip 12. sınıf zamanında düşünebilirsin. AYT eşit ağırlık bölümü 1 yıl hatta 6 ayda halledilebilecek düzeyde bir bilgi gereksinimi istiyor.

Kısaca iyi bir üniversite kazandıktan sonra üniversiteyi de boş geçirmezsen bu tarz kaygılar yaşamana gerek yok. Ha burası Türkiye yarın ne olacağı belli olmaz tabii ama sayısal seçsen de aynı sözel seçsende. Kaygı herkese var.

Bende o cesareti verebilecek yürek yok sorunum orada aslında. Çevrem arkadaşlarım eşit ağırlığa geçeceğimi söylesem dalga geçerler herhalde. Zaten ne çevremdeki insanları ne de arkadaşlarımı onlara belli etmesem de sevmiyorum. Şu lise hayatı hemen bitip başka şehre kimsenin beni daha önce görmediği bir yere gitmek istiyorum ne zaman okula gitsem sevmediğim insanları her gün görmekten de bunalma geldi artık. Her Allah'ın günü okula gittiğimde olmadığım bir insanmış gibi davranıyorum kendim olamıyorum. Arkadaşlarım yüzünden öz güvenim de kalmadı zaten o yüzden kendimi toparlayamıyorum da. Önceden insanlarla konuşabilen sosyal bir insandım başkalarının ne düşündüğü umurumda değildi şimdi arkadaş seçimlerim yüzümden sanki üstümde sürekli bir baskı var gibi hissediyorum. O arkadaşlarımı silsem hayatımdan başka arkadaş edinemicem çünkü yine onlar yüzünden diğer insanlar benimle arkadaş olmak istemiyor.

Yapabiliyor hocam.

Peki o zaman sayısal sınıf veya eşit ağırlık sınıfı seçmenin tek avantajı o müfredata uygun dersler görmek mi? Yani sınavı etkileyen bir durum yok sanırsam anladığım kadarıyla.

Geçen biraz düşündüm. Minecraft oynamayı seven bir insanım 9 yaşımdan beri oynarım evet alakasız olacak ama yapı yapma konusunda da yetenekliyimdir geçen düşününce mimarlığı sevebileceğimi düşündüm biraz. Okulun etrafında da 3-4 tane bina inşaatı var sürekli o inşaatları izlerken fark ettim kendimi. Belki de biraz daha düşünüp taşınıp araştırırsam mimarlığı sevebilirim.
Sizi yönlendiremem, bu sizin seçiminiz ve tüm hayatınızı etkileyecek sonuçta. Ama kız kardeşim eşit ağırlık istemesine rağmen lisede sayısaldan başka bir bölüm seçmesine izin vermedim. Diretmedim, ne demek istediğimi anladı ve konu kapandı. Şimdi yine üniversite için eşit ağırlıktan birkaç bölüm söylüyor ve asla kısıtlamıyorum. Benim ona sayısalda diretme sebebim sayısaldan bir mesleğe girmesi değildi. Yoğun ders çalışmasını, farklı şeylere odaklanmamasını, sınıf ortamında bulunan diğer öğrencilerin de kendi seviyesine yakın olmasını istemiştim. Şuan kendisi de çok memnun.

Sizi yönlendiremem, bu sizin seçiminiz ve tüm hayatınızı etkileyecek sonuçta. Ama kız kardeşim eşit ağırlık istemesine rağmen lisede sayısaldan başka bir bölüm seçmesine izin vermedim. Diretmedim, ne demek istediğimi anladı ve konu kapandı. Şimdi yine üniversite için eşit ağırlıktan birkaç bölüm söylüyor ve asla kısıtlamıyorum. Benim ona sayısalda diretme sebebim sayısaldan bir mesleğe girmesi değildi. Yoğun ders çalışmasını, farklı şeylere odaklanmamasını, sınıf ortamında bulunan diğer öğrencilerin de kendi seviyesine yakın olmasını istemiştim. Şu an kendisi de çok memnun.

Aslında dediğin de doğru çoğu insan dil veya eşit ağırlık sınıfını çalışmak için değil de sayısaldan daha kolay olduğu için seçiyor sende haklısın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı