Seat Leon vs Fiat Egea

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Egea'yı da kullandım.

Yol tutuşuna bakıyorum, sürücüsüyle 1800 kg olan Tiguan "çok daha iyi" yol tutuyor. Üstelik Tiguan gibi araçlar yüksek yerçekimi merkezi nedeniyle HB arabalara göre normalde daha geride olur bu bakımdan. Bunun da üstüne söz konusu Tiguan'da cam tavan var, ağırlık merkezi daha da yukarıda... 3008, Grandland X, Sportage gibi SUV'ların yol tutuşları da daha iyi. HB'lerden Focus, Astra K gibi modellerle kıyaslamaya gerek yok, Astra K "standart süspansiyonlar" ile (motor standart değil) pistte yaptıklarımı forumda bilenler var.

Konfora bakıyorum, Egea'da yüksek bir konfor yok. Süspansiyonlar günümüz standartlarında olabilecek en ucuzundan, yalıtım desen araba error 404 veriyor.

Materyallere ve donanımlara bakıyorum, olabilecek en ucuz alternatifler kullanılmış. Zaten böyle olmak zorunda yoksa o araba 13-15 bin dolar bandında değil, 20-25 bin dolar bandında olurdu fiyat olarak.

Motor rafineliği ve motor/şanzımanın uyumlu olması için yapılan ayarları anlamanı beklemiyorum. Teknik bilgi gerekiyor bunu anlaman için. Performans 1.6 motorla da çok iyi değil, ortalama performans için ise bu motoru almak şart. Diğerleriyle performansı düşük.

Platform, şasi ve güvenliğe bakıyorum: Şasi çok rijit değil, burulma direnci günümüze göre düşük. Yeni platform mühendisliğiyle üretilmiş olsa da artık eskiyen bir platforma sahip. Bu da çarpışmalarda standart donanımla bile rahatça 5 yıldız alan rakiplerine göre standart donanımla 2 yıldız geriye atıyor kendini.

O kadar hafif bir arabanın fren mesafesinin çok iyi olması beklenir değil mi? Değil. O araba, kendisinden neredeyse %50 daha ağır olan SUV'larla benzer durma mesafesine sahip üstelik yüksek hıza çıkıldıkça durma mesafesi de fading nedeniyle daha uzuyor. Frenler çok iyi değil.

Geyik testi gibi ek güvenlik testlerine bakıldığında ortalama, çoğu SUV'dan daha geride hatta. 2-3 km/s fark ne olacak dersin mühendislik ve matematik bilmezsen ama çok şey fark ettiriyor.
Bunu anlayabilecek kadar bilgi sahibi olsaydı inan bana babasına "baba o kadar para verip neden Egea aldın? Hadi senin hava yastığın varda arkada ailemin, benim hiç mi canını düşünmüyorsun!" diyebilirdi.
Zaten Leon gibi son nesil platformlardan çıkma araçlar güvenlik konusunda çok geliştiler, Egea'ya falan kıyasla üstünlüğü tartışılmaz. En boş paketlerinde bile dijital sistemler ve hava yastıkları gırla var eskiye kıyasla. Araba bakarken ABS olsun diye baktığımı hatırlıyorum ben 🤣.

Az kalsın bir tanıdığım reklamcı biri yüzünden ÖTV indirimi hakkıyla Egea alacaktı, aynı bu dediklerinizi anlatıp vazgeçirmiştim :). Şu an yeni kasa Octavia sahibi 😁.
Seninle arkadaş olduğuna dua etmiştir :) Büyük sevaba girmişsin sen :D

Ayrıca en üst paket Egea fiyatına biraz pazarlıkla Corolla'nın Flame paketleri alınıyor. Kalite olarak daha iyi, güvenlik olarak daha iyi, iç mekan genişliği daha iyi, konfor ve yalıtım daha iyi, dayanıklılığı zaten ünlü. Bu kadar önemli artılarına rağmen ancak donanımda biraz geride kalıyor, o donanımların da çoğu kullanılmıyor. Arabalarıma bakıyorum, hep üst donanımlarla tercih ediyorum ama düşününce o donanımlar sadece varlar. Çoğunu kullandığım olmuyor.

Leon da Egea parasına alınabiliyorken (nasıl başardıklarını hâlâ anlamadım) tabii ki alınacak araba belli.

Ayrıca en üst paket Egea fiyatına biraz pazarlıkla Corolla'nın Flame paketleri alınıyor. Kalite olarak daha iyi, güvenlik olarak daha iyi, iç mekan genişliği daha iyi, konfor ve yalıtım daha iyi, dayanıklılığı zaten ünlü. Bu kadar önemli artılarına rağmen ancak donanımda biraz geride kalıyor, o donanımların da çoğu kullanılmıyor. Arabalarıma bakıyorum, hep üst donanımlarla tercih ediyorum ama düşününce o donanımlar sadece varlar. Çoğunu kullandığım olmuyor.
Hepsini geçtim Flame Multidrive S yani otomatik alıyorsun hocam. Geçtiğimiz ay 187 bine manuel baz paket sattılar onda bile 7 hava yastığı standart.

Ayrıca en üst paket Egea fiyatına biraz pazarlıkla Corolla'nın Flame paketleri alınıyor.
Hocam, Octavia Scala Golf Leon 308(gelecek) :D. 300000 lira öyle bir miktar ki ne isteseniz alırsınız C segment binekte (premium olmadığı sürece). Hatta Scala'nın 1.0 TSI DSG Elite donanımı 230000 lira. Donanım olarak çok yüksek değil ama o fiyatta otomatik olan daha iyisi de olmaz.

Hocam, Octavia Scala Golf Leon 308(gelecek) :D. 300000 lira öyle bir miktar ki ne isteseniz alırsınız C segment binekte (premium olmadığı sürece). Hatta Scala'nın 1.0 TSI DSG Elite donanımı 230000 lira. Donanım olarak çok yüksek değil ama o fiyatta otomatik olan daha iyisi de olmaz.
300 bin lira Egea da hepsi manuel ama, önce otomatiği emisyon normlarına göre bir uydurmayı becersinler o zaman otomatik Egea kaç paraya çıkıyor hep beraber görelim. Ortalama en az vuracağı fark 30-35bin olacaktır. Sonra da bu Egea konuları bir daha açılmamak üzere kapanır. Ne sorulacak? "350 bine Sıfır Egea otomatik mi? Sıfır Nissan Qasqai 1.5 Dci Otomatik mi?" diyeceğiz?

300 bin lira Egea da hepsi manuel ama, önce otomatiği emisyon normlarına göre bir uydurmayı becersinler o zaman otomatik Egea kaç paraya çıkıyor hep beraber görelim. Ortalama en az vuracağı fark 30-35bin olacaktır. Sonra da bu Egea konuları bir daha açılmamak üzere kapanır. Ne sorulacak? "350 bine Sıfır Egea otomatik mi? Sıfır Nissan Qasqai 1.5 Dci Otomatik mi?" diyeceğiz?
Orası da ayrı komik gerçekten, artık motorlar nasıl bitikse otomatik koyunca emisyona uyduramıyorlar :D. O haliyle arabanın nasıl %80'lik dilime girdiği de ayrı mesele.
Hem cahillere laf anlatıyor hem de size gerçekleri yüzünüze vuruyor. Hatta da pişman olacaksınız hepiniz ya da hepimiz.
Aslında ben şimdi burada "klavye delikanlılığı" yapıyorum ama aslında koşarak Fiat bayisine gidiyorum, bizim Octavia'yı onlara vereceğim ki 300000 liralık Egea'yı bana indirimle 299999.99 liraya versinler hemen alayım. Nasılsa tasarımı en güzel araç, dijital göstergesi bile var. Fiat yani bu şakaya gelmez.
(!)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı