Şekeri nasıl azaltırım?

Mehmetern

Decapat
Katılım
3 Aralık 2021
Mesajlar
52
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba öncelikle, çok şeker içeren yiyecekler tüketiyorum, günde toplam şeker 70 80 gram oluyor bugün 120 gram şeker yemişim, acaba nasıl azaltabilirim? Sigara gibi bağımlılık yapıyor bu illet.
 
Şeker'i bıraktım deyipte bırakmayanlar çok, bende onlardan biriyim yediğim ekmekte ortalama 8,75 gr şeker kahvede 10 gr civarı şeker var abur cubur veya toz şeker şeklinde kullanmıyoruz ama bir şekilde alıyoruz yine de.
 
Şeker hastalığım olduğunu öğrendiksen sonra bende bıraktım, yavaş yavaş azalt, çayı şekersiz içmeyi dene bi süre sonra şekerli birşey yemek istemeyeceksin
 
Bir anda tamamen kesmek zor olabilir. Kademeli olarak azaltmak daha kolay olacaktır .Misal çaya 3 şeker atıyorsan 2 at günler geçtikçe 1 e düş. Ben diyet yaptığım dönemde canım tatlı istediğinde yememek için midem şişene kadar su içerdim faydasını da gördüm. Biraz da zorlamak gerekiyor bünyeyi.
 
Merhaba.

Ben şeker ve tuz tüketimimi olabildiğince azalttım. Ve çevremde şu şekilde yorumlar kendilerince (beyincikleri ile) bana şu espiriyi yapıyorlardı,
"hayatının tadı tuzu kalmamış o zaman"

İşin garibi şeker ve tuzu çıkarınca ortaya çok yeni ve değişik tadlar çıktı.

Misal; eskiden çileği alıp hemen şekere banıp yerdik ve sürekli aynı tad gelirdi ağzımıza. Ama çileği sade yemeye başlayınca çok farklı tad çeşidi olduğunu öğrendim.
Çay içine şekeri atmayınca, gelen - ikram edilen veya marketden aldığım çay otunun kalitesini öğrenmeye; yıllardır bizlere kalitesiz yüksek sıcaklıkta demlenmeden çay satıldığını öğreniyorsun.

Tuz ve şeker; satın aldığınız her iki madde yapı taşlarımız için önemlidir özellikle tuz.
Ama her şeyde olduğu gibi fazlası zarar. Piyasada satılan adına şeker veya şekerli denen birçok gıda maalesef ama maalesef yararlı şekerden yapılmaz. Birçoğu da tadlandırıcı adı verilen kimyasal ürünlerdir. Tüm kimyasallar gibi karaciğer düşmanıdır.

Olabildiğince şeker ihtiyacınızı meyve ve doğal ürünlerden sağlayın. Kuru üzüm incir gibi. Bunlar aynı zamanda bağırsak düzenlemesi de sağlar. Havuç oldukça fazla şeker barındırır ve maalesef safrada çok depolanır. Dolayısı ile limitli tüketin.

Hububat grubunu olabildiğince az işlenmiş olarak ve tuzu yağı olabildiğince az şekilde farklı yemekler olarak tüketin. Bakla grubu çok iyi bir termojenik ürünlerdir. Acı ve çeşitleri ile.

Tuzu iyotlu olanları tercih edin. Ülkemizde birçok bölgede bulunan su kaynakları içinde iyot seviyesi düşüktür. Guatr rahatsızlığı çok rastlanan bölge ve illerimiz fazladır. İyotlu tuz, gerçek kaya tuzu tüketimi faydalıdır.
Aslında birçok ürünü ihtiyaç halinde öğüterek/işleyerek kullanmak faydalıdır. Rafda servise hazır ürünler içinde faydalı madde miktarı düşük veya kimyasallar ile zararlı oranı yüksek olur.

Ülkemiz birçok baharat yetişme veya bulunması açısından iyidir. Yemeklerinize olabildiğince fazla ve farklı baharat ekleyerek tuz şeker tad aramayı azaltma yoluna gidebilirsiniz.

Kek - börek - ekmek içerisine portakal - patates - havuç gibi doğal tadlandırıcı ekleyerek hem değişiklik hem de kimyasal kullanım miktarınızı azaltabilirsiniz.

Geçenlerde mercimek çorbasına portakal suyu eklemiş idim. Millet zorla içti ama ben çok beğendim. Değişiklik oldu. Tamam kabul ediyorum portakal miktarı fazla olmuş ama sürekli patates ve havuç da konulmaz arkadaş mercimek içini değiştirmek lazım dedim.

Kahvaltıya omleti, bolca kızartılmış kırmızı biber, içine doğranan maydanoz - nane ve de dere otu ile muhteşem sebzeli hale getirebilirsin. Bunları alternatifleri ile değiştirerek ki arkadaşım pırasa yapraklarını peynirli yumurta ile daha farklı omlet yapmış idi.

Sana kalmış her şey.

Şeker ve tuzu azaltılmış yiyecek ve içecekler ile gerçek tad ve yeni tadları öğrenebilirsin.

Bir sır daha vereyim. içinde şeker tuz olmayan gıdaların tazeliğini anlamak çok çok kolay
 

Geri
Yukarı